
Młoda kapusta to prawdziwy skarb wiosennej kuchni. Można jeść ją na nawet na surowo, ale najlepiej smakuje podduszona z masłem i koperkiem. Jest idealnym dodatkiem do obiadu. Można zrobić z nią kotlety, ukisić ją lub zrobić pyszne kopytka z młodą kapustą. Młoda kapusta w wersji słodko-kwaśnej jest wybitnie smaczna. Robi się ją błyskawicznie. Przepis można łatwo zmienić i zrobić go w wersji wegetariańskiej lub nawet wegańskiej. Spróbujcie koniecznie.
Przepis na słodko-kwaśną młodą kapustę
Podajemy przepis na kapustę słodko-kwaśną w wersji mięsnej. Jeśli chcecie zrobić ją w wersji wegetariańskiej, bo ograniczacie spożywanie mięsa, możecie łatwo pominąć skwarki.
Składniki na kapustę słodko-kwaśną
- Główka młodej kapusty
- Łyżka oliwy z oliwek
- Łyżka masła
- Sól
- Pieprz biały
- 2 łyżki miodu lub cukru
- 2 łyżki octu winnego
- Pół pęczka koperku
- 100 g boczku na skwarki
Przygotowanie młodej kapusty duszonej
- Kapustę umyjcie, podzielcie ją ostrym nożem na 4 części.
- Poszatkujcie kapustę.
- W garnku rozgrzejcie łyżkę oliwy z oliwek. Dodajcie kapistę. Przesmażcie ją chwilę.
- Podlejcie kapustę wodą, aby przykryła ona kapustę. Dodajcie masło.
- Posólcie kapustę, dodajcie cukier lub miód i ocet.
- Gotujcie kapustę do miękkości.
- Pokrójcie boczek lub bekon w małe kostki.
- Na osobnej patelni podsmażcie bekon na chrupiące skwarki.
- Posiekajcie drobno koperek. Dodajcie go do ugotowanej kapusty. Doprawcie do smaku solą i pieprzem.
- Jeśli robicie kapustę w wersji wegetariańskiej, nałóżcie ją od razu na talerze. Jest gotowa do jedzenia. Jeśli chcecie zrobić ją w mięsnej, bardziej kalorycznej i treściwej wersji, dodajcie teraz podsmażony na skwarki bekon.
Kapusta jest smaczna nawet sama, jako kolacja na ciepło. Wiele osób chwali ją sobie jako dodatek do letniego obiadu. Podajcie kapustę z ziemniakami i pieczonym mięsem, kotletem jajecznym lub zrazami. Smakuje naprawdę wybitnie w każdym towarzystwie.
Czytaj także: