Choć wędlin w sklepach nie brakuje, wielu z was przyzna, że najlepiej smakuje domowa szynka, przygotowana zupełnie samodzielnie. W końcu doskonale wówczas wiecie, co się w niej znajduje. Taka szynka jest pozbawiona sztucznych dodatków, barwników, aromatów i innych ulepszaczy.
Pachnie swojsko świeżymi przyprawami, a smakuje tak, że żadna inna nie może się z nią równać. Poznajcie kilka porad, dzięki którym wasza pieczona szynka będzie jeszcze lepsza.
Jak piec szynkę, by była krucha i soczysta?
Mięso warto przed pieczeniem zamarynować lub przynajmniej zamoczyć w wodzie - co na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu po upieczeniu będzie przyjemnie soczyste. Ale to nie wszystko.
Zobacz także:
W przypadku domowej szynki, niezwykle ważne jest stałe kontrolowanie mięsa w piekarniku. Nie wystarczy włożyć brytfanny z szynką do pieca i czekać, aż się upiecze. Czas i temperatura, jakie podaje się w przepisach na wędliny, są orientacyjne. Każdy piekarnik jest inny i czasami temperatura musi być nieco wyższa lub niższa.
Może się też okazać, że mięso należy co jakiś czas obrócić, ponieważ piekarnik nie grzeje równomiernie. Z tych powodów, pieczoną szynkę należy uważnie obserwować co jakiś czas w trakcie pieczenia.
Jeśli robi się nieco spieczona z góry - zmniejszcie moc piekarnika i obróćcie mięso. Jeśli jest wciąż surowa - zwiększcie moc. Nie zapomnijcie też o podlewaniu szynki naturalnym sosem, jaki się wytworzy w trakcie pieczenia - w ten sposób zapewnicie jej kruchość i soczystość.
Przepis na pieczoną szynkę z ananasem
Kolejnym sposobem na aromatyczną i soczystą szynkę jest dodanie do niej ananasa - ten owoc nada mięsu ciekawego smaku oraz sprawi, że będzie przyjemnie kruche. Wykorzystajcie poniższy przepis na pieczoną szynkę, a się nie zawiedziecie.
Składniki:
- ok. 1,5 kg peklowanej szynki
- puszka ananasów lub brzoskwiń
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 1,5 szkl. bulionu (może być z kostki)
- łyżeczka mielonych goździków
- sól
Przygotowanie:
1. Mięso moczymy 6-8 godzin w zimnej wodzie, a następnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Nacinamy ukośnie w kratkę. Nacieramy goździkami, solą i pieprzem.
2. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 °C, od czasu do czasu podlewając gorącym bulionem. Szynkę wyjmujemy. Smarujemy miodem wymieszanym z cukrem i pieczemy jeszcze 20 minut. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce.
3. Owoce odsączamy, zalewę zachowujemy. Do sosu po pieczeniu mięsa wlewamy ½ szklanki wody i zalewę. Wkładamy owoce i dusimy, aż sos nieco odparuje. Sos przelewamy do sosjerki. Podajemy do mięsa i owoców.
Źródło: przyslijprzepis.pl