Marynowane grzyby w occie Ewy Wachowicz. Lepsze niż z przepisu Gesslerowej?
ONS/AdobeStock
Newsy

Marynowane grzyby w occie Ewy Wachowicz. Lepsze niż z przepisu Gesslerowej?

Jak przygotowuje leśne przetwory Ewa Wachowicz? Mamy jej autorski przepis na grzyby marynowane w occie.

Marynowane grzyby to prawdziwa kwintesencja jesieni. To właśnie teraz w polskich domach nastał prawdziwy szał na robienie przetworów. Jeśli macie do dyspozycji leśne grzyby i chcecie je zamarynować, koniecznie sprawdźcie autorski przepis na marynowane grzybki Ewy Wachowicz. Kto wie, może posmakują wam o wiele bardziej niż te od Magdy Gessler?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kim jest Ewa Wachowicz?

Ewa Wachowicz to polska producentka i prezenterka telewizyjna. Miss Polonia 1992 oraz sekretarz prasowy premiera Waldemara Pawlaka w latach 1993–1995.

Ewa Wachowicz już od najmłodszych lat interesowała się gotowaniem. Pod koniec lat 90. rozpoczęła produkcję programu „Podróże kulinarne" Roberta Makłowicza, a w latach 2003–2005 produkowała program Polsatu „Domowa kawiarenka". Napisała kilka książek kulinarnych a w 2007 roku została producentką oraz prowadzącą autorski program kulinarny „Ewa gotuje dla Polsatu".

W 2017 roku Ewa Wachowicz otworzyła restaurację Zalipianki w Krakowie. Jest uznawana za autorytet, jeżeli chodzi o gotowanie. Jak przygotowuje leśne grzyby w słoikach? Koniecznie sprawdźcie jej autorski przepis.

Zobacz także
Unikalny przepis na grzyby w occie Magdy Gessler. Sekretem zalewy jest 1 składnik

Unikalny przepis na grzyby w occie Magdy Gessler. Sekretem zalewy jest 1 składnik

Czym najlepiej przyprawiać smażone grzyby? Mało kto pamięta o dodaniu tej przyprawy

Czym przyprawiać smażone grzyby? Mało kto pamięta o tym dodatku

Przepis na marynowane grzyby Ewy Wachowicz

Marynowane grzyby świetnie pasują do obiadu lub jako zakąska na przyjęcie. Jak je przygotowuje Ewa Wachowicz?

Składniki:

  • 1 kg małych podgrzybków lub prawdziwków
  • 2 marchewki
  • obrane i pokrojone w talarki 2 cebule obrane, pokrojone w krążki lub mała dymka
  • gorczyca biała

Zalewa do marynowanych grzybów:

  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • ½ szklanki cukru
  • 4 łyżeczki soli
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu czarnego

Wykonanie:

  1. Grzyby dokładnie myjemy, opłukujemy i obgotowujemy przez ok. 15 min w lekko osolonej wodzie.
  2. Cebulę sparzamy, a marchewki lekko blanszujemy.
  3. Na dno każdego wyparzonego słoika wsypujemy po ok. ½ łyżeczki ziaren gorczycy.
  4. Układamy na przemian grzyby, cebulę i marchewkę.
  5. Zagotowujemy zalewę.
  6. Gorącą zalewą zalewamy słoiki.
  7. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy.

W wersji bez pasteryzacji:

  1. Obgotowane grzyby wrzucamy do wrzącej zalewy razem z cebulą i marchewką.
  2. Gotujemy ok. 15 min.
  3. Gorące grzyby wraz z zalewą wkładamy do wyparzonych słoiczków, szybko zakręcamy słoiki i ustawiamy do góry dnem aż do ostygnięcia.

Źródło: gazetakrakowska.pl

bigos przepis
AdobeStock
Przepisy
Ten przepis na bigos jest wyjątkowy! Niezwykle prosty w przygotowaniu. Prawdziwie myśliwski smak!
Jeżeli masz ochotę na fantastyczny i niebanalny bigos, to wypróbuj ten przepis!

Powoli zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a to przecież najlepszy czas na zrobienie bigosu! To tradycyjne polskie danie każdego roku gości na naszych stołach podczas świąt. Dziś mamy dla was świetny przepis, z którego wyczarujecie niesamowity bigos – nawet, jeśli jeszcze nigdy go nie gotowałyście! Myśliwskie korzenie To charakterystyczne danie polskiej kuchni składa się z kapusty kiszonej, różnych rodzajów mięsa, grzybów i dodatku suszonych owoców. Wywodzi się z czasów, gdy myślistwo było bardzo popularne – myśliwi po udanym polowaniu gotowali w wielkim garnku kapustę z dodatkiem upolowanego mięsa i grzybów, które zebrali w lesie. Dlatego pierwotnie bigos zawierał dziczyznę, jednak dziś robi się go najczęściej z mięsa wieprzowego lub wołowego. Tradycyjny polski bigos z grzybami – przepis Do przygotowania tego pysznego bigosu potrzeba: 2 kg kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 500 g cebuli 60 g słoniny 200 ml czerwonego słodkiego wina (porto, madera, malaga) 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 6 jagód jałowca 1 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowina, wołowina, drób i dziczyzna) 200 g wędzonej szynki 200 g podwędzanej kiełbasy 200 g wędzonego boczku cukier, sól, pieprz Z tych składników przygotujecie ok. 8 porcji bigosu. Jego przyrządzenie nie jest trudne i potrwa ok. 4 godziny. Przygotowanie Suszone grzyby płuczemy, zlewamy 250 ml wody i moczymy 45 min. Warzywa płuczemy, obieramy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mięsa płuczemy, kroimy na duże kawałki, zalewamy 1 l wody, dodajemy warzywa i połowę cebuli, gotujemy 30 min, dodajemy grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, i gotujemy...

Gulasz
gotujmy.pl/patunia87
Newsy
Kociołek imprezowy. Pyszny gulasz z wyjątkowego przepisu Ewy Wachowicz
Sylwester w tym roku będzie wyglądał nieco inaczej. Nie zaszkodzi jednak postarać się o to, żeby dopisywały wam humory. Jedno danie zadba o wasze podniebienia w sposób szczególny.

Niektóre dania nadają się na imprezy wręcz idealnie. Jeśli jesteście mięsożerni, z pewnością docenicie ten nietypowy przepis. Jego autorką jest dziennikarka i producentka telewizyjna - Ewa Wachowicz.  Gulasz jako węgierskie danie narodowe  Gulasz jaki znacie składa  się z mięsa, cebuli i papryki. Nazwa pörkölt wywodzi się od dawnego węgierskiego słowa pergelt, co dziś oznacza przypieczony, przyrumieniony. To wytrawna potrawa podawana na płytkim talerzu jako drugie danie. Przez wiele lat danie to było podstawowym żywieniem pasterzy. Z biegiem lat stało się jedzeniem narodowym. Rolnicy i pasterze smażyli początkowo kawałki mięsa z posiekaną cebulą na kawałku słoniny. Kiedy papryka zawitała do Europy, zaczęła się jednocześnie kariera pörkölt w jego dzisiejszej postaci. Z dania podstawowego gulasz trafił na salony. Gulasz można przygotować w garnku lub kociołku Jeżeli przewidujecie większy apetyt nawet kilku gości, postawicie na kociołek. Najczęściej przygotowuje się go na świeżym powietrzu, również zimowym! Gulasz wołowy to obecnie potrawa ściśle europejska. Różni się jedynie drobiazgami, które dorzucają lub których ujmują mu niektóre kraje.  Sprawdzi się na co dzień, ale też na specjalne okazje, kiedy zaprosicie do siebie bardziej wymagających gości. Możecie użyć do niego różnego rodzaju mięsa, jednak najlepiej sprawdzi się to wołowe. Do gulaszu pasuje śmietana, korniszony i pomidorki koktajlowe. Użyjcie wyobraźni przy doborze dodatków. Składniki:  1 kg łopatki wieprzowej 1 łyżka smalcu gęsiego lub wieprzowego 1 cebula 1 łyżeczka papryki słodkiej ½ łyżeczki papryki ostrej szczypta soli 250 ml rosołu drobiowego 1 łyżka...