Kto choć raz spróbował wiejskiej kiełbasy ten dobrze wie, że w żadnym sklepie nie można takiej kupić. Zdrowa, pozbawiona chemii i smaczna - spełnia wszystkie te kryteria, o które trudno w przypadku wędlin ze sklepu.

Wbrew pozorom, przyrządzenie domowej kiełbasy wcale nie jest takie trudne – wymaga jedynie sporo czasu i odpowiedniego sprzętu, czyli maszynki do mięsa z nakładką masarską, no i oczywiście wędzarni. Ten podpunkt można jednak ominąć, robiąc domową kiełbasę białą, którą wystarczy sparzyć we wrzątku.

Oprócz tego potrzebne też będą wam oczywiście jelita wieprzowe, które można zamówić w dobrych sklepach mięsnych i wysokiej jakości mięso. 

Jak doprawić domową kiełbasę?

A jak przyprawić kiełbasę domową? Wielu jest zdania, że kluczowy w smaku kiełbasy jest czosnek. To jednak nie wszystko. Warto wzbogacić jej smak pieprzem, majerankiem i jałowcem, a także cząbrem - te przyprawy zostały wręcz do tego stworzone!

Zobacz także:

Przepis na domową kiełbasę

Do przygotowania pysznej, swojskiej kiełbaski, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa z łopatki wieprzowej
  • 400 g pręgi wołowej
  • 400 g podgardla wieprzowego lub słoniny
  • Około 6 metrów jelit wieprzowych
  • 4 łyżeczki soli do peklowania
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • Pół łyżeczki cząbru
  • 2 łyżki pieprzu
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 kulki jałowca

Przygotowanie:

  1. Mięso z łopatki umyjcie, osuszcie i podzielcie na ładniejsze części i te nieco gorsze. Najlepsze mięso pokrójcie w kawałki i zmielcie w maszynce. Następnie zmielcie poprzerastane mięso i na końcu gorsze kawałki. Wszystkie części mielcie osobno i jeszcze nie mieszajcie ich po zmieleniu.
  2. Wołowinę zmielcie, a podgardle pokrójcie w kostkę. Oba rodzaje mięsa osobno posólcie solą do peklowania i wyróbcie. Dolejcie odrobinę wody. Gotowe mięso wstawcie do lodówki na przynajmniej dobę.
  3. Na drugi dzień wymieszajcie ze sobą przeciśnięty przez praskę czosnek z solą, pieprzem i rozgniecionymi ziarnami jałowca.
  4. W misce zacznijcie wyrabiać mięso wołowe z wieprzowym i dodajcie przyprawy. Dolejcie nieco przegotowanej wody. Wieprzowinę dodawajcie w kolejności od najgorszych zmielonych kawałków mięsa do najlepszych.
  5. Po wyrobieniu sprawdźcie, czy mięso jest już dobre – uformujcie z niego dużą kulkę. Jeżeli nie będzie się rozpadać, mięso jest gotowe. Dodajcie słoninę i wymieszajcie.
  6. Wyrobione mięso wstawcie do lodówki na 3 dni.
  7. Po trzech dniach przygotujcie jelita – namoczcie je w wodzie przez przynajmniej godzinę. Następnie naciągnijcie jelito na nasadkę masarską w maszynce do mięsa. Nabijajcie kiełbasy ciasno, ale bez przesady. Powinny dać się formować.
  8. Gotowe kiełbaski o długości do 30 cm zawieście w suchym miejscu z dobrą wentylacją, by mogły wyschnąć.
  9. Tak zrobione kiełbasy możecie teraz uwędzić albo sparzyć. 

Smacznego!