Znana podróżniczka Martyna Wojciechowska znana jest z prowadzenia programów podróżniczych oraz angażowania się w różne społeczne inicjatywy. Ostatnio dziennikarka zwróciła uwagę na duży problem, jakim jest marnowanie jedzenia oraz zdradziła swój sposób na odświeżenie pieczywa. Dzięki temu prostemu trikowi, z łatwością dacie suchemu chlebowi „drugie życie” i nie trzeba go będzie wyrzucać. Sprawdźcie sami!

Problem marnowania żywności

W Polsce co roku marnują się tony jedzenia. Co ciekawe, według badań przeprowadzonych w ramach projektu PROM, za aż 60% odpadów są odpowiedzialne gospodarstwa domowe! Aż o połowę mniej, bo 30% śmieci z jedzenia generują zakłady przemysłowe. Z kolei jedzenie wyrzucane przez supermarkety (za co są często krytykowane) stanowi niecałe 7% marnowanej w Polsce żywności. W gastronomii wyrzuca się jeszcze mniej jedzenia: 1,17% z 4,8 mln ton zmarnowanej żywności w całym kraju.

Robert Łaba z Instytutu Ochrony Środowiska, zwrócił uwagę na duży problem, jakim jest marnowanie jedzenia przez gospodarstwa domowe:

W Polsce w każdej sekundzie przez cały rok wyrzucanych do kosza jest blisko 153 kg żywności w całym łańcuchu żywnościowym, a aż 92 kg w polskich domach. To tak jakby każdego dnia, przez cały rok, w każdej sekundzie Polacy tylko w swoich domach wyrzucali 184 bochenki chleba

Jak odświeżyć czerstwe pieczywo: sposób Martyny Wojciechowskiej

Właśnie dlatego tak ważne jest, by nauczyć się sposobów na rozsądne planowanie zakupów tak, by nie wyrzucać jedzenia, które się zmarnowało. Z kolei, takie produkty jak pieczywo, które po kilku dniach są suche i niezbyt smaczne, można w prosty sposób odświeżyć.

Zobacz także:

Na swoim profilu na Instagramie, Martyna Wojciechowska zwróciła uwagę na problem marnowania żywności i podzieliła się kilkoma sposobami na ponowne wykorzystanie różnych produktów, które nie są już pierwszej świeżości. Podzieliła się świetnym trikiem na odświeżenie pieczywa – wystarczy natrzeć chleb kostkami lodu, podpiec go w piekarniku przez 10 minut i gotowe! Chleb będzie znów smaczny i chrupiący.

Fani zachwyceni

Obserwujący Martynę na Instagramie bardzo pozytywnie odebrali jej post, o czym dali znać w komentarzach:

Żadnego wyrzucania jedzenia tym bardziej chlebka. Jak już jest czerstwy to legendarny chlebek w jajku zawsze robi furorę

Zawsze boli mnie jak widzę wyrzucany do śmietnika chleb a zwłaszcza całe bochenki chleba po świętach. Dla mnie to okropne bo przecież chleb można wysuszyć i zmielić zamiast bułki do panierowania, można zrobić grzanki, tosty francuskie czy zapiekanki a jeżeli od razu wiemy, że mamy za dużo chleba to można część zamrozić i wyjąć później albo mieć zamrożony na sytuację awaryjną.

Wypróbujecie trik Martyny?

 

Czytaj także: