Jakie przyprawy najlepiej podkreślą smak zupy ogórkowej
Gotujmy.pl
Newsy

Marynarskie udka z kurczaka z pysznym farszem. Każdy poprosi o dokładkę

Kiedy przychodzi pora na smaczny i efektowny obiad dla całej rodziny, spróbujcie czegoś szalonego. Jak np. udka po marynarsku z farszem!

Pod tą dość tajemniczą nazwą kryje się naprawdę ciekawy przepis. By jednak zrealizować go w udany sposób, trzeba zacząć od luzowania udek. Ta niełatwa sztuka będzie połową sukcesu w przygotowaniu udek po marynarsku. Usuwając kości, zrobicie w środku miejsce na farsz.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić farsz na udka po marynarsku?

A ten warto przygotować z trzech rodzajów papryki. W ten sposób wasze danie zyska dużo na naprawdę efektownym, kolorowym wyglądzie. Najłatwiej piec będzie udka po marynarsku w rękawie kuchennym. Udka powinny zostać umocowane w nim dość zwarcie.

Ten sposób pozwoli na uzyskanie soczystego smaku w krótkim czasie pieczenia. Jeżeli jednak nie macie pod ręką takiej spożywczej folii, użyjcie naczynia żaroodpornego z pokrywką.

Przepis na marynarskie udka:

Składniki:

  • Ok. 8 udek z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula
  • 20 dag pieczarek
  • 10 dag sera żółtego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • Czosnek w proszku
  • Papryka w proszku
  • Bazylia
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia
Zobacz także
Mielone panierowane w... solonych paluszkach. Tak chrupiące jeszcze nigdy nie były

Mielone panierowane w... solonych paluszkach. Tak chrupiące jeszcze nigdy nie były

Tanie danie bolońskie z makaronem. Z dodatkiem tych 2 składników zachwyci was swoim smakiem

Tanie danie bolońskie z makaronem. Z dodatkiem tych 2 składników zachwyci was swoim smakiem

Przygotowanie:

  1. Oczyśćcie udka.
  2. Zacznijcie od luzowania udek, czyli pozbawcie ich kości za pomocą ostrego noża.
  3. Posypcie mięso przyprawami i odstawcie do lodówki na ok. 1 godzinę.
  4. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i przysmażcie na oleju.
  5. Do cebuli dodajcie pokrojone drobno papryki i pieczarki.
  6. Doprawcie smażone warzywa pieprzem i solą.
  7. Warzywa połączcie ze startym serem i ketchupem.
  8. Faszerujcie kawałki mięsa i włóżcie do rękawa piekarniczego lub do naczynia żaroodpornego.
  9. Pieczcie ok. 1 godzinę w temp. 160 st. C.
  10. Podawajcie z ryżem lub z ziemniakami.
  11. Smacznego!
Pieczone udka z kaczki
Gotujmy.pl/Zgobisz
Newsy
Najlepszy obiad na niedzielę? Rumiane udka z kaczki z obłędnymi kluskami i kapustą. Każdy poprosi o dokładkę
Taka kombinacja sprawi, że nie będziecie mogli odciągnąć domowników od stołu! Zasługą wspaniałego smaku mięsa będzie pewna nietypowa przyprawa.

Niedziela to dla wszystkich polskich rodzin dzień szczególny. To czas wypoczynku po ciężkim tygodniu, ładowania akumulatorów przed kolejnym. W niedzielę zwaną niekiedy także i dniem pańskim w wielu polskich domach po tradycyjnej mszy zwykle przychodzi czas na uroczysty obiad. Punktem wyjścia do niedzielnej uczty jest oczywiście rosół z makaronem. Drugie danie to najczęściej kotlet schabowy z ziemniakami. Czasem warto jednak przełamać cotygodniową rutynę i monotonię i zaskoczyć swoich bliskich czymś innym. Doprawione, soczyste udka Nasza propozycja na dziś to rumiane udka z kaczki z przepysznymi, puszystymi kluskami ziemniaczanymi i z surówką z kapusty pekińskiej. Przyznacie, że taki zestaw zrobi wrażenie nawet na najbardziej wybrednych! Dość tłuste i ciężkie mięso kaczki perfekcyjnie zgra się smakowo z aksamitnymi kluskami. Przepis na kluski znajdziecie klikając w ten link:  Robiąc ciasto na kluski śląskie dodajecie jajko? Doświadczone kucharki mówią, że…   Całość zwieńczy surówka. Tutaj macie szerszą możliwość wyboru. Ważne, by surówka była dość kwaśna. Chodzi tu nam oczywiście o przełamanie dwóch pozostałych smaków na talerzu. Wierzcie nam, taki zestaw naprawdę wam posmakuje! Tajemnicą smaku udek z kaczki będzie zestaw przypraw, w których zamarynujecie swoje mięso. Tajna broń to bylica. Ta nietypowa przyprawa, nada tłustemu mięsu kaczki trochę goryczy, która nie zdominuje jednak całości smaku potrawy. Oprócz bylicy, do udek dodajcie także estragon, sól, pieprz i paprykę słodką. By nieco uszlachetnić smak udka podczas duszenia, możecie podlać na patelnię nieco czerwonego wina. Przepis na rumiane duszone kacze udka Składniki: 5 udek z kaczki Nieco oleju do smażenia Lampka czerwonego wina...

Udka z kurczaka
gotujmy/ania321
Newsy
Genialny sposób na marynatę do udek z kurczaka. Dodajcie ten 1 składnik, a wyjdą tak dobre jak nigdy
Szukacie pomysłu na smaczny obiad dla całej rodziny? Wystarczy ciekawie doprawić udka, a efekty przejdą najśmielsze oczekiwania domowników!

Mięso z udek kurczaków idealnie nadaje się długiego pieczenia w niezbyt wysokiej temperaturze. Spoczywając w żaroodpornym naczyniu lub w brytfannie udka spokojnie i leniwie stają się z minuty na minutę coraz bardziej miękkie. Właśnie powolne pieczenie jest sekretem wspaniałego, soczystego smaku i jednocześnie efektu odchodzenia mięsa od kości.  Zanim jednak przejdziecie do pieczenia swoich udek, warto je smacznie zamarynować. Mięso z kurczaka jest do tego wręcz stworzone. Dlaczego marynowane udka nieraz zbytnio się przypalają? Przygotowując marynatę, pamiętajcie o jednym. Należy być ostrożnym z kwaśnymi dodatkami, a także z papryką w proszku i czosnkiem. Dlaczego? Zarówno sok z cytryny, ocet, jak i papryka w proszku szybko spalą się w dużej temperaturze. Zamiast eleganckiej skórki i smacznego mięsa pod nią, wszystkie udka w mig przejdą nieprzyjemnym zapachem spalenizny. Tego trzeba uniknąć za wszelką cenę. Zamiast dużej ilości tego typu składników, warto dodać do marynaty nieco cukru. Karmelizujący się cukier nada udkom fantastyczny połysk. Na skórce powstanie charakterystyczna, przepyszna glazura. Przepis na marynowane udka Składniki: Ok. 1 kg udek z kurczaka 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego Ząbek czosnku (wystarczy jeden, gdyż w większej ilości czosnek przypiekłby się za bardzo podczas pieczenia) 1 łyżka soku z cytryny Szczypta kminu rzymskiego Szczypta mielonej kolendry w proszku Szczypta imbiru w proszku Szczypta kozieradki w proszku (kmin, kolendrę, imbir i kozieradkę można zastąpić łyżką przyprawy curry). 1 łyżka oregano suszonego 1-2 łyżeczki cukru Sól i pieprz Przygotowanie: Mięso oczyśćcie, przygotujcie do zamarynowania. Do miseczki wlejcie olej i sok z cytryny i dodajcie pozostałe przyprawy....

udka pieczone na ryżu przepis
Gotujmy.pl/VioletoweKucharzenie
Newsy
Udka z kurczaka pieczone na ryżu to kulinarny majstersztyk. Będziecie robili je codziennie
Nie ma nic lepszego niż mięso przyrządzone w piekarniku. Mało tego, że robi się praktycznie samo, jest przyjazne dla żołądka, to jeszcze smakuje naprawdę wybornie. Nie inaczej jest w przypadku tych udek z kurczaka na ryżu.

Kurczak, w całości lub w częściach, często gości na stołach Polaków. Udka, skrzydełka, nóżki oraz podudzia – zajadamy się nimi bez opamiętania. Nic dziwnego, bowiem ten rodzaj mięsa charakteryzuje się niesamowitą delikatnością, która czyni z niego niezwykle uniwersalny produkt.  Z powodzeniem możecie go więc smażyć, gotować, a nawet grillować. Jednak zdecydowanie najprostszym i najszybszym sposobem na jego przyrządzenie jest pieczenie. Raz, dwa i gotowe! Piekarnik to najlepszy przyjaciel tych pań domu, które nie mają zbyt wiele czasu na stanie przy kuchni. W końcu umieszone w nim potrawy robią się praktycznie same, a na dodatek nie obciążają żołądka tak bardzo, jak smażone na oleju produkty. Nie inaczej jest w przypadku udek z kurczaka na ryżu.  Przepis na to danie jest tak prosty, że zaskoczy każdego. Ponadto składniki są tanie, a wykonanie niesamowicie szybkie. Te trzy argumenty powinny zaważyć na decyzji dotyczącej waszego dzisiejszego obiadu. No to do dzieła. Przepis na udka pieczone na ryżu Będziecie potrzebować 8 udek z kurczaka 300 gramów ryżu 5 dużych pieczarek 500 ml wody 3 łyżeczek koncentratu pomidorowego Przypraw: soli, pieprzu, lubczyku, ostrej i słodkiej papryki Przygotowanie Na dno prostokątnego naczynia żaroodpornego wysypcie surowy ryż. Pieczarki opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrójcie w średniej grubości plasterki. Połowę tak przygotowanych pieczarek umieśćcie na surowym ryżu. W małej miseczce umieśćcie obie papryki – słodką i ostrą. Wymieszajcie je ze sobą dokładnie. Udka z kurczaka opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie natrzyjcie przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw.  Mięso...

kurczak w zalewie miodowej przepis
Gotujmy.pl/smak i uczucie
Newsy
Nieziemsko pyszne podudzia z kurczaka. Dzięki marynacie chrupiące mięsko samo będzie odchodzić od kości
Kurczak w takim wydaniu to nie lada gratka dla wszystkich smakoszy. Marynata przyrządzona na bazie sosu sojowego i miodu, czyni to danie naprawdę wyjątkowym.

Kurczak, w całości lub w częściach, często gości na stołach Polaków. Udka, skrzydełka, nóżki oraz podudzia – zajadamy się nimi bez opamiętania. Nic dziwnego, bowiem ten rodzaj mięsa charakteryzuje się niesamowitą delikatnością, która czyni z niego niezwykle uniwersalny produkt. Z powodzeniem możecie go więc piec, smażyć, gotować, a nawet grillować. Gwarantujemy, że w każdym wydaniu będzie smakował wybornie. Z dodatkiem ziemniaków, kaszy, ryżu lub makaronu, zapełni wasze brzuchy na niemal cały dzień. Jeśli jesteście oddanymi fanami kurczaka i testujecie każdy przepis z jego udziałem, koniecznie spróbujcie przyrządzić go w zalewie miodowej. Wasze kubki smakowe oszaleją z radości. Przepis na podudzia z kurczaka w zalewie miodowej Będziecie potrzebować: 1 kilograma podudzi z kurczaka 3 łyżek miodu 1 łyżki sosu sojowego 2 ząbków czosnku 1 łyżki oleju 1 szklanki bulionu lub wody Przypraw: 1 łyżeczki soli, 1 łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki   Przygotowanie: Mięso dokładnie opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. W niewielkiej miseczce umieśćcie miód, sos sojowy, sól, pieprz, papryki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do powstania jednolitej marynaty.  Tak przygotowaną miksturą natrzyjcie mięso, umieśćcie je w dowolnym pojemniku lub naczyniu i wstawcie do lodówki na ok. 3 godziny. W tym czasie idealnie przejdzie smakami i aromatami. Po upływie tego czasu, wyjmijcie mięso z lodówki. Na patelni rozgrzejcie olej i umieśćcie na nim udka. Smażcie z każdej strony, aż do przyrumienienia. Do podsmażonych udek dolejcie ½ szklanki bulionu lub wody, przykryjcie danie pokrywką i duście...