Mamy cudowny przepis na młodą kapustę. W tej słodko-kwaśnej wersji to niebo w gębie
Gotujmy.pl/kloruś
Newsy

Mamy cudowny przepis na młodą kapustę. W tej słodko-kwaśnej wersji to niebo w gębie

Młoda, słodko-kwaśna kapusta to idealny wiosenny dodatek do obiadu. Zakochacie się w tym przepisie.

Młoda kapusta to prawdziwy skarb wiosennej kuchni. Można jeść ją na nawet na surowo, ale najlepiej smakuje podduszona z masłem i koperkiem. Jest idealnym dodatkiem do obiadu. Można zrobić z nią kotlety, ukisić ją lub zrobić pyszne kopytka z młodą kapustą. Młoda kapusta w wersji słodko-kwaśnej jest wybitnie smaczna. Robi się ją błyskawicznie. Przepis można łatwo zmienić i zrobić go w wersji wegetariańskiej lub nawet wegańskiej. Spróbujcie koniecznie.

Przepis na słodko-kwaśną młodą kapustę

Podajemy przepis na kapustę słodko-kwaśną w wersji mięsnej. Jeśli chcecie zrobić ją w wersji wegetariańskiej, bo ograniczacie spożywanie mięsa, możecie łatwo pominąć skwarki.

Składniki na kapustę słodko-kwaśną

  • Główka młodej kapusty
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Łyżka masła
  • Sól
  • Pieprz biały
  • 2 łyżki miodu lub cukru
  • 2 łyżki octu winnego
  • Pół pęczka koperku
  • 100 g boczku na skwarki
Zobacz także
kapusta pekińska z patelni

Kapusta pekińska z patelni to pyszny dodatek do obiadu. Dodajcie łyżkę masła i 1 nietypowy składnik

Kapusta czerwona do słoików. Przepis na smaczną surówkę do obiadu

Kapusta czerwona do słoików. Przepis na smaczną surówkę do obiadu

Przygotowanie młodej kapusty duszonej

  1. Kapustę umyjcie, podzielcie ją ostrym nożem na 4 części.
  2. Poszatkujcie kapustę.
  3. W garnku rozgrzejcie łyżkę oliwy z oliwek. Dodajcie kapistę. Przesmażcie ją chwilę.
  4. Podlejcie kapustę wodą, aby przykryła ona kapustę. Dodajcie masło.
  5. Posólcie kapustę, dodajcie cukier lub miód i ocet.
  6. Gotujcie kapustę do miękkości.
  7. Pokrójcie boczek lub bekon w małe kostki.
  8. Na osobnej patelni podsmażcie bekon na chrupiące skwarki.
  9. Posiekajcie drobno koperek. Dodajcie go do ugotowanej kapusty. Doprawcie do smaku solą i pieprzem.
  10. Jeśli robicie kapustę w wersji wegetariańskiej, nałóżcie ją od razu na talerze. Jest gotowa do jedzenia. Jeśli chcecie zrobić ją w mięsnej, bardziej kalorycznej i treściwej wersji, dodajcie teraz podsmażony na skwarki bekon.

Kapusta jest smaczna nawet sama, jako kolacja na ciepło. Wiele osób chwali ją sobie jako dodatek do letniego obiadu. Podajcie kapustę z ziemniakami i pieczonym mięsem, kotletem jajecznym lub zrazami. Smakuje naprawdę wybitnie w każdym towarzystwie.

Czytaj także:

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA