Maria Pakulnis mimo dojrzałego wieku ma piękną figurę. To dlatego, że zamiast słodyczy je..
ONS.pl
Newsy

Maria Pakulnis mimo dojrzałego wieku ma piękną figurę. To dlatego, że zamiast słodyczy je...

Jak mimo upływu lat zachować zgrabną sylwetkę? Maria Pakulnis przekonuje, że sposobem na to jest odpowiednia dieta.

Aktorka Maria Pakulnis wielokrotnie pytana jest o to, jaki jest jej sposób na zgrabną sylwetkę po sześćdziesiątce. Jak zwykle dużą rolę gra zdrowe podejście do odżywiania i… intensywne życie zawodowe!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sposób Marii Pakulnis na szczupłą figurę

W wywiadzie udzielonym portalowi internetowemu Maria Pakulnis odpowiedziała na pytania o swoją dietę i styl życia. Jest o to pytana bardzo często i trudno się dziwić – ma 64 lata i wygląda świetnie! Jak wygląda jej dieta?

Moi rodzice i dziadkowie ze strony mamy zawsze byli szczupli. Nie obżeram się, ale niczego sobie nie odmawiam. Jem, co chcę, i nie liczę kalorii, bo to przynosi odwrotny skutek. Za słodyczami nie przepadam. Zawsze mówię, że ze słodyczy najbardziej lubię... śledzie.

Ponadto Pakulnis pozostaje w formie dzięki bardzo wyczerpującej pracy aktorskiej:

Po spektaklu, w którym nie schodzę ze sceny przez dwie i pół godziny, gubię nawet kilogram!

Przepis na śledzie w żurawinie

Jeśli też chcecie zastąpić słodycze śledziami, to wypróbujcie przepis na śledzie z lekko słodką nutą i dodajcie do nich żurawiny! Potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • Pół kg śledzi w zalewie
  • 15 dag suszonej żurawiny
  • Pół szklanki octu jabłkowego
  • 1 szklanka oleju
  • 1 cebula
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 goździki
  • Pieprz mielony

Przygotowanie:

  1. Zalejcie żurawinę wrzątkiem i odstawcie na godzinę, by zmiękła.
  2. Opłuczcie śledzie z zalewy, przełóżcie do miski i zalejcie kilka razy zimną wodą. Gdy będą już wypłukane, zalejcie śledzie ostatni raz wodą i odstawcie na 2 godziny.
  3. Po tym czasie wyjmijcie śledzie z wody, osuszcie i pokrójcie na równe kawałki. Zalejcie je octem i odstawcie na kwadrans.
  4. Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka. Przelejcie wrzątkiem.
  5. Wylejcie ocet z miski ze śledziami.
  6. Włóżcie śledzie do słoika na przemian z żurawiną, cebulą i przyprawami. Zalejcie olejem.
  7. Odstawcie słoik do lodówki. Śledzie będą gotowe po 2 dniach. Smacznego!
Śledzie po kaszubsku przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Śledzie po kaszubsku zniewolą was swoim smakiem. Dzięki 1 trikowi będą tak pyszne, że aż trudno to opisać
Nie ma to jak śledzie w dobrym sosie. Polacy lubią je jeść nie tylko w okresie bożonarodzeniowym. Oto doskonały przepis na śledzie po kaszubsku.

Kiedy najdzie was ochota na zjedzenie smacznego „śledzika”, pierwszym odruchem jest zerknięcie w stronę lodówek w sklepach spożywczych. Czasem jednak od zakupu śledzia w gotowym sosie, odstręcza jego nieapetyczny wygląd czy też nieświeżość. Co zrobić, by śledzie po kaszubsku nabrały smaku? Zamiast tego, warto przygotować sos po swojemu, we własnym domowym zaciszu. Nie będzie to specjalnie trudne, a smak, jakość i świeżość zrekompensują czas poświęcony na przygotowanie potrawy. Samo przygotowanie sosu-marynaty, nie będzie zbyt żmudnym zajęciem. Czas potrzebny będzie jednak na „przegryzienie się” smaków śledzia, przez noc lub dwa dni po nałożeniu go do salaterki. W tym to właśnie czasie, śledzie nabiorą właściwego, perfekcyjnego smaku. Potem wystarczy pajda świeżego, białego pieczywo i uczta gotowa! Przepis na śledzie po kaszubsku Składniki: 50 dag filetów śledziowych a la matias 3 cebule 1 papryka 3 łyżki octu Ziele angielskie Liście laurowe 1 łyżka cukru 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku Kilka łyżek oleju 3 łyżki koncentratu pomidorowego Połowa pomidorów z puszki (krojonych) Przygotowanie: Śledzie włóżcie do miski, zalejcie wodą w celu wymoczenia i odsolenia. Po dwóch godzinach moczenia, zmieńcie wodę i moczcie śledzie następne dwie godziny. Cebulę obierzcie ze skórki i pokrójcie w piórka. Paprykę obierzcie z gniazd nasiennych i pokrójcie w półplasterki. Rozgrzejcie na patelni olej i duście na nim przez kilka minut cebulę i paprykę. Po chwili dodajcie na patelnię koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, ocet, cukier i przyprawy. Sosu nie powinno się zanadto solić – śledzie pomimo wymoczenia wciąż będą dość słone. Duście wszystko razem do...

Jak długo moczyć śledzie?
Adobe Stock
Newsy
Jak długo należy moczyć śledzie? Niektórym wystarczy tylko 15 minut
Moczenie śledzi to sztuka, którą do perfekcji opanowali tylko nieliczni. Niektóre z nich powinny spędzić w wodzie nawet 18 godzin, podczas gdy inne tylko 15 minut.

Jeśli często sięgacie po śledzie, ale do tej pory zawsze moczyliście je „na oko”, popełnialiście duży błąd. Aby ich smak za każdym razem był idealny, musicie poznać kilka zasad, które pomogą wam zrozumieć jak i dlaczego moczyć śledzie. Jak długo trzeba moczyć śledzie? Najkrócej moczy się matiasy, czyli bardzo młode i najmniej słone śledzie. Z reguły wystarczy im 15 minut w zimnej wodzie. Niektóre z nich wystarczy tylko przepłukać. Płaty śledziowe powinno się moczyć 1 godzinę. Jednak jeśli po upływie tego czasu sól wciąż jest bardzo mocno wyczuwalna w rybie, należy wymienić jej wodę i odstawić jeszcze na 2-3 godziny (co godzinę wymieniać wodę). Śledzie w całości wymagają najdłuższego czasu moczenia. Potrzebują aż 12-18 godzin (w tym czasie należy co najmniej 2 razy wymienić im wodę). Jeśli chcecie nieco skrócić ten czas, wypatroszcie wcześniej rybę. Przepis na śledzie z grzybami Skoro już wiecie jak moczyć rybę, teraz możecie śmiało przygotować przepyszne śledzie z marynowanymi grzybami. Smakują nieziemsko. Będziecie potrzebować: 700 gramów płatów śledziowych 400 gramów ulubionych marynowanych grzybków 80 ml oleju 1 cebuli 1 natki pietruszki pieprzu Składniki powinny wystarczyć na 2 słoiki o pojemności 750 ml. Przygotowanie: W średniej wielkości misce umieśćcie zimną wodę, a następnie wymoczcie w niej płaty śledziowe.  Śledzie osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrójcie na średniej wielkości kawałki. Cebulę obierzcie, pokrójcie w pióra i umieśćcie w niewielkiej, wytrzymałej na wysoką temperaturę miseczce. Warzywo zalejcie wrzątkiem i odstawcie na kilka minut. Marynowane grzybki umieśćcie na desce i pokrójcie w niewielką...

Jak zagęścić majonez, żeby sałatka nie była zbyt wodnista? To naprawdę łatwe
AdobeStock
Newsy
Jak zagęścić majonez, żeby sałatka nie była zbyt wodnista? To naprawdę łatwe
Sałatka jarzynowa zrobiła się wodnista i nieapetyczna? Poznajcie sposób na zagęszczenie jej!

Zdarzyło się wam, że sałatka jarzynowa po przygotowaniu zrobiła się rzadka i wodnista? Jest na to sposób! O tym, jak zagęścić sałatkę, dowiecie się z poniższego artykułu. Przepis na sałatkę jarzynową z majonezem Do przygotowania sałatki jarzynowej na Wielkanoc potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 4 duże marchewki 3 ziemniaki 2 pietruszki 1 mały korzeń selera 4 ogórki kiszone Kawałek pora 4 jajka 1 jabłko 1 puszka groszku konserwowego 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu Pół łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Umyjcie wszystkie warzywa korzeniowe, ale nie obierajcie ich ze skórki. Włóżcie do garnka i zalejcie wodą. Podgrzejcie. Od momentu, gdy woda się zagotuje, gotujcie warzywa pod przykryciem przez maksymalnie pół godziny (czas gotowania zależy od grubości warzyw). Powinny całkowicie zmięknąć. Gdy warzywa się ugotują, wyjmijcie je z wody i odstawcie do ostudzenia. Obierzcie ze skórki i posiekajcie na drobną kostkę. Jajka włóżcie do garnka z wodą i gotujcie od 7 do 10 minut, w zależności od wielkości jajek. Po ugotowaniu zalejcie je zimną wodą i obierzcie ze skorupek. Posiekajcie jajka bardzo drobno. Poszatkujcie białą część pora, umieśćcie w sitku i przelejcie wrzątkiem. Po przestudzeniu będzie można dodać por do sałatki (zamiast pora możecie też użyć cebuli). Obierzcie ogórki kiszone ze skórki i pokrójcie w kostkę. Jabłko obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Wszystkie składniki przełóżcie do dużej miski. Dodajcie groszek konserwowy, cztery łyżki jogurtu naturalnego i cztery łyżki majonezu. Delikatnie wymieszajcie. Dodajcie do smaku pieprz, sól i jeszcze raz wymieszajcie. Smacznego! Jak zagęścić...

śledzie marynata
AdobeStock
Newsy
Oto doskonała i oryginalna marynata do śledzi. Totalnie zaskoczycie nią gości i każdy poprosi o przepis
Lubicie próbować nowych smaków? Odważcie się i zróbcie marynatę do śledzi po szwedzku!

Jeśli przepadacie za śledziami, to na pewno znacie różne sposoby przygotowania tej ryby. W Polsce najczęściej jada się śledzie z zalewy z dodatkiem różnych sosów. Popularny jest śledź w śmietanie, musztardzie albo po prostu z olejem i cebulą. Ale Polacy nie są jedynym narodem, który przepada za śledziami! Amatorami tej ryby są również Szwedzi. Ich sposoby przyrządzania śledzi zaskoczą pewnie niejednego z was! Śledź po szwedzku Choć ilość gatunków ryb i owoców morza spożywanych w Szwecji jest dość ograniczona, to Szwedzi są bardzo kreatywni, jeśli chodzi o sposoby przyrządzania tych przysmaków. Najczęściej jada się tam łososia (sprowadzanego z Norwegii), krewetki oraz śledzie. Najbardziej znanym śledziem po szwedzku jest oczywiście surströmming, czyli kiszony śledź. Opinie na temat tego dania są podzielone, dlatego proponujemy wam znacznie bardziej przystępny sposób przyrządzenia tej popularnej ryby. Co powiecie na śledzie w marynacie kawowo-musztardowej? Połączenie brzmi może zaskakująco, ale uwierzcie – smakuje fenomenalnie! Przepis na śledzie marynowane w kawie Aby przygotować tę wyjątkową marynatę do śledzi, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: Pół kg śledzi typu matias 6 łyżek łagodnej musztardy 4 łyżki oleju 3 łyżki cukru 2 łyżki gryczanego miodu 2 łyżki białego octu winnego 2 łyżeczki mielonej kawy Pół płaskiej łyżeczki soli Przygotowanie: Wyjmijcie śledzie z opakowania, odciśnijcie i pokrójcie w dzwonka. Do kubka wsypcie dwie łyżeczki kawy i zalejcie je dwiema łyżkami wrzątku. Zaparzcie i odstawcie do ostygnięcia. Następnie do kubka z kawą dodajcie 6 łyżek musztardy, 4 łyżki oleju, 3 łyżki cukru, po dwie łyżki miodu i octu winnego oraz...