Marynowane grzyby w occie Ewy Wachowicz. Lepsze niż z przepisu Gesslerowej?
ONS/AdobeStock
Newsy

Marynowane grzyby w occie Ewy Wachowicz. Lepsze niż z przepisu Gesslerowej?

Jak przygotowuje leśne przetwory Ewa Wachowicz? Mamy jej autorski przepis na grzyby marynowane w occie.

Marynowane grzyby to prawdziwa kwintesencja jesieni. To właśnie teraz w polskich domach nastał prawdziwy szał na robienie przetworów. Jeśli macie do dyspozycji leśne grzyby i chcecie je zamarynować, koniecznie sprawdźcie autorski przepis na marynowane grzybki Ewy Wachowicz. Kto wie, może posmakują wam o wiele bardziej niż te od Magdy Gessler?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kim jest Ewa Wachowicz?

Ewa Wachowicz to polska producentka i prezenterka telewizyjna. Miss Polonia 1992 oraz sekretarz prasowy premiera Waldemara Pawlaka w latach 1993–1995.

Ewa Wachowicz już od najmłodszych lat interesowała się gotowaniem. Pod koniec lat 90. rozpoczęła produkcję programu „Podróże kulinarne" Roberta Makłowicza, a w latach 2003–2005 produkowała program Polsatu „Domowa kawiarenka". Napisała kilka książek kulinarnych a w 2007 roku została producentką oraz prowadzącą autorski program kulinarny „Ewa gotuje dla Polsatu".

W 2017 roku Ewa Wachowicz otworzyła restaurację Zalipianki w Krakowie. Jest uznawana za autorytet, jeżeli chodzi o gotowanie. Jak przygotowuje leśne grzyby w słoikach? Koniecznie sprawdźcie jej autorski przepis.

Zobacz także
Unikalny przepis na grzyby w occie Magdy Gessler. Sekretem zalewy jest 1 składnik

Unikalny przepis na grzyby w occie Magdy Gessler. Sekretem zalewy jest 1 składnik

Czym najlepiej przyprawiać smażone grzyby? Mało kto pamięta o dodaniu tej przyprawy

Czym przyprawiać smażone grzyby? Mało kto pamięta o tym dodatku

Przepis na marynowane grzyby Ewy Wachowicz

Marynowane grzyby świetnie pasują do obiadu lub jako zakąska na przyjęcie. Jak je przygotowuje Ewa Wachowicz?

Składniki:

  • 1 kg małych podgrzybków lub prawdziwków
  • 2 marchewki
  • obrane i pokrojone w talarki 2 cebule obrane, pokrojone w krążki lub mała dymka
  • gorczyca biała

Zalewa do marynowanych grzybów:

  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • ½ szklanki cukru
  • 4 łyżeczki soli
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu czarnego

Wykonanie:

  1. Grzyby dokładnie myjemy, opłukujemy i obgotowujemy przez ok. 15 min w lekko osolonej wodzie.
  2. Cebulę sparzamy, a marchewki lekko blanszujemy.
  3. Na dno każdego wyparzonego słoika wsypujemy po ok. ½ łyżeczki ziaren gorczycy.
  4. Układamy na przemian grzyby, cebulę i marchewkę.
  5. Zagotowujemy zalewę.
  6. Gorącą zalewą zalewamy słoiki.
  7. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy.

W wersji bez pasteryzacji:

  1. Obgotowane grzyby wrzucamy do wrzącej zalewy razem z cebulą i marchewką.
  2. Gotujemy ok. 15 min.
  3. Gorące grzyby wraz z zalewą wkładamy do wyparzonych słoiczków, szybko zakręcamy słoiki i ustawiamy do góry dnem aż do ostygnięcia.

Źródło: gazetakrakowska.pl

Ewa Wachowicz podała przepis na barszcz ukraiński. „Najsmaczniejszy jest na drugi dzień”
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Ewa Wachowicz podała przepis na barszcz ukraiński. „Najsmaczniejszy jest na drugi dzień”
Lubicie jeść tradycyjny barszcz ukraiński? Sprawdźcie, jak przygotowuje go Ewa Wachowicz.

Ewa Wachowicz to prawdziwy autorytet w kwestii gotowania. Jej kulinarne programy i przepisy, które w nich prezentuje, pokochały miliony. Ostatnio gwiazda podzieliła się przepisem na barszcz ukraiński. Sprawdźcie, jak go przygotowuje. Jakie są rodzaje barszczu ukraińskiego? Barszcz ukraiński to narodowa zupa na Ukrainie. W jej skład wchodzą buraki, świeża kapusta, pokrojone w słupki lub kostkę ziemniaki i inne warzywa. W zupie tej możemy też znaleźć kawałki gotowanego mięsa (wołowiny lub wieprzowiny). W Polsce do barszczu ukraińskiego czasami dodaje się fasolę lub grzyby. Na Ukrainie barszcz z fasolą nosi nawet swoją nazwę - „barszcz czernihowski”. Sprawdźcie, w jakiej postaci serwuje tę zupę Ewa Wachowicz. Przepis na barszcz ukraiński Ewy Wachowicz Składniki: 2 ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 buraki ¼ kapusty 2 liście laurowe 4 ziarenka - ziela angielskiego 2 łyżki - koncentratu pomidorowego 1 łyżka - oleju 1 łyżka - masła 1½ l - wywaru jarzynowego 1 szklanka - śmietany sól pieprz natka pietruszki Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w zgrabną kostkę. W wersji wegetariańskiej wrzućcie je do wywaru jarzynowego, w wersji mięsnej do rosołu. Podgotujcie przez kilka minut. Marchew i obrane buraki zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekajcie w kostkę i podsmażcie na oleju na patelni, do momentu, aż stanie się szklista. Dorzućcie marchew oraz buraczki i podsmażcie. Dodajcie przecier pomidorowy i podlejcie szklanką wywaru jarzynowego, a następnie dodajcie liść laurowy i ziele angielskie. Duście pod przykryciem 5-7 minut. Kapustę drobno posiekajcie, dorzućcie do ziemniaków i...

Gulasz z mięsa mielonego Ewy Wachowicz. Głęboki, mięsny smak uzyskacie bez wysiłku dzięki 1 składnikowi
Instagram/Ewa Wachowicz, Adobe Stock
Newsy
Gulasz z mięsa mielonego Ewy Wachowicz. Głęboki, mięsny smak uzyskacie dzięki 1 składnikowi
Do tego dania będziecie potrzebowali tylko jednego garnka, a nasyci się nim cała rodzina. Podajemy przepis.

Ewa Wachowicz, znana jako Miss Polonia z lat 90., a potem rzeczniczka w rządzie Waldemara Pawlaka, dziś jest producentką programów telewizyjnych. Do 2020 r., występując w podwójnej roli producentki i prowadzącej, zrealizowała 400 odcinków swojego autorskiego programu „Ewa gotuje”. 51-latka prowadzi też restauracje „Zalipianki”, w której na skraju Starego Miasta w Krakowie, można zjeść potrawy jej autorstwa. Oto jak gotuje Ewa Wachowicz. Jednogarnkowe danie dla całej rodziny Gulasz zaproponowany przez Ewę Wachowicz, nie jest typowym gulaszem z mięs pokrojonych w kostkę i duszonych w sosie, a następnie podawanych z kaszą i surówkami. To jednogarnkowe danie, które przygotujecie, nawet jeśli nie macie kulinarnych zdolności i doświadczenia. Tajemnicą sprawnego przyrządzania dania, jest zgromadzenie wszystkich składników naraz, umycie ich, obranie i odpowiednie pokrojenie. Dopiero gdy wszystko będzie gotowe, zabierzcie się do gotowania. W czasie gotowania i dokładania kolejnych składników do garnka, nie będzie czasu na krojenie cebuli czy tarcie marchwi. Ważne w przygotowaniu tego dania, jest ścisłe trzymacie się receptury. Szczególnie istotne jest użycie masła klarowanego, a nie zwykłego masła czy oleju do smażenia mięsa. Jedynie tak przygotowane będzie miało niepowtarzalny, głęboki, mięsny smak. Przepis na gulasz z mielonego mięsa Ewy Wachowicz Składniki: 400 g mielonej wołowiny 400 g mielonej wieprzowiny 3 cebule 1 łyżka masła klarowanego 4 ząbki czosnku 4 łodyżki selera naciowego 1 papryka czerwona 2 marchewki 800 g krojonych pomidorów (2 puszki) 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka papryki słodkiej ½ łyżeczki papryki ostrej Sól Garść ryżu ½ szklanki — śmietany Natka...

Przepis Ewy Wachowicz na tani i pyszny rosół. Dzięki tak zrobionemu wywarowi nic się nie zmarnuje
Ons/Adobe Stock
Newsy
Przepis Ewy Wachowicz na tani i pyszny rosół. Zamiast makaronu wybierzcie ten dodatek
Talerz pożywnego, rozgrzewającego rosołu to prawdziwa rozkosz w chłodny dzień. Zazwyczaj przyrządza się go na włoszczyźnie i dwóch rodzajach mięs, a podaje razem z makaronem. Ewa Wachowicz robi go jednak inaczej. Jej wersja jest nie tylko pyszna, ale również bardzo tania.

Prowadząca program „Ewa gotuje” nieraz już zaskakiwała swoimi pomysłami na rosół. Ta wersja jest jednak rewolucyjna. Nie chodzi w niej o dodatkowe przyprawy, czy inny gatunek mięsa. Zmiany następują już na poziomie wywaru warzywnego, a kończą się na dodatkach - albowiem w tym rosole nie uświadczycie tradycyjnych klusek.  Co dodaje do rosołu Ewa Wachowicz?  Do przyrządzenia tej smakowitej zupy wykorzystuje się pieczone w piekarniku obierki z ziemniaków. Razem z porcją włoszczyzny stworzą one niezwykle aromatyczny wywar warzywny o głębokiej barwie. Tradycyjną wkładkę mięsną w tym daniu Ewa Wachowicz zamieniła na błyskawiczne w przygotowaniu knedelki z wątróbki. Takie podroby to niezwykle wartościowe, smaczne i niedrogie mięso, a knedelki z niego przygotowane godnie zastąpią kurczaka czy szponder, jak również porcję makaronu.  Przepis na rosół na obierkach Ewy Wachowicz  Składniki:   2 marchewki  1 duża cebula  natka pietruszki  kawałek selera  obierki z 6 dużych ziemniaków  1 ząbek czosnku  gałązka lubczyku   1 łyżka domowej mieszanki przypraw do rosołu  sól i pieprz  oliwa   1 ½ l wody  Składniki na knedelki wątróbkowe: 300 g wątróbki drobiowej lub wieprzowej   2 ząbki czosnku   1 cebula   1 bułka namoczona w mleku  1 jajko   garść posiekanej natki pietruszki   ½ łyżeczki majeranku   ½ szklanki bułki tartej   1 łyżka masła  Sposób przygotowania:  Obierki z ziemniaków rozłóżcie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Skropcie oliwą i posypcie solą i pieprzem. Pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez pół godziny.  Włoszczyznę umyjcie, obierzcie i...

Tak Ewa Wachowicz robi mięso w sosie grzybowym. Używa tylko tych grzybów
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Mięso w sosie grzybowym z przepisu Ewy Wachowicz. Gwiazda używa tylko tych grzybów
Sezon na grzyby trwa, dlatego to najlepszy czas do tego, by przyrządzić pyszny sos do mięsa z wykorzystaniem świeżych, leśnych grzybów. Wiecie, które z nich najlepiej się do tego nadają?

Doceniana przez wielu Polaków Ewa Wachowicz nie przestaje zaskakiwać pomysłami na przepyszne dania, na których widok od razu ślinka cieknie! Wypróbujcie koniecznie przepis pani Ewy na wołowinę w grzybowym sosie. Jego sekretem są odpowiednie grzyby - najlepiej nadają się w tym celu borowiki, które nadadzą potrawie szlachetności i niepowtarzalnego charakteru. Sprawdźcie, jak zrobić wołowinę w sosie grzybowym z przepisu Ewy Wachowicz.  Przepis na wołowinę w sosie grzybowym według Ewy Wachowicz Do przygotowania mięsa w aromatycznym sosie z leśnych grzybów potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Zalewa: kawałek wołowiny na pieczeń o wadze ok. 2-3 kg 2 litry octu 2 łyżki soli 1 łyżka ziaren jałowca 2 goździki łyżeczka ziela angielskiego łyżeczka ziaren kolendry liście laurowe Sos grzybowy: pół kilograma borowików 1 szklanka śmietanki pół szklanki piwa jasnego pszenicznego 1 cebula 1 łyżka masła sól pieprz Pieczenie: 100 g słoniny 3 średnie marchewki 2 cebule pół dużego selera (korzeń) pół litra bulionu warzywnego Przygotowanie: Weźcie duży garnek i wlejcie do niego ocet. Wsypcie sól, przyprawy w ziarnach i goździki. Przykryjcie garnek i zagotujcie zawartość. Po tym, jak dojdzie do wrzenia, wyłączcie gaz i odstawcie do ostudzenia.  Mięso wołowe umyjcie, osuszcie, a następnie zawińcie w folię i rozbijcie.  Następnie włóżcie je do dużego rondla lub innego pojemnego naczynia i wlejcie zalewę z garnka. Wstawcie mięso w zalewie do lodówki na dwa dni. Pamiętajcie, by kilka razy je obrócić w tym czasie....