Kto nie przepada za cebulą, ten ma w naszym kraju spory problem. W końcu w polskiej kuchni cebula pojawia się praktycznie w każdym daniu - dodajemy ją do rosołu, placków ziemniaczanych, pierogów, a nawet do jajecznicy.

Niektóre potrawy, takie jak wątróbka, jednoznacznie kojarzą się z cebulą, bo właśnie to warzywo zawsze się do nich dodaje. Da się jednak przełamać tradycję i zrobić wątróbkę w inny sposób, który podpasuje nawet największym przeciwnikom cebuli. Sprawdźcie!

Co dodać do wątróbki zamiast cebuli?

Warzywem, które świetnie zastąpi cebulę w smażonej wątróbce jest czosnek z pewnym dodatkiem. Koniecznie dodajcie do niego trochę soku z cytryny, by nadać daniu lekko kwaśnego posmaku. Warto też w trakcie duszenia dodać sporą łyżkę masła oraz majeranek.

Zobacz także:

Przyprawa ta doskonale pasuje do mięs, dlatego wątróbka z jej dodatkiem będzie świetnie smakować. Zamiast majeranku możecie też użyć szałwii albo pietruszki.

Zobaczcie, jak można zrobić smaczną wątróbkę bez grama cebuli z poniższego przepisu. 

Przepis na wątróbkę z czosnkiem

Do przygotowania wątróbki bez cebuli będziecie potrzebowali poniższych składników:

Składniki:

  • pół kilograma wątróbki drobiowej

  • 8 ząbków czosnku

  • pól szklanki bulionu drobiowego

  • 3 łyżki oleju

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • 1 łyżka masła

  • 1 płaska łyżka majeranku

  • sól

  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Czosnek obierzcie i pokrójcie w plasterki.

  2. Na patelni rozgrzejcie olej, wrzućcie czosnek i podsmażajcie przez kilka minut.

  3. Umytą i oczyszczoną wątróbkę dodajcie na patelnię i smażcie przez około 5 minut, aż się ozłoci z każdej strony.

  4. Teraz wlejcie do wątróbki bulion, posólcie i zmniejszcie ogień. Dodajcie sok z cytryny, wymieszajcie.

  5. Gdy wątróbka zacznie się dusić, dodajcie jeszcze łyżkę masła i płaską łyżkę majeranku. Zamieszajcie i duście jeszcze przez około 10 minut, aż sos stanie się gęstszy.

  6. Na koniec doprawcie solą i pieprzem do smaku. I gotowe. Smacznego!

Tak przygotowana wątróbka na pewno posmakuje wszystkim tym, którzy nie przepadają za cebulą.