babka marmurkowa zebra
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacje
Newsy

Marmurkowa babka zasmakuje wszystkim. Jeden składnik sprawia, że jest wyjątkowo wilgotna

Szybka, łatwa i przede wszystkim smaczna babka marmurkowa to idealny pomysł na deser do kawy. Będzie jeszcze lepsza i bardziej wilgotna, jeśli dodacie do niej jeden składnik. Sprawdźcie!

Babka marmurkowa nazywana również zebrą to jedno z najprostszych, najsmaczniejszych ciast. Zachwyca swoim wyglądem, gdyż pionowe pasy idealnie prezentują się na talerzu i niejednokrotnie zadziwiają gości. Jak sama nazwa wskazuje, ciasto jest dwukolorowe. Idealnie sprawdza się do popołudniowej, niedzielnej kawy, jak i na większe uroczystości. Prosta w przygotowaniu, ale podbija kubki smakowe bliskich.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić, żeby ciasto było wilgotne?

Nieraz się zdarza, że upieczone ciasto jest zakalcem bądź jest dość suche. To za sprawą źle dobranych składników. Aby babka marmurkowa za każdym razem wychodziła idealnie, a jednocześnie była wilgotna to podczas przygotowywania, warto do masy dodać olej. Dzięki niemu ciasto będzie delikatne, puszyste i wilgotniejsze. Będziecie mieć pewność, iż po upieczeniu będzie smakować gościom. W chwilę zniknie z talerza!

Przepis na babkę marmurkową z olejem

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 70 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:

  1. Jajka wbijcie do miski. Do nich dodajcie cukier oraz cukier waniliowy. Całość ubijajcie za pomocą miksera do uzyskania puszystej masy.
  2. Do innego naczynia przesiejcie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawajcie przesianą mąkę do masy jajecznej, ciągle mieszając ją mikserem na wolnych obrotach. 
  3. Gdy cała mąka zostanie wmieszana, wolnym strumieniem wlewajcie do ciasta olej. Całość dokładnie wymieszajcie.
  4. Później dodajcie wodę i ponownie zmiksujcie wszystko.
  5. Ciasto podzielcie na dwie równe części. Do jednej z nich dodajcie dwie łyżki mąki, a do drugiej dwie łyżki kakao. Każdą z osobna dobrze wymieszajcie.
  6. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia.
  7. Na formę wylewajcie po jednej łyżce na przemian jasne i ciemne ciasto, postępujcie tak aż do skończenia składników.
  8. Przygotowaną blachę z ciastem wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczcie je przez 40 minut. Po upieczeniu dobrze wystudźcie.
  9. Podczas pieczenia przygotujcie polewę do ciasta.
  10. Śmietanę kremówkę przelejcie do garnka, delikatnie podgrzejcie, a później dorzućcie połamaną tabliczkę mlecznej czekolady. Mieszajcie całość do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. 
  11. Ostudzone ciasto polejcie przygotowaną polewę, a następnie schłodźcie babkę marmurkową w lodówce. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Wielkanocny przepis na babkę rumową. Pokochacie ten jej delikatny posmak
Gotujmy.pl/sylwiach
Newsy
Wielkanocny przepis na babkę rumową. Pokochacie ten jej delikatny posmak
Większość osób czeka z utęsknieniem na nadchodzące święta, a to ze względu na pyszności, jakie pojawiają się na stole. Podczas Wielkanocy nie może zabraknąć również słodkich wypieków, które są uwieńczeniem całości.

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Większość gospodyń już od pewnego czasu obmyśla przygotowanie tradycyjnych dań, których nie może zabraknąć na stole. Wśród nich są takie jak żurek, faszerowane jajka, pasztet jajeczny czy biała kiełbasa. Żadna uroczystość nie może się obyć również bez pysznych wypieków. Klasyczne słodkości na Wielkanoc to babka, mazurek, pascha bądź sernik.  Wielkanocna babka rumowa Ciasto z dodatkiem rumu jest niezwykle delikatne i aromatyczne, zaś polewa z kwaśniejszego lukru uzupełnia całość. To doskonała propozycja na deser podczas świąt. Różni się trochę smakiem od tradycyjnego przepisu, ale z pewnością przypadnie do gustu waszym bliskim, a wy zanim się obejrzycie to ciasto zniknie z talerzy. Przepis na babkę rumową Składniki: 4 jajka 2 szklanki mąki ¾ szklanki cukru 200 g margaryny ½ szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki kakao 6 łyżek rumu Lukier: 1 białko jaja 1 szklanka cukru pudru sok z ½ cytryny Przygotowanie: Margarynę roztopcie oraz pozostawcie do ostudzenia. Mąkę wymieszajcie razem z proszkiem do pieczenia. Jajka rozbijcie do miski. Do nich dodajcie cukier i całość utrzyjcie na puch za pomocą miksera. Do utartych jajek z cukrem delikatnie wlejcie ostudzoną  margarynę, rum i mleko, a także przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszajcie do połączenia składników. Formę do pieczenia dokładnie wysmarujcie margaryną oraz wysypcie mąką. Do blaszki przelejcie przygotowane ciasto. Z wierzchu posypcie je kakao i delikatnie zamieszajcie. Blachę z ciastem wstawcie ostrożnie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez godzinę.  Po upływie danego czasu wyjmijcie je oraz odstawcie do...

sernik oreo
Gotujmy.pl/akrobatka2
Newsy
Puszysty i obłędnie delikatny sernik Oreo. Koniecznie dodajcie 1 składnik. Wszyscy będą się nim zajadać
Obok delikatnego, a jednocześnie wilgotnego sernika, nikt nie przejdzie obojętnie. Ten przygotowany z dodatkiem ciasteczek Oreo, z pewnością zachwyci waszych bliskich.

Na hasło „sernik Oreo” ślinka już sama cieknie. Ciasta na bazie twarogu są niezwykle delikatne i aromatyczne. Nie ma osoby, która przeszłaby obok takiego deseru obojętnie. Tym bardziej, kiedy jest on wzbogacony o kakaowe ciasteczka z kremem. Taki sernik idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy bądź jako samodzielny deser. Sekretny składnik sernika Ciasto z twarogiem samo w sobie jest dość smaczne, ale dodatek ekstraktu z wanilii dodatkowo podkręca cały aromat deseru. Dzięki niemu ser zyskuje na pięknym zapachu po upieczeniu, a także wyjątkowym smaku, którego nie da się niczym innym podrobić. Całość sernika uzupełniają ciasteczka Oreo. Stanowią one spód całego ciasta.  Przepis na dwukolorowy sernik Oreo z ekstraktem z wanilii Składniki: 350 g ciastek oreo 70 g masła 1 kg twarogu w wiaderku lub zmielonego ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka śmietany 12% 4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Wszystkie składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopcie i ostudźcie. Do kielicha blendera przełóżcie ciastka oreo, pozostawiając 4 sztuki. Zmiksujcie je wraz z roztopionym masłem do połączenia składników. Blachę o wymiarach 24x24 cm lub większą tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia. Do przygotowanej formy przełóżcie masę ciasteczkową i całość równomiernie rozmieśćcie. Twaróg przełóżcie do większej miski. Do niego dodajcie cukier oraz ekstrakt z wanilii. Całość utrzyjcie za pomocą miksera. W międzyczasie do miski wlejcie śmietankę. Później stale mieszając do masy twarogowej wbijajcie po jednym jajku. Na koniec wsypcie przesianą mąkę i wymieszajcie całość delikatnie. Obie...

jak upiec babkę cytrynową na wielkanoc
Gotujmy.pl
Newsy
Babka cytrynowa to absolutna podstawa na wielkanocnym stole. Wiemy, co zrobić, żeby była pyszna i wspaniale wilgotna
Babki piaskowe, babki drożdżowe i wreszcie babki cytrynowe. Tych naszych efektowych wypieków, nie może zabraknąć podczas świąt wielkanocnych. Jak upiec tę ostatnią? To nic trudnego!

Babki i mazurki stanowią słodką esencję Wielkiej Nocy. No, może jeszcze do tego duetu należy dodać słodkiego baranka z cukru ze święconki. W kwestii pole manewru jest naprawdę szerokie, jeśli chodzi o masy, ozdoby i polewy. Wśród babek panuje nieco mniejsza dowolność. Wykazać można się dopiero w kontekście przygotowania ozdoby, np. z wykorzystaniem lubianych przez dzieci kolorowych posypek. Ile soku z cytryny można dodać do babki? Zanim jednak przystąpicie do ozdabiania swojej baby, przyłóżcie się do jej wypieku. W przypadku babki cytrynowej, ostrożność należy zachować z dodawaniem soku z cytryny. Na porcję złożoną z dwóch szklanek mąki, sok z jednej cytryny to zdecydowanie odpowiednia dawka. Większa ilość może poskutkować niechcianym zakalcem. Dlatego też, nasza rada w sprawie soku z cytryny jest krótka – lepiej nie przedobrzyć. W końcu lepsze jest wrogiem dobrego, a jedna cytryna wraz ze startą skórką, w zupełności nada wspaniały smak waszemu wypiekowi i zapewni mu odpowiednią wilgotność. Przepis na babkę cytrynową Składniki: 1 kostka margaryny lub masła 1 łyżeczka margaryny lub masła do wysmarowania foremki 2 szklanki cukru pudru 6 jajek Starta skórka z jednej cytryny Wyciśnięty sok z jednej cytryny 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Opcjonalnie – ok. 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy Kasza manna Tabliczka białej czekolady (10 dag) Opcjonalnie – ozdobna posypka do ciast Przygotowanie: Masło lub margarynę utrzyjcie mikserem z cukrem na gładką masę. Dodawajcie do masła z cukrem powoli po jednym jajku i stopniowo ucierajcie masę nadal. Dodajcie do masy jajeczno-tłuszczowo-cukrowej sok z cytryny i skórkę z cytryny i dobrze wymieszajcie. Przesiejcie mąkę, dodajcie do...

Kawowa babka na Wielkanoc
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy
Przepis na kawową babkę wielkanocną. Rozpływa się w ustach
Ta pyszna kawowa babka będzie perłą wśród dań na wielkanocnym stole, ale nie tylko. Po świętach można upiec ją również w formie kawowego keksu z kawałkami czekolady. Jej smak was w sobie rozkocha.

Babka to ciasto, które najbardziej kojarzy się nam ze świętami wielkanocnymi. Wśród serników, mazurków i keksów, bez wątpienia wyróżnia się lekkim smakiem oraz oryginalnym kształtem.  Odpowiednio udekorowana lukrem i kolorowymi dodatkami, nie tylko smakuje, ale i pięknie wygląda. Receptur na babkę jest mnóstwo. Drożdżowe, z cytrynową nutą, z rodzynkami, migdałowe czy waniliowe. Możemy eksperymentować do woli. Naszą propozycją na nadchodzące święta jest przepis na kawową babkę , idealną do wielkanocnej kawy i herbaty. Jest pyszna i szybka do zrobienia. To przepis niezawodny i niezastąpiony!  Przepis na kawową babkę  Będziecie potrzebować: 320 g mąki 2 łyżki kawy rozpuszczalnej  4 duże jajka 150 g cukru pudru 3-4 łyżki mleka 160 g margaryny Pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 tabliczka gorzkiej czekolady Szczypta soli Dodatkowo: Foremka z kominkiem o średnicy 24 cm  Tłuszcz do formy Bulka tarta do formy Składniki na polewę i dekorację: 1,5 tabliczki białej czekolady 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej  2 łyżki mleka Płatki migdałowe oraz suszona żurawina do wykonania kwiatków Sposób przygotowania babki: Formę na babkę posmarujcie tłuszczem i posypcie bułką tartą.  Czekoladę pokrójcie w kostkę. Białka oddzielcie od żółtek i ubijcie je na sztywno z dodatkiem szczypty soli.  Zaparzcie kawę w niewielkiej ilości przegotowanej wody tak, by po rozpuszczeniu przybrała konsystencję rozpuszczonej czekolady.  Do miski przełóżcie margarynę, cukier oraz żółtka. Składniki zmiksujcie na gładką, puszystą masę.  Do utartej masy dodajcie rozpuszczoną kawę następnie mąkę, proszek do pieczenia oraz...