domowa kiełbasa przepis
AdobeStock
Newsy

Marzy się wam naturalna i pozbawiona chemii domowa kiełbasa? Sprawdźcie ten przepis. W życiu nie kupicie takiej w sklepie

Kto ma ochotę na domową kiełbaskę? Z pomocą tego przepisu zrobicie ją całkiem sami. Wychodzi taka, że palce lizać!

Kto choć raz spróbował wiejskiej kiełbasy ten dobrze wie, że w żadnym sklepie nie można takiej kupić. Wbrew pozorom, przyrządzenie domowej kiełbasy wcale nie jest takie trudne – wymaga jedynie sporo czasu i odpowiedniego sprzętu, czyli maszynki do mięsa z nakładką masarską. Potrzebne też będą wam jelita wieprzowe, które można zamówić w dobrych sklepach mięsnych. Spróbujecie zrobić swojskie kiełbaski?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na domową kiełbasę

Do przygotowania pysznej, swojskiej kiełbaski, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Zobacz także

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa z łopatki wieprzowej
  • 400 g pręgi wołowej
  • 400 g podgardla wieprzowego lub słoniny
  • Około 6 metrów jelit wieprzowych
  • 4 łyżeczki soli do peklowania
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • Pół łyżeczki cząbru
  • 2 łyżki pieprzu
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 kulki jałowca

Przygotowanie:

  1. Mięso z łopatki umyjcie, osuszcie i podzielcie na ładniejsze części i te nieco gorsze. Najlepsze mięso pokrójcie w kawałki i zmielcie w maszynce. Następnie zmielcie poprzerastane mięso i na końcu gorsze kawałki. Wszystkie części mielcie osobno i jeszcze nie mieszajcie ich po zmieleniu.
  2. Wołowinę zmielcie, a podgardle pokrójcie w kostkę. Oba rodzaje mięsa osobno posólcie solą do peklowania i wyróbcie. Dolejcie odrobinę wody. Gotowe mięso wstawcie do lodówki na przynajmniej dobę.
  3. Na drugi dzień wymieszajcie ze sobą przeciśnięty przez praskę czosnek z solą, pieprzem i rozgniecionymi ziarnami jałowca.
  4. W misce zacznijcie wyrabiać mięso wołowe z wieprzowym i dodajcie przyprawy. Dolejcie nieco przegotowanej wody. Wieprzowinę dodawajcie w kolejności od najgorszych zmielonych kawałków mięsa do najlepszych.
  5. Po wyrobieniu sprawdźcie, czy mięso jest już dobre – uformujcie z niego dużą kulkę. Jeżeli nie będzie się rozpadać, mięso jest gotowe. Dodajcie słoninę i wymieszajcie.
  6. Wyrobione mięso wstawcie do lodówki na 3 dni.
  7. Po trzech dniach przygotujcie jelita – namoczcie je w wodzie przez przynajmniej godzinę. Następnie naciągnijcie jelito na nasadkę masarską w maszynce do mięsa. Nabijajcie kiełbasy ciasno, ale bez przesady. Powinny dać się formować.
  8. Gotowe kiełbaski o długości do 30 cm zawieście w suchym miejscu z dobrą wentylacją, by mogły wyschnąć.
  9. Tak zrobione kiełbasy możecie teraz uwędzić albo sparzyć. 

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Domowa kiełbasa
Gotujmy.pl/iziona
Newsy Jej smak skradnie każde serce. Domowa kiełbasa z czosnkiem. Unikatowa, najlepsza receptura
Jeśli lubicie wyroby domowe, musicie spróbować kiełbasy z przepisu poniżej. Ta pyszna przekąska nie wymaga wcale wiele zachodu. Wystarczy kilka prostych składników i gotowe. Zainteresowani?
Aleksandra Jaworska
grudzień 09, 2020

W kupnych kiełbasach można zaleźć dosłownie wszystko. Małe przekonanie do mięsa z półki mają także rodzice kilkuletnich pociech. Dbałość o jedzenie podczas karmienia kilkulatka działa w sposób szczególny. Jak u babci Smaki dzieciństwa to te, które kojarzą się z gankiem u babci. Do waszych wspomnień na stałe weszły z pewnością szarlotka z kruszonką, kapuśniak, ręcznie gniecione pierogi czy w końcu domowa kiełbasa. Dzięki robieniu potraw w domu, jesteśmy pewni, co znajdzie się następnie w naszych brzuchach. Domowe produkty mają jeszcze jedną, ogromną zaletę. Ich termin ważności jest krótki. Oznacza to, że zostały wykonane ze świeżych produktów i nie posiadają w sobie zatrważającej ilości konserwantów, sztucznych barwników i części Tablicy Mendelejewa. Polskie śniadanie Co jadamy jako pierwszy posiłek? Bardzo często jest to kilka kromek chleba lub innego pieczywa, z dodatkiem wędliny i sezonowych warzyw. Wędliny towarzyszą naszemu codziennemu menu. Idealnie smakują zarówno na kanapce, jak i upieczone na grillu czy w piekarniku – szczególnie kiełbasa. Nawet ta od najlepszego producenta nie będzie smakowała tak, jak kiełbasa domowa. Jeśli masz do czynienia z wsią lub jeździłeś tam na wakacje do dziadków, wiesz o czym mówimy. Nie da się zapomnieć jej doskonałego i wyrazistego smaku. W prosty sposób możesz ją odtworzyć samodzielnie. Tylko zobacz! Wędzona kiełbasa domowej roboty, składniki: 5 kg mięsa wieprzowego 1 kg boczku 1 kg wołowiny sól peklowa 10 g pieprz mielony 10 g sól himalajska kilkanaście ząbków czosnku majeranek tymianek liście laurowe ziele angielskie woda...

Przeczytaj
Kiełbasa suszona
Anan/Adobe Stock
Newsy Macie pończochy w domu? W mig zrobicie domowe salami na kanapki. Pycha
Domowa wędlina? Pycha! Nie znamy nikogo, kto by się oparł kiełbasie własnej roboty. Dzisiaj polecamy wam przepis na paprykowo-czosnkowe salami.
Hubert Rój
listopad 25, 2020

Kiełbasa , szynka , pasztety – uwielbiamy domowe wyroby wędliniarskie wszelkiego rodzaju. Warto otworzyć się na nieco inne przepisy i przetestować jeden przepis na salami swojej roboty. Jeżeli wam posmakuje, śmiało możecie je przygotować go swoim najbliższym na przykład na kolejną rodzinną uroczystość. Polacy wolą raczej tradycyjne wędzone, a potem obgotowywane kiełbasy. Dzisiaj zaprezentujemy wam prosty przepis na smaczną, chudą, domową kiełbasę suszoną, dojrzewającą powoli w cieple. To prawda, n iektórzy z nas nie przepadają za surową wędliną. Rzeczywiście, ma ona swój charakterystyczny smak, który nie wszystkim może przypaść do gustu. Jeżeli jednak lubicie salami czy szynkę parmeńską, taki smak nie będzie stanowił dla was przykrego doświadczenia. Wręcz przeciwnie – domowe salami pokochają wszyscy amatorzy surowych kiełbas.  Do przygotowania tego rodzaju kiełbasy będziecie potrzebowali gazy, którą owiniecie mięso. Jeżeli nie dysponujecie tego typu osłonką na kiełbasę, nie wahajcie użyć się niepotrzebnych pończoch. Kiełbasa spokojnie dojrzeje także w nich! Przepis na domowe salami : Składniki: Kawałek karkówki wieprzowej (ok. 80 dag) Pół szklanki cukru Pół szklanki soli 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu 2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku 1 łyżeczka majeranku 2 łyżeczki czosnku granulowanego Przygotowanie: Zacznijcie od obtoczenia umytego mięsa w cukrze. Przykryjcie szczelnie i zostawcie mięso w lodówce na 48 g. Po tym czasie usuńcie nadmiar wody, umyjcie mięso i obtoczcie je tym razem w soli. Ponownie odstawcie mięso w chłodne miejsce na kolejne 2 dni. Następnie znów umyjcie mięso i obtoczcie w przyprawach....

Przeczytaj
bigos przepis
Wikimedia
Przepisy Aromatyczny i rozpływający się w ustach bigos! Cała rodzina będzie błagać o dokładkę
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Już niedługo będzie można zacząć przygotowywać wigilijne potrawy. Wśród nich nie może zabraknąć przede wszystkim aromatycznego bigosu!
Weronika Kępa
listopad 24, 2020

To tradycyjne danie przyrządzane na bazie kapusty, mięsa, grzybów i śliwek z pewnością skradnie serce niejednego smakosza! Przepis na bigos Będziesz potrzebować  1 kilogram świeżej kapusty 800 gramów kiszonej kapusty 400 gramów mięsa wieprzowego (na przykład łopatki) 400 gramów mięsa wołowego (może być antrykot) 200 gramów wiejskiej kiełbasy 100 gramów boczku wędzonego 50 gramów suszonych grzybów (mogą być borowiki) 30 gramów suszonych śliwek 30 gramów wędzonych śliwek 3 duże cebule ¼ szklanki śliwowicy 3 szklanki przegotowanej wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego Olej  Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek, słodka papryka Przygotowanie Suszone grzyby zalej letnią wodą i pozostaw do namoczenia na ok. 40 minut. Następnie odcedź i pokrój w cienkie paski. Pod żadnym pozorem nie wylewaj do zlewu wody z moczenia grzybów. Będzie ci jeszcze potrzebna. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, a następnie umieść go w dowolnej dużej misce. Na tłuszczu wytopionym z boczku umieść pokrojone na małe kawałki mięso wieprzowe i wołowe. Obsmaż je dokładnie z każdej strony, a następnie wrzuć do miski z boczkiem (na tym etapie mięso może być nieco surowe w środku). Cebulę obierz, a następnie pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na patelni. Całość dodaj do mięsa. Wszystkie składniki znajdujące się w misce ponownie umieść w dużym garnku. Podgrzewając dodaj koncentrat pomidorowy i łyżeczkę słodkiej papryki. Kapustę kiszoną odcedź z wody , posiekaj, a następnie umieść w garnku z mięsem (możesz ją polać wodą, ale pamiętaj, że wtedy straci nieco swojego smaku). Świeżą kapustę również posiekaj, a wiejską kiełbasę...

Przeczytaj
Kiełbasa bez chemii
Gotujmy.pl
Przepisy Unikatowy przepis na domową kiełbasę. O wiele smaczniejsza niż kupna! Smak nie do opisania
Tradycyjny skład kiełbasy to mięso wieprzowe solone, z dodatkiem przypraw. Pozwólcie, że zaproponujemy wam coś innego. Kiełbasa bez wędzarni, osłonki i maszynki do mięsa
Aleksandra Jaworska
kwiecień 09, 2020

Unikatowy przepis na domową kiełbasę. O wiele smaczniejsza niż kupna! Smak nie do opisania Tradycyjny skład kiełbasy to mięso wieprzowe solone, z dodatkiem przypraw. Pozwólcie, że zaproponujemy wam coś innego. Kiełbasa bez wędzarni, osłonki i maszynki do mięsa Smak kiełbasy zależy nie tylko od rodzaju mięsa, z którego została wykonana, ale w równie znacznym stopniu od proporcji domieszek i przypraw oraz sposobu konserwacji. Rozróżnia się kiełbasy trwałe, zawierające około 36% wody (np. salami, krakowska), kiełbasy półtrwałe, zawierające 36–56% wody (np. kabanosy, żywiecka) i kiełbasy nietrwałe zawierające do 72% wody (np. biała kiełbasa, serdelowa). Gdzie sięgają polskie tradycje jedzenia i wyrabiania kiełbasy? W dawnej Rzeczpospolitej Obojga Narodów każdy szlachecki kucharz wiedział jak przyrządzać kiełbasę.  I choć od czasów Augusta III i powiedzenia „za króla Sasa łyżką kiełbasa”  minęły już niemal całe epoki, kiełbasa wciąż z powodzeniem cieszy podniebienia Polaków. Kiełbasę je się na zimno jako nieodłączny dodatek letniego grillowania, ale także jako główne danie obiadowe. Kiełbasa łączy smak, sytość i wygodę. Obecnie na rynku dostępne są niezliczone jej ilości. Klienci mogą śmiało przebierać i wybierać w jej gatunkach. Mało która „kupna” kiełbasa dorówna tej, którą można zrobić samemu. Poniższy przepis nie wymaga wcale kucharskiego kunsztu. Wystarczy kilka produktów, odrobina czasu i sprawny piekarnik. Przepis na domową pieczoną kiełbasę Składniki: 1 kg mielonego mięsa wieprzowego 0,5 kg mielonego mięsa wołowego 1 duża cebula Pełna szklanka mleka Główka czosnku Gałka muszkatołowa – pół łyżeczki Czarny pieprz –...

Przeczytaj