Margaryna czy masło? Właściwa odpowiedź na ten odwieczny spór zaskoczy wszystkich
Adobe Stock
Newsy

Margaryna czy masło? Właściwa odpowiedź na ten odwieczny spór zaskoczy wszystkich

Odkąd tylko margaryna pojawiła się na rynku, natychmiast rozpoczęła się ogólnonarodowa debata – czy nie jest ona aby zdrowsza od tradycyjnego masła? Odpowiedź na to pytanie może zdziwić.
Hubert Rój
maj 23, 2021

Spór między zwolennikami margaryny i masła może nie jest tak stary jak ten na temat wyższości świąt wielkanocnych nad bożonarodzeniowymi, ale zakorzenił się w polskim społeczeństwie na dobre.

Żeby było jeszcze ciekawiej – nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, który z tych tłuszczów kanapkowych jest tak naprawdę bardziej korzystny dla zdrowia. W czym leży zagadka masła i margaryny?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tłuszcze utwardzone i tłuszcze trans w maśle i w margarynie

Wydawało się przez dłuższy czas, że sedno problemu zdrowotności lub większej szkodliwości jednego tłuszczu od drugiego leży w kwestii tak zwanych tłuszczów trans. W uproszczeniu można powiedzieć, że tego typu tłuszcze są głównie otrzymywane w wyniku utwardzenia olejów roślinnych.

Nic więc w tym dziwnego, że przez długie lata margaryna była uznawana za wybitnie niezdrowy dodatek do kanapek, skoro otrzymywało się ją przez lata właśnie w wyniku utwardzenia, czyli uwodornienia np. oleju rzepakowego.

Zobacz także

Tradycyjne masło otrzymywane ze śmietany z mleka krowiego ma w swoim składzie niewielkie ilości tłuszczów trans (ok. 2-3%). Te jednak występują w jego składzie w sposób naturalny. Masło zawiera jednak całą masę niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych (ponad 50% składu).

Ostatnie badania Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie oraz Zakładu Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego wykazały jednak, że zdecydowana większość marek margaryn dostępnych na rynku ograniczyła zawartość tłuszczów trans w swoich składach dzięki unowocześnieniu produkcji.

Czy margaryna rzeczywiście jest zdrowsza od masła?

Czy to oznacza więc, że konsumenci powinni przerzucić się na smarowanie kanapek margaryną? Niekoniecznie. Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie przekonują, że spożycie tłuszczów trans powinno być jak najmniejsze, a badania jednoznacznie wykazują, że smarowanie chleba margaryną jest lepsze dla zdrowia niż wybór masła.

To jednak tylko część odpowiedzi na pytanie. Dopuszczalna dzienna porcja masła (ok. 10-15 g dla osoby dorosłej) nie powinna wyrządzić większej krzywdy osobom z niskim stężeniem cholesterolu LDL.

Jednak dla dobra swojego zdrowia, lepiej od masła i taniej, wyprodukowanej w nieodpowiedni sposób margaryny wybierać zupełnie inne, naturalne tłuszcze zawarte w takich produktach jak nasiona, orzechy, awokado i oliwa z oliwek.

Czytaj także:

Komentarze
Masło, margaryna
Pixabay/congerdesign
Newsy Do ciasta masło czy margaryna? Co najlepiej wybrać do pieczenia? Będziecie zaskoczeni
Pewnie zadajecie sobie pytanie, co będzie lepsze do ciasta - masło czy margaryna? Warto to wiedzieć, szczególnie przed startem wigilijnego pichcenia słodkości.
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Jeśli macie podstawowe pojęcie kulinarne zapewne wiecie, że do wypieku jakiegokolwiek ciasta potrzebne są jajka, mąka i tłuszcz. Zdaje się, że ten z pozoru łatwy skład ma znaczenie. Pozostaje jeszcze pytanie, wybieracie margarynę czy masło? Czy masło można zastąpić w cieście margaryną? Jeżeli zapytacie o pieczenie ciast znane wam gospodynie, spotkacie się z jedną, często padającą wówczas odpowiedzią. Najpewniej polecą, żeby masło zastąpić zdecydowanie tańszą margaryną. Obydwa produkty mają bowiem podobną zawartość tłuszczu, a to w przypadku pieczenia najbardziej istotne. Biorąc pod uwagę walory smakowe, wręcz z zamkniętymi oczami powinniśmy wybrać masło. Jak powstaje masło? Ten jadalny tłuszcz otrzymujemy ze śmietany z mleka krowiego, a także owczego i koziego. Pozostałą część masła stanowi woda. Znajdziemy w nim również duże ilości witaminy A, retinolu i beta-karotenu. Mając na uwadze prawidłowy poziom cholesterolu, powinniśmy sięgać po masło z głową. Tradycyjnie jest wyrabiane w urządzeniach zwanych maselnicami. Masło można wyrobić też ręcznie. Będzie smakowało równie dobrze. Lubi towarzystwo ziół, soli i czosnku. Masło jest ponadto bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, których potrzebuje nasz organizm. Z czego składa się margaryna? Margaryna składa się głównie z olejów roślinnych i tłuszczu. To gwarancja dużej ilości nienasyconych, prostych kwasów tłuszczowych, które są dobre dla naszego zdrowia. Osoby, które dbają o linię z pewnością wiedzą, o czym mowa. Jaki tłuszcz jest lepszy do pieczenia ciast? Po jaki rodzaj tłuszczu sięgamy najchętniej? W zdecydowanej większości wygra masło, choć nie zaszkodzi, jeśli zastąpicie je margaryną. Ważne, by zachować odpowiednie proporcje. Masło można zmienić na...

Przeczytaj
masło
Adobe Stock
Triki kulinarne Zaskakujące pomysły na wykorzystanie masła. Tego się nie spodziewałaś!
Masło to jeden z produktów, który można znaleźć w każdym Polskim domu. Na co dzień smarujesz nim kanapki i używasz do gotowania. Okazuje się jednak, że poza kuchnią również znajduje zastosowanie.
Weronika Kępa
listopad 27, 2020

Produkty spożywcze mają tak wiele zastosowań, że gdyby chcieć wymienić je wszystkie zabrakłoby doby. W końcu można z nich zrobić nie tylko pyszne posiłki, ale również leki, kosmetyki, a nawet środki do mycia i dezynfekcji powierzchni. Jednym z takich wielozadaniowych produktów jest masło! Skrzypiące drzwi Nie da się ukryć, że skrzypiące drzwi to jeden z najbardziej denerwujących i irytujących odgłosów domowych. Na szczęście temu problemowi można szybko zaradzić. Wystarczy, że nasmarujesz zawiasy masłem lub olejem. Oczywiście możesz do tego również użyć smaru. Ten jednak nie każdy ma pod ręką. Zakleszczony pierścionek Po długim, ciężkim i męczącym dniu wiele kobiet zmaga się z tym samym problemem – opuchnięte dłonie i stopy. Taki stan rzeczy sprawia, że bardzo trudno jest ściągnąć z palca ulubiony pierścionek. Na szczęście wystarczy nałożyć trochę masła w okolicach biżuterii. Zawarty w nim tłuszcz sprawi, że bez problemu zdejmiesz obrączkę. Guma do żucia we włosach Każdy kto ma dziecko wie, że takie sytuacje to nie wytwór wyobraźni, a bolesna rzeczywistość. Zanim jednak obetniesz córce zapuszczane przez lata włosy, spróbuj usunąć z nich gumę. Wystarczy, że nałożysz na włosy dużą ilość masła i pozostawisz na kilkanaście minut. Zawarte w produkcie tłuszcze powinny ułatwić zdjęcie lepkiej kulki z włosów. Plama z atramentu Przy dzieciach w wieku szkolnym atrament wyciekający z długopisów pojawia się niemal wszędzie. Istnieje jednak łatwy sposób na usunięcie go z plastikowych powierzchni. Wystarczy, że posmarujesz plamę masłem, a następnie wystawisz na działanie promieni słonecznych na ok. 24 godziny. Po tym czasie atrament powinien dać się usunąć bez większego problemu. Zmatowiała skóra Bynajmniej nie chodzi tutaj o skórę...

Przeczytaj
Niezdrowe śniadania
Adobe Stock
Zdrowie Najgorsze możliwe typy śniadań! Numer trzy jest uwielbiany przez Polaków! Mają za nic zdrowie?
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinien być syty, bogaty w wartości odżywcze i zdrowy. Okazuje się jednak, że produkty, które najczęściej wybieramy na pierwszy posiłek często nie mają zbyt wiele wspólnego ze zdrowiem.
Weronika Kępa
listopad 09, 2020

Śniadanie to posiłek, na który zazwyczaj w ciągu tygodnia nie mamy zbyt wiele czasu, a nawet ochoty. Dlatego rano najczęściej wyciągamy z lodówki cokolwiek, co zaspokoi nasz głód na co najmniej kilka następnych godzin. Okazuje się jednak, że nasze ulubione szybkie śniadanie nie zawsze jest zdrowe. Wręcz przeciwnie. Jest bogate w chemikalia i ogromną ilość cukru! 1. Tosty Chrupiące tosty to dla wielu osób idealne śniadanie, bez którego nie wyobrażają sobie poranka. Najczęściej spotykamy je w towarzystwie rozmaitych słodkich smarowideł, na przykład dżemu, ale też margaryny. Ta, w przeciwieństwie do dobrej jakości masła, zawiera najgorszego rodzaju tłuszcze, które mogą przyczynić się do rozwoju wielu groźnych dla życia chorób! Mało wartościowy okazuje się również sam chleb do tostów, po którym szybko będziesz znowu głodny! 2. Płatki śniadaniowe Czekoladowe, miodowe, karmelowe, truskawkowe – do wyboru do koloru. Ich producenci kuszą opakowaniami i zdrowo brzmiącymi sloganami. Tymczasem niewinnie wyglądające płatki w rzeczywistości mają w składzie ogromną ilość chemikaliów i cukru . Istnieje ryzyko, że po ich regularnym spożywaniu zaczniemy świecić jak tablica Mendelejewa! 3. Naleśniki Pyszne, chrupiące i puszyste zarazem naleśniki to śniadaniowe marzenie. Wiele osób jada je regularnie. Skład samych naleśników wydaje się przecież brzmieć sensownie. W czym więc tkwi problem? W mące ! Mąka pszenna jadana zbyt często i w dużych ilościach może prowadzić do różnych powikłań zdrowotnych , na przykład otyłości, ale również wywołać odporność na insulinę. 4. Soki Czym byłoby śniadanie bez owocowego soku! Pamiętaj jednak, że każdy sok, nawet ten składający się w 100 proc. z owoców, zawiera ogromne ilości...

Przeczytaj
błędy w smażeniu mięsa
Adobe Stock
Newsy Częsty błąd podczas smażenia mięsa. W ten sposób nigdy nie uzyskacie smacznej i chrupiącej skórki
Mięso od lat cieszy się niesłabnącą popularnością wśród Polaków. Mimo to okazuje się, że gro osób wciąż popełnia wiele błędów podczas jego przyrządzania. Jednym z najgorszych jest… smażenie na przepełnionej patelni. Przyznajcie się, że nie zwracacie na to uwagi!
Weronika Kępa
grudzień 28, 2020

Przeprowadzone w 2017 roku badania dowodzą, że aż 67 proc. Polaków nie wyobraża sobie codzienności bez mięsa. Zazwyczaj jest ono spożywane na obiad, niektórzy jednak jedzą je również na śniadanie oraz kolację.  Wydawać by się mogło, że jego przyrządzenie nie powinno stanowić większego problemu. W końcu praktyka czyni mistrza. Jak się jednak okazuje, Polacy wciąż popełniają wiele błędów w tej trudnej sztuce. Za mało miejsca na patelni Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że mięso potrzebuje na patelni dużo miejsca. Szczególnie jeśli w wyniku smażenia chcecie uzyskać chrupiącą skórkę, powinniście zapewnić mu trochę przestrzeni. Bowiem zbyt ciasno poukładane kawałki mięsa, zamiast się usmażyć, ulegną procesowi duszenia lub gotowania . Efekt z pewnością nie będzie taki, jak oczekiwaliście. Jeśli wasza patelnia nie jest w stanie pomieścić wszystkich kotletów na raz, smażcie je turami. To zdecydowanie lepszy sposób. Nieodpowiednia temperatura patelni oraz tłuszczu Do równie często popełnianych błędów podczas smażenia mięsa należy również nieodpowiednia temperatura tłuszczu i zbyt zimna patelnia. Pamiętajcie, że zarówno naczynie, w którym smażycie, jak i sam tłuszcz powinny być mocno rozgrzane. Inaczej olej, oliwa lub masło klarowane wniknie w struktury mięsa, które stanie się niedobre.  Pamiętajcie jednak, że zbyt wysoka temperatura również nie wpłynie korzystnie na wasze danie. Ten sposób może bowiem sprawić, że mięso będzie spalone z zewnątrz i surowe w środku. To najgorsze co może wam się przytrafić podczas jego przyrządzania. Nie do końca rozmrożone mięso Niestety wiele osób wciąż kładzie na patelni zamrożone mięso. W końcu pod wpływem wysokiej...

Przeczytaj