Marynowane grzyby to prawdziwa kwintesencja jesieni. To właśnie teraz w polskich domach nastał prawdziwy szał na robienie przetworów. Jeśli macie do dyspozycji leśne grzyby i chcecie je zamarynować, koniecznie sprawdźcie autorski przepis na marynowane grzybki Ewy Wachowicz. Kto wie, może posmakują wam o wiele bardziej niż te od Magdy Gessler?

Kim jest Ewa Wachowicz?

Ewa Wachowicz to polska producentka i prezenterka telewizyjna. Miss Polonia 1992 oraz sekretarz prasowy premiera Waldemara Pawlaka w latach 1993–1995.

Ewa Wachowicz już od najmłodszych lat interesowała się gotowaniem. Pod koniec lat 90. rozpoczęła produkcję programu „Podróże kulinarne" Roberta Makłowicza, a w latach 2003–2005 produkowała program Polsatu „Domowa kawiarenka". Napisała kilka książek kulinarnych a w 2007 roku została producentką oraz prowadzącą autorski program kulinarny „Ewa gotuje dla Polsatu".

W 2017 roku Ewa Wachowicz otworzyła restaurację Zalipianki w Krakowie. Jest uznawana za autorytet, jeżeli chodzi o gotowanie. Jak przygotowuje leśne grzyby w słoikach? Koniecznie sprawdźcie jej autorski przepis.

Zobacz także:

Przepis na marynowane grzyby Ewy Wachowicz

Marynowane grzyby świetnie pasują do obiadu lub jako zakąska na przyjęcie. Jak je przygotowuje Ewa Wachowicz?

Składniki:

  • 1 kg małych podgrzybków lub prawdziwków
  • 2 marchewki
  • obrane i pokrojone w talarki 2 cebule obrane, pokrojone w krążki lub mała dymka
  • gorczyca biała

Zalewa do marynowanych grzybów:

  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • ½ szklanki cukru
  • 4 łyżeczki soli
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu czarnego

Wykonanie:

  1. Grzyby dokładnie myjemy, opłukujemy i obgotowujemy przez ok. 15 min w lekko osolonej wodzie.
  2. Cebulę sparzamy, a marchewki lekko blanszujemy.
  3. Na dno każdego wyparzonego słoika wsypujemy po ok. ½ łyżeczki ziaren gorczycy.
  4. Układamy na przemian grzyby, cebulę i marchewkę.
  5. Zagotowujemy zalewę.
  6. Gorącą zalewą zalewamy słoiki.
  7. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy.

W wersji bez pasteryzacji:

  1. Obgotowane grzyby wrzucamy do wrzącej zalewy razem z cebulą i marchewką.
  2. Gotujemy ok. 15 min.
  3. Gorące grzyby wraz z zalewą wkładamy do wyparzonych słoiczków, szybko zakręcamy słoiki i ustawiamy do góry dnem aż do ostygnięcia.

Źródło: gazetakrakowska.pl