
Kto nie przepada za cebulą, ten ma w naszym kraju spory problem. W końcu w polskiej kuchni cebula pojawia się praktycznie w każdym daniu - dodajemy ją do rosołu, placków ziemniaczanych, pierogów, a nawet do jajecznicy.
Niektóre potrawy, takie jak wątróbka, jednoznacznie kojarzą się z cebulą, bo właśnie to warzywo zawsze się do nich dodaje. Da się jednak przełamać tradycję i zrobić wątróbkę w inny sposób, który podpasuje nawet największym przeciwnikom cebuli. Sprawdźcie!
Co dodać do wątróbki zamiast cebuli?
Warzywem, które świetnie zastąpi cebulę w smażonej wątróbce jest czosnek z pewnym dodatkiem. Koniecznie dodajcie do niego trochę soku z cytryny, by nadać daniu lekko kwaśnego posmaku. Warto też w trakcie duszenia dodać sporą łyżkę masła oraz majeranek.
Przyprawa ta doskonale pasuje do mięs, dlatego wątróbka z jej dodatkiem będzie świetnie smakować. Zamiast majeranku możecie też użyć szałwii albo pietruszki.
Zobaczcie, jak można zrobić smaczną wątróbkę bez grama cebuli z poniższego przepisu.
Przepis na wątróbkę z czosnkiem
Do przygotowania wątróbki bez cebuli będziecie potrzebowali poniższych składników:
Składniki:
-
pół kilograma wątróbki drobiowej
-
8 ząbków czosnku
-
pól szklanki bulionu drobiowego
-
3 łyżki oleju
-
3 łyżki soku z cytryny
-
1 łyżka masła
-
1 płaska łyżka majeranku
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Czosnek obierzcie i pokrójcie w plasterki.
-
Na patelni rozgrzejcie olej, wrzućcie czosnek i podsmażajcie przez kilka minut.
-
Umytą i oczyszczoną wątróbkę dodajcie na patelnię i smażcie przez około 5 minut, aż się ozłoci z każdej strony.
-
Teraz wlejcie do wątróbki bulion, posólcie i zmniejszcie ogień. Dodajcie sok z cytryny, wymieszajcie.
-
Gdy wątróbka zacznie się dusić, dodajcie jeszcze łyżkę masła i płaską łyżkę majeranku. Zamieszajcie i duście jeszcze przez około 10 minut, aż sos stanie się gęstszy.
-
Na koniec doprawcie solą i pieprzem do smaku. I gotowe. Smacznego!
Tak przygotowana wątróbka na pewno posmakuje wszystkim tym, którzy nie przepadają za cebulą.