Babka marmurkowa nazywana również zebrą to jedno z najprostszych, najsmaczniejszych ciast. Zachwyca swoim wyglądem, gdyż pionowe pasy idealnie prezentują się na talerzu i niejednokrotnie zadziwiają gości. Jak sama nazwa wskazuje, ciasto jest dwukolorowe. Idealnie sprawdza się do popołudniowej, niedzielnej kawy, jak i na większe uroczystości. Prosta w przygotowaniu, ale podbija kubki smakowe bliskich.

Co zrobić, żeby ciasto było wilgotne?

Nieraz się zdarza, że upieczone ciasto jest zakalcem bądź jest dość suche. To za sprawą źle dobranych składników. Aby babka marmurkowa za każdym razem wychodziła idealnie, a jednocześnie była wilgotna to podczas przygotowywania, warto do masy dodać olej. Dzięki niemu ciasto będzie delikatne, puszyste i wilgotniejsze. Będziecie mieć pewność, iż po upieczeniu będzie smakować gościom. W chwilę zniknie z talerza!

Przepis na babkę marmurkową z olejem

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 70 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:

  1. Jajka wbijcie do miski. Do nich dodajcie cukier oraz cukier waniliowy. Całość ubijajcie za pomocą miksera do uzyskania puszystej masy.
  2. Do innego naczynia przesiejcie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawajcie przesianą mąkę do masy jajecznej, ciągle mieszając ją mikserem na wolnych obrotach. 
  3. Gdy cała mąka zostanie wmieszana, wolnym strumieniem wlewajcie do ciasta olej. Całość dokładnie wymieszajcie.
  4. Później dodajcie wodę i ponownie zmiksujcie wszystko.
  5. Ciasto podzielcie na dwie równe części. Do jednej z nich dodajcie dwie łyżki mąki, a do drugiej dwie łyżki kakao. Każdą z osobna dobrze wymieszajcie.
  6. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia.
  7. Na formę wylewajcie po jednej łyżce na przemian jasne i ciemne ciasto, postępujcie tak aż do skończenia składników.
  8. Przygotowaną blachę z ciastem wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczcie je przez 40 minut. Po upieczeniu dobrze wystudźcie.
  9. Podczas pieczenia przygotujcie polewę do ciasta.
  10. Śmietanę kremówkę przelejcie do garnka, delikatnie podgrzejcie, a później dorzućcie połamaną tabliczkę mlecznej czekolady. Mieszajcie całość do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. 
  11. Ostudzone ciasto polejcie przygotowaną polewę, a następnie schłodźcie babkę marmurkową w lodówce. Smacznego!