Chłodnik litewski to zupa, która zawsze się sprawdza w upalne letnie dni, gdy żar leje się z nieba i nikt nie ma ochoty na ciepłe dania. Chłodnik w wersji po litewsku przyrządza się z gotowanej botwiny i buraków oraz zsiadłym mlekiem, które jest obowiązkowym składnikiem tej zupy!

Niektórzy twierdzą, że chłodnik najlepiej smakuje tylko z prawdziwym, wiejskim zsiadłym mlekiem. Dodaje się również kefir, śmietanę lub maślankę. Można dodać do chłodnika ogórka, rzodkiewki, jajko lub koperek. Osoby preferujące wersję klasyczną tego dania, powinny wykorzystać szyjki rakowe do przyrządzenia chłodnika. Poznajcie przepis na to danie, z którego korzysta Magda Gessler!

Przepis na chłodnik litewski Magdy Gessler

Do przygotowania chłodnika z przepisu Magdy Gessler potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • Szklanka kefiru naturalnego
  • Szklanka zsiadłego mleka
  • Szklanka śmietany 18%
  • 1 pęczek botwiny
  • 1 ogórek
  • 2 buraki
  • 1 ząbek czosnku
  • Pół pęczka koperku
  • Pół pęczka szczypiorku
  • Pół pęczka rzodkiewki
  • 2 łyżeczki octu
  • Cukier
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Najpierw umyjcie botwinkę i buraki. Obierzcie wszystkie warzywa. Buraki zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach, a botwinkę pokrójcie w kostkę.
  2. Włóżcie botwinkę wraz z burakami do garnka i zalejcie niewielką ilością wody tak, by ledwo przykrywała warzywa. Wlejcie 2 łyżeczki octu, doprawcie solą oraz cukrem i zagotujcie. Gotujcie do miękkości i odstawcie do całkowitego wystudzenia. To bardzo ważne!
  3. Gdy zupa będzie już całkiem zimna, wlejcie do niej po szklance kefiru, śmietany oraz zsiadłego mleka. Dokładnie wymieszajcie.
  4. Dodajcie do garnka umytą i pokrojoną rzodkiewkę oraz ogórka.
  5. Zioła umyjcie, posiekajcie drobno i też dodajcie do zupy. Wrzućcie jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
  6. Wszystko razem wymieszajcie i doprawcie przyprawami. Warto dodać więcej pieprzu, a mniej soli.
  7. Po przygotowaniu, chłodnik odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Podawajcie na zimno – właśnie tak powinno się podawać chłodnik litewski!