Pod tą dość tajemniczą nazwą kryje się naprawdę ciekawy przepis. By jednak zrealizować go w udany sposób, trzeba zacząć od luzowania udek. Ta niełatwa sztuka będzie połową sukcesu w przygotowaniu udek po marynarsku. Usuwając kości, zrobicie w środku miejsce na farsz.
Jak zrobić farsz na udka po marynarsku?
A ten warto przygotować z trzech rodzajów papryki. W ten sposób wasze danie zyska dużo na naprawdę efektownym, kolorowym wyglądzie. Najłatwiej piec będzie udka po marynarsku w rękawie kuchennym. Udka powinny zostać umocowane w nim dość zwarcie.
Ten sposób pozwoli na uzyskanie soczystego smaku w krótkim czasie pieczenia. Jeżeli jednak nie macie pod ręką takiej spożywczej folii, użyjcie naczynia żaroodpornego z pokrywką.
Przepis na marynarskie udka:
Składniki:
- Ok. 8 udek z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 1 cebula
- 20 dag pieczarek
- 10 dag sera żółtego
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- Czosnek w proszku
- Papryka w proszku
- Bazylia
- Majeranek
- Sól
- Pieprz
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Oczyśćcie udka.
- Zacznijcie od luzowania udek, czyli pozbawcie ich kości za pomocą ostrego noża.
- Posypcie mięso przyprawami i odstawcie do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i przysmażcie na oleju.
- Do cebuli dodajcie pokrojone drobno papryki i pieczarki.
- Doprawcie smażone warzywa pieprzem i solą.
- Warzywa połączcie ze startym serem i ketchupem.
- Faszerujcie kawałki mięsa i włóżcie do rękawa piekarniczego lub do naczynia żaroodpornego.
- Pieczcie ok. 1 godzinę w temp. 160 st. C.
- Podawajcie z ryżem lub z ziemniakami.
- Smacznego!