Mamy super przepis na pyszne wiosenne mielone. Jeden dodatek bardzo odświeża ich smak
Gotujmy.pl/aneta8185
Newsy

Mamy super przepis na pyszne wiosenne mielone. Jeden dodatek bardzo odświeża ich smak

Zróbcie kotlety mielone trochę inaczej. Ten składnik wiosennych mielonych bardzo do nich pasuje.

Wiosną warto trochę odświeżyć swój standardowy przepis na mielone i dodać do nich składnik, który spowoduje, że smak mielonych będzie jeszcze lepszy. Dzięki temu zaskoczysz swoich bliskich nową wersją tradycyjnych kotletów. Może zagoszczą u was na stole na stałe.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki na wiosenne mielone

  • Ok. 500 g mięsa mielonego
  • Jajko
  • Szczypiorek
  • Bułka
  • Sól i pieprz
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia
Zobacz także
Kotlety mielone z piekarnika. Przepis na dietetyczny obiad

Kotlety mielone z indyka z piekarnika. Przepis na dietetyczny obiad

Mięso mielone inaczej. Przepis na mięso mielone po rosyjsku

Mięso mielone inaczej. Przepis na mięso mielone po rosyjsku

Przygotowanie wiosennych mielonych

Przygotowanie wiosennych mielonych nie będzie różnić się bardzo od tradycyjnych mielonych. Możecie zrobić je wiec ze swojego zwyczajowego przepisu. Dodajcie jednak do nich szczypiorek. Bardzo odświeża danie i jest lżejszy niż biała cebula, którą dodaje się do masy na mielone zazwyczaj.

  1. Włóżcie do miski mięso mielone.
  2. Zróbcie w mięsie wgłębienie. Dodajcie do niego jajko, doprawcie je solą i pieprzem.
  3. Szczypiorek umyjcie i drobno posiekajcie. Dołóżcie do mięsa mielonego.
  4. W międzyczasie namoczcie bułkę w mleku. Odsączcie bułkę i dorzućcie ją do masy na mielone.
  5. Całość dokładnie wyróbcie na jednolitą masę.
  6. Na talerz wysypcie bułkę tartą.
  7. Uformujcie pojedyncze kotlety i obtoczcie je w bułce tartej.
  8. Na patelni rozgrzejcie olej.
  9. Wyłóżcie na patelnię kolejno kotlety mielone. Smażcie je z każdej strony.

Serwowanie kotletów mielonych

Kotlety mielone serwujcie ziemniakami, ryżem, kasza lub po prostu z chlebem. Te lekkie kotlety są smaczne nie tylko na obiad. Mogą zastąpić drugie śniadanie z powodzeniem.

Pamiętajcie, żeby do kotletów zaserwować też jakąś porcję warzyw. Sprawdzi się surówka z ogórków kiszonych lub kiszonej kapusty, buraczki, tarta marchewka lub tradycyjna mizeria.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Przepis na kotlety mielone z niespodzianką. Ich smak zaskoczy każdego
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety mielone z niespodzianką. Ich smak zaskoczy każdego
Jeżeli lubicie kotlety mielone z różnymi dodatkami, to na pewno spodoba się wam ten przepis! Wypróbujcie.

Kotlety mielone są bardzo wdzięcznym daniem z prostego powodu – można je przyrządzać na wiele smacznych sposobów! Do środka kotletów można włożyć pieczarki, jajko, cukinię, ser i cokolwiek tylko chcecie. Każdy z tych dodatków wspaniale podkręci smak kotletów i będzie stanowił ciekawą alternatywę dla klasycznych mielonych. Wypróbujcie przepis na kotlety mielone z suszonymi pomidorami, który wymyśliła jedna z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl  Przepis na kotlety mielone z pomidorami Do przygotowania soczystych kotletów mielonych z niespodzianką potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pół kilograma mielonego mięsa z szynki 1 bułka kajzerka Pęczek szczypiorku 1 jajko 1 łyżeczka musztardy Pół słoika suszonych pomidorów w ziołach Mleko Bułka tarta Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Do miseczki wlejcie mleko, włóżcie kajzerkę i odstawcie, by cała nasiąkła. Umyjcie szczypiorek i drobno posiekajcie. Do dużej miski włóżcie mięso mielone. Dodajcie od niego szczypiorek, odciśniętą z mleka kajzerkę, wbijcie jedno jajko i dodajcie łyżeczkę musztardy. Wymieszajcie wszystko dokładnie. Doprawcie solą i pieprzem i wyróbcie na jednolitą masę. Odsączcie suszone pomidory z zalewy. Z mięsnej masy formujcie kulki i każdą rozpłaszczcie na dłoni. Na środek połóżcie jednego suszonego pomidora i zlepcie brzegi. Każdy kotlecik dokładnie obtoczcie w bułce tartej. Na patelni rozgrzejcie porządnie tłuszcz i smażcie kotlety na średnim ogniu, aż się ozłocą. Smacznego! Kotlety z dodatkiem suszonych pomidorów będą już dość tłuste, dlatego jeśli nie chcecie smażyć ich na patelni, możecie je upiec w piekarniku! W tym celu już w trakcie...

kotlety mielone
AdobeStock
Newsy
Dzięki temu prostemu trikowi robienie mielonych będzie samą przyjemnością. Korzystały z niego wasze babcie
Uwielbiacie kotlety mielone, ale nie przepadacie za ich przygotowywaniem? Sporo przy tym bałaganu! Dowiedzcie się, co zrobić, by szybciej i łatwiej smażyć kotlety.

Weekend się zbliża, a wasi bliscy pewnie już proszą o mielone na obiad! Panierowane kotlety są pyszne, chociaż trzeba przyznać, że sporo przy nich pracy i sprzątania. Nie każdy przepada za klejącą się masą mięsną! Ale książki kucharskie pełne są sprytnych trików, w tym na klejące się mięso na mielone. Sprawdźcie sami! Przepis na klasyczne kotlety mielone Do przygotowania kotletów mielonych, które posmakują wszystkim domownikom, potrzebne wam będą poniższe składniki: Pół kilograma mięsa mielonego (może być wieprzowe, z kurczaka, z indyka albo mieszane, choć najlepiej sprawdza się wieprzowe mięso z łopatki lub podgardla) 1 bułka kajzerka 1 jajko 1 duża cebula Majeranek Czosnek granulowany Sól Pieprz Bułka tarta Olej do smażenia Przygotowanie Suchą bułkę kajzerkę zamoczcie w wodzie, a najlepiej w mleku. Obierzcie cebulę i zetrzyjcie ją na tarce na małych oczkach. Mięso przełóżcie do miski. Dodajcie do niego startą cebulę, wymoczoną w mleku kajzerkę i wbijcie jedno jajko. Dodajcie łyżeczkę majeranku, płaską łyżeczkę czosnku granulowanego oraz sól i pieprz według uznania. Bardzo dokładnie wyróbcie masę. Następnie na patelni rozgrzejcie porządną ilość oleju (gdy położycie w nim kotlety, powinien sięgać na wysokość ok. pół centymetra). Zamoczcie dłonie w wodzie lub oleju i dopiero wtedy odrywajcie kawałki mięsa z masy i formujcie je w kształt kotletów. Dzięki temu trikowi mięso będzie się znacznie łatwiej wyrabiało i nie będzie się tak kleić! Każdy kotlet obtoczcie w bułce tartej i kładźcie na rozgrzanym tłuszczu. Smażcie kotlety po około 2 minuty z każdej strony tak, by się mocno przyrumieniły, a następnie zmniejszcie ogień i smażcie jeszcze kilka minut. By sprawdzić, czy kotlety są już...

Kotlety mielone przepis
Newsy
Soczyste i aromatyczne kotlety mielone po węgiersku zachwycą was swoim smakiem. Lepiej zapiszcie sobie ten przepis
Wszyscy domownicy poproszą o dokładkę, jeśli przygotujecie je na obiad.

Kotlety mielone to zawsze dobry pomysł na obiad. Jeśli trochę znudziła się wam tradycyjna wersja kotletów mielonych, przygotujcie je tym razem w trochę inny sposób. Dzięki użytym przyprawom, przede wszystkim dzięki papryce, mają naprawdę niesamowity smak!  Kotlety mielone po węgiersku Kuchnia węgierska kojarzy się wam pewnie z dużą ilością papryki. Słusznie, to podstawa także tego przepisu. Papryka jest smaczna i zdrowa zarówno w sałatkach, zupach, pieczeniach, ale też może być nietypowym składnikiem w tradycyjnych daniach. Dodatek papryki do tych mielonych czyni je bardziej soczystymi, mają też one ciekawszy kolor. Przemycanie papryki w kotletach mielonych, to idealny sposób na dodanie większej ilości warzyw do diety waszych domowników, którzy może niechętnie zjedliby ją w surówce. Drobno pokrojona papryka nie będzie wyczuwalna nawet przez największego niejadka. Składniki na kotlety mielone po węgiersku 500 g mielonej wieprzowiny Duża czerwona papryka Marchewka Cebula Czerstwa bułka i mleko do jej namoczenia Jajko 3 ząbki czosnku Łyżka słodkiej papryki mielonej Łyżeczka ostrej papryki Szczypta kuminu (kminu rzymskiego) Szczypta mielonych ziaren kolendry Sól i pieprz Olej do smażenia Bułka tarta do panierowania kotletów Przygotowanie kotletów mielonych po węgiersku Umyjcie i obierzcie warzywa.  Marchewkę zetrzyjcie na tarce, cebulę i paprykę pokrójcie w drobną kostkę. Bułkę namoczcie w mleku. Do miski przełóżcie mięso mielone. Dodajcie do niego marchewkę, cebule i paprykę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.  Wbijcie do masy jajko i wszystkie przyprawy.  Bułkę odciśnijcie z mleka i też dodajcie do masy mięsnej.  Wyrabiajcie mięso, by wszystkie składniki dokładnie...

Klopsy mielone z jajkiem na twardo. Przepis na smaczny obiad
Gotujmy.pl/BożenaMatuszczyk
Newsy
Klopsy mielone z jajkiem na twardo. Przepis na smaczny obiad
Kotlety mielone to tradycyjne, bardzo popularne w wielu polskich domach danie. Wzbogaćcie je, dodając do środka ugotowane na twardo jajko. W takim wydaniu smakują naprawdę pysznie!

Szukacie pomysłu na prosty i zarazem niebanalny obiad, ale nie chcecie po raz kolejny przygotowywać kotletów schabowych czy mielonych ? Zróbcie coś innego, co zaskoczy waszych bliskich. Co powiecie na pyszne drugie danie w postaci klopsów mielonych z ugotowanym na twardo jajkiem? Klopsy mielone z jajkiem na twardo Klopsy mielone z jajkiem na twardo to doskonała propozycja na tani, smaczny i bardzo sycący obiad. Przygotowanie tego dania jest banalnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to mięso mielone, ugotowane na twardo jajka, cebula, czosnek oraz przyprawy. Zaskoczcie swoich bliskich tak przygotowanymi kotletami, a na pewno poproszą o dokładkę. Danie jest niebanalne, sycące i naprawdę pyszne! Składniki: mięso mielone około 600 g, bułka namoczona w mleku, 1 jajko cebula 1 szt., 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, przyprawa do mielonego do smaku, Dodatkowo; jajka ugotowane na twardo u mnie 3 szt., (w zależności ile potrzebujemy klopsów), bułka tarta do panierowania, olej lub masło klarowne do smażenia, Przygotowanie: Do miski włożyć mięso mielone, parę razy przemieszać, aby mięso się związało i zrobiło się kleiste. Do mięsa dodać jajko, obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczoną w mleku, odciśniętą bułkę oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać (gdyby masa była zbyt luźna, można dodać odrobinę bułki tartej). Jajka ugotować na twardo z dodatkiem soli. Po ugotowaniu przepłukać zimną wodą i obrać ze skorupek. Porcje masy nabierać w dłoń rozpłaszczyć, zrobić wgłębienie i włożyć obrane, ugotowane jajko. Jajko całe oblepić masą, a następnie panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju lub maśle klarownym z każdej strony. Smacznego! Źródło:...