Maryla Rodowicz gotuje spaghetti na ukraińskiej słoninie. Internauci obnażyli jej wiedzę o mięsie
Adobe Stock/ TikTok marylarodowicz
Newsy

Maryla Rodowicz gotuje spaghetti na ukraińskiej słoninie. Internauci obnażyli jej wiedzę o mięsie

Okazuje się, że Maryla Rodowicz nie tylko świetnie śpiewa, ale i śpiewająco gotuje. Jej sposób na klasyczną włoską pastę podbija internet.

Maryla Rodowicz to gwiazda estrady, która od lat błyszczy na scenach w całym kraju, ale tym razem możemy ją zobaczyć od kuchni- dosłownie i w przenośni. Ostatnio wokalistka opublikowała bowiem wideo, w którym pokazuje przepis na włoski makaron carbonara z pewnym nietypowym dodatkiem. Zobaczcie, jak zrobić popularną pastę w nieco innej wersji.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Klasyczny włoski przepis z ukraińskim dodatkiem wg Maryli Rodowicz

Maryla Rodowicz pokazała niedawno na TikToku pomysł na pyszny i prosty makaron. Bazuje on na klasycznej włoskiej recepturze, jednak sama gwiazda nazywa ten przepis „spaghetti carbonara pod tytułem Jasiek", gdyż jest to przepis jej starszego syna o tym właśnie imieniu. 

Gwiazda pokazała jak przygotować ten smakołyk w kilku prostych krokach, jednak w komentarzach wytknięto jej pewien błąd. Do zrobienia skwarek używa ona bowiem ukraińskiej solonej i wędzonej słoniny, tymczasem, jak pisze jedna z użytkowniczek: 

- Pancetta to jest boczek. Oryginalnie się używa podgardla dojrzewającego czyli guanciale.

To wywołało w komentarzach dyskusję na temat najlepszego mięsa do carbonary, w którą zaangażowało się kilku innych użytkowników. Mimo tego krótkie wideo cieszy się jednak ogromną popularnością i zobaczyło je już ponad pół miliona użytkowników. 

@marylarodowicz ✨Gotuj z Marylą #Carbonara mojego syna Jaśka - nieoczywista i pysz#na Składniki: 1/ Makron Spaghetti no. 5 2/ Wędzona słonina ! 3/ Żółtka z 7 jaj 4/ Tarty #parmezan ♬ New Rules (Remix) - Dua Lipa
Zobacz także
Maryla Rodowicz jest już lżejsza o 20 kg. Zdradziła swój 1 sposób na zgrabną sylwetkę

Maryla Rodowicz jest już lżejsza o 20 kg. Zdradziła swój 1 sposób na zgrabną sylwetkę

Rozwiedziona Maryla Rodowicz nie musi już martwić się dietą? „Rozwód odmładza”

Rozwiedziona Maryla Rodowicz nie musi już martwić się dietą? „Rozwód odmładza”

Przepis na spaghetti carbonara wg Maryli Rodowicz

Składniki:

  • makaron spaghetti
  • słonina solona wędzona (najlepiej ukraińska)
  • parmezan
  • 7 żółtek jaj
  • woda z gotowania makaronu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy w mocno osolonej wodzie.
  2. W tym czasie słoninę kroimy w kostkę i smażymy na patelni, a żółtka mieszamy ze startym parmezanem.
  3. Makaron odcedzamy, zostawiając nieco wody z gotowania. Następnie łączymy go z mieszanką żółtek oraz parmezanu i przekładamy całość na patelnię, do usmażonych wcześniej skwarek. Dodajemy też odrobinę wody z gotowania makaronu, sporo pieprzu i wszystko dokładnie mieszamy.
  4.  Gotowe danie posypujemy płatkami parmezanu.
Czy dodawać olej do gotowania makaronu?
Adobe Stock
Newsy
Gotujecie w ten sposób makaron? Dodawanie tego składnika to najgorszy kulinarny błąd. Konsekwencje są opłakane
Jedni twierdzą, że do gotowania makaronu powinno się dodawać olej, inni uważają, że to bzdura. Niestety okazuje się, że tłuszcz może tylko zaszkodzić waszemu daniu.

Nie od dziś wiadomo, że podczas gotowania makaron, bez względu na jego rodzaj, lubi się sklejać. Aby temu zapobiec wielu zaleca dodanie do wody niewielkiej ilości oleju lub oliwy. Okazuje się jednak, że ten sposób nie jest zbyt praktyczny. Nigdy nie dodawajcie oleju do gotowania makaronu Olej nigdy nie zmiesza się z wodą, ponieważ jest od niej lżejszy. Toteż mikstura pozostanie na jej powierzchni i nie oblepi makaronu podczas gotowania. Jednakże podczas odcedzania kluski zostaną wymieszane z tłuszczem, który sprawi, że ich powierzchnia stanie się śliska.  Skutek takiej zabawy będzie niemalże opłakany. Śliski makaron nie będzie w stanie idealnie połączyć się z sosem – wszystko będzie spadało z widelca. Jeśli nie chcecie, by wasz makaron się nie sklejał lepiej ugotujcie go w odpowiednio dużym garnku z odpowiednią ilością wody – kluski nie lubią mieć zbyt mało miejsca. Pamiętajcie też, by co kilka minut je przemieszać. Możecie przetestować skuteczność naszych rad na tym prostym przepisie na spaghetti carbonara. Przepis na spaghetti carbonara Składniki: 250 gramów makaronu typu spaghetti 150 gramów wędzonego boczku 50 gramów tartego parmezanu 200 ml śmietany 30 proc. 1 jajka 1 cebuli 2 ząbków czosnku sól pieprz Przygotowanie  Boczek pokrójcie w niewielką kostkę i podsmażcie na dużej patelni. Nie używajcie do tego oleju, ani żadnego innego tłuszczu. Boczek sam w sobie jest już wystarczająco tłusty. Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie dodajcie do przyrumienionego boczku. Czosnek również obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost na patelnię. Całość zamieszajcie i smażcie jeszcze przez kilka minut. W dowolnym naczyniu umieśćcie śmietanę, jajko, połowę podanej w...

Tak spagetti bolognese robią w Bolonii. Włosi dodają do niego 1 składnik, który robi całą robotę
Adobe Stock
Newsy
Tak spagetti bolognese robią w Bolonii. Włosi dodają do niego 1 nietypowy składnik, który robi całą robotę
„Co kraj to obyczaj”. Makaron we Włoszech jada się zupełnie inaczej niż u nas. I choć spaghetti bolognese to potrawa, którą Polacy kochają. Zobaczcie jak je zrobić nie po polsku, tylko po włosku.

Włoska pasta to po prostu makaron z sosem. W większości domów takie danie pojawia się na stole każdego dnia, jak u nas kanapki z szynką czy serem. Do tego jest serwowana na obiad jako… pierwsze danie. Dopiero po makaronie na stół wjeżdża zupa czy drugie danie. 2 żelazne zasady i 2 triki na idealną włoską pastę Spaghetti bolognese, czyli makaron z sosem bolońskim to danie, w którym do mącznej bazy dodawany jest mięsno-pomidorowy sos. Obowiązkowymi składnikami tego sosu jest też seler naciowy i marchew, a także pomidory lub passata pomidorowa. Jeśli dodacie pod koniec gotowania jeszcze mleko, z pewnością docenicie smak potrawy. Żeby makaron podawać na sposób włoski, pamiętajcie jeszcze o dwóch zasadach: Włosi wodę do makaronu gotują w dużej ilości, mocno osolonej wody Makaronu nie wolno rozgotować. Rozgotowany makaron smakuje do zupy pomidorowej, a nie do włoskich sosów Te dwie rzeczy są niezbędne jeśli chcecie zrobić makaron prawdziwie włoski: Przed końcem gotowania makaronu, należy przenieść do sosu 3-4 łyżki wody spod klusek. Po odlaniu makaronu dodajecie go do sosu i mieszacie jeszcze przez chwilę gotując. Dzięki temu sos będzie aksamitny. Włosi nigdy nie nakładają sosu na makaron, jak to pokazuje zdjęcie po prawej stronie. Zdjęcie przedstawia polski sposób serwowania tego włoskiego dania. Na talerz wykładają z patelni makaron już wymieszany z sosem. Przepis na włoskie spaghetti bolognese Składniki: 300 g boczku 1 duża marchewka 3-4 łodygi selera naciowego 1 cebula Pół szklanki czerwonego wina 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 500 ml passaty pomidorowej Pół szklanki mleka 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego) Sól, pieprz Odrobina cukru 80-100 g makaronu na osobę...