Naleśniki to idealny pomysł na leniwy, weekendowy poranek. Kojarzą się z błogim lenistwem, na który można sobie pozwolić w sobotę lub niedzielę. Słyną dzięki swojej uniwersalności, gdyż można je podać praktycznie ze wszystkim. Najczęściej goszczą z twarożkiem na słodko, dżemem czy kremem czekoladowym. Jednak jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich, to koniecznie zaserwujcie im marokańskie naleśniki z tym przepysznym sosem!
Marokańskie naleśniki z sosem
To trochę inny przepis na naleśniki niż tradycyjny, aczkolwiek są równie pyszne. Wyróżnia je zdecydowanie ciasto, gdyż przyrządza się je z dodatkiem drożdży. Dzięki nim są delikatne i puszyste. Całość je okraszona pysznym sosem maślano-miodowym z dodatkiem soku z limonki, który nadaje mu delikatnej kwasowości. Tak przygotowane naleśniki z pewnością przypadną do gustu waszym bliskim!
Przepis na marokańskie naleśniki z sosem maślano- miodowym z dodatkiem limonki
Składniki:
- 1 ½ szklanki mąki 00
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie suszonych drożdży lub ½ opakowania świeżych
- 1 jajko
- 4 szklanki ciepłej wody
- olej do smażenia
Sos:
- 3 łyżki masła
- 1 ½ łyżki miodu
- sok z ¼ limonki
Przygotowanie:
- Świeże drożdże rozkruszcie i zasypcie cukrem. Odstawcie je w ciepłe miejsce na 10 minut by zaczęły pracować.
- W większej misce połączcie ze sobą obie mąki wraz z łyżeczką soli oraz proszku do pieczenia.
- Do suchych składników wbijcie jajko oraz dodajcie drożdże. Wszystko razem mieszajcie za pomocą miksera, jednocześnie ostrożnie wlewając ciepłą wodę. Całość miksujcie do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję naleśnikową.
- Tak przygotowaną masę przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- Na patelni rozetrzyjcie odrobinę oleju, a następnie ją rozgrzejcie.
- Wyrośnięte ciasto wymieszajcie łyżką. Wykładajcie je w odpowiednim proporcjach na patelnię. Naleśniki smażcie z obu stron na złoty kolor.
- Gdy naleśniki będą usmażone to zacznijcie przygotowywać sos.
- Na patelni rozpuśćcie masło z dodatkiem miodu oraz soku z limonki. Całość wymieszajcie do połączenia się składników.
- Naleśniki marokańskie podawajcie polane sosem maślano- miodowym z dodatkiem limonki. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl