Pod tą dość tajemniczą nazwą kryje się naprawdę ciekawy przepis. By jednak zrealizować go w udany sposób, trzeba zacząć od luzowania udek. Ta niełatwa sztuka będzie połową sukcesu w przygotowaniu udek po marynarsku. Usuwając kości, zrobicie w środku miejsce na farsz.

Jak zrobić farsz na udka po marynarsku?

A ten warto przygotować z trzech rodzajów papryki. W ten sposób wasze danie zyska dużo na naprawdę efektownym, kolorowym wyglądzie. Najłatwiej piec będzie udka po marynarsku w rękawie kuchennym. Udka powinny zostać umocowane w nim dość zwarcie.

Ten sposób pozwoli na uzyskanie soczystego smaku w krótkim czasie pieczenia. Jeżeli jednak nie macie pod ręką takiej spożywczej folii, użyjcie naczynia żaroodpornego z pokrywką.

Przepis na marynarskie udka:

Składniki:

  • Ok. 8 udek z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula
  • 20 dag pieczarek
  • 10 dag sera żółtego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • Czosnek w proszku
  • Papryka w proszku
  • Bazylia
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Oczyśćcie udka.
  2. Zacznijcie od luzowania udek, czyli pozbawcie ich kości za pomocą ostrego noża.
  3. Posypcie mięso przyprawami i odstawcie do lodówki na ok. 1 godzinę.
  4. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i przysmażcie na oleju.
  5. Do cebuli dodajcie pokrojone drobno papryki i pieczarki.
  6. Doprawcie smażone warzywa pieprzem i solą.
  7. Warzywa połączcie ze startym serem i ketchupem.
  8. Faszerujcie kawałki mięsa i włóżcie do rękawa piekarniczego lub do naczynia żaroodpornego.
  9. Pieczcie ok. 1 godzinę w temp. 160 st. C.
  10. Podawajcie z ryżem lub z ziemniakami.
  11. Smacznego!