Robicie kiełbasę w domu? Doprawcie ją tymi przyprawami, a sklepowe wędliny będą mogły się schować
Flickr
Newsy

Robicie kiełbasę w domu? Doprawcie ją tymi przyprawami, a sklepowe wędliny będą mogły się schować

Kto ma ochotę na domową kiełbasę? Z pomocą tego przepisu zrobicie ją całkiem sami. Wychodzi taka, że palce lizać!

Kto choć raz spróbował wiejskiej kiełbasy ten dobrze wie, że w żadnym sklepie nie można takiej kupić. Zdrowa, pozbawiona chemii i smaczna - spełnia wszystkie te kryteria, o które trudno w przypadku wędlin ze sklepu.

Wbrew pozorom, przyrządzenie domowej kiełbasy wcale nie jest takie trudne – wymaga jedynie sporo czasu i odpowiedniego sprzętu, czyli maszynki do mięsa z nakładką masarską, no i oczywiście wędzarni. Ten podpunkt można jednak ominąć, robiąc domową kiełbasę białą, którą wystarczy sparzyć we wrzątku.

Oprócz tego potrzebne też będą wam oczywiście jelita wieprzowe, które można zamówić w dobrych sklepach mięsnych i wysokiej jakości mięso. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak doprawić domową kiełbasę?

A jak przyprawić kiełbasę domową? Wielu jest zdania, że kluczowy w smaku kiełbasy jest czosnek. To jednak nie wszystko. Warto wzbogacić jej smak pieprzem, majerankiem i jałowcem, a także cząbrem - te przyprawy zostały wręcz do tego stworzone!

Zobacz także
Pyszny bigos

Kiedy powinno się dodać kiełbasę do bigosu? Wielu popełnia błąd, przez co danie jest do niczego

Siostra Anastazja podała przepis na roladę z indyka. Najlepsza domowa wędlina na kanapki

Siostra Anastazja podała przepis na roladę z indyka. Najlepsza domowa wędlina na kanapki

Przepis na domową kiełbasę

Do przygotowania pysznej, swojskiej kiełbaski, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa z łopatki wieprzowej
  • 400 g pręgi wołowej
  • 400 g podgardla wieprzowego lub słoniny
  • Około 6 metrów jelit wieprzowych
  • 4 łyżeczki soli do peklowania
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • Pół łyżeczki cząbru
  • 2 łyżki pieprzu
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 kulki jałowca

Przygotowanie:

  1. Mięso z łopatki umyjcie, osuszcie i podzielcie na ładniejsze części i te nieco gorsze. Najlepsze mięso pokrójcie w kawałki i zmielcie w maszynce. Następnie zmielcie poprzerastane mięso i na końcu gorsze kawałki. Wszystkie części mielcie osobno i jeszcze nie mieszajcie ich po zmieleniu.
  2. Wołowinę zmielcie, a podgardle pokrójcie w kostkę. Oba rodzaje mięsa osobno posólcie solą do peklowania i wyróbcie. Dolejcie odrobinę wody. Gotowe mięso wstawcie do lodówki na przynajmniej dobę.
  3. Na drugi dzień wymieszajcie ze sobą przeciśnięty przez praskę czosnek z solą, pieprzem i rozgniecionymi ziarnami jałowca.
  4. W misce zacznijcie wyrabiać mięso wołowe z wieprzowym i dodajcie przyprawy. Dolejcie nieco przegotowanej wody. Wieprzowinę dodawajcie w kolejności od najgorszych zmielonych kawałków mięsa do najlepszych.
  5. Po wyrobieniu sprawdźcie, czy mięso jest już dobre – uformujcie z niego dużą kulkę. Jeżeli nie będzie się rozpadać, mięso jest gotowe. Dodajcie słoninę i wymieszajcie.
  6. Wyrobione mięso wstawcie do lodówki na 3 dni.
  7. Po trzech dniach przygotujcie jelita – namoczcie je w wodzie przez przynajmniej godzinę. Następnie naciągnijcie jelito na nasadkę masarską w maszynce do mięsa. Nabijajcie kiełbasy ciasno, ale bez przesady. Powinny dać się formować.
  8. Gotowe kiełbaski o długości do 30 cm zawieście w suchym miejscu z dobrą wentylacją, by mogły wyschnąć.
  9. Tak zrobione kiełbasy możecie teraz uwędzić albo sparzyć. 

Smacznego!

Macie pończochy w domu? W mig zrobicie domową kiełbasę na kanapki. Pycha
Adobe Stock
Newsy
Macie pończochy w domu? W mig zrobicie domową kiełbasę z karkówki i boczku na kanapki
Domowa wędlina? Pycha! Nie znamy nikogo, kto by się oparł kiełbasie własnej roboty. Dzisiaj polecamy wam przepis na pełną przypraw świetną suszoną kiełbasę we francuskim stylu.

Kiełbasa, szynka, pasztety – uwielbiamy domowe wyroby wędliniarskie wszelkiego rodzaju. Warto otworzyć się na nieco inne przepisy i przetestować jeden przepis na salami swojej roboty. Jeżeli wam posmakuje, śmiało możecie je przygotować go swoim najbliższym na przykład na kolejną rodzinną uroczystość. Polacy wolą raczej tradycyjne wędzone, a potem obgotowywane kiełbasy. Dzisiaj zaprezentujemy wam prosty przepis na smaczną, chudą, domową kiełbasę suszoną, dojrzewającą powoli w cieple. To prawda, n iektórzy z nas nie przepadają za surową wędliną. Rzeczywiście, ma ona swój charakterystyczny smak, który nie wszystkim może przypaść do gustu. Jeżeli jednak lubicie salami czy szynkę parmeńską, taki smak nie będzie stanowił dla was przykrego doświadczenia. Wręcz przeciwnie – taką domową kiełbasę pokochacie od pierwszego wejrzenia.  Do przygotowania tego rodzaju kiełbasy będziecie potrzebowali gazy, którą owiniecie mięso. Jeżeli nie dysponujecie tego typu osłonką na kiełbasę, nie wahajcie użyć się niepotrzebnych pończoch. Kiełbasa spokojnie dojrzeje także w nich! Przepis na domową kiełbasę suszoną w rajstopie Składniki: Kawałek karkówki wieprzowej (ok. 70 dag) Ok. 20 dag boczku surowego (tłusty będzie najlepszy) Pół szklanki cukru Pół szklanki soli 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu 1 łyżeczka majeranku 2 łyżeczki czosnku granulowanego Przygotowanie: Zacznijcie od obtoczenia umytego mięsa w cukrze. Przykryjcie szczelnie i zostawcie mięso w lodówce na 48 g. Po tym czasie usuńcie nadmiar wody, umyjcie mięso i obtoczcie je tym razem w soli. Ponownie odstawcie mięso w chłodne miejsce na kolejne 2 dni. Następnie znów umyjcie mięso i obtoczcie w przyprawach. Wykorzystajcie po...

Domowa biała kiełbasa
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy
Unikatowy przepis na domową i bardzo soczystą białą kiełbasę. Będzie wprost idealna do wielkanocnego żurku
Soczysta i tak pyszna, że zniknie błyskawicznie ze stołu. Taka jest właśnie biała kiełbasa z naszego przepisu. Jeśli marzycie o dobrej kiełbasie na święta wielkanocne, dobrze trafiliście.

Trudno bez niej wyobrazić sobie święta wielkanocne. W końcu biała kiełbasa jest nieodłącznym dodatkiem tradycyjnego, aromatycznego żurku . Połączenie to jest doskonałe w smaku i wielu właśnie na to danie czeka z niecierpliwością, siedząc przy świątecznym stole.  Jeśli żurek to tylko z białą kiełbasą Najsmaczniejszy żurek to ten przygotowany na porządnym zakwasie, z jajkiem i z ziemniakami. Kolejną ważną rzeczą jest bardzo dobrej jakości biała kiełbasa . Jeśli znudził się wam smak tej sklepowej i chcecie na święta podać żurek o wyjątkowym smaku, koniecznie wypróbujcie poniższy, unikatowy przepis na domową, białą kiełbasę . Jest pyszna zaraz po ugotowaniu jak i na zimno. Gwarantujemy, że tak przygotowana kiełbasa będzie idealnie smakować w połączeniu z wielkanocnym, domowym żurkiem.  Przepis na domową białą kiełbasę Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej  1,5 kg karkówki 50 g soli 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 5 ząbków czosnku  300 ml zimnej wody 4 łyżki suszonego majeranku jelita 1 łyżka przyprawy do białej kiełbasy Sposób przygotowania:  Karkówkę oraz szynkę umyjcie i osuszcie ręcznikami papierowymi. Następnie pokrójcie je na mniejsze kawałki.   Przygotujcie maszynkę do mielenia. Pokrojone kawałki mięsa zmielcie na maszynce o dużych oczkach. Zmielone mięso przełóżcie do dużej miski. Do mięsa wsypcie 4 łyżki suszonego majeranku, łyżeczkę pieprzu, łyżkę przyprawy do białej kiełbasy oraz sól.  Do tak przygotowanej mięsnej masy dodajcie zimną wodę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wyróbcie na zwarty farsz.  Gotowy farsz odstawcie na kilka godzin w chłodne miejsce najlepiej do lodówki.  W międzyczasie przygotujcie flaki....

Mięso na kiełbasę domową
Gotujmy.pl/Siedlce
Newsy
Robiąc domową kiełbasę swojską, zawsze zmieszajcie te 2 mięsa. Jej smak jest wtedy nie do opisania
Nic nie zastąpi smaku własnoręcznie robionej, swojskiej kiełbasy. Koniecznie zróbcie ją z tego przepisu!

Macie ochotę na pyszną kiełbasę, a sklepowe wyroby nie spełniają waszych oczekiwań smakowych? Nic dziwnego. Jeśli choć raz próbowaliście prawdziwej, swojskiej kiełbasy to wiecie, że nie ma sobie równych smakiem. Ten przepis jest naprawdę doskonały! Zmielone mięso lub podroby, dodatki smakowe i zioła. To wszystko wtłoczone do jelita lub osłonki, składa się na kiełbasę. Kiełbasy bardzo często poddaje się potem procesowi wędzenia, ale nie jest to konieczne. Niezwykły smak swojskiej kiełbasy Oczywiście nie każda swojska kiełbasa smakuje tak samo! Na smak kiełbasy składa się przede wszystkim: Rodzaj wybranego mięsa Stopień rozdrobnienia mięsa Zawartość tłuszczu w wykorzystywanym mięsie Dodatki smakowe np. zioła i przyprawy Proces obróbki kiełbasy po przygotowaniu (np. uwędzenie, suszenie, sparzenie wrzątkiem) Jak widzicie, naprawdę istotną rolę w kształtowaniu saku kiełbasy, odgrywa rodzaj wykorzystanego mięsa. Sprawdźcie, jakie najlepiej się nada. Jakie mięso na swojską kiełbasę?  Najczęściej wykorzystywanym mięsem w produkcji kiełbas jest wieprzowina. Warto dodać do kiełbasy dwa rodzaje mięsa. Proponujemy, by zmieszać ze sobą mieloną karkówkę i łopatkę wieprzową. Zmieszajcie ze sobą mięsa w proporcji 1 do 2, czyli na każdy kilogram karkówki wybierzcie 2 kilo łopatki wieprzowej. Składniki na kiełbasę swojską: 1 kg karkówki 2 kg łopatki wieprzowej Kilka ziaren pieprzu Kilka ziaren ziela angielskiego Ok. 4 ząbki czosnku Jelito 2 łyżki soli Pół łyżeczki saletry Przygotowanie kiełbasy swojskiej:  Mięso umyjcie i zmielcie w maszynce. Zamiast tego łopatkę możecie pokroić w bardzo drobną kostkę. Do mięsa dodajcie rozgnieciony pieprz i ziele angielskie. Połączcie składniki. Wlejcie do...

biała kiełbasa
Pixabay
Newsy
Czy jelito białej kiełbasy jest jadalne? Tak, ale pod 1 warunkiem. Sprawdźcie jakim
Wielkanocny żurek czy biały barszcz, nie mogą się obejść bez białej kiełbasy. To kluczowy składnik tych potraw. Jednak co roku pada pytanie, czy jelito jest jadalne? Można je jeść, ale pod pewnym warunkiem.

Święta wielkanocne kojarzą się z wieloma potrawami, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Wśród nich znajdują się takie smakołyki jak mazurek, babka, faszerowane jajka oraz żurek, bądź zamiennie - biały barszcz. Dodatkiem obowiązkowym do zup jest jajko ugotowane na twardo, świeże pieczywo oraz oczywiście kawałek białej kiełbasy.  Tradycyjna biała kiełbasa Jest odpowiednikiem wędzonej wędliny. Jednak tę przygotowuje się poprzez parzenie. Jest przyrządzona na bazie mięsa wieprzowego, niekiedy z dodatkiem wołowiny i umieszcza się ją w naturalnym, cienkim jelicie wieprzowym. Jest nieodzownym elementem świąt wielkanocnych, podczas których podaje się ją nie tylko do żurku czy białego barszczu, ale również przyrządza się samodzielne dania, przykładowo zapiekaną białą kiełbasę z dodatkami. Wiele osób nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez tego produktu.  Spożywanie osłonki białej kiełbasy  Co roku w okresie świąt wielkanocnych pojawia się pytanie czy zjada się osłonkę białej kiełbasy? Mimo upływu lat, ten temat wciąż powraca. Spożycie takiej osłonki jest możliwe tylko wtedy, jeśli jest ona naturalna, czyli wykonana z cienkiego jelita wieprzowego. W każdym innym przypadku należy ją przed jedzeniem ściągnąć.  Przepis na domową białą kiełbasę w jelicie wieprzowym Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg karkówki ½ kg wołowiny gulaszowej 1 kg surowego boczku 6 ząbków czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu 2 łyżki soli ½ szklanki wody cienkie jelita wieprzowe Przygotowanie: Przyrządzenie domowej białej kiełbasy rozpocznijcie od namoczenia jelit wieprzowych w zimnej wodzie. Powinny się one moczyć przez minimum dwie godziny. Po tym czasie dokładnie je wypłuczcie i...