Smaczny rosół gotowany na dobrym mięsie i dużej ilości warzyw, jest nie tylko pyszną zupą, ale także bazą do sosów i innych zup. By był idealnie klarowny, aromatyczny i miał piękną barwę, warto gotować go według starych wskazówek naszych babć. Ogromnie ważna w gotowaniu bulionu jest cierpliwość! Zrobicie dobry rosół nawet w godzinę, ale w smaku nigdy nie będzie tak dobry, jak bulion gotowany przez kilka godzin.
Trzeba też zwracać uwagę na składniki – lubczyk zagwarantuje wam wyjątkowy aromat zupy. Podobnie jest z łodygami selera! W większości przepisów pojawia się jedynie korzeń selera, a liście i łodygi są pomijane. Wielka szkoda, ponieważ łodyżki selera naciowego są niezwykle aromatyczne i nadają zupie wspaniały smak i zapach! Spróbujcie sami, a już zawsze będziecie dodawać je do zupy.
Przepis na aromatyczny rosół
Do przygotowania złotego bulionu, który będzie niezwykle esencjonalny, potrzebne wam będą poniższe składniki:
- 3 ćwiartki z kurczaka
- 1 skrzydło z indyka
- 5 marchewek
- 1 mały korzeń selera
- 1 cebula
- 1 korzeń pietruszki
- 1 mały por
- 4 łodygi selera naciowego
- Pęczek pietruszki
- Pół pęczka lubczyku
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Pieprz ziarnisty
- Sól
Przygotowanie
- Mięso umyjcie i włóżcie do garnka. Dodajcie do niego pieprz, pięć liści laurowych i 4 ziarna ziela angielskiego. Zalejcie zimną wodą i zagotujcie.
- Gdy woda zacznie się gotować, skręćcie gaz i gotujcie.
- W tym czasie przygotujcie warzywa. Obierzcie seler, pietruszkę i marchewkę. Cebulę obierzcie, przekrójcie na pół i podpieczcie na suchej patelni (nigdy nie opiekajcie cebuli nad gazowym palnikiem, ponieważ przechodzi ona wówczas trującymi substancjami zawartymi w gazie). Umyjcie pora i łodygi selera.
- Kiedy woda z mięsem zacznie wrzeć, zdejmijcie z powierzchni szumowiny. Dodajcie przygotowane warzywa i gotujcie na małym ogniu przez 2 – 3 godziny.
- Po około 1,5 godziny po tym, jak rosół zaczął się gotować, wrzućcie do niego umyty lubczyk i natkę pietruszki.
- Na sam koniec posólcie rosół. I gotowe!
Podawajcie rosół z makaronem i natką pietruszki. Smacznego!