Marzy się wam domowa szyneczka jak dawniej? Upieczcie ją w ten sposób, a będzie cudownie krucha
PrzyślijPrzepis!
Newsy

Marzy się wam domowa szynka jak dawniej? Upieczcie ją w ten sposób, a będzie cudownie krucha

Poznajcie sekret najlepszej domowej wędliny. Po upieczeniu trudno się będzie powstrzymać, żeby od razu nie zjeść jej w całości.

Choć wędlin w sklepach nie brakuje, wielu z was przyzna, że najlepiej smakuje domowa szynka, przygotowana zupełnie samodzielnie. W końcu doskonale wówczas wiecie, co się w niej znajduje. Taka szynka jest pozbawiona sztucznych dodatków, barwników, aromatów i innych ulepszaczy.

Pachnie swojsko świeżymi przyprawami, a smakuje tak, że żadna inna nie może się z nią równać. Poznajcie kilka porad, dzięki którym wasza pieczona szynka będzie jeszcze lepsza. 

Jak piec szynkę, by była krucha i soczysta?

Mięso warto przed pieczeniem zamarynować lub przynajmniej zamoczyć w wodzie - co na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu po upieczeniu będzie przyjemnie soczyste. Ale to nie wszystko.

W przypadku domowej szynki, niezwykle ważne jest stałe kontrolowanie mięsa w piekarniku. Nie wystarczy włożyć brytfanny z szynką do pieca i czekać, aż się upiecze. Czas i temperatura, jakie podaje się w przepisach na wędliny, są orientacyjne. Każdy piekarnik jest inny i czasami temperatura musi być nieco wyższa lub niższa.

Może się też okazać, że mięso należy co jakiś czas obrócić, ponieważ piekarnik nie grzeje równomiernie. Z tych powodów, pieczoną szynkę należy uważnie obserwować co jakiś czas w trakcie pieczenia.

Jeśli robi się nieco spieczona z góry - zmniejszcie moc piekarnika i obróćcie mięso. Jeśli jest wciąż surowa - zwiększcie moc. Nie zapomnijcie też o podlewaniu szynki naturalnym sosem, jaki się wytworzy w trakcie pieczenia - w ten sposób zapewnicie jej kruchość i soczystość. 

Zobacz także
Obłóżcie tym szynkę przed pieczeniem. Będzie soczysta i tak krucha, że zwariujecie

Obłóżcie tym szynkę przed pieczeniem. Będzie soczysta i tak krucha, że zwariujecie

szynka gotowana w rekawie

Delikatna i krucha szynka gotowana na kanapki. Wyjdzie wam o niebo lepiej od sklepowych wędlin

Przepis na pieczoną szynkę z ananasem

Kolejnym sposobem na aromatyczną i soczystą szynkę jest dodanie do niej ananasa - ten owoc nada mięsu ciekawego smaku oraz sprawi, że będzie przyjemnie kruche. Wykorzystajcie poniższy przepis na pieczoną szynkę, a się nie zawiedziecie. 

Składniki:

  • ok. 1,5 kg peklowanej szynki
  •  puszka ananasów lub brzoskwiń
  •  3 łyżki cukru
  • 4 łyżki miodu
  •  1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1,5 szkl. bulionu (może być z kostki)
  • łyżeczka mielonych goździków
  •  sól

Przygotowanie:

1. Mięso moczymy 6-8 godzin w zimnej wodzie, a następnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Nacinamy ukośnie w kratkę. Nacieramy goździkami, solą i pieprzem.

2. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 °C, od czasu do czasu podlewając gorącym bulionem. Szynkę wyjmujemy. Smarujemy miodem wymieszanym z cukrem i pieczemy jeszcze 20 minut. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce.

3. Owoce odsączamy, zalewę zachowujemy. Do sosu po pieczeniu mięsa wlewamy ½ szklanki wody i zalewę. Wkładamy owoce i dusimy, aż sos nieco odparuje. Sos przelewamy do sosjerki. Podajemy do mięsa i owoców.

Źródło: przyslijprzepis.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ta pieczona domowa szynka smakuje wszystkim. Idealna na wielkanocny stół. Lepszej nie kupicie w żadnym sklepie
mysza75/gotujmy.pl
Newsy
Ta pieczona domowa szynka smakuje wszystkim. Idealna na wielkanocny stół. Lepszej nie kupicie w żadnym sklepie
Szukacie sprawdzonego przepisu na domową wędlinę? Sprawdźcie recepturę na domową pieczoną szynkę!

Już niedługo Wielkanoc, dlatego to ostatni dzwonek na przygotowanie peklowanej, pieczonej szynki! Taka wędlina domowej roboty będzie prawdziwym hitem w trakcie świąt wielkanocnych – żadna szynka ze sklepu nie może się z nią równać! Zwróćcie uwagę na to, by kupić mięso dobrej jakości. Najlepiej poszukajcie go w dobrym sklepie mięsnym zamiast kupować je w supermarkecie! To da wam gwarancję, że szynka wyjdzie idealnie smaczna. Przepis na wielkanocną szynkę pieczoną w rękawie Do przygotowania smacznej, pieczonej szynki idealnej na Wielkanoc potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 kg mięsa wieprzowego z szynki 1,5 litra wody 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren jałowca 2 liście laurowe 5 ząbków czosnku 60 g soli peklowej Pół łyżeczki cukru 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie: Umyjcie szynkę pod zimną, bieżącą wodą i osuszcie papierowymi ręcznikami. Do garnka wlejcie 1,5 litra wody, wsypcie 5 ziaren ziela angielskiego i tyle samo ziaren jałowca, 2 liście laurowe, pół łyżeczki cukru oraz dwa ząbki czosnku. Zagotujcie. Kiedy woda z przyprawami się zagotuje, dodajcie jeszcze 60 g soli peklowej. Mieszajcie, aż sól się rozpuści i ostudźcie. Kiedy zalewa będzie już całkiem zimna, włóżcie do niej mięso, przykryjcie pokrywką i odstawcie do lodówki na kilka dni. Każdego dnia przekładajcie mięso, by peklowało się równomiernie. Po tym czasie przełóżcie szynkę do naczynia żaroodpornego i osuszcie. Natrzyjcie ją dwiema łyżeczkami słodkiej papryki mielonej oraz jedną łyżeczką majeranku. Za pomocą sznurka zwiążcie szynkę w poprzek i dookoła. Włóżcie ją do rękawa do pieczenia i przełóżcie do brytfanny. Brytfannę z mięsem bez pokrywki...

wielkanocna szynka Andrzeja Grabowskiego
ONS/Adobe Stock
Newsy
Andrzej Grabowski na Wielkanoc przygotowuje pieczoną szynkę. Dodaje 2 składniki, które nadają jej wyjątkowego smaku
Pieczona szynka przygotowana samodzielnie nie ma sobie równych. Jest idealna na świąteczne śniadanie. Doskonale wie o tym Andrzej Grabowski, który co roku przyrządza ją na Wielkanoc.

Andrzej Grabowski w jednym z wywiadów przyznał, że uwielbia gotować i przed Wielkanocą to on, a nie żona, wiedzie prym w kuchni. Według aktora to właśnie on gotuje o wiele lepiej. Jego specjalnością jest pieczona szynka z dodatkiem aromatycznego miodu i goździków. Te dwa składniki nadają mięsu wyjątkowego smaku i aromatu. W domu Andrzeja Grabowskiego na wielkanocnym stole nie może zabraknąć również domowych specjałów takich jak biała kiełbasa, pasztet czy pyszne mazurki. Aktor z radością przyznaje, że jego pasztety nie mają sobie równych i co roku zbierają mnóstwo pochwał. Grabowski został obdarzony nie tylko talentem aktorskim, ale i kulinarnym. Tak przygotowana szynka smakuje doskonale na ciepło z puree ziemniaczanym albo na zimno, pokrojona w cienkie plastry i podana jako wędlina na świąteczne śniadanie lub jako przystawka przed obiadem. Nie zawiera żadnych konserwantów ani zbędnych dodatków, tak dobrej nie kupicie w żadnym sklepie. Gwarantujemy, że rodzina i zaproszeni goście będą pod wielkim wrażeniem, gdy spróbują tak przyrządzonej szynki. Przepis na pieczoną szynkę w miodzie z goździkami Składniki 2,5-3kg wieprzowej szynki Duża łyżka miodu Szklanka soku pomarańczowego Pół szklanki brandy Garść goździków Przyprawa do wieprzowiny Oliwa do smażenia Przygotowanie Szynkę umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie za pomocą ręcznika papierowego.  Szynkę ponakłuwajcie ostrym nożem od góry, a w dziurki włóżcie całe goździki. Posypcie mięso przyprawą do wieprzowiny. W garnku podgrzejcie sok pomarańczowy, ale nie zagotowujcie go. Dodajcie brandy i miód i dobrze wymieszajcie, żeby składniki się połączyły. Szynkę przełóżcie na patelnię i podsmażcie na złoto na rozgrzanym oleju....

Szynka w sosie chrzanowym
gotujmy.pl/kloruś
Newsy
Uroczysty obiad świąteczny. Rozpływająca się w ustach pieczona szynka z sosem chrzanowym
Święta to nie tylko Wigilia. Zaraz po niej czas na Boże Narodzenie i spotkania z bliskimi. Jeśli planujecie wydać obiad, mamy propozycję nie do odrzucenia.

To ostatni moment, aby pomyśleć co byście chcieli podać gościom na świąteczny obiad. Kapusta, barszcz i grzyby na pewno się wam objedzą. Ale bez obaw! Oto nasza mięsna, bezbłędna propozycja obiadowa.  Pyszna glazurowana szynka pieczona z sosem chrzanowym Zależy wam na efektownym daniu na uroczysty świąteczny obiad? Z pewnością zaciekawi was to pieczone mięso. Zróbcie pieczeń Wellington. To szynka upieczona w rękawie albo zamykanym naczyniu żaroodpornym. Jesteśmy przekonani, że zaskoczycie jej smakiem całą rodzinę! Tak przygotowana szynka jest aromatyczna i niewysuszona Jeśli zdecydujecie się na domowe pieczenie mięsa, wiecie, że największy problem stanowi wysychanie pieczeni. Może się również zdarzyć, że szynka wyjdzie nijaka, bez smaku. Sukces w dużej mierze zależy od jakości mięsa, jakie zdecydujecie się kupić. Pamiętajcie, że należy zacząć się przygotowywać do pieczenia szynki chwilę wcześniej. Kluczem jest wspomniane już, dobre jakościowo mięso. Lepiej wydać więcej pieniędzy i kupić świeże ze sprawdzonego źródła, niż ryzykować promocyjny zakup w markecie. Jak przygotować szynkę, żeby nie była zbyt sucha? Jeśli zauważycie, że szynka zbyt szybko przypieka się z wierzchu, zmniejszcie temperaturę lub przykryjcie jej najbardziej spieczoną część folią aluminiową. Możecie też postawić na rękaw do pieczenia. Dzięki temu rozwiązaniu szynka mocniej przeniknie smakiem i aromatem przypraw.  Składniki:  Solanka 3 l wody 3 opakowania soli peklowej 3 kg szynki wieprzowej 8 sztuk liści laurowych 1 łyżka majeranku 10 sztuk goździków 10 ząbków czosnku 1 łyżka pieprzu czarnego 8 sztuk ziela angielskiego Glazura 3 łyżeczki miodu...

szynka domowa przepis
gosiapiotrek23 / gotujmy.pl
Newsy
Fajny przepis na domową pieczoną szynkę w ketchupie z cebulą. Zakochacie się w tym smaku
Najzdrowsza i najsmaczniejsza jest szynka domowej roboty - zróbcie ją sami z tego prostego przepisu.

Kto dba o swoje zdrowie, ten dobrze wie jak trudno jest kupić naturalną i zdrową szynkę bez ulepszaczy i konserwantów. Problem mają zwłaszcza alergicy, którzy często nie mogą w ogóle jeść dostępnych w sklepach wędlin, ponieważ mają uczulenie na składniki dodawane do nich w trakcie produkcji. Czy to oznacza, że trzeba całkowicie zrezygnować z jedzenia szynki? Oczywiście, że nie! Zrobienie domowej wędliny nie jest wcale trudne ani skomplikowane. A smakuje tak genialnie, że gdy raz ją zrobicie, to już nigdy nie będziecie chcieli jeść tej ze sklepu! Przepis na pieczoną szynkę w ketchupie z cebulą Poznajcie przepis na smaczną szynkę pieczoną, z dodatkiem ketchupowego sosu! By potrawa była w całości zdrowa i naturalna, użyjcie do niej domowego ketchupu, który również można łatwo zrobić w domu – przepis znajdziecie tutaj . Do przygotowania pieczonej szynki potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 kilogram szynki wieprzowej 1 cebula 2 szklanki ketchupu 1 łyżka bazylii Sól Pieprz Przygotowanie: Mięso umyjcie i osuszcie papierowymi ręcznikami. Następnie natrzyjcie je bazylią, solą i pieprzem i posmarujcie ketchupem. Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka. Przyprawione mięso oraz cebulę włóżcie do worka do pieczenia i odstawcie do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyjmijcie mięso z lodówki i wstawcie do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczcie przez około 1,5 godziny. I gotowe! Taką domową szynkę można podawać na ciepło z sosem i ziemniakami. Doskonale smakuje także na zimno, na przykład z chrzanem. Pokrojona w cienkie plastry będzie świetną alternatywą dla wędlin ze sklepu i można dodać ją do kanapek. Źródło: gotujmy.pl