Młoda kapusta to prawdziwy skarb wiosennej kuchni. Można jeść ją na nawet na surowo, ale najlepiej smakuje podduszona z masłem i koperkiem. Jest idealnym dodatkiem do obiadu. Można zrobić z nią kotlety, ukisić ją lub zrobić pyszne kopytka z młodą kapustą. Młoda kapusta w wersji słodko-kwaśnej jest wybitnie smaczna. Robi się ją błyskawicznie. Przepis można łatwo zmienić i zrobić go w wersji wegetariańskiej lub nawet wegańskiej. Spróbujcie koniecznie.

Przepis na słodko-kwaśną młodą kapustę

Podajemy przepis na kapustę słodko-kwaśną w wersji mięsnej. Jeśli chcecie zrobić ją w wersji wegetariańskiej, bo ograniczacie spożywanie mięsa, możecie łatwo pominąć skwarki.

Składniki na kapustę słodko-kwaśną

  • Główka młodej kapusty
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Łyżka masła
  • Sól
  • Pieprz biały
  • 2 łyżki miodu lub cukru
  • 2 łyżki octu winnego
  • Pół pęczka koperku
  • 100 g boczku na skwarki

Przygotowanie młodej kapusty duszonej

  1. Kapustę umyjcie, podzielcie ją ostrym nożem na 4 części.
  2. Poszatkujcie kapustę.
  3. W garnku rozgrzejcie łyżkę oliwy z oliwek. Dodajcie kapistę. Przesmażcie ją chwilę.
  4. Podlejcie kapustę wodą, aby przykryła ona kapustę. Dodajcie masło.
  5. Posólcie kapustę, dodajcie cukier lub miód i ocet.
  6. Gotujcie kapustę do miękkości.
  7. Pokrójcie boczek lub bekon w małe kostki.
  8. Na osobnej patelni podsmażcie bekon na chrupiące skwarki.
  9. Posiekajcie drobno koperek. Dodajcie go do ugotowanej kapusty. Doprawcie do smaku solą i pieprzem.
  10. Jeśli robicie kapustę w wersji wegetariańskiej, nałóżcie ją od razu na talerze. Jest gotowa do jedzenia. Jeśli chcecie zrobić ją w mięsnej, bardziej kalorycznej i treściwej wersji, dodajcie teraz podsmażony na skwarki bekon.

Kapusta jest smaczna nawet sama, jako kolacja na ciepło. Wiele osób chwali ją sobie jako dodatek do letniego obiadu. Podajcie kapustę z ziemniakami i pieczonym mięsem, kotletem jajecznym lub zrazami. Smakuje naprawdę wybitnie w każdym towarzystwie.

Czytaj także:

Zobacz także: