
Maryla Rodowicz to gwiazda estrady, która od lat błyszczy na scenach w całym kraju, ale tym razem możemy ją zobaczyć od kuchni- dosłownie i w przenośni. Ostatnio wokalistka opublikowała bowiem wideo, w którym pokazuje przepis na włoski makaron carbonara z pewnym nietypowym dodatkiem. Zobaczcie, jak zrobić popularną pastę w nieco innej wersji.
Klasyczny włoski przepis z ukraińskim dodatkiem wg Maryli Rodowicz
Maryla Rodowicz pokazała niedawno na TikToku pomysł na pyszny i prosty makaron. Bazuje on na klasycznej włoskiej recepturze, jednak sama gwiazda nazywa ten przepis „spaghetti carbonara pod tytułem Jasiek", gdyż jest to przepis jej starszego syna o tym właśnie imieniu.
Gwiazda pokazała jak przygotować ten smakołyk w kilku prostych krokach, jednak w komentarzach wytknięto jej pewien błąd. Do zrobienia skwarek używa ona bowiem ukraińskiej solonej i wędzonej słoniny, tymczasem, jak pisze jedna z użytkowniczek:
- Pancetta to jest boczek. Oryginalnie się używa podgardla dojrzewającego czyli guanciale.
To wywołało w komentarzach dyskusję na temat najlepszego mięsa do carbonary, w którą zaangażowało się kilku innych użytkowników. Mimo tego krótkie wideo cieszy się jednak ogromną popularnością i zobaczyło je już ponad pół miliona użytkowników.
@marylarodowicz ✨Gotuj z Marylą #Carbonara mojego syna Jaśka - nieoczywista i pysz#na Składniki: 1/ Makron Spaghetti no. 5 2/ Wędzona słonina ! 3/ Żółtka z 7 jaj 4/ Tarty #parmezan ♬ New Rules (Remix) - Dua Lipa
Przepis na spaghetti carbonara wg Maryli Rodowicz
Składniki:
- makaron spaghetti
- słonina solona wędzona (najlepiej ukraińska)
- parmezan
- 7 żółtek jaj
- woda z gotowania makaronu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy w mocno osolonej wodzie.
- W tym czasie słoninę kroimy w kostkę i smażymy na patelni, a żółtka mieszamy ze startym parmezanem.
- Makaron odcedzamy, zostawiając nieco wody z gotowania. Następnie łączymy go z mieszanką żółtek oraz parmezanu i przekładamy całość na patelnię, do usmażonych wcześniej skwarek. Dodajemy też odrobinę wody z gotowania makaronu, sporo pieprzu i wszystko dokładnie mieszamy.
- Gotowe danie posypujemy płatkami parmezanu.