Marzena Rogalska podała przepis na wielkanocną kawę „z prądem”. W sam raz po obfitym śniadaniu
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy

Marzena Rogalska podała przepis na wielkanocną kawę „z prądem”. W sam raz po obfitym śniadaniu

Przewidujecie świąteczne przejedzenie? Poczęstujcie swoich gości tym nietypowym kawowym napojem.

W ostatnim czasie Marzena Rogalska promowała na swoim Instagramie młodą baristkę, Joasię, od której zaczerpnęła ciekawy przepis na kawę „z wkładką”.

Rogalska wrzuciła ten nietypowy przepis na swój instagramowy profil i zachwytów wśród komentujących nie było końca.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto przyrządzić kawę „z prądem” na święta?

Jedna z fanek dziennikarki zaskoczyła także sugestią, że zamiast proponowanego adwokatu lub ajerkoniaku, do kawy idealnie będzie pasowało także amaretto.

Polecamy wam wypróbowanie jednej z tych wersji w trakcie najbliższych świąt wielkanocnych. Taka kawa będzie perfekcyjnym wyborem po poważnej uczcie.

Na przykład zaraz po sutym i obfitym niedzielnym śniadaniu wielkanocnym albo po obiedzie w Lany Poniedziałek.

Dlaczego? Nie od dziś wiadomo, że mocna kawa dobrze robi na trawienie. Podobne działanie wykazują także mocniejsze trunki. Takie połączenie jest więc wskazane na objawy dużego przejedzenia świątecznego…

Jak zrobić espresso do przepisu Marzeny Rogalskiej?

By jednak wielkanocna kawa „z prądem” wyszła tak jak należy, warto byście przyrządzili jej bazę, czyli espresso, za pomocą ekspresu.

Nie będzie do tego potrzeba drogiej maszynerii zajmującej pół kuchni. Wystarczy, że zaopatrzycie się w tanią i łatwą w obsłudze kawiarkę.

O tym jak parzyć kawę w kawiarce pisaliśmy w jednym z naszych poprzednich artykułów. By do niego przejść, kliknijcie tutaj: Krótki poradnik parzenia kawy w kawiarce

Zobacz także
Robert Makłowicz zdradził recepturę na paschę z twarogu z wiaderka. Przepis jest niezawodny

Robert Makłowicz zdradził recepturę na paschę z twarogu z wiaderka. Przepis jest niezawodny

Ewa Gawryluk mimo 53-lat ma szczupłą figurę bo ograniczyła słodkości. Czasem jednak robi te kakaowe babeczki

Ewa Gawryluk ma 53 lata i szczupłą figurę, bo ograniczyła słodkości. Czasem jednak robi te kakaowe babeczki

Przepis na wielkanocną kawę z „prądem”

Składniki:

  • 60 ml espresso lub mocnego naparu kawowego
  • 20 ml adwokatu lub ajerkoniaku
  • Ok. 1/4 szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • Niewielka garść migdałów

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od przygotowania kawy.
  2. Przelejcie gotowe espresso do przezroczystej szklanki.
  3. Ubijcie śmietankę za pomocą miksera.
  4. Na patelni uprażcie odrobinę pokrojonych cieniutko migdałów.
  5. Wlejcie do kawy porcję alkoholu.
  6. Na górę szklanki wlejcie słodką śmietankę.
  7. Całość należy zwieńczyć posypką w postaci migdałów.
  8. Smacznego!
Ten napój będzie hitem tego lata! Słyszeliście już o tonic espresso?
AdobeStock
Newsy
Przepis na tonic espresso, orzeźwiającą kawę z tonikiem. Hit tego lata
Koniecznie spróbujcie! Tradycyjna kawa mrożona odchodzi na dalszy plan.

Kawa pobudza, dobrze smakuje, a na dodatek jest zdrowa. Nic dziwnego, że to najczęściej (zaraz po wodzie) wypijany napój na całym świecie. Każdy ma swój ulubiony sposób na wypijanie kawy. Jedni nie widzą innej opcji niż picie czarnej kawy, inni dodają do niej mleko lub śmietankę. Częstym dodatkiem do kawy jest też cukier lub zdrowszy zamiennik cukru . Nikogo nie dziwi też kawa z cynamonem, kawa z bitą śmietaną lub mrożona kawa. Kawa inaczej W szczycie pandemii hitem okazała się „bita kawa”, Dolgona coffe , która królowała głównie na TikToku. Coraz bardziej popularne robią się także różnorodne kawy typu speciality, czyli kawy o specjalnie wyselekcjonowanych ziarnach zaparzane często metodami alternatywnymi. Kawa z tonikiem – jak zrobić? Przepis na kawę z tonikiem Od jakiegoś czasu popularność zyskuje też kawa podawana w zupełnie inny sposób. Tonic espresso to dokładnie to, co wynika z nazwy. Kawa z tonikiem. Ta dziwna z pozoru kombinacja smakowa doskonale się łączy i świetnie razem smakuje. Żeby zrobić kawę z tonikiem potrzebujecie: Pół szklanki kawy, najlepiej takiej z ekspresu Pół szklanki toniku Opcjonalnie: Kostki lodu Cytrynę lub pomarańczę Żeby zrobić taką kawę, włóżcie do wysokiej szklanki kostki lodu. Następnie wlejcie do niej tonic i zaparzcie osobno kawę. Powoli wlejcie do szklanki z tonikiem kawę. Kawa powinna utworzyć górną warstwę. Taki napój wygląda bardzo efektownie. Przed wypiciem napoju możecie wymieszać wszystkie składniki lub pić od razu napój. Są zwolennicy zarówno pierwszej, jak i tej drugiej metody. Kawa z tonikiem smakuje wyśmienicie i bardzo dobrze orzeźwia. Przypadnie wam do gustu, jeśli lubicie ciekawe kompozycje smakowe. Tym połączeniem zachwycają się...

dlaczego do espresso podawana jest woda
AdobeStock
Newsy
Dlaczego do espresso podaje się szklankę wody? Po tym poznacie dobrą kawiarnię
Dlaczego kelner podaje szklankę wody do kawy? Powód jest bardzo prosty!

Często można się spotkać w kawiarni ze zwyczajem podawania szklanki wody do zamówionej kawy. Wiecie, czemu to służy? Jeśli zawsze się zastanawiacie, po co kelner przynosi wam wodę do espresso, to z tego artykułu dowiecie się, dlaczego tak robi! Co to jest espresso? Podawana w malutkich filiżankach mocna, czarna kawa o głębokim smaku. Espresso to rodzaj kawy zaparzanej pod bardzo wysokim ciśnieniem, czego efektem jest mocna i aromatyczna esencja. W ekspresie ciśnieniowym woda o temperaturze 92 stopni Celsjusza przepuszczana jest pod dużym ciśnieniem przez świeżo zmielone ziarna palonej kawy. Cały proces trwa zaledwie pół minuty! Dobrze zrobione espresso powinno mieć z wierzchu ciemną piankę w orzechowym kolorze – to pęcherzyki powietrza powstałe w trakcie zaparzania oraz karmelizowany cukier. Taka pianka nazywa się profesjonalnie „crema” i można poznać po niej dobrze zrobione espresso. Powinna być gęsta, gruba i elastyczna – gdy wsypiecie cukier do filiżanki espresso, kryształki powinny przez chwilę unosić się na piance. Tak parzona kawa podawana jest w małych, porcelanowych filiżankach, które wcześniej są podgrzewane. Historia espresso Ojczyzną espresso są oczywiście Włochy, które słyną z doskonałej kawy. Sposób parzenia espresso wymyślił w 1901 roku Włoch Luigi Bezzera, który był zresztą wynalazcą ekspresu, w którym parzy się espresso. Nazwa tego rodzaju kawy po włosku oznacza „wyciskanie” lub „wytłaczanie”, choć niektóre źródła podają, że prawdopodobnie kawa espresso swoją nazwę zawdzięcza słowu „espressivo”, które oznacza „wyrazisty”. Dlaczego podaje się szklankę wody do kawy espresso? Po czym można poznać dobrą kawiarnię? Zdecydowanie po tym, że gdy zamówicie espresso lub inną mocną kawę, obsługa...

Małgorzata Socha
ONS
Newsy
Małgosia Socha zdradziła swój przepis na nieziemskie ciasto czekoladowe. Palce lizać
Jak ona to robi? Małgorzata Socha pomimo aktorskich obowiązków piecze wspaniałe ciasta. A do tego wciąż utrzymuje wspaniałą figurę.

Tylko pozazdrościć. Nie dość, że piękna i utalentowana, to i jeszcze uzdolniona w temacie kulinariów. 40-letnia dziś aktorka zdobyła szeroką popularność i sympatię widzów dzięki roli nieco roztrzepanej Violetty Kubasińskiej w serialowym hicie TVN-u „Brzydula”. Po ponad 10 latach od emisji pierwszej odsłony komediowego serialu Małgosia powróciła do swojej brawurowej roli i rozśmiesza nas na ekranie swoimi żartami i gafami. Oprócz gry w serialach, filmach i reklamach, serialowa Viola znajduje także czas na swoje małe przyjemności. Taką jest dla Małgorzaty Sochy pieczenie ciast. Aktorka nie wstydzi się swojego hobby i dzieli się swoimi dokonaniami w sieciach społecznościowych. Wypieki Małgosi Sochy robią wrażenie. Aktorka znów pochwaliła się na swoim Instagramie perfekcyjnym ciastem czekoladowym.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Małgorzata Socha (@malgosia_socha) Aktorka na załączonej fotografii smakuje z uśmiechem ciasto. Obok talerzyka ze skromnym kawałkiem czekoladowego brownie znajduje się zaś kawa. Nieprzypadkowo. Latte, espresso, albo zwykła czarna zalewajka – każda kawa świetnie będzie współgrała z tym mocno czekoladowym deserem. Przepis na ciasto czekoladowe Małgosi Sochy Składniki na ciasto: 20 dag masła (kostka) 20 dag czekolady gorzkiej 64% (2 tabliczki) 4 jajka Szklanka cukru pudru 20 dag mąki (Małgosia używa w swojej wersji wegańskiej mąki z migdałów) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Podwójne espresso (ok. filiżanka mocnej, ciemnej kawy) 2 kieliszki...

jak parzyć kawę kawa ewa wachowicz
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Jak zaparzyć dobrą kawę? Ewa Wachowicz ma dla was pewną radę. Skorzystacie?          
Znana i lubiana Ewa Wachowicz, zna się nie tylko na gotowaniu. Gwiazda zachęca do parzenia prawdziwej włoskiej kawy we własnym domu. Z jej radami na pewno się uda!

Ewa Wachowicz się nie myli. Smaczna kawa niekoniecznie musi być zrobiona w profesjonalnym ekspresie. Można ją przygotować samodzielnie w domu z wykorzystaniem domowego ekspresu, czyli popularnej kawiarki. Ta rada jest fundamentem zaparzenia dobrej, aromatycznej kawy. Trzeba tylko odłożyć na bok swój lęk i obawę przed wpadką. Parzenie kawy w kawiarce nie jest bardzo trudnym zajęciem, ale jak wiele innych czynności, wymaga wprawy. Kiedy będziecie mieli już za sobą kilka, może kilkanaście prób, wasz czarny jak ziemia napój będzie już naprawdę smaczny tak samo, jak w kawiarni. Jak wybrać kawę do kawiarki? Zanim przystąpicie do parzenia kawy w kawiarce, spokojnie wybierzcie kawę, którą chcecie zaparzyć w ekspresie. Arabika to kawa bardziej zbalansowana i delikatna w smaku. Z kolei robusta, często sprzedawana w żółtych opakowaniach, jest mocniejsza i bardziej palona. Wybrać możecie także różnego rodzaju mieszanki obu tych rodzajów kaw. Wybór należy tylko i wyłącznie do was. Krótki poradnik parzenia kawy w kawiarce: Zacznijcie od zmielenia kawy. Eksperci są zdania, że kawa mielona dostępna w sklepach jest zbyt rozdrobniona do parzenia w domowym ekspresie. Można z tym śmiało dyskutować. Jednak jeśli macie kawę ziarnistą i swój własny młynek, zmielcie kawę tylko odrobinę grubiej. Podgrzejcie wodę w czajniku do temp. ok. 75-80 st. C. Oznacza to, że nie powinniście zagotowywać wody na kawę w kawiarce. W tym czasie nasypcie kawę do sitka – sitko powinno być pełne, ale nie kawy nie powinno się w nim ubijać. Zakręćcie kawiarkę i postawcie na niewielkim ogniu. Kiedy tylko z kawiarki przestanie sączyć się czarny napar, zakończcie parzenie kawy. Kawiarkę taką można nawet postarać się ochłodzić – blady, pryskający napar pod koniec...