W ostatnim czasie Marzena Rogalska promowała na swoim Instagramie młodą baristkę, Joasię, od której zaczerpnęła ciekawy przepis na kawę „z wkładką”.

Rogalska wrzuciła ten nietypowy przepis na swój instagramowy profil i zachwytów wśród komentujących nie było końca.

Dlaczego warto przyrządzić kawę „z prądem” na święta?

Jedna z fanek dziennikarki zaskoczyła także sugestią, że zamiast proponowanego adwokatu lub ajerkoniaku, do kawy idealnie będzie pasowało także amaretto.

Polecamy wam wypróbowanie jednej z tych wersji w trakcie najbliższych świąt wielkanocnych. Taka kawa będzie perfekcyjnym wyborem po poważnej uczcie.

Zobacz także:

Na przykład zaraz po sutym i obfitym niedzielnym śniadaniu wielkanocnym albo po obiedzie w Lany Poniedziałek.

Dlaczego? Nie od dziś wiadomo, że mocna kawa dobrze robi na trawienie. Podobne działanie wykazują także mocniejsze trunki. Takie połączenie jest więc wskazane na objawy dużego przejedzenia świątecznego…

Jak zrobić espresso do przepisu Marzeny Rogalskiej?

By jednak wielkanocna kawa „z prądem” wyszła tak jak należy, warto byście przyrządzili jej bazę, czyli espresso, za pomocą ekspresu.

Nie będzie do tego potrzeba drogiej maszynerii zajmującej pół kuchni. Wystarczy, że zaopatrzycie się w tanią i łatwą w obsłudze kawiarkę.

O tym jak parzyć kawę w kawiarce pisaliśmy w jednym z naszych poprzednich artykułów. By do niego przejść, kliknijcie tutaj: Krótki poradnik parzenia kawy w kawiarce

Przepis na wielkanocną kawę z „prądem”

Składniki:

  • 60 ml espresso lub mocnego naparu kawowego
  • 20 ml adwokatu lub ajerkoniaku
  • Ok. 1/4 szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • Niewielka garść migdałów

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od przygotowania kawy.
  2. Przelejcie gotowe espresso do przezroczystej szklanki.
  3. Ubijcie śmietankę za pomocą miksera.
  4. Na patelni uprażcie odrobinę pokrojonych cieniutko migdałów.
  5. Wlejcie do kawy porcję alkoholu.
  6. Na górę szklanki wlejcie słodką śmietankę.
  7. Całość należy zwieńczyć posypką w postaci migdałów.
  8. Smacznego!