Marzena Rogalska podała przepis na wielkanocną kawę „z prądem”. W sam raz po obfitym śniadaniu
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy

Marzena Rogalska podała przepis na wielkanocną kawę „z prądem”. W sam raz po obfitym śniadaniu

Przewidujecie świąteczne przejedzenie? Poczęstujcie swoich gości tym nietypowym kawowym napojem.

W ostatnim czasie Marzena Rogalska promowała na swoim Instagramie młodą baristkę, Joasię, od której zaczerpnęła ciekawy przepis na kawę „z wkładką”.

Rogalska wrzuciła ten nietypowy przepis na swój instagramowy profil i zachwytów wśród komentujących nie było końca.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto przyrządzić kawę „z prądem” na święta?

Jedna z fanek dziennikarki zaskoczyła także sugestią, że zamiast proponowanego adwokatu lub ajerkoniaku, do kawy idealnie będzie pasowało także amaretto.

Polecamy wam wypróbowanie jednej z tych wersji w trakcie najbliższych świąt wielkanocnych. Taka kawa będzie perfekcyjnym wyborem po poważnej uczcie.

Na przykład zaraz po sutym i obfitym niedzielnym śniadaniu wielkanocnym albo po obiedzie w Lany Poniedziałek.

Dlaczego? Nie od dziś wiadomo, że mocna kawa dobrze robi na trawienie. Podobne działanie wykazują także mocniejsze trunki. Takie połączenie jest więc wskazane na objawy dużego przejedzenia świątecznego…

Jak zrobić espresso do przepisu Marzeny Rogalskiej?

By jednak wielkanocna kawa „z prądem” wyszła tak jak należy, warto byście przyrządzili jej bazę, czyli espresso, za pomocą ekspresu.

Nie będzie do tego potrzeba drogiej maszynerii zajmującej pół kuchni. Wystarczy, że zaopatrzycie się w tanią i łatwą w obsłudze kawiarkę.

O tym jak parzyć kawę w kawiarce pisaliśmy w jednym z naszych poprzednich artykułów. By do niego przejść, kliknijcie tutaj: Krótki poradnik parzenia kawy w kawiarce

Zobacz także
Robert Makłowicz zdradził recepturę na paschę z twarogu z wiaderka. Przepis jest niezawodny

Robert Makłowicz zdradził recepturę na paschę z twarogu z wiaderka. Przepis jest niezawodny

Ewa Gawryluk mimo 53-lat ma szczupłą figurę bo ograniczyła słodkości. Czasem jednak robi te kakaowe babeczki

Ewa Gawryluk ma 53 lata i szczupłą figurę, bo ograniczyła słodkości. Czasem jednak robi te kakaowe babeczki

Przepis na wielkanocną kawę z „prądem”

Składniki:

  • 60 ml espresso lub mocnego naparu kawowego
  • 20 ml adwokatu lub ajerkoniaku
  • Ok. 1/4 szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • Niewielka garść migdałów

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od przygotowania kawy.
  2. Przelejcie gotowe espresso do przezroczystej szklanki.
  3. Ubijcie śmietankę za pomocą miksera.
  4. Na patelni uprażcie odrobinę pokrojonych cieniutko migdałów.
  5. Wlejcie do kawy porcję alkoholu.
  6. Na górę szklanki wlejcie słodką śmietankę.
  7. Całość należy zwieńczyć posypką w postaci migdałów.
  8. Smacznego!
Ten napój będzie hitem tego lata! Słyszeliście już o tonic espresso?
AdobeStock
Newsy
Przepis na tonic espresso, orzeźwiającą kawę z tonikiem. Hit tego lata
Koniecznie spróbujcie! Tradycyjna kawa mrożona odchodzi na dalszy plan.

Kawa pobudza, dobrze smakuje, a na dodatek jest zdrowa. Nic dziwnego, że to najczęściej (zaraz po wodzie) wypijany napój na całym świecie. Każdy ma swój ulubiony sposób na wypijanie kawy. Jedni nie widzą innej opcji niż picie czarnej kawy, inni dodają do niej mleko lub śmietankę. Częstym dodatkiem do kawy jest też cukier lub zdrowszy zamiennik cukru . Nikogo nie dziwi też kawa z cynamonem, kawa z bitą śmietaną lub mrożona kawa. Kawa inaczej W szczycie pandemii hitem okazała się „bita kawa”, Dolgona coffe , która królowała głównie na TikToku. Coraz bardziej popularne robią się także różnorodne kawy typu speciality, czyli kawy o specjalnie wyselekcjonowanych ziarnach zaparzane często metodami alternatywnymi. Kawa z tonikiem – jak zrobić? Przepis na kawę z tonikiem Od jakiegoś czasu popularność zyskuje też kawa podawana w zupełnie inny sposób. Tonic espresso to dokładnie to, co wynika z nazwy. Kawa z tonikiem. Ta dziwna z pozoru kombinacja smakowa doskonale się łączy i świetnie razem smakuje. Żeby zrobić kawę z tonikiem potrzebujecie: Pół szklanki kawy, najlepiej takiej z ekspresu Pół szklanki toniku Opcjonalnie: Kostki lodu Cytrynę lub pomarańczę Żeby zrobić taką kawę, włóżcie do wysokiej szklanki kostki lodu. Następnie wlejcie do niej tonic i zaparzcie osobno kawę. Powoli wlejcie do szklanki z tonikiem kawę. Kawa powinna utworzyć górną warstwę. Taki napój wygląda bardzo efektownie. Przed wypiciem napoju możecie wymieszać wszystkie składniki lub pić od razu napój. Są zwolennicy zarówno pierwszej, jak i tej drugiej metody. Kawa z tonikiem smakuje wyśmienicie i bardzo dobrze orzeźwia. Przypadnie wam do gustu, jeśli lubicie ciekawe kompozycje smakowe. Tym połączeniem zachwycają się...

Kawa, która stała się hitem Internetu: "Nie znam osoby, która lubi espresso i ten sok, a nie smakowałaby jej ta kombinacja"
Adobe Stock
Newsy
Przepis na kawę z sokiem pomarańczowym. Tak robi się espresso orange juice, czyli spritzy americano
Jak smakuje ta kawa? Jest delikatna i lekko gazowana, idealna dla wszystkich, którzy lubią kawę w lekko słodkim i orzeźwiającym wydaniu. Podajemy przepis.

Niektórzy nie wyobrażają sobie poranka bez kawy. Bez niej są senni i nie mają energii do pracy, a już sam zapach zaparzonej kawy działa na nich pobudzająco. Inni, podobnie czują się zaraz po obiedzie i żeby nie myśleć tylko o spaniu, sięgają po kolejną filiżankę. Ten napar z kilkoma dodatkami pozwala nadal cieszyć się aromatem kawy i kilku ożywczych dodaktów, które urozmaicają smak tradycyjnego napoju. Kawa staje się lekka, świeża, dzięki czemu działa stymulująco.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Stone (@triple_espresso_shot) Przepis na kawę z sokiem pomarańczowym Kawa, której przepis podajemy pochodzi z Tiktoka, gdzie zrobiła zawrotną karierę. Nazywana jest espresso orange juice lub spritzy americano: Składniki: 150 ml toniku 60 ml espresso 60 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego) Kostki lodu Przygotowanie: Włóżcie do wysokiej szklanki kostki lodu. Wlejcie do szklanki z lodem sok pomarańczowy. Dodajcie tonik, a następnie świeżo zaparzone espresso. Udekorujcie szklankę z napojem plasterkami lub cząstkami pomarańczy. Kawa nie tylko czarna i nie tylko ze śmietanką Istnieje wiele sposobów parzenia kawy. Można do tego używać różnych rodzajów ekspresów czy temperatury wody. Różnie zaparzony napar w odmienny sposób oddziałuje na organizm. Włosi, znawcy i wielbiciele kawy uważają, że najbardziej pobudzającą kawą jest espresso. To napar zaparzony małą ilością wody, dzięki czemu staje się mocny i mocno ożywczy, a...

Joanna Przetakiewicz nie liczy kalorii i do deseru podaje taką kawę. "To nie jest kawa odchudzająca"
ONS.pl, joannaprzetakiewicz/Instagram
Newsy
Joanna Przetakiewicz nie liczy kalorii i do deseru podaje taką kawę: „To nie jest kawa odchudzająca"
Bizneswoman nie żałuje sobie słodyczy i do deseru podaje kawę słodką prawie tak samo jak czekoladki. Sprawdźcie, jak ją przygotować.

Polska bizneswoman Joanna Przetakiewicz ma nie tylko żyłkę do interesów, ale i do gotowania. Celebrytka uwielbia dzielić się na Instagramie własnymi przepisami na różne dania, a szczególnie desery (choć trudno uwierzyć w to, że Joanna naprawdę je zjada, patrząc na jej wyjątkowo zgrabną sylwetkę...). W najnowszym poście pokazuje, jak robi kawę bombón, która zdecydowanie do dietetycznych nie należy. Skusilibyście się? Przepis na café bombón według Joanny Przetakiewicz W przypadku tej kawy umiar nie ma żadnego znaczenia - jest wręcz przeciwwskazany! Nie żałujcie sobie mleka ani bitej śmietany. Do przygotowania takiej kawy potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 porcja espresso około 50 ml mleka skondensowanego (wedle uznania, jak pisze Joanna) 2 łyżki bitej śmietany Przygotowanie: Zaparzcie espresso i przelejcie do szklanki. Do espresso wlejcie około 50 ml mleka skondensowanego lub więcej. Jak podkreśla Joanna, to nie jest kawa odchudzająca, dlatego mleka nie ma co żałować! Na sam koniec połóżcie delikatnie łyżką na powierzchni bitą śmietanę. Gotowe! Do kawy koniecznie dobierzcie sobie jeszcze coś słodkiego - tak, jak poleca Joanna: - Do tego chrupiące, najlepiej chwilę temu wyjęte z pieca ciastko z owocami i... Kto by się oparł? Ja nie dałam rady. Za to kocham wakacje. Te w domu również - pisze Joanna Przetakiewicz na Instagramie Café bombón, czyli energetyzująca słodycz Przygotowana przez Joannę Przetakiewicz café bombón to napój, który wywodzi się z Hiszpanii. Słowo „bombón” oznacza czekoladkę bądź cukierka, co rewelacyjnie oddaje smak tej kawy. Mleko i śmietanka z kawową nutą smakują wprost idealnie. Poleca się przyrządzać tę kawę w proporcji 1:1, czyli 50 ml słodkiego mleka skondensowanego na 50 ml...

Rozpuśćcie to w kawie mrożonej, a będzie jeszcze bardziej orzeźwiająca i pyszna. Idealna na upały
AdobeStock
Newsy
Rozpuśćcie to w kawie mrożonej, a będzie jeszcze bardziej orzeźwiająca i pyszna. Idealna na upały
Jeśli upały dają wam popalić, a nie potraficie sobie odmówić ulubionej kawy, to zróbcie ją w ten sposób - będzie pyszna, pobudzająca i orzeźwiająca.

Gdy upał i wysokie temperatury za oknem dają wam się we znaki, nieraz przechodzi ochota na ulubioną poranną kawę. Dlatego, kiedy robi się bardzo ciepło, dobrze jest zamienić tradycyjną kawę na mrożoną - zadziała pobudzająco, a dodatkowo orzeźwi. I do tego jest przepyszna! Sprawdźcie, jak ją przygotować tak, by smakowała doskonale.  Przepis na kawę mrożoną z lodami Do przygotowania jednej porcji kawy mrożonej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 podwójne espresso pół szklanki (ok. 125 ml) mleka 1 łyżeczka cukru brązowego lub syropu smakowego (opcjonalnie) 1 gałka lodów śmietankowych/waniliowych czekolada (do posypania) bita śmietana kostki lodu Przygotowanie: Kawę mrożoną należy podawać w wysokich szklankach. By napój zachował swoją temperaturę, najpierw włóżcie szklanki do zamrażarki, by były idealnie zimne.  Zaparzcie espresso, dodajcie cukier i wymieszajcie. Odstawcie do całkowitego ostudzenia. Wyjmijcie szklanki z zamrażarki i wlejcie zimne espresso. Jeżeli używacie smakowych syropów do kawy, to najpierw wlejcie syrop, a potem espresso. Wsypcie kostki lodu i wlejcie pół szklanki zimnego mleka. Zamieszajcie. Na górę połóżcie jedną gałkę lodów. Udekorujcie bitą śmietaną, polejcie syropem i posypcie startą czekoladą. I gotowe! Tak przygotowana efektowna  kawa mrożona jest od razu gotowa do wypicia. Nie zwlekajcie, jeśli chcecie, by była idealnie orzeźwiająca. Dlaczego warto pić kawę na zimno? Kawa mrożona, z dodatkiem samego lodu i mleka nie różni się niczym od tradycyjnej poza temperaturą. Dzięki temu, że jest zimna, można eksperymentować z różnymi składnikami, które nie smakowałyby tak dobrze w gorącej kawie - mowa o...