sposób na mętny rosół
Adobe Stock
Newsy

Marzy wam się bogaty i esencjonalny rosół? Dodajcie do wywaru te liście. Wcale nie chodzi o liście laurowe

Aby rosół był idealny w smaku, trzeba wiedzieć jakie zioła i przyprawy należy do niego dodać. Używacie tych liści?

Smaczny rosół gotowany na dobrym mięsie i dużej ilości warzyw, jest nie tylko pyszną zupą, ale także bazą do sosów i innych zup. By był idealnie klarowny, aromatyczny i miał piękną barwę, warto gotować go według starych wskazówek naszych babć. Ogromnie ważna w gotowaniu bulionu jest cierpliwość! Zrobicie dobry rosół nawet w godzinę, ale w smaku nigdy nie będzie tak dobry, jak bulion gotowany przez kilka godzin.

Trzeba też zwracać uwagę na składniki – lubczyk zagwarantuje wam wyjątkowy aromat zupy. Podobnie jest z łodygami selera! W większości przepisów pojawia się jedynie korzeń selera, a liście i łodygi są pomijane. Wielka szkoda, ponieważ łodyżki selera naciowego są niezwykle aromatyczne i nadają zupie wspaniały smak i zapach! Spróbujcie sami, a już zawsze będziecie dodawać je do zupy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na aromatyczny rosół

Do przygotowania złotego bulionu, który będzie niezwykle esencjonalny, potrzebne wam będą poniższe składniki:

Zobacz także
Panierka kotlet

Chcecie zjeść naprawdę wyśmienite kotlety schabowe? Opanierujcie je w tej mące a nie w pszennej. Genialne

ciasto drożdżowe

Banalny trik na delikatne jak mgiełka ciasto drożdżowe. Dodajcie to zamiast mleka a będzie nieziemsko pyszne

  • 3 ćwiartki z kurczaka
  • 1 skrzydło z indyka
  • 5 marchewek
  • 1 mały korzeń selera
  • 1 cebula
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mały por
  • 4 łodygi selera naciowego
  • Pęczek pietruszki
  • Pół pęczka lubczyku
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Pieprz ziarnisty
  • Sól

Przygotowanie

  1. Mięso umyjcie i włóżcie do garnka. Dodajcie do niego pieprz, pięć liści laurowych i 4 ziarna ziela angielskiego. Zalejcie zimną wodą i zagotujcie.
  2. Gdy woda zacznie się gotować, skręćcie gaz i gotujcie.
  3. W tym czasie przygotujcie warzywa. Obierzcie seler, pietruszkę i marchewkę. Cebulę obierzcie, przekrójcie na pół i podpieczcie na suchej patelni (nigdy nie opiekajcie cebuli nad gazowym palnikiem, ponieważ przechodzi ona wówczas trującymi substancjami zawartymi w gazie). Umyjcie pora i łodygi selera.
  4. Kiedy woda z mięsem zacznie wrzeć, zdejmijcie z powierzchni szumowiny. Dodajcie przygotowane warzywa i gotujcie na małym ogniu przez 2 – 3 godziny.
  5. Po około 1,5 godziny po tym, jak rosół zaczął się gotować, wrzućcie do niego umyty lubczyk i natkę pietruszki.
  6. Na sam koniec posólcie rosół. I gotowe!

Podawajcie rosół z makaronem i natką pietruszki. Smacznego!

rosół
Gtoujmy.pl/Pyza
Newsy
Jak ugotować dobry rosół? Zróbcie go na bazie tych 2 mięs, a jego smak was po prostu zachwyci
Rosół dzięki swojemu wspaniałemu smakowi oraz wielu cennym właściwościom jest częstym gościem na stole. Przyrządzenie wywaru na bazie dwóch rodzajów mięs sprawi, że będzie on jeszcze bardziej aromatyczny. Koniecznie sprawdźcie ten patent!

Rosół na polskim stole gości zarówno na co dzień, jak i od święta. Jest uwielbiany przez Polaków, przez co wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tego dania. Wywar warzywno-drobiowy jest niezwykle aromatyczny, a także ma wiele cennych właściwości, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu.  Wywar z dodatkiem wołowiny Tradycyjny rosół jest gotowany na podstawie sporej ilości warzyw oraz dodatku mięsa drobiowego. Sekretem bardziej aromatycznego wywaru jest dodanie do niego kawałka mięsa wołowego. Takie połączenie sprawi, że bulion będzie jeszcze smaczniejszy oraz będzie miał więcej cennych wartości. Bliscy z pewnością nie odmówią dokładki takiej zupy! Przepis na rosół na bazie dwóch rodzajów mięs Składniki: kawałek wołowego gryfu z kością 2 golonki z indyka 6 marchewek kawałek selera 1 korzeń pietruszki ½ pora 1 cebula 2 suszone podgrzybki 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego 4-6 ziarenek ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru ½ pieprzu czarnego mielonego Przygotowanie: Mięso dokładnie umyjcie, a następnie przełóżcie do dużego garnka. Marchewki, korzeń pietruszki, por oraz seler obierzcie. Przełóżcie je do mięsa wraz suszonymi podgrzybkami. Całość zalejcie około 2 ½ litra zimnej wody.  Garnek postawcie na średnim ogniu i gotujcie do wrzenia bez przykrycia. W międzyczasie z wierzchu, łyżką cedzakową zbierajcie pojawiający się szum. Kiedy zawartość się zagotujcie, to do środka dodajcie ziarenka ziela angielskiego oraz czarnego pieprzu i liście laurowe. Całość przykryjcie pokrywką, ogień zmniejszcie na minimum. Rosół gotujcie przez około 1 ½ godziny. Gdy...

rosół z grzybami przepis
AdobeStock
Newsy
Dodajecie do rosołu grzyby? Jednych pod żadnym pozorem nie dodawajcie. Zdominują i zepsują jego smak
Czy można dodać grzyby do rosołu? Bardzo istotna jest przy tym jedna zasada – jeżeli się do niej nie zastosujecie, to zupa nie wyjdzie!

Choć rosół jest bardzo klasyczną i tradycyjną zupą, to istnieje wiele sposobów na jego przygotowanie. Już sam wybór mięsa ma znaczenie – inaczej smakuje rosół gotowany na mięsie z kurczaka, a inaczej na wołowinie albo kaczce. Smak zupy można zmieniać także dzięki zmianie proporcji warzyw. Na przykład im więcej marchewki, tym rosół wyjdzie słodszy. Niektórzy idą o krok dalej i dodają do rosołu dodatki, które wcale się z tą zupą nie kojarzą. Na przykład… grzyby! Jakie grzyby do rosołu? Jeśli chcecie zrobić rosół z grzybami, to musicie pamiętać o jednej, bardzo ważnej zasadzie. Do tej zupy nie dodaje się pieczarek i suszonych grzybów! Całkowicie niszczą one smak rosołu, ponieważ ich aromat jest tak intensywny, że zdominuje całą zupę. Jeśli chcecie dodać grzyby do rosołu, to używajcie tylko i wyłącznie świeżych – zebranych dopiero co w lesie albo mrożonych. Najlepsze do rosołu są oczywiście prawdziwki, ale gotowany z dodatkiem świeżych podgrzybków też jest bardzo smaczny. Przepis na rosół z grzybami Do przygotowania smacznego rosołu z grzybami, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: Kilogram ulubionego mięsa do rosołu 3 marchewki 2 pietruszki Ćwierć selera Dwie łodygi selera Natka pietruszki Świeży lubczyk 1 cebula Kawałek pora Dwa liście kapusty włoskiej 12 świeżych, leśnych grzybów (najlepiej prawdziwków) 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego Pieprz ziarnisty Sól Przygotowanie: Mięso umyjcie, włóżcie do garnka i zalejcie zimną wodą. Zagotujcie. Zbierzcie ścięte białko (szumowiny) z powierzchni wody. Warzywa korzeniowe obierzcie ze skórki, a cebulę opalcie na patelni lub nad palnikiem...

Rosół z lubczykiem
Adobe Stock
Newsy
Jak ugotować babciny niedzielny rosół na samym kurczaku? Koniecznie wybierzcie takie kawałki mięsa
Dobry rosół gotowany tylko na kurczaku? To możliwe! Wszystko zależy od dobrego mięsa.

Nie ma to, jak rosół u babci! Ciężki, aromatyczny i przede wszystkim – tłusty. Taki bulion może nie jest zbyt dietetyczny, ale w końcu wszystko, co tuczące jest niestety smaczne. Wynika to z faktu, że tłuszcz niesie smak i siłą rzeczy potrawy bogate w tłuszcz są zwyczajnie smaczniejsze. Niektórzy eksperci kulinarni mówią wprost, że albo się je różne smaczne dania, albo jest się na diecie. Też tak uważacie? Idealny, wykwintny rosół wymaga cierpliwości. Powinien się gotować co najmniej trzy godziny i koniecznie składać się z dużej ilości warzyw i mięsa najlepszej jakości. To bardzo ważne, ponieważ rosół stanowi podstawę innych zup i sosów. Używa się go też do duszenia mięs, dlatego warto zadbać o to, by bulion był jak najsmaczniejszy. Niektórzy idą na łatwiznę i rozpuszczają po prostu kostkę rosołową lub inne współczesne „wynalazki” w gorącej wodzie, ale wszyscy wiemy, że takie sztuczki nigdy nie zastąpią głębokiego smaku prawdziwego rosołu. Żeby był smaczny, trzeba koniecznie zadbać przede wszystkim o jakość i rodzaj użytego mięsa. Wiecie, jakie jest najlepsze? Przepis na tłusty rosół drobiowy Przyjęło się, że rosół gotowany tylko na mięsie z kurczaka jest łagodny w smaku i chudy. Ile w tym prawdy? Wszystko zależy od tego, której części z kurczaka użyjecie. Do niczego nie nadaje się pierś z kurczaka, ponieważ jest bardzo chuda i gotowany na niej bulion będzie niesmaczny. Dobry rosół zagwarantują wam te kawałki, które mają dużo tłuszczu i skóry, czyli korpus drobiowy, udka, i skrzydełka. Do przygotowania tłustego bulionu potrzebne wam będą zatem poniższe składniki: 2 ćwiartki kurczaka ze skórą (udka i podudzia) 1 por 1 cebula dymka 1 biała cebula Pół selera 2 pietruszki...

Rosół z lubczykiem
Adobe Stock
Newsy
Rosół wyszedł brązowy? To wina 1 warzywa. Większość osób popełnia ten błąd
Jeśli wasz rosół ma dziwny kolor, winowajcą może być warzywo, które zawsze do tej zupy dodajecie!

Podstawą umiejętności kulinarnych jest ugotowanie smacznego rosołu – to wiedzą wszyscy. W końcu rosół jest klasyczną zupą, którą w Polsce jada się bardzo często! A do tego stanowi podstawę innych zup oraz wielu sosów. Trudno jest nazywać się kucharzem nie umiejąc ugotować bulionu! Właśnie dlatego umiejętność ugotowania pysznego i złotego rosołu, jest tak cenna. Czasami jednak nie wszystko idzie zgodnie z planem i zupa wychodzi mętna, mdła albo brązowa. Dowiedzcie się, jak temu zaradzić! Dlaczego rosół wychodzi brązowy? Zdarza się, że rosół nie ma takiej barwy, jak byście chcieli. Może na przykład wyjść bardzo blady – to zwykle wina krótkiego czasu gotowania albo zbyt dużej ilości wody. Ale czasami dzieje się odwrotnie i rosół wychodzi brązowy! Dlaczego tak się dzieje? Winna jest zbyt mocno opalona cebula. Jeśli opalacie ją tak intensywnie, że wrzucacie do rosołu praktycznie węgielek, a nie cebulę, to nie ma się co dziwić, że zupa wyszła brązowa. Najważniejszy jest umiar! Pamiętajcie też o tym, by nie opalać cebuli nad gazowym palnikiem , ponieważ przechodzi ona wówczas trującymi substancjami znajdującymi się w gazie. Przepis na rosół drobiowy Do przygotowania klasycznego rosołu na mięsie drobiowym, będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 1,5 – 2 litry wody (zimnej!) 1 korpus z kurczaka 2 udka z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Kawałek pora 1 cebula w łupinie Ćwierć selera (korzeń) Świeży lubczyk Natka pietruszki Sól Przygotowanie: Mięso umyjcie w zimnej wodzie i włóżcie do garnka. Zalejcie 1,5 l zimnej wody lub więcej, jeśli mięsa wyszło dużo – odpowiednie proporcje to 1,5 litra wody na 1 kg mięsa z...