Jakie przyprawy najlepiej podkreślą smak zupy ogórkowej
Gotujmy.pl
Newsy

Marynarskie udka z kurczaka z pysznym farszem. Każdy poprosi o dokładkę

Kiedy przychodzi pora na smaczny i efektowny obiad dla całej rodziny, spróbujcie czegoś szalonego. Jak np. udka po marynarsku z farszem!

Pod tą dość tajemniczą nazwą kryje się naprawdę ciekawy przepis. By jednak zrealizować go w udany sposób, trzeba zacząć od luzowania udek. Ta niełatwa sztuka będzie połową sukcesu w przygotowaniu udek po marynarsku. Usuwając kości, zrobicie w środku miejsce na farsz.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić farsz na udka po marynarsku?

A ten warto przygotować z trzech rodzajów papryki. W ten sposób wasze danie zyska dużo na naprawdę efektownym, kolorowym wyglądzie. Najłatwiej piec będzie udka po marynarsku w rękawie kuchennym. Udka powinny zostać umocowane w nim dość zwarcie.

Ten sposób pozwoli na uzyskanie soczystego smaku w krótkim czasie pieczenia. Jeżeli jednak nie macie pod ręką takiej spożywczej folii, użyjcie naczynia żaroodpornego z pokrywką.

Przepis na marynarskie udka:

Składniki:

  • Ok. 8 udek z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula
  • 20 dag pieczarek
  • 10 dag sera żółtego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • Czosnek w proszku
  • Papryka w proszku
  • Bazylia
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia
Zobacz także
Mielone panierowane w... solonych paluszkach. Tak chrupiące jeszcze nigdy nie były

Mielone panierowane w... solonych paluszkach. Tak chrupiące jeszcze nigdy nie były

Tanie danie bolońskie z makaronem. Z dodatkiem tych 2 składników zachwyci was swoim smakiem

Tanie danie bolońskie z makaronem. Z dodatkiem tych 2 składników zachwyci was swoim smakiem

Przygotowanie:

  1. Oczyśćcie udka.
  2. Zacznijcie od luzowania udek, czyli pozbawcie ich kości za pomocą ostrego noża.
  3. Posypcie mięso przyprawami i odstawcie do lodówki na ok. 1 godzinę.
  4. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i przysmażcie na oleju.
  5. Do cebuli dodajcie pokrojone drobno papryki i pieczarki.
  6. Doprawcie smażone warzywa pieprzem i solą.
  7. Warzywa połączcie ze startym serem i ketchupem.
  8. Faszerujcie kawałki mięsa i włóżcie do rękawa piekarniczego lub do naczynia żaroodpornego.
  9. Pieczcie ok. 1 godzinę w temp. 160 st. C.
  10. Podawajcie z ryżem lub z ziemniakami.
  11. Smacznego!
gulasz węgierski
EwelinaP/gotujmy.pl
Newsy
Kochacie jednogarnkowe dania? Ten sycący, węgierski gulasz nie ma sobie równych
Polak, Węgier, dwa bratanki… Popularne polsko-madziarskie powiedzenie ma zastosowanie także w kuchni! Pora na przepyszny gulasz prosto znad Dunaju!

Co prawda placek po węgiersku z krajem Liszta i Bartoka nie ma nic wspólnego, ale nasza miłość do węgierskiej kuchni tkwi w nas znacznie głębiej. Aromatyczne gulasze, wspaniałe dorodne czerwone papryki, papryki w proszku – to wszystko przywędrowało do polskiej kuchni właśnie z Węgier. Madziarzy nieco inaczej przyrządzają swój gulasz. W Budapeszcie i okolicach tym mianem określa się gęstą, zawiesistą zupę z mięsem i papryką. Z kolei jednogarnkowe drugie danie, które u nas znamy właśnie jako gulasz, tam nazywa się „pörkölt”. Innym podobnym daniem jest nad Dunajem także paprykarz. Nie ma nic on jednak wspólnego z naszą pastą do ryb ze Szczecina. Jest za to sosem paprykowym na bazie mięsa z kurczaka. Wróćmy jednak do naszego gulaszu. Zostawmy całe to nazewnictwo z boku i cieszmy się doskonałym węgierskim smakiem. Jak zwał, tak zwał! Sos w węgierskim stylu nie obędzie się bez mięsa wołowego. Wybierzmy szlachetne mięso, by nie zawieść się potem na twardość i gumowatości mięsnych kawałków. Ważny jest także wybór dorodnej papryki. Przepis na gulasz węgierski Składniki: 50 dag mięsa wołowego 2 czerwone papryki 1 żółta papryka Pół papryczki chilli 2 marchewki 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 opakowanie przecieru pomidorowego (ok. 25 dag) 3 szklanki bulionu wołowego Papryka ostra w proszku Papryka słodka w proszku Liść laurowy i ziele angielskie Olej Sól i pieprz 1-2 łyżki mąki Przygotowanie: Mięso oczyśćcie, umyjcie i pokrójcie w kostkę, następnie delikatnie obtoczcie je w mące. Na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie pokrojoną wołowinę. Dodajcie na patelnię obraną i pokrojoną marchewkę, cebulę, paprykę i czosnek. Obsmażcie całość. Wrzućcie do środka ziele angielskie...

pieczone udka przepis
Gotujmy.pl/Megg
Newsy
Mięsko na obiad musi być. Przepis na nieziemsko pysznego kurczaka z chrupiącą skórką
Kurczak to jedno z najczęściej przyrządzanych na obiad mięs. Nic dziwnego, jego smak jest przecież powalający, a ilość kulinarnych możliwości nieograniczona. Jeśli jeszcze nie próbowaliście udek z piekarnika, musicie nadrobić zaległości! Ten przepis powala na kolana.

Chrupiąca skórka i soczyste mięso – tego właśnie pragną Polacy, kiedy myślą o naprawdę smacznym obiedzie. Na szczęście, przy takich zachciankach nie trzeba od razu zamawiać stolika w restauracji. Tego typu danie możecie przyrządzić w swoim domu. Z pewnością nie sprawi wam większej trudności.  Przepis na pieczone udka z kurczaka Będziesz potrzebować 800 gramów udek lub pałek z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka masła Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, tymianek Przygotowanie Mięso dokładnie umyj. W małej miseczce umieść oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, oregano i tymianek. Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną miksturą natrzyj umyte udka lub pałki z kurczaka. Mięso umieść w dowolnym naczyniu żaroodpornym i polej resztką marynaty. Jeśli przyrządzasz udka koniecznie pamiętaj, by położyć je skórką do góry. Jeśli pałki ich ułożenie nie ma większego znaczenia. W naczyniu żaroodpornym umieść również dwa obrane i zgniecione nożem ząbki czosnku (nie przeciskaj ich przez praskę) oraz kawałek masła. Mięso piecz w nagrzanym do 220 st. C. Przez pierwszą godzinę trzymaj je pod przykryciem, tak aby doszły w środku. Po upływie tego czasu powinieneś je odkryć i smażyć jeszcze przez ok. 40 minut, tak aby skórka mogła się ładnie zarumienić. W czasie pieczenia nie zapominaj o polewaniu mięsa wypływającymi z jego wnętrza sokami. Gotowe! Tak przygotowane udka najlepiej smakują z ziemniakami. Możecie przyrządzić z nich puree, ale równie dobrze wystarczy, że podpieczecie je w piekarniku. Do potrawy idealnie pasują również domowe frytki.

Golonka
gotujmy.pl/Dibloguje
Newsy
Idealny „podkład” pod drinki. Perfekcyjna golonka według tajemnej receptury Magdy Gessler
Jeśli uwielbiacie golonkę, to koniecznie musicie wypróbować przepis na to genialne mięso według Magdy Gessler!

Kto lubi imprezy zakrapiane alkoholem ten doskonale wie, że każde takie przyjęcie nie może się obyć bez odpowiedniego „podkładu”! Porządny, tłusty posiłek z dużą ilością mięsa to obowiązkowy punkt każdego spotkania, w trakcie którego będzie pity alkohol. Spożywanie drinków na pusty żołądek jest bardzo nierozsądne – ból głowy i szybkie upicie się gwarantowane! A w końcu na imprezie (zwłaszcza sylwestrowej), na pewno chcecie jak najdłużej się bawić i być w dobrej formie. By to zagwarantować, trzeba koniecznie zjeść solidną porcję tłustego mięsa – a w tej roli idealnie sprawdzi się golonka! Przepis na golonkę Magdy Gessler Smaczna golonka będzie doskonałym podkładem pod przyjęcie z dużą ilością alkoholu. A my mamy przepis na golonkę nie byle jaką, bo z przepisu Magdy Gessler! Przygotujcie poniższe składniki: 2 duże golonki 100 g selera 100 g marchewki 100 g korzenia pietruszki 2 średnie cebule 6 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe Słodka papryka Sól Przygotowanie Oczyszczone golonki natrzyjcie dokładnie solą i papryką z każdej strony, a następnie włóżcie je do naczynia żaroodpornego. Warzywa umyjcie, obierzcie i pokrójcie w kosteczkę. Wsypcie je do naczynia z golonkami. Wlejcie do żaroodpornego naczynia 400 ml wody i dodajcie liście laurowe oraz ziele angielskie. Wstawcie golonki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 2 godziny. Czas pieczenia jest zależny od wagi mięsa! Przypominamy, że na każdy kilogram mięso powinno się piec przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia obracajcie golonki co około 15 minut i polewajcie powstałym w naczyniu sosem. I gotowe! Golonka smakuje najlepiej podana z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami. Smacznego!

Kurczak pieczony w całości
Adobe Stock
Newsy
Jak długo powinno się piec kurczaka? Tę wiedzę posiadają tylko nieliczni
Pieczenie kurczaka w całości wcale nie należy do prostych czynności. Wiedzą o tym doświadczone gospodynie. Wszystko z powodu różnych właściwości piersi i pozostałych części kurczaka.

Pieczony w całości prosiak dawniej był prawdziwym ukoronowaniem dobrego, wiejskiego wesela. Cały indyk to z kolei symbol amerykańskiego święta dziękczynienia. Także i w polskich domach pieczony w całości drób należy do najbardziej efektownych świątecznych dań. Dawniej piekliśmy gęsi i kaczki, dzisiaj na naszych stołach królują kurczaki. Noże w dłoń! Owszem, delikatne kurze mięso jest smaczne. Ale zwykle łatwiejsze jest jego przygotowanie partiami. Innego czasu pieczenia wymagają bowiem udka, innego skrzydełka, a jeszcze innego krucha pierś. Cała tajemnica pieczenia kurczaka w całości tkwi w długości pieczenia danej jego części. Pierś z kurczaka „dojdzie” znacznie szybciej niż tłuste udka i skrzydełka. Jak sobie z tym poradzić? Musimy wyrównać czas przygotowania udek i piersi. Czas więc na patent, którego być może nie jeszcze nie stosowaliście. Chodzi tutaj o delikatne ponacinanie udek aż do kości ostrym nożem. Zrobienie małych szczelin w mięsie podudzi spowoduje, że ta część kurczaka upiecze się szybciej. Podczas tego procesu uważajmy, by nie naruszyć skóry na całym kurczaku. Wytopiony tłuszcz ze skórki to esencja smaku kurczaka i delikatny płaszczyk, pod którym piecze się pierś! W ten właśnie sposób unikniemy przesuszenia piersi kurczaka, która po 2 godzinach pieczenia w średniej  temperaturze zwykle wysycha na tak zwany wiór. Kilka innych sztuczek Dzięki ponacinaniu udek, długość pieczenia całego kurczaka uda nam się zredukować do niecałej godziny. Różnica w smaku piersi będzie kolosalna! Możemy zastosować jeszcze jeden trik, by pierś stała się jeszcze bardziej soczysta. Do środka kurczaka włożyć należy całą cytrynę. Oprócz przypraw i ziół, pod skórę kurczaka możemy zaaplikować także nieco masła,...