Choć wędlin w sklepach nie brakuje, wielu z was przyzna, że najlepiej smakuje domowa szynka, przygotowana zupełnie samodzielnie. W końcu doskonale wówczas wiecie, co się w niej znajduje. Taka szynka jest pozbawiona sztucznych dodatków, barwników, aromatów i innych ulepszaczy.

Pachnie swojsko świeżymi przyprawami, a smakuje tak, że żadna inna nie może się z nią równać. Poznajcie kilka porad, dzięki którym wasza pieczona szynka będzie jeszcze lepsza. 

Jak piec szynkę, by była krucha i soczysta?

Mięso warto przed pieczeniem zamarynować lub przynajmniej zamoczyć w wodzie - co na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu po upieczeniu będzie przyjemnie soczyste. Ale to nie wszystko.

Zobacz także:

W przypadku domowej szynki, niezwykle ważne jest stałe kontrolowanie mięsa w piekarniku. Nie wystarczy włożyć brytfanny z szynką do pieca i czekać, aż się upiecze. Czas i temperatura, jakie podaje się w przepisach na wędliny, są orientacyjne. Każdy piekarnik jest inny i czasami temperatura musi być nieco wyższa lub niższa.

Może się też okazać, że mięso należy co jakiś czas obrócić, ponieważ piekarnik nie grzeje równomiernie. Z tych powodów, pieczoną szynkę należy uważnie obserwować co jakiś czas w trakcie pieczenia.

Jeśli robi się nieco spieczona z góry - zmniejszcie moc piekarnika i obróćcie mięso. Jeśli jest wciąż surowa - zwiększcie moc. Nie zapomnijcie też o podlewaniu szynki naturalnym sosem, jaki się wytworzy w trakcie pieczenia - w ten sposób zapewnicie jej kruchość i soczystość. 

Przepis na pieczoną szynkę z ananasem

Kolejnym sposobem na aromatyczną i soczystą szynkę jest dodanie do niej ananasa - ten owoc nada mięsu ciekawego smaku oraz sprawi, że będzie przyjemnie kruche. Wykorzystajcie poniższy przepis na pieczoną szynkę, a się nie zawiedziecie. 

Składniki:

  • ok. 1,5 kg peklowanej szynki
  •  puszka ananasów lub brzoskwiń
  •  3 łyżki cukru
  • 4 łyżki miodu
  •  1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1,5 szkl. bulionu (może być z kostki)
  • łyżeczka mielonych goździków
  •  sól

Przygotowanie:

1. Mięso moczymy 6-8 godzin w zimnej wodzie, a następnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Nacinamy ukośnie w kratkę. Nacieramy goździkami, solą i pieprzem.

2. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 °C, od czasu do czasu podlewając gorącym bulionem. Szynkę wyjmujemy. Smarujemy miodem wymieszanym z cukrem i pieczemy jeszcze 20 minut. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce.

3. Owoce odsączamy, zalewę zachowujemy. Do sosu po pieczeniu mięsa wlewamy ½ szklanki wody i zalewę. Wkładamy owoce i dusimy, aż sos nieco odparuje. Sos przelewamy do sosjerki. Podajemy do mięsa i owoców.

Źródło: przyslijprzepis.pl