Widzowie pokochali Marię Pakulnis za wspaniałe role filmowe i serialowe. 64-latka mimo emerytalnego już wieku wciąż pojawia się na ekranie – docenić warto choćby jej świetną kreację w serialu „Osiecka”.
Czym zajmuje się Maria Pakulnis poza graniem w filmach i serialach?
Aktorka zaangażowała się w ostatnim czasie w promowanie obuwia swoim własnym nazwiskiem. Kolekcje włoskiej marki Ilasio Renzoni ze znakiem jakości Marii Pakulnis można znaleźć w sieci. To jednak nie jedyna „nieaktorska” rola, w którą wcieliła się 64-letnia gwiazda.
Przed kilkoma laty Pakulnis wydała z kucharzem Januszem Mizerą wspólną książkę kucharską. Wydawnictwo było miszmaszem różnych doświadczeń aktora i szefa kuchni, ale nie zabrakło w nim wspomnień kulinarnych aktorki z lat młodzieńczych.
Zobacz także:
Dzieciństwo i młodość Pakulnis spędziła na Mazurach. Aktorka urodziła się w Giżycku niedługo po tym, jak jej rodzina przyjechała i osiedliła się tam po II wojnie światowej. Korzenie rodzinne Pakulnis sięgają terenów dzisiejszej Litwy.
Co znalazło się w książce kucharskiej Marii Pakulnis?
To wszystko odcisnęło swoje piętno na smakach, które kocha i pamięta z dzieciństwa aktorka. Tak pani Maria opowiadała o tych doświadczeniach w jednym z wywiadów, w których zachęcała swoich fanów do zakupu swojej książki „Sceny kuchenne”:
– W książce są smaki mojego domu, ryby genialnie przyrządzane przez tatę, świeżo zerwany ogórek, który otrzepywało się z kurzu i jadło z miodem… I są przepisy, bo kuchnia to miejsce w którym najbardziej lubię przebywać – powiedziała Maria Pakulnis.
Przyznacie, że uwagę musi przykuwać wspomnienie o świeżych ogórkach z miodem. Tego typu kresowy przysmak dzisiaj raczej już rzadko gości na naszych stołach, a szkoda!
Źródło: Świat Kobiety
Czytaj także: