Marynowane grzyby to prawdziwa kwintesencja jesieni. To właśnie teraz w polskich domach nastał prawdziwy szał na robienie przetworów. Jeśli macie do dyspozycji leśne grzyby i chcecie je zamarynować, koniecznie sprawdźcie autorski przepis na marynowane grzybki Ewy Wachowicz. Kto wie, może posmakują wam o wiele bardziej niż te od Magdy Gessler?
Kim jest Ewa Wachowicz?
Ewa Wachowicz to polska producentka i prezenterka telewizyjna. Miss Polonia 1992 oraz sekretarz prasowy premiera Waldemara Pawlaka w latach 1993–1995.
Ewa Wachowicz już od najmłodszych lat interesowała się gotowaniem. Pod koniec lat 90. rozpoczęła produkcję programu „Podróże kulinarne" Roberta Makłowicza, a w latach 2003–2005 produkowała program Polsatu „Domowa kawiarenka". Napisała kilka książek kulinarnych a w 2007 roku została producentką oraz prowadzącą autorski program kulinarny „Ewa gotuje dla Polsatu".
W 2017 roku Ewa Wachowicz otworzyła restaurację Zalipianki w Krakowie. Jest uznawana za autorytet, jeżeli chodzi o gotowanie. Jak przygotowuje leśne grzyby w słoikach? Koniecznie sprawdźcie jej autorski przepis.
Zobacz także:
Przepis na marynowane grzyby Ewy Wachowicz
Marynowane grzyby świetnie pasują do obiadu lub jako zakąska na przyjęcie. Jak je przygotowuje Ewa Wachowicz?
Składniki:
- 1 kg małych podgrzybków lub prawdziwków
- 2 marchewki
- obrane i pokrojone w talarki 2 cebule obrane, pokrojone w krążki lub mała dymka
- gorczyca biała
Zalewa do marynowanych grzybów:
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- ½ szklanki cukru
- 4 łyżeczki soli
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu czarnego
Wykonanie:
- Grzyby dokładnie myjemy, opłukujemy i obgotowujemy przez ok. 15 min w lekko osolonej wodzie.
- Cebulę sparzamy, a marchewki lekko blanszujemy.
- Na dno każdego wyparzonego słoika wsypujemy po ok. ½ łyżeczki ziaren gorczycy.
- Układamy na przemian grzyby, cebulę i marchewkę.
- Zagotowujemy zalewę.
- Gorącą zalewą zalewamy słoiki.
- Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy.
W wersji bez pasteryzacji:
- Obgotowane grzyby wrzucamy do wrzącej zalewy razem z cebulą i marchewką.
- Gotujemy ok. 15 min.
- Gorące grzyby wraz z zalewą wkładamy do wyparzonych słoiczków, szybko zakręcamy słoiki i ustawiamy do góry dnem aż do ostygnięcia.
Źródło: gazetakrakowska.pl