Elizabeth Taylor to ikona kina amerykańskiego - prawdziwa gwiazda Hollywood. Dwukrotnie została nagrodzona Oscarem dla najlepszej aktorki. Elizabeth wiodła prawdziwie gwiazdorskie życie. Nie stroniła od szeroko rozumianych przyjemności. Chwytała życie garściami w każdym aspekcie. Uwielbiała dobre jedzenie, dobre wino, dobrą zabawę i… mężczyzn.

Szalone życie Elizabeth Taylor

Elizabeth Taylor była w ośmiu związkach małżeńskich. Aż siedem z nich skończyło się rozwodem, a jeden z jej mężów zginął w katastrofie lotniczej. Co ciekawe, Elizabeth dwukrotnie ożeniła się z tym samym mężczyzną, Richardem Burtonem. Rozwód wzięli w 1974 roku i ponownie ogłoszono ich małżeństwem w 1975 roku, by rok później znowu się rozwieść.

Elizabeth Tylor przez całe swoje życie była na diecie. Nie odmawiała sobie jednak przyjemności, co skutkowało zwiększającą się masą ciała, którą potrafiła ona doprowadzić jednak z powrotem w ryzy za pomocą diety.

Ulubione danie Elizabeth Taylor

Elizabeth Taylor uwielbiała kuchnię szykowną i wystawną, ale kiedy sama miała gotować, wolała zrobić to szybko. Ten kurczak w winie jest daniem idealnym dla aktorki Hollywood - przygotujcie też kurczaka pieczonego z masełkiem. Robi się go w mig, ale jest efektowny i wywiera wrażenie wystawnego.

Zobacz także:

Kurczak w winie od Elizabeth Taylor

Przygotujcie tego kurczaka w domu, a poczujecie się jak w Hollywood.

Składniki na kurczaka w winie:

  • 2 cebule, najlepiej słodkie szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • Szklanka białego wina
  • Liść laurowy
  • Olej rzepakowy
  • 5 udek z kurczaka
  • Sól i pieprz

Przygotowanie kurczaka w winie według Elizabeth Tylor

  1. Udka dokładnie oczyśćcie. Osuszcie je ręcznikiem papierowym.
  2. Doprawcie udka solą i pieprzem.
  3. W rondelku lub na dużej patelni rozgrzejcie trochę oleju.
  4. Przełóżcie udka skórą do dołu na patelnię i podsmażcie dokładnie przez kilka minut.
  5. Posiekajcie cebule i czosnek. Dodajcie na patelnię, odwróćcie kurczaka i smażcie z drugiej strony.
  6. Dodajcie liść laurowy i zalejcie danie białym winem. Przykryjcie danie i zmniejszcie temperaturę.
  7. Duście przez kilkanaście minut na wolnym ogniu. Pod koniec doprawcie pieprzem i solą do smaku.

Czytaj także: