marokańskie naleśniki
Gotujmy.pl/Igraszki Losu
Newsy

Marokańskie naleśniki to hit na polskich stołach. Koniecznie dodajcie do nich ten sos

Marokańskie naleśniki polane przepysznym sosem, to idealny pomysł na śniadanie oraz zaskoczenie swoich bliskich. Mimo iż potrzebują trochę więcej czasu do przygotowania, to zdecydowanie są tego warte!

Naleśniki to idealny pomysł na leniwy, weekendowy poranek. Kojarzą się z błogim lenistwem, na który można sobie pozwolić w sobotę lub niedzielę. Słyną dzięki swojej uniwersalności, gdyż można je podać praktycznie ze wszystkim. Najczęściej goszczą z twarożkiem na słodko, dżemem czy kremem czekoladowym. Jednak jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich, to koniecznie zaserwujcie im marokańskie naleśniki z tym przepysznym sosem!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Marokańskie naleśniki z sosem 

To trochę inny przepis na naleśniki niż tradycyjny, aczkolwiek są równie pyszne. Wyróżnia je zdecydowanie ciasto, gdyż przyrządza się je z dodatkiem drożdży. Dzięki nim są delikatne i puszyste. Całość je okraszona pysznym sosem maślano-miodowym z dodatkiem soku z limonki, który nadaje mu delikatnej kwasowości. Tak przygotowane naleśniki z pewnością przypadną do gustu waszym bliskim!

Przepis na marokańskie naleśniki z sosem maślano- miodowym z dodatkiem limonki

Składniki:

  • 1 ½ szklanki mąki 00
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie suszonych drożdży lub ½ opakowania świeżych
  • 1 jajko
  • 4 szklanki ciepłej wody
  • olej do smażenia

Sos:

  • 3 łyżki masła
  • 1 ½ łyżki miodu
  • sok z ¼ limonki

Przygotowanie:

  1. Świeże drożdże rozkruszcie i zasypcie cukrem. Odstawcie je w ciepłe miejsce na 10 minut by zaczęły pracować.
  2. W większej misce połączcie ze sobą obie mąki wraz z łyżeczką soli oraz proszku do pieczenia.
  3. Do suchych składników wbijcie jajko oraz dodajcie drożdże. Wszystko razem mieszajcie za pomocą miksera, jednocześnie ostrożnie wlewając ciepłą wodę. Całość miksujcie do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję naleśnikową.
  4. Tak przygotowaną masę przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  5. Na patelni rozetrzyjcie odrobinę oleju, a następnie ją rozgrzejcie.
  6. Wyrośnięte ciasto wymieszajcie łyżką. Wykładajcie je w odpowiednim proporcjach na patelnię. Naleśniki smażcie z obu stron na złoty kolor.
  7. Gdy naleśniki będą usmażone to zacznijcie przygotowywać sos. 
  8. Na patelni rozpuśćcie masło z dodatkiem miodu oraz soku z limonki. Całość wymieszajcie do połączenia się składników.
  9. Naleśniki marokańskie podawajcie polane sosem maślano- miodowym z dodatkiem limonki. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Jak zrobić lukier bez cukru? Wystarczą tylko te 2 składniki
Gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić lukier bez cukru? Wystarczą tylko te 2 składniki
Lukier bez grama cukru? Sprawdźcie ten banalnie prosty przepis!

Idealnym dodatkiem do świątecznych wypieków jest smaczna polewa z lukru. Dowiedzcie się, jak można ją zrobić nie korzystając w ogóle z białego cukru! Przepis na bułeczki drożdżowe z lukrem Do przygotowania smacznych, drożdżowych bułeczek potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej Pół szklanki mleka 50 g roztopionego i chłodnego masła 25 g świeżych drożdży 2 jajka 3 łyżki cukru Szczypta soli Nadzienie: Pół kilograma półtłustego twarogu mielonego 6 łyżek cukru 1 jajko Lukier: 50 g oleju kokosowego 20 g miodu Oraz jedno jajko i nieco mleka do posmarowania. Przygotowanie: Włóżcie do miski rozkruszone drożdże, wsypcie łyżkę cukru i wymieszajcie, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajcie łyżkę mąki, ciepłe mleko i wymieszajcie. Odstawcie do wyrośnięcia. Następnie do dużej miski wsypcie przesianą mąkę, wsypcie resztę cukru, trochę soli, 2 jajka, 50 g masła i rozczyn. Wyróbcie ciasto, przykryjcie miskę ściereczką i odstawcie na minimum godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotujcie nadzienie. Do miski włóżcie cały twaróg, wsypcie 6 łyżek cukru i wbijcie jedno jajko. Wymieszajcie wszystko na gładką i jednolitą masę. Kiedy ciasto już wyrośnie, przełóżcie je na podsypaną maką stolnicę i zagniećcie. Podsypujcie tylko tyle mąki, by ciasto się nie kleiło. Rozwałkujcie na prostokąt i posmarujcie nadzieniem. Następnie zawińcie ciasto do środka, do 1/3 jego powierzchni z jednej strony i później z drugiej. Nożem pokrójcie ciasto w równe kawałki o szerokości około 5 cm. Każdy kawałek zwińcie w jedną stronę formując w ten sposób bułeczkę. Gotowe bułeczki połóżcie na blasze wyłożonej...

wachowicz
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Najlepszy przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania według Ewy Wachowicz. Ta receptura was nie zawiedzie
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania? Tak i to z powodzeniem! Niezawodny przepis Ewy Wachowicz na cudowną, delikatną drożdżówkę z owocami. Koniecznie musicie ją przygotować!

Drożdżówka z owocami i kruszonką to nieodłączne wspomnienie wspaniałych lat dzieciństwa. Najczęściej była podawana ze szklanką ciepłego mleka. To smak, do którego można wracać bez końca. Jednak przygotowanie tego ciasta jest dość pracochłonne. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która zdradza przepis na pyszną drożdżówkę dla leniwych! Niezawodny trik Wachowicz Ewa Wachowicz to bezkonkurencyjnie jedna z najpopularniejszych celebrytek prowadzących swój program kulinarny. Często również dzieli się wszelkimi radami ze swoimi odbiorcami za pomocą mediów społecznościowych. Ostatnio zdradziła przepis na idealną drożdżówkę bez konieczności wyrabiania. To ciasto przygotowuje się zaledwie w pięć minut, nie licząc okresu leżakowania. Jest przygotowywane z dodatkiem owoców i oczywiście obowiązkowej kruszonki. To idealny przepis na każdą okazję, musicie go wypróbować! Składniki: 4 ½ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 4 jajka 1 szklanka oleju ¾ szklanki letniego mleka 10 dag drożdży szczypta soli drobne owoce (maliny, jagody bądź truskawki) Kruszonka: 50 g masła ½ szklanki mąki pszennej ⅓ szklanki cukru Wykonanie: Jajka wbijcie do miseczki i roztrzepcie. Do większej miski pokruszcie drożdże. Następnie dodajcie do nich cukier, roztrzepane jaja, olej, letnie mleko, przesianą mąkę oraz sól. Pamiętajcie o dokładnym zachowaniu kolejności tych składników, podczas dodawania ich do misy. To bardzo kluczowa kwestia, aby ciasto się udało. Wszystkie produkty układajcie warstwowo oraz równomiernie. Na koniec całość przykryjcie ściereczką i odstawcie na trzy godziny w ciepłe miejsce. W międzyczasie blaszkę o wymiarach 26x30 cm wyłóżcie papierem do pieczenia. Po...

Cynamonki przepis
Gotujmy.pl/Marta1986
Newsy
Najlepszy przepis na cynamonki. Niebywale pyszne bułeczki drożdżowe
Palce lizać! Rozpieśćcie się i przygotujcie je z tego przepisu.

Cynamonki , zwane czasami cinnamon rolls , to pyszne i bardzo apetycznie wyglądające bułeczki z ciasta drożdżowego. Są miękki i puszyste, a dodatkowo mają przyjemny cynamonowy smak. Zachwycą każdego wielbiciela tej przyprawy. Kiedy będziecie je piec, w domu rozniesie się bardzo apetyczny cynamonowy zapach. Zróbcie od razu dwie porcje, bo te pyszne bułeczki znikają w mgnieniu oka! Przepis na bułeczki cynamonowe Składniki na bułeczki cynamonowe 2 szklanki mąki tortowej Pół szklanki mleka 1 jajko 8 g suchych drożdży lub 25 g świeżych 2 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżki cukru Szczypta soli Nadzienie cynamonowe Duża łyżka rozpuszczonego masła 3 łyżki cukru (może być brązowy lub trzcinowy) 3 łyżeczki cynamonu Jajko Przygotowanie bułeczek cynamonowych W małej misce umieśćcie drożdże i cukier. Rozetrzyjcie je razem do rozpuszczenia. Odstawcie drożdże na bok, w tym czasie przesiejcie mąkę do dużej miski lub na stolnicę. Do mąki dodajcie jajko, szczyptę soli i lekko ciepłe mleko. Zmieszajcie delikatnie. Do mąki wlejcie rozpuszczone drożdże i wyrabiajcie ciasto, aż nie będzie miało grudek. Gdy ciasto będzie już gładkie, dodajcie do niego rozpuszczone masło i wyrabiajcie ponownie. Ciasto powinno wchłonąć tłuszcz, ale pozostać błyszczące. Odstawcie ciasto do wyrośnięcia na ok. 40 minut w ciepłe miejsce. Jeśli macie czas, możecie odstawić je na noc do lodówki i przygotować rano. Po wyrośnięciu zagniećcie ciasto krótko, by pozbyć się nadmiaru gazów. Rozwałkujcie je na prostokąt.  Posmarujcie ciasto roztopionym masłem, posypcie cukrem i cynamonem na całej powierzchni Możecie dodać więcej cynamonu. Zwińcie ciasto w roladę. Pokrójcie roladę z ciasta ostrym nożem na plastry o grubości ok. 2 cm. Cynamonki...

Chlebki z grilla zamiast kupnych bułek i pity. Proste i szybkie
Babeczka35/Gotujmy.pl
Newsy
Chlebki z grilla zamiast kupnych bułek i pity. Proste i szybkie
Zamiast kupować nasycone chemią wypieki na grilla, możecie przyrządzić je sami! 

Pieczywo to nieodłączna część każdego grilla. Może być świetnym dodatkiem do wszystkich popularnych piknikowych dań takich jak kaszanka z grilla , karkówka w piwnej marynacie czy schab z grilla . Ale czy wiedzieliście, że możecie w prosty sposób samodzielnie upiec domowe pity – i to na grillu? Przepis na chlebki z grilla Miękkie, puszyste i gorące chlebki świetnie uzupełnią smak pieczonych mięs, sałatek i sosów. Pieczenie zajmie wam tylko 15 minut! Składniki: Zaczyn: 1 łyżeczka cukru pół szklanki ciepłego mleka 1 łyżka mąki pszennej 2 i pół dag świeżych drożdży Ciasto: 2 pełne szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli około pół szklanki ciepłej wody Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Przygotowanie:  Zaczyn: Drożdże rozcieracie z cukrem, mlekiem i mąką. Przykrywacie ściereczką i odstawiacie na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby zaczyn ,,ruszył''. Ciasto: Do mąki dodajecie rozczyn i sól, następnie zagniatacie ciasto, w razie potrzeby dolewając ciepłej wody. Ciasto przykrywacie ściereczką i odstawiacie na około 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Formowanie chlebków: Po tym czasie z ciasta odkrawacie niewielkie kawałki i wałkujecie podłużne placki na lekko posypanej mąką stolnicy. Placki nie mogą być zbyt grube, potem i tak urosną podczas pieczenia. Placki otrzepujecie z nadmiaru mąki. Pieczenie na grillu: Tak przygotowane placki układacie na grillu i pieczecie. Chlebki często obracacie, żeby wyrosły i nie były surowe w środku. Po około 10 - 15 minutach powinny być gotowe. Starajcie się, żeby były ładnie zrumienione. Dla pewności można oderwać kawałek chlebka i sprawdzić, czy jest upieczony. Jeśli nie - należy jeszcze potrzymać go na grillu....