Wiosną warto trochę odświeżyć swój standardowy przepis na mielone i dodać do nich składnik, który spowoduje, że smak mielonych będzie jeszcze lepszy. Dzięki temu zaskoczysz swoich bliskich nową wersją tradycyjnych kotletów. Może zagoszczą u was na stole na stałe.

Składniki na wiosenne mielone

  • Ok. 500 g mięsa mielonego
  • Jajko
  • Szczypiorek
  • Bułka
  • Sól i pieprz
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia

Przygotowanie wiosennych mielonych

Przygotowanie wiosennych mielonych nie będzie różnić się bardzo od tradycyjnych mielonych. Możecie zrobić je wiec ze swojego zwyczajowego przepisu. Dodajcie jednak do nich szczypiorek. Bardzo odświeża danie i jest lżejszy niż biała cebula, którą dodaje się do masy na mielone zazwyczaj.

  1. Włóżcie do miski mięso mielone.
  2. Zróbcie w mięsie wgłębienie. Dodajcie do niego jajko, doprawcie je solą i pieprzem.
  3. Szczypiorek umyjcie i drobno posiekajcie. Dołóżcie do mięsa mielonego.
  4. W międzyczasie namoczcie bułkę w mleku. Odsączcie bułkę i dorzućcie ją do masy na mielone.
  5. Całość dokładnie wyróbcie na jednolitą masę.
  6. Na talerz wysypcie bułkę tartą.
  7. Uformujcie pojedyncze kotlety i obtoczcie je w bułce tartej.
  8. Na patelni rozgrzejcie olej.
  9. Wyłóżcie na patelnię kolejno kotlety mielone. Smażcie je z każdej strony.

Serwowanie kotletów mielonych

Kotlety mielone serwujcie ziemniakami, ryżem, kasza lub po prostu z chlebem. Te lekkie kotlety są smaczne nie tylko na obiad. Mogą zastąpić drugie śniadanie z powodzeniem.

Pamiętajcie, żeby do kotletów zaserwować też jakąś porcję warzyw. Sprawdzi się surówka z ogórków kiszonych lub kiszonej kapusty, buraczki, tarta marchewka lub tradycyjna mizeria.

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także: