domowa kiełbasa przepis
AdobeStock
Newsy

Sprawdzony przepis na domową kiełbasę. Naturalna i bez chemii. W życiu nie kupicie takiej w sklepie

Kto ma ochotę na domową kiełbaskę? Z pomocą tego przepisu zrobicie ją całkiem sami. Wychodzi taka, że palce lizać!

Kto choć raz spróbował wiejskiej kiełbasy ten dobrze wie, że w żadnym sklepie nie można takiej kupić. Wbrew pozorom, przyrządzenie domowej kiełbasy wcale nie jest takie trudne – wymaga jedynie sporo czasu i odpowiedniego sprzętu, czyli maszynki do mięsa z nakładką masarską. Potrzebne też będą wam jelita wieprzowe, które można zamówić w dobrych sklepach mięsnych. Spróbujecie zrobić swojskie kiełbaski?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na domową kiełbasę

Do przygotowania pysznej, swojskiej kiełbaski, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa z łopatki wieprzowej
  • 400 g pręgi wołowej
  • 400 g podgardla wieprzowego lub słoniny
  • Około 6 metrów jelit wieprzowych
  • 4 łyżeczki soli do peklowania
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • Pół łyżeczki cząbru
  • 2 łyżki pieprzu
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 kulki jałowca
Zobacz także
Pyszny bigos

Kiedy powinno się dodać kiełbasę do bigosu? Wielu popełnia błąd, przez co danie jest do niczego

Siostra Anastazja podała przepis na roladę z indyka. Najlepsza domowa wędlina na kanapki

Siostra Anastazja podała przepis na roladę z indyka. Najlepsza domowa wędlina na kanapki

Przygotowanie:

  1. Mięso z łopatki umyjcie, osuszcie i podzielcie na ładniejsze części i te nieco gorsze. Najlepsze mięso pokrójcie w kawałki i zmielcie w maszynce. Następnie zmielcie poprzerastane mięso i na końcu gorsze kawałki. Wszystkie części mielcie osobno i jeszcze nie mieszajcie ich po zmieleniu.
  2. Wołowinę zmielcie, a podgardle pokrójcie w kostkę. Oba rodzaje mięsa osobno posólcie solą do peklowania i wyróbcie. Dolejcie odrobinę wody. Gotowe mięso wstawcie do lodówki na przynajmniej dobę.
  3. Na drugi dzień wymieszajcie ze sobą przeciśnięty przez praskę czosnek z solą, pieprzem i rozgniecionymi ziarnami jałowca.
  4. W misce zacznijcie wyrabiać mięso wołowe z wieprzowym i dodajcie przyprawy. Dolejcie nieco przegotowanej wody. Wieprzowinę dodawajcie w kolejności od najgorszych zmielonych kawałków mięsa do najlepszych.
  5. Po wyrobieniu sprawdźcie, czy mięso jest już dobre – uformujcie z niego dużą kulkę. Jeżeli nie będzie się rozpadać, mięso jest gotowe. Dodajcie słoninę i wymieszajcie.
  6. Wyrobione mięso wstawcie do lodówki na 3 dni.
  7. Po trzech dniach przygotujcie jelita – namoczcie je w wodzie przez przynajmniej godzinę. Następnie naciągnijcie jelito na nasadkę masarską w maszynce do mięsa. Nabijajcie kiełbasy ciasno, ale bez przesady. Powinny dać się formować.
  8. Gotowe kiełbaski o długości do 30 cm zawieście w suchym miejscu z dobrą wentylacją, by mogły wyschnąć.
  9. Tak zrobione kiełbasy możecie teraz uwędzić albo sparzyć. 

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Domowa biała kiełbasa
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy
Unikatowy przepis na domową i bardzo soczystą białą kiełbasę. Będzie wprost idealna do wielkanocnego żurku
Soczysta i tak pyszna, że zniknie błyskawicznie ze stołu. Taka jest właśnie biała kiełbasa z naszego przepisu. Jeśli marzycie o dobrej kiełbasie na święta wielkanocne, dobrze trafiliście.

Trudno bez niej wyobrazić sobie święta wielkanocne. W końcu biała kiełbasa jest nieodłącznym dodatkiem tradycyjnego, aromatycznego żurku . Połączenie to jest doskonałe w smaku i wielu właśnie na to danie czeka z niecierpliwością, siedząc przy świątecznym stole.  Jeśli żurek to tylko z białą kiełbasą Najsmaczniejszy żurek to ten przygotowany na porządnym zakwasie, z jajkiem i z ziemniakami. Kolejną ważną rzeczą jest bardzo dobrej jakości biała kiełbasa . Jeśli znudził się wam smak tej sklepowej i chcecie na święta podać żurek o wyjątkowym smaku, koniecznie wypróbujcie poniższy, unikatowy przepis na domową, białą kiełbasę . Jest pyszna zaraz po ugotowaniu jak i na zimno. Gwarantujemy, że tak przygotowana kiełbasa będzie idealnie smakować w połączeniu z wielkanocnym, domowym żurkiem.  Przepis na domową białą kiełbasę Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej  1,5 kg karkówki 50 g soli 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 5 ząbków czosnku  300 ml zimnej wody 4 łyżki suszonego majeranku jelita 1 łyżka przyprawy do białej kiełbasy Sposób przygotowania:  Karkówkę oraz szynkę umyjcie i osuszcie ręcznikami papierowymi. Następnie pokrójcie je na mniejsze kawałki.   Przygotujcie maszynkę do mielenia. Pokrojone kawałki mięsa zmielcie na maszynce o dużych oczkach. Zmielone mięso przełóżcie do dużej miski. Do mięsa wsypcie 4 łyżki suszonego majeranku, łyżeczkę pieprzu, łyżkę przyprawy do białej kiełbasy oraz sól.  Do tak przygotowanej mięsnej masy dodajcie zimną wodę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wyróbcie na zwarty farsz.  Gotowy farsz odstawcie na kilka godzin w chłodne miejsce najlepiej do lodówki.  W międzyczasie przygotujcie flaki....

Kiełbasa biała domowa
Gotujmy.pl/Mysza75
Newsy
Unikalny przepis na domową kiełbasę. Gdy ją raz zrobicie, już nigdy nie kupicie jej w sklepie
Przygotowywanie kiełbasy to prawdziwa sztuka. Posiedli ją masarze, eksperci w wędliniarskim fachu. Warto jednak zacząć domowe eksperymenty we własnym zakresie.

Z pewnością wielu z was marzyło o przygotowaniu własnej, domowej kiełbasy. W wielu przypadkach marzenia te rozbijają się o braki sprzętowe. Nie wszyscy dysponujemy przecież wędzarniami. W takich wypadkach są trzy rozwiązania. Albo zostawić robienie kiełbasy fachowcom, albo przyrządzić kiełbasę suszoną, albo surową – białą. Dzisiaj polecamy wam tę ostatnią opcję. Biała kiełbasa kojarzy się głównie z żurkiem. Świetnie będzie smakowała także jako samoistne danie. Dla porządku przypominamy, że tak przygotowana biała kiełbasa przed spożyciem oczywiście musi zostać obgotowana we wrzątku. O zaletach domowej kiełbasy nikogo nie trzeba informować. Najważniejszy jest oczywiście fakt, że tylko od was zależy to, jakiego mięsa użyjecie do swoich wyrobów. Przepis na białą kiełbasę domową Składniki: 1,5 kg mięsa wieprzowego (np. 0,5  kg łopatki, 0,5 kg polędwicy wieprzowej lub szynki, 0,5 kg karkówki – wybór mięsa zależy od was) 3-4 ząbki czosnku Pieprz czarny ziarnisty Kolendra w ziarnach Sól Ziele angielskie Jadalne osłonki – jelitka wieprzowe cienkie lub osłonki kolagenowe (do kupienia w sklepach specjalistycznych) Przygotowanie: Obierzcie czosnek. W moździerzu rozbijcie kolendrę, pieprz z dodatkiem czosnku. Mięso pokrójcie na mniejsze kawałki i zmielcie na grubo w maszynce do mięsa. Połączcie mięso z przyprawami, a także posólcie. Wyrabiajcie jednolitą masę. Napełniajcie jelita mięsem, np. za pomocą maszynki. Kiełbasa będzie gotowa do spożycia po obgotowaniu przez ok. 20-30 min. Sprawdźcie kiełbaskę nakłuwając ją widelcem – powinien wchodzić w mięso dość gładko. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl

Mięso na kiełbasę domową
Gotujmy.pl/Siedlce
Newsy
Robiąc domową kiełbasę swojską, zawsze zmieszajcie te 2 mięsa. Jej smak jest wtedy nie do opisania
Nic nie zastąpi smaku własnoręcznie robionej, swojskiej kiełbasy. Koniecznie zróbcie ją z tego przepisu!

Macie ochotę na pyszną kiełbasę, a sklepowe wyroby nie spełniają waszych oczekiwań smakowych? Nic dziwnego. Jeśli choć raz próbowaliście prawdziwej, swojskiej kiełbasy to wiecie, że nie ma sobie równych smakiem. Ten przepis jest naprawdę doskonały! Zmielone mięso lub podroby, dodatki smakowe i zioła. To wszystko wtłoczone do jelita lub osłonki, składa się na kiełbasę. Kiełbasy bardzo często poddaje się potem procesowi wędzenia, ale nie jest to konieczne. Niezwykły smak swojskiej kiełbasy Oczywiście nie każda swojska kiełbasa smakuje tak samo! Na smak kiełbasy składa się przede wszystkim: Rodzaj wybranego mięsa Stopień rozdrobnienia mięsa Zawartość tłuszczu w wykorzystywanym mięsie Dodatki smakowe np. zioła i przyprawy Proces obróbki kiełbasy po przygotowaniu (np. uwędzenie, suszenie, sparzenie wrzątkiem) Jak widzicie, naprawdę istotną rolę w kształtowaniu saku kiełbasy, odgrywa rodzaj wykorzystanego mięsa. Sprawdźcie, jakie najlepiej się nada. Jakie mięso na swojską kiełbasę?  Najczęściej wykorzystywanym mięsem w produkcji kiełbas jest wieprzowina. Warto dodać do kiełbasy dwa rodzaje mięsa. Proponujemy, by zmieszać ze sobą mieloną karkówkę i łopatkę wieprzową. Zmieszajcie ze sobą mięsa w proporcji 1 do 2, czyli na każdy kilogram karkówki wybierzcie 2 kilo łopatki wieprzowej. Składniki na kiełbasę swojską: 1 kg karkówki 2 kg łopatki wieprzowej Kilka ziaren pieprzu Kilka ziaren ziela angielskiego Ok. 4 ząbki czosnku Jelito 2 łyżki soli Pół łyżeczki saletry Przygotowanie kiełbasy swojskiej:  Mięso umyjcie i zmielcie w maszynce. Zamiast tego łopatkę możecie pokroić w bardzo drobną kostkę. Do mięsa dodajcie rozgnieciony pieprz i ziele angielskie. Połączcie składniki. Wlejcie do...

Mięsna pasta na kanapkę
Gotujmy.pl/kamazka439
Newsy
Doskonały produkt na kanapki. Domowa metka z cebulką. Już po 1 kęsie będziecie w niebie
Znudziły wam się kanapki z szynką i serem? Koniecznie spróbujcie kanapek z tym dodatkiem!

Kanapki są świetną przekąską lub odrębnym posiłkiem. Ich ogromną zaletą jest to, że można je przygotować na bardzo wiele sposobów. Kanapki jadane z różnymi dodatkami się nie nudzą! Sprawdźcie przepis na pyszną metkę, która doskonale smakuje rozsmarowana na kawałku chleba. Metka na kanapki Surowe mięso i surowe kiełbasy mają swoich fanów, ale też wielu przeciwników. Metka należy właśnie do kiełbas półsurowych. To rodzaj mielonego mięsa z przyprawami uformowanego najczęściej w kiełbasy, które rozsmarowuje się na kanapkach. To regionalna potrawa, najbardziej popularna na Górnym Śląsku i w Wielkopolsce. Ma ona swoich fanów jednak w całej Polsce.  Można powiedzieć, że metka utraciła trochę swoją popularność. Niektórym osobom kanapka z metką kojarzy się nierozłącznie z dzieciństwem.  Tę mięsną pastę na kanapki można oczywiście kupić już wymieszaną z przyprawami, najlepiej będzie jednak smakować przygotowana samodzielnie.  Przepis na metkę wieprzowo-wołową Składniki: 1 kg wołowiny 1,5 kg wieprzowiny – np. boczku wieprzowego 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki saletry 3 łyżki soli Prażona cebulka Sól Pieprz 0,5 łyżeczki słodkiej papryki Jelita wieprzowe Przygotowanie: Mięso pokrójcie na grubsze kostki. Kawałki mięsa wymieszajcie z solą, cukrem i saletrą. Odstawcie mięso w glinianym, plastikowym, kamiennym lub ceramicznym naczyniu na 24 godziny.  Mięso zmielcie w maszynce do mielenia mięsa bardzo drobno. Możecie zrobić to podwójnie, jeśli mięso nie jest dostatecznie drobno zmielone.  Mięso przyprawcie pieprzem, słodką papryką i ewentualnie ostrą papryką. Dodajcie prażoną cebulkę. Metkę nałóżcie do jelita i wędźcie w zimnym...