Naleśniki to idealny pomysł na leniwy, weekendowy poranek. Kojarzą się z błogim lenistwem, na który można sobie pozwolić w sobotę lub niedzielę. Słyną dzięki swojej uniwersalności, gdyż można je podać praktycznie ze wszystkim. Najczęściej goszczą z twarożkiem na słodko, dżemem czy kremem czekoladowym. Jednak jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich, to koniecznie zaserwujcie im marokańskie naleśniki z tym przepysznym sosem!

Marokańskie naleśniki z sosem 

To trochę inny przepis na naleśniki niż tradycyjny, aczkolwiek są równie pyszne. Wyróżnia je zdecydowanie ciasto, gdyż przyrządza się je z dodatkiem drożdży. Dzięki nim są delikatne i puszyste. Całość je okraszona pysznym sosem maślano-miodowym z dodatkiem soku z limonki, który nadaje mu delikatnej kwasowości. Tak przygotowane naleśniki z pewnością przypadną do gustu waszym bliskim!

Przepis na marokańskie naleśniki z sosem maślano- miodowym z dodatkiem limonki

Składniki:

  • 1 ½ szklanki mąki 00
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie suszonych drożdży lub ½ opakowania świeżych
  • 1 jajko
  • 4 szklanki ciepłej wody
  • olej do smażenia

Sos:

  • 3 łyżki masła
  • 1 ½ łyżki miodu
  • sok z ¼ limonki

Przygotowanie:

  1. Świeże drożdże rozkruszcie i zasypcie cukrem. Odstawcie je w ciepłe miejsce na 10 minut by zaczęły pracować.
  2. W większej misce połączcie ze sobą obie mąki wraz z łyżeczką soli oraz proszku do pieczenia.
  3. Do suchych składników wbijcie jajko oraz dodajcie drożdże. Wszystko razem mieszajcie za pomocą miksera, jednocześnie ostrożnie wlewając ciepłą wodę. Całość miksujcie do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję naleśnikową.
  4. Tak przygotowaną masę przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  5. Na patelni rozetrzyjcie odrobinę oleju, a następnie ją rozgrzejcie.
  6. Wyrośnięte ciasto wymieszajcie łyżką. Wykładajcie je w odpowiednim proporcjach na patelnię. Naleśniki smażcie z obu stron na złoty kolor.
  7. Gdy naleśniki będą usmażone to zacznijcie przygotowywać sos. 
  8. Na patelni rozpuśćcie masło z dodatkiem miodu oraz soku z limonki. Całość wymieszajcie do połączenia się składników.
  9. Naleśniki marokańskie podawajcie polane sosem maślano- miodowym z dodatkiem limonki. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: