Aktorka Maria Pakulnis wielokrotnie pytana jest o to, jaki jest jej sposób na zgrabną sylwetkę po sześćdziesiątce. Jak zwykle dużą rolę gra zdrowe podejście do odżywiania i… intensywne życie zawodowe!
Sposób Marii Pakulnis na szczupłą figurę
W wywiadzie udzielonym portalowi internetowemu Maria Pakulnis odpowiedziała na pytania o swoją dietę i styl życia. Jest o to pytana bardzo często i trudno się dziwić – ma 64 lata i wygląda świetnie! Jak wygląda jej dieta?
Moi rodzice i dziadkowie ze strony mamy zawsze byli szczupli. Nie obżeram się, ale niczego sobie nie odmawiam. Jem, co chcę, i nie liczę kalorii, bo to przynosi odwrotny skutek. Za słodyczami nie przepadam. Zawsze mówię, że ze słodyczy najbardziej lubię... śledzie.
Ponadto Pakulnis pozostaje w formie dzięki bardzo wyczerpującej pracy aktorskiej:
Po spektaklu, w którym nie schodzę ze sceny przez dwie i pół godziny, gubię nawet kilogram!
Przepis na śledzie w żurawinie
Jeśli też chcecie zastąpić słodycze śledziami, to wypróbujcie przepis na śledzie z lekko słodką nutą i dodajcie do nich żurawiny! Potrzebne wam będą poniższe składniki:
Zobacz także:
Składniki:
- Pół kg śledzi w zalewie
- 15 dag suszonej żurawiny
- Pół szklanki octu jabłkowego
- 1 szklanka oleju
- 1 cebula
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 4 goździki
- Pieprz mielony
Przygotowanie:
- Zalejcie żurawinę wrzątkiem i odstawcie na godzinę, by zmiękła.
- Opłuczcie śledzie z zalewy, przełóżcie do miski i zalejcie kilka razy zimną wodą. Gdy będą już wypłukane, zalejcie śledzie ostatni raz wodą i odstawcie na 2 godziny.
- Po tym czasie wyjmijcie śledzie z wody, osuszcie i pokrójcie na równe kawałki. Zalejcie je octem i odstawcie na kwadrans.
- Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka. Przelejcie wrzątkiem.
- Wylejcie ocet z miski ze śledziami.
- Włóżcie śledzie do słoika na przemian z żurawiną, cebulą i przyprawami. Zalejcie olejem.
- Odstawcie słoik do lodówki. Śledzie będą gotowe po 2 dniach. Smacznego!