Mamy przepis na cudownego kurczaka w winie według Elizabeth Taylor. Ikona kina miała świetny gust
ONS.pl/Adobe
Newsy

Przepis na cudownego kurczaka w winie Elizabeth Taylor. Ikona kina miała świetny gust kulinarny

Przepis jest banalny. Wszyscy zrobicie go w domach z podstawowych składników! Poczujcie się jak w Hollywood z lat 50-tych.

Elizabeth Taylor to ikona kina amerykańskiego - prawdziwa gwiazda Hollywood. Dwukrotnie została nagrodzona Oscarem dla najlepszej aktorki. Elizabeth wiodła prawdziwie gwiazdorskie życie. Nie stroniła od szeroko rozumianych przyjemności. Chwytała życie garściami w każdym aspekcie. Uwielbiała dobre jedzenie, dobre wino, dobrą zabawę i… mężczyzn.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Szalone życie Elizabeth Taylor

Elizabeth Taylor była w ośmiu związkach małżeńskich. Aż siedem z nich skończyło się rozwodem, a jeden z jej mężów zginął w katastrofie lotniczej. Co ciekawe, Elizabeth dwukrotnie ożeniła się z tym samym mężczyzną, Richardem Burtonem. Rozwód wzięli w 1974 roku i ponownie ogłoszono ich małżeństwem w 1975 roku, by rok później znowu się rozwieść.

Elizabeth Tylor przez całe swoje życie była na diecie. Nie odmawiała sobie jednak przyjemności, co skutkowało zwiększającą się masą ciała, którą potrafiła ona doprowadzić jednak z powrotem w ryzy za pomocą diety.

Ulubione danie Elizabeth Taylor

Elizabeth Taylor uwielbiała kuchnię szykowną i wystawną, ale kiedy sama miała gotować, wolała zrobić to szybko. Ten kurczak w winie jest daniem idealnym dla aktorki Hollywood - przygotujcie też kurczaka pieczonego z masełkiem. Robi się go w mig, ale jest efektowny i wywiera wrażenie wystawnego.

Kurczak w winie od Elizabeth Taylor

Przygotujcie tego kurczaka w domu, a poczujecie się jak w Hollywood.

Składniki na kurczaka w winie:

  • 2 cebule, najlepiej słodkie szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • Szklanka białego wina
  • Liść laurowy
  • Olej rzepakowy
  • 5 udek z kurczaka
  • Sól i pieprz
Zobacz także
Rosół u Magdy Gessler kosztuje 60 zł. Gwiazda twierdzi, że warto. Robi go na złocie?

Rosół u Magdy Gessler kosztuje 50-75 zł. Gwiazda twierdzi, że warto. Robi go na złocie?

Edyta Górniak twierdzi, że znana gwiazda... pije krew niemowląt. O kim mowa?

Edyta Górniak twierdzi, że znana gwiazda... pije krew niemowląt. O kim mowa?

Przygotowanie kurczaka w winie według Elizabeth Tylor

  1. Udka dokładnie oczyśćcie. Osuszcie je ręcznikiem papierowym.
  2. Doprawcie udka solą i pieprzem.
  3. W rondelku lub na dużej patelni rozgrzejcie trochę oleju.
  4. Przełóżcie udka skórą do dołu na patelnię i podsmażcie dokładnie przez kilka minut.
  5. Posiekajcie cebule i czosnek. Dodajcie na patelnię, odwróćcie kurczaka i smażcie z drugiej strony.
  6. Dodajcie liść laurowy i zalejcie danie białym winem. Przykryjcie danie i zmniejszcie temperaturę.
  7. Duście przez kilkanaście minut na wolnym ogniu. Pod koniec doprawcie pieprzem i solą do smaku.

Czytaj także:

Kurczak po węgiersku
Gotujmy.pl/Kniejson
Newsy
Co dziś na obiad? Pyszny jednogarnkowy kurczak po węgiersku z warzywami. Właściwie robi się sam
Smaczne danie jednogarnkowe z węgierską nutą. Z kilku prostych składników można wyczarować coś naprawdę pysznego. Przekonajcie się sami!

Przepisów na dania obiadowe w sieci znajdziemy tysiące. Jednak mało które robi się szybko i tanio. Właśnie takie lubimy najbardziej. Nie wymagają dużo czasu i smakują wszystkim domownikom. Nietypowe cechy Wybierając produkty na danie obiadowe często pamiętamy o kuchni, z jakiej się wywodzą. W Polsce bardzo popularne są kuchnia włoska, coraz bardziej azjatycka i kuchnie znacznie bardziej wyrafinowane. Z wielką chęcią sięgamy po smaki Gruzji, Albanii czy Węgier. Ta ostatnia, jedna z kuchni środkowoeuropejskich, wyróżnia się spośród nich nietypowymi cechami. Tradycyjnie bazuje na mięsie, warzywach sezonowych, owocach i świeżym chlebie. Charakterystyczne jest szerokie użycie jako przyprawy sproszkowanej czerwonej papryki, głównie słodkiej. Kuchnia węgierska w tradycyjnej formie to potrawy podawane w gospodach przy cygańskiej muzyce. Na przestrzeni lat stała się ona swoistą turystyczną wizytówką kraju. Umiarkowanie ciepły, dość suchy klimat i żyzność gleb Kotliny Panońskiej zapewnia Węgrom uprawę zbóż i innych produktów rolnych. P jak papryka Papryka to główna przyprawa kuchni węgierskiej, jej stosowanie jest zależne od regionu. Potrawom nadaje smak, aromat i pikantność. Możemy ją również wykorzystać do zagęszczania pichconych smakołyków. Do przyrządzania potraw węgierskich wykorzystuje się także równie popularne cebulę i czosnek. Kurczak po węgiersku z warzywami Składniki średniej wielkości kurczak 3 kolorowe papryki mały por cebula 3 ząbki czosnku łyżka pasty paprykowej słodka papryka mielona ostra papryka mielona suszony tymianek sól pieprz liść laurowy ziele angielskie dobrej jakości...

Sycąca potrawka z kurczaka. Idealny przepis dla zabieganych i zapracowanych
sammako/Gotujmy.pl
Newsy
Sycąca potrawka z kurczaka. Idealny przepis dla zabieganych i zapracowanych
Zostały ci kawałki pieczonego kurczaka i reszta ziemniaków? Nie musisz ich odgrzewać i serwować rodzinie tego samego dania dwa dni z rzędu. Podpowiadamy, jak przygotować pyszną potrawkę z kurczaka, którą przyrządzisz z resztek z niedzielnego obiadu! 

Pieczony kurczak, panierowane piersi lub schabowe nadal znajdują się w repertuarze ulubionych weekendowych obiadów Polaków. Te tradycyjne, sycące, a jednocześnie proste w przyrządzeniu dania doczekały się już setek wersji i modyfikacji. Jeśli jednak zabieramy się już za gotowanie tego typu obiadu, warto przygotować nieco więcej jedzenia. Z resztek można przyrządzić naprawdę świetne dania, które zaskoczą i zachwycą całą rodzinę. Gotowanie z resztek Przygotowywanie dań z resztek z poprzedniego dnia zapobiega marnowaniu jedzenia. Często też znacząco przyspiesza gotowanie, co jest wyjątkowo użyteczne w tygodniu. Kiedy „baza” dania jest już gotowa, przyrządzenie obiadu odbywa się błyskawicznie. Warto więc ugotować nieco więcej w dniu, w którym mamy na to czas, np. w weekend. Jeśli następne dni będą zapracowane, w lodówce będą już czekać składniki na 30-minutowy obiad! Takie danie z łatwością wykona także osoba zastępująca cię w kuchni, kiedy nie masz czasu gotować, np. nastoletnie dziecko lub mąż – nawet jeśli są początkującymi lub mało wprawionymi kucharzami. Przepis na poniedziałkową potrawkę z kurczaka Składniki: 2 ugotowane udka z kurczaka lub piersi 4-5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 cebula natka pietruszki sól pieprz 1 łyżka oleju ziele angielski liść laurowy papryka w proszku (ostra i słodka) Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w łupinkach. Kiedy przestygną obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Pozostałe warzywa obieramy, dokładnie myjemy. Marchewkę, pietruszkę oraz selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę oraz pora kroimy w krążki. Do garnka wlewamy olej. Dodajemy warzywa oprócz ziemniaków, ziele oraz liść laurowy. Dusimy pod przykryciem około...

Przepis na „potreningowego” kurczaka. Danie jest szybkie i proste w wykonaniu
AdobeStock
Newsy
Co jeść po treningu? Przepis na kurczaka, który zrobicie w 10 minut
Poznajcie przepis na prosty potreningowy posiłek. Ten szybki pomysł na kurczaka jest bogaty w białko i idealny po treningu. Przygotowanie wysokobiałkowego posiłku potreningowego zajmie wam maksymalnie 10 minut.

Nie macie dobrego pomysłu na szybki, wysokobiałkowy posiłek, który możecie jeść po treningu? Tego szybkiego kurczaka z warzywami zrobicie dosłownie w 10 minut. Wystarczy podsmażyć cebulę, kurczaka, dynię i szpinak. Przepis jest prosty, zdrowy i smakuje naprawdę świetnie! Co powinno się jeść po treningu? Ważne, żeby po treningu zjeść posiłek zawierający porcję białka. To składnik, na który musicie najbardziej zwrócić uwagę wybierając potreningowy posiłek. W zależności od intensywności waszego treningu, tego jak trenujecie i jakie są wasze cele, po treningu warto zjeść posiłek dostarczający ok. 20-30 g białka. Najprostszym wyborem jest oczywiście kurczak . To mięso bogate w białko, a ubogie w tłuszcz. Dzięki temu danie z kurczakiem jest wysokobiałkowe, ale też niskokaloryczne. Jeśli nie chcecie jeść mięsa lub nie lubicie kurczaka, to inne produkty, które zapewnią wam wymaganą po treningu porcję białka (20g): Ok. 3 jajka kurze Ok. 400 g jogurtu naturalnego lub 150 g jogurtu wysokobiałkowego typu Skyr 100 g nieugotowanej ciecierzycy 200 g gotowanej soczewicy Ok. 200 g tofu Potreningowy przepis na kurczaka Składniki na kurczaka po treningu Łyżeczka oleju Cebula Pierś z kurczaka 200 g dyni Łyżka musztardy Łyżka przyprawy curry Garść szpinaku Sok z połówki cytryny Szklanka jogurtu Świeża kolendra Przygotowanie szybkiego potreningowego kurczaka Polejcie dynię oliwą z oliwek i wysmarujcie odrobinę musztardą. Pieczcie dynię w 180 stopniach do zarumienienia Pokrójcie kurczaka w kostkę i cebulę w piórka. Podsmażcie na oleju cebulę z kurczakiem. Dodajcie na patelnię pieczoną dynię i przyprawę curry. Doprawcie danie solą i pieprzem. Skropcie danie sokiem z cytryny. Wyłączcie patelnię. Dodajcie na...

kurczak
Gotujmy.pl/KulinarnaChwila
Newsy
Rumiane udka z marchewką i groszkiem. Danie robi się samo, a sosik taki, że palce lizać
Idealnie przyprawione, chrupiące udka z kurczaka prosto z piekarnika w połączeniu z idealnie kremowym sosem brzmią jak pomysł na szybki, ale wykwintny obiad. Sprawdźcie przepis na danie, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie!

Mięso z kurczaka jest jednym z najzdrowszych mięs dostępnych na rynku. Zawiera stosunkowo niewielką ilość tłuszczy przy sporej ilości białka, przez co idealnie nadaje się dla osób dbających o sylwetkę.  Ekspresowe danie Udka z kurczaka są dość tanie, jeśli chodzi o powszechne mięsa w sklepach. Ich przygotowanie również nie jest zbyt skomplikowane. Odpowiednio skomponowane przyprawy oraz dobór obróbki termicznej. Przepis na udka z kurczaka z marchewką i groszkiem jest ekspresowym daniem, a zarazem przepysznym przy niskim nakładzie pracy. Można by powiedzieć, że potrawa robi się sama, a to wszystko za sprawą pieczenia mięsa w rękawie. Dzięki temu udka z kurczaka będą niezwykle aromatyczne i soczyste. W połączeniu ze świetnym sosem będą duetem idealnym na spotkanie z bliskimi. Wypróbujcie koniecznie! Składniki: 6 porcji udek z kurczaka 1 opakowanie Pomysł soczystego na kurczaka z papryką i ziołami 1 cebula 1 opakowanie mrożonego groszku z marchewką 1 szklanka wody ½ szklanki śmietany 12% 1 łyżka mąki pszennej sól olej do smażenia Wykonanie: Mięso dokładnie umyjcie i osuszcie. Następnie przełóżcie do miski. Doprawcie je solą oraz Pomysłem na soczystego kurczaka. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowane udka z kurczaka przełóżcie do rękawa do pieczenia i dobrze zamknijcie. Pieczecie je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut. W trakcie pieczenia mięsa, przygotujcie sos. Cebulę drobno pokrójcie, a później wrzućcie ją na rozgrzaną patelnię z olejem. Kiedy cebula się zeszkli, dodajcie do niej marchewkę z groszkiem oraz szklankę wody. Wszystko razem gotujcie na niewielkim ogniu. Mąkę rozróbcie ze śmietaną, a następnie zahartujcie ją wodą z warzyw. Zahartowaną śmietanę ostrożnie...