Mamy cudowny przepis na młodą kapustę. W tej słodko-kwaśnej wersji to niebo w gębie
Gotujmy.pl/kloruś
Newsy

Mamy cudowny przepis na młodą kapustę. W tej słodko-kwaśnej wersji to niebo w gębie

Młoda, słodko-kwaśna kapusta to idealny wiosenny dodatek do obiadu. Zakochacie się w tym przepisie.

Młoda kapusta to prawdziwy skarb wiosennej kuchni. Można jeść ją na nawet na surowo, ale najlepiej smakuje podduszona z masłem i koperkiem. Jest idealnym dodatkiem do obiadu. Można zrobić z nią kotlety, ukisić ją lub zrobić pyszne kopytka z młodą kapustą. Młoda kapusta w wersji słodko-kwaśnej jest wybitnie smaczna. Robi się ją błyskawicznie. Przepis można łatwo zmienić i zrobić go w wersji wegetariańskiej lub nawet wegańskiej. Spróbujcie koniecznie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na słodko-kwaśną młodą kapustę

Podajemy przepis na kapustę słodko-kwaśną w wersji mięsnej. Jeśli chcecie zrobić ją w wersji wegetariańskiej, bo ograniczacie spożywanie mięsa, możecie łatwo pominąć skwarki.

Składniki na kapustę słodko-kwaśną

  • Główka młodej kapusty
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Łyżka masła
  • Sól
  • Pieprz biały
  • 2 łyżki miodu lub cukru
  • 2 łyżki octu winnego
  • Pół pęczka koperku
  • 100 g boczku na skwarki
Zobacz także
kapusta pekińska z patelni

Kapusta pekińska z patelni to pyszny dodatek do obiadu. Dodajcie łyżkę masła i 1 nietypowy składnik

Kapusta czerwona do słoików. Przepis na smaczną surówkę do obiadu

Kapusta czerwona do słoików. Przepis na smaczną surówkę do obiadu

Przygotowanie młodej kapusty duszonej

  1. Kapustę umyjcie, podzielcie ją ostrym nożem na 4 części.
  2. Poszatkujcie kapustę.
  3. W garnku rozgrzejcie łyżkę oliwy z oliwek. Dodajcie kapistę. Przesmażcie ją chwilę.
  4. Podlejcie kapustę wodą, aby przykryła ona kapustę. Dodajcie masło.
  5. Posólcie kapustę, dodajcie cukier lub miód i ocet.
  6. Gotujcie kapustę do miękkości.
  7. Pokrójcie boczek lub bekon w małe kostki.
  8. Na osobnej patelni podsmażcie bekon na chrupiące skwarki.
  9. Posiekajcie drobno koperek. Dodajcie go do ugotowanej kapusty. Doprawcie do smaku solą i pieprzem.
  10. Jeśli robicie kapustę w wersji wegetariańskiej, nałóżcie ją od razu na talerze. Jest gotowa do jedzenia. Jeśli chcecie zrobić ją w mięsnej, bardziej kalorycznej i treściwej wersji, dodajcie teraz podsmażony na skwarki bekon.

Kapusta jest smaczna nawet sama, jako kolacja na ciepło. Wiele osób chwali ją sobie jako dodatek do letniego obiadu. Podajcie kapustę z ziemniakami i pieczonym mięsem, kotletem jajecznym lub zrazami. Smakuje naprawdę wybitnie w każdym towarzystwie.

Czytaj także:

Pieczona młoda kapusta na ostro dla wszystkich fanów ciekawych smaków. Zakochacie się!
Gotujmy.pl/IgraszkiLosu
Newsy
Pieczona młoda kapusta na ostro dla wszystkich fanów ciekawych smaków. Zakochacie się!
Kapusta pieczona z tego przepisu to prawdziwy hit. Jedzcie ja samą lub z dodatkami. Jest przepyszna!

Sezon na młodą kapustę w pełni. Oczywiście możecie dusić ją z koperkiem , robić młodą kapustę w słodko-kwaśnej wersji, lub kisić kapustę podobnie jak ogórki małosolne . Mamy dal was jednak prawdziwy hit. Przepis na pieczoną kapustę. Jeśli uważacie, ze najsmaczniejszym elementem gołąbków jest właśnie spieczona kapusta, na pewno pokochacie też ten przepis. Kapusta jest to w lekko ostrej wersji, ale dodane przyprawy można modyfikować pod własny gust. Możecie dodać do marynaty trochę miodu lub tymianku, jeśli lubicie dania ostro-słodkie. Przepis na pieczoną młodą kapustę Taka kapusta jest świetnym dodatkiem do dan z grilla, ale dobrze zastępuje też kolacje lub inne posiłki. Składniki na pieczoną kapustę Główka młodej kapusty 3 ząbki czosnku Papryczka chili Garść kolendry 4 łyżki oliwy z oliwek Łyżeczka soli Pół łyżeczki pieprzu Przygotowanie kapusty Pokrójcie kapustę w plastry lub ćwiartki. Ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę. Posiekajcie drobno papryczkę chili wcześniej wyciągając z niej ziarna. Posiekajcie kolendrę lub potnijcie ją nożyczkami. Wymieszajcie rozgniecione ząbki czosnku z papryczką chili, kolendrą, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Stwórzcie jednolitą pastę. Przygotowaną pastą posmarujcie plastry kapusty z dwóch stron. Wyłóżcie blachę papierem do pieczenia. Wyłóżcie na blaszce plastry kapusty. Włóżcie blaszkę do rozgrzanego piekarnika, pieczcie ją przez ok. 30 minut. Wyciągnijcie z piekarnika i posypcie świeżą kolendrą lub szczypiorkiem albo natką pietruszki. Możecie też zmodyfikować przepis na kapustę i dodać do niej takie dodatki: Odrobinę miodu Sos sojowy Siekane orzeszki arachidowe Drobno posiekaną szalotkę Na blachę do...

Szybki kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Przepis na zupę na 2 dni
Gotujmy.pl/kucharka_1991
Newsy
Szybki kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Przepis na zupę na 2 dni
Szybki przepis na kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Jeśli szukacie pomysłu na pyszną zupę, koniecznie zróbcie ją z tego przepisu. Wystarczy wam aż na 2 dni. Kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty będzie gotowy w 40 minut.

Sezonowe warzywa to wspaniałe składniki do zrobienia pysznych dań. Są smaczne i delikatne. Jednym z nich jest młoda kapusta, którą w sezonie wiosennym możemy kupić na targach lub bazarkach. Z młodej kapusty możecie przyrządzić wiosenną wersję kapuśniaku, który zachwyci was swoim smakiem. Młoda kapusta już po kilku minutach gotowania staje się miękka, chrupiąca i bardzo aromatyczna. Jeśli macie ochotę na inne dania z młodej kapusty, koniecznie wypróbujcie przepis na młodą kapustę z podsmażoną kiełbasą i koperkiem . Jest po prostu przepyszny.  Przepis na kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty Kapuśniak to bardzo pożywna i smaczna zupa. Możecie urozmaicić ją dodatkiem ziemniaków, żeberek, kiełbasy lub wędzonym boczkiem. My proponujemy wam przyrządzić go z dodatkiem młodej kapusty. Tę pyszną zupę koniecznie trzeba zrobić, póki sezon na młodą kapustę trwa. Młoda kapusta ma więcej witaminy C niż biała, dlatego warto jeść jej jak najwięcej. Składniki: włoszczyzna pół główki kapusty młodej 30 dag kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 liść laurowy 8 ziarenek pieprzu 25 dag boczku wędzonego 2-3 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz ewentualnie: kostka rosołowa Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty? Włoszczyznę i młodą kapustę zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach. Kiszoną kapustę pokrójcie drobno. Cebulę i boczek pokrójcie w kosteczkę.  Do garnka przełóżcie startą młodą kapustę i włoszczyznę. Dolejcie 1,25 l wody. Dodajcie ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz ziarnisty. Gotujcie około 10-12 minut. Do drugiego, większego garnka przełóżcie pokrojoną kapustę kiszoną, zalejcie ją 1 l wody i ugotujcie.  Na suchej patelni podsmażcie boczek. Kiedy tłuszcz wytopi się z...

Przepis na młodą kapustę z koperkiem. Idealna do mięsa i na obiad
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy
Przepis na młodą kapustę z koperkiem. Idealna do mięsa i na obiad
Szukacie przepisu na pyszną młodą kapustę? Oto on! Kapusta na ciepło z koperkiem doskonale sprawdzi się na obiad.

Ania321, użytkowniczka gotujmy.pl, podzieliła się z nami swoim sprawdzonym przepisem na młodą kapustę z dodatkiem koperku. Możecie podawać ją na ciepo jako samodzielne, lekkie danie albo jako dodatek do obiadu zamiast surówki. Doskonale smakuje z klasycznymi potrawami jak np. kotlet schabowy albo mielony  z ziemniakami. Młoda kapusta ma bardziej intensywny zielony kolor niż stara, a w smaku jest nieco łagodniejsza i słodsza. Przepis na młodą kapustę z koperkiem Składniki 1 główka młodej kapusty 1 pęczek świeżego koperku 1 łyżka mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka śmietany 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka uniwersalnej przyprawy Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Kapustę obierzcie z zewnętrznych liści i drobno poszatkujcie. Do dużego garnka wrzućcie kapustę, a następnie dolejcie tyle wody, aby przykryła kapustę. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie przez 5 minut, odlejcie trochę wody i dodajcie przyprawy do smaku: sól, pieprz oraz przyprawę uniwersalną.  Do kapusty dodajcie również koncentrat pomidorowy oraz drobno posiekany koperek, całość wymieszajcie i gotujcie na wolnym ogniu przez około 15 minut. W międzyczasie zróbcie zasmażkę ze smalcu i czubatej łyżki mąki, a następnie całość dodajcie wraz ze śmietaną do kapusty.  Gotujcie przez minutę, ciągle mieszając, aby wszystkie składniki się dokładnie połączyły. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Co można zrobić z młodej kapusty? Oprócz zasmażanej młodej kapusty możecie zrobić również przepyszny kapuśniak , który robi się ekspresowo albo gołąbki . Dzięki temu, że kapusta jest o wiele bardziej miękka niż ta starsza, z łatwością poradzicie sobie z zawijaniem gołąbków w liście. Młodą kapustę można...

Idealna zupa na lato. Zróbcie lekką zupę z młodej kapusty SEO: Przepis na zupę z młodej kapusty z dodatkami. Lekki i pyszny letni obiad
Gotujmy.pl/ziutula
Newsy
Przepis na zupę z młodej kapusty z dodatkami. Lekki i pyszny letni obiad
Ta zupa idealnie sprawdzi się na letni obiad. Jest bardzo lekka, ale dobrze syci. Wykorzystajcie do niej młodą kapustę i kilka innych dodatków.

Sezon na młodą kapustę w pełni. Jeśli zrobiliście już duszoną młodą kapustę z koperkiem , kapustę w słodko-kwaśnej wersji i macie ochotę na więcej pomysłów z kapustą w roli głównej , bardzo ucieszy was ten przepis. To świetny pomysł na obiad w ciepły dzień, kiedy nie za bardzo macie ochotę na ciężki posiłek lub kilkudaniowy obiad. Przepis na lekką zabielaną zupę z młodą kapustą Ta zupa wręcz smakuje wiosną. Zrobicie ją z młodej kapusty i kilku innych dodatków. Swobodnie możecie modyfikować ten przepis i zrobić go z warzyw, które macie akurat pod ręką. Receptura jest bardzo elastyczna. Składniki na zupę z młodej kapusty Młoda kapusta 3 litry wody 5 ziemniaków Pół pęczka włoszczyzny Puszka groszku konserwowego 2 łyżki masła Papryka chili Łyżeczka curry Trochę soli 200 g śmietany 12% 4 łyżeczki mąki Pęczek natki pietruszki Pół łyżeczki zielonego pieprzu Przygotowanie wiosennej zupy z młodej kapusty Opłuczcie kapustę pod wodą. Pokrójcie kapustę w drobne kawałki i włóżcie do miski. Wodę zagotujcie w garnku. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie je w kostkę. Obierzcie włoszczyznę i pokrójcie ją w drobną kostkę lub słupki, albo wykorzystajcie mrożoną włoszczyznę. Włóżcie ziemniaki i włoszczyznę do gotującej się wody i gotujcie je przez ok. 15 minut. Możecie dodać też liście laurowe, ziele angielskie i inne przyprawy. Wsypcie pokrojoną kapustę. Otwórzcie puszkę groszkiem i wsypcie groszek z zalewą do zupy. Dodajcie do zupy masło i gotujcie przez ok. 10 minut. Słodką śmietankę wymieszajcie z mąką i wlejcie do zupy. Mieszajcie do zagotowania. Wsypcie siekaną natkę pietruszki, pieprz zielony, paprykę chili i curry. Doprawcie zupę do smaku solą....