Maryla Rodowicz to gwiazda estrady, która od lat błyszczy na scenach w całym kraju, ale tym razem możemy ją zobaczyć od kuchni- dosłownie i w przenośni. Ostatnio wokalistka opublikowała bowiem wideo, w którym pokazuje przepis na włoski makaron carbonara z pewnym nietypowym dodatkiem. Zobaczcie, jak zrobić popularną pastę w nieco innej wersji.

Klasyczny włoski przepis z ukraińskim dodatkiem wg Maryli Rodowicz

Maryla Rodowicz pokazała niedawno na TikToku pomysł na pyszny i prosty makaron. Bazuje on na klasycznej włoskiej recepturze, jednak sama gwiazda nazywa ten przepis „spaghetti carbonara pod tytułem Jasiek", gdyż jest to przepis jej starszego syna o tym właśnie imieniu. 

Gwiazda pokazała jak przygotować ten smakołyk w kilku prostych krokach, jednak w komentarzach wytknięto jej pewien błąd. Do zrobienia skwarek używa ona bowiem ukraińskiej solonej i wędzonej słoniny, tymczasem, jak pisze jedna z użytkowniczek: 

- Pancetta to jest boczek. Oryginalnie się używa podgardla dojrzewającego czyli guanciale.

To wywołało w komentarzach dyskusję na temat najlepszego mięsa do carbonary, w którą zaangażowało się kilku innych użytkowników. Mimo tego krótkie wideo cieszy się jednak ogromną popularnością i zobaczyło je już ponad pół miliona użytkowników. 

Zobacz także:

@marylarodowicz ✨Gotuj z Marylą #Carbonara mojego syna Jaśka - nieoczywista i pysz#na Składniki: 1/ Makron Spaghetti no. 5 2/ Wędzona słonina ! 3/ Żółtka z 7 jaj 4/ Tarty #parmezan ♬ New Rules (Remix) - Dua Lipa

Przepis na spaghetti carbonara wg Maryli Rodowicz

Składniki:

  • makaron spaghetti
  • słonina solona wędzona (najlepiej ukraińska)
  • parmezan
  • 7 żółtek jaj
  • woda z gotowania makaronu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy w mocno osolonej wodzie.
  2. W tym czasie słoninę kroimy w kostkę i smażymy na patelni, a żółtka mieszamy ze startym parmezanem.
  3. Makaron odcedzamy, zostawiając nieco wody z gotowania. Następnie łączymy go z mieszanką żółtek oraz parmezanu i przekładamy całość na patelnię, do usmażonych wcześniej skwarek. Dodajemy też odrobinę wody z gotowania makaronu, sporo pieprzu i wszystko dokładnie mieszamy.
  4.  Gotowe danie posypujemy płatkami parmezanu.