Małosolne ogórki mogą szkodzić zdrowiu. Kto nie powinien ich jeść?
Pixabay
Newsy

Małosolne ogórki mogą szkodzić zdrowiu. Kto nie powinien ich jeść?

Myśleliście, że ogórki małosolne to samo zdrowie? Niekoniecznie. W tym wypadku ich nie jedzcie.

Powoli rozpoczyna się sezon ogórkowy. Jedzenie ogórków w postaci małosolnych jest jednym z ulubionych sposobów Polaków na jedzenie tych świeżych warzyw. Wydawać się może, że to samo zdrowie, a ogórki małosolne są bardzo zdrową przekąską. Nie do końca. Nie każdy skorzysta na włączeniu ich do diety. Sprawdźcie, czy nie macie dolegliwości, przez którą powinniście ich unikać.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ogórki małosolne – zdrowe czy niezdrowe?

Ogórki małosolne są ogólnie zdrowe. Muszą być jednak jedzone z umiarem albo przygotowywane z niewielką ilością soli. Jedzenie ogórków małosolnych to jeden ze sposobów zwiększania udziału warzyw w diecie. Polacy wciąż jedzą ich o wiele za mało. Nie każdy skorzysta na zwiększeniu spożycia ogórków małosolnych. Nie jedzcie ich za dużo, jeśli macie któreś z tych schorzeń:

Nadciśnienie tętnicze

Kiszonki, w tym ogórki małosolne zawierają naprawdę dużo soli. To ona jest największym wrogiem osób chorujących na nadciśnienie. By zbalansować niekorzystny wpływ soli na organizm można jeść produkty bogate w potas.

Najbardziej polecana dieta w nadciśnieniu to dieta DASH. Jeśli macie nadciśnienie, jedzcie ogórki małosolne i inne kiszonki z umiarem.

Zobacz także
Ogórki małosolne z chili i miodem. Prosty przepis na smaczne ogórki małosolne

Ogórki małosolne z chili i miodem. Prosty przepis na chrupkie ogórki małosolne

Ogórki małosolne po rosyjsku. Przepis na ogórki bez wody

Ogórki małosolne po rosyjsku (na sucho). Przepis na ogórki bez wody

Refluks i zgaga

Słone i kwaśne produkty nie są sprzymierzeńcami osób chorych na refluks. Jeśli dotyczy was ta przypadłość, jedzcie ogórki małosolne z umiarem i stawiajcie raczej na te mniej ukiszone.

Wrzody żołądka

Jeśli ogórki małosolne są kwaśne i trochę przekiszone, mają w sobie dużo kwasów organicznych. Te mogą podrażniać błonę śluzową żołądka. Jeśli dotyczy was ten problem, wybierajcie raczej ogórki miksowane, przetarte np. tę zupę z ogórków i awokado na zimno.

Alergie i nadwrażliwość na histaminę

Kiszonki, w tym ogórki małosolne zawierają spore ilości histaminy, która jest odpowiedzialna za reakcje alergiczne. Jedzenie kiszonek może więc powodować zwiększenie objawów alergii albo ogólnie nasilać ją.

Kamica nerkowa

Zbyt duża ilość sodu w diecie nasila powstawanie kamieni szczawioanowo-wapniowych. Chodzi o fakt, że sód nasila wydzielanie wapnia z organizmu tym samym obciążając nerki dodatkowo.

Czytaj także:

Przepis na ogórki małosolne Ewy Wachowicz. Mocno chrupiące i soczyste
Pixabay/ONS.pl
Newsy
Przepis na ogórki małosolne Ewy Wachowicz. Mocno chrupiące i soczyste
Przepis Ewy Wachowicz na ogórki małosolne jest sprawdzony i niezastąpiony. Już nie będziecie szukać innego!

Ewa Wachowicz zdradziła, że jedną z jej ulubionych letnich przekąsek są ogórki małosolne. Uwielbia przegryzać je jako przekąskę w ciepły, letni dzień. Ewa podała też sprawdzony przepis na ogórki małosolne, który sprawdza się u niej zawsze i który możecie wykorzystać siebie w domu! Ogórki małosolne według Ewy Wachowicz Ewa Wachowicz to autorytet kulinarny dla wielu Polaków. Słynie z bardzo dobrych, sprawdzonych i dość tradycyjnych przepisów. Chętnie i często dzieli się przepisami na dania, które świetnie sprawdzają się w jej kuchni. Była miss ma też swój program kulinarny. By przygotować ogórki małosolne z przepisu Ewy Wachowicz, potrzebujecie: Ok. 1 kg małych ogórków gruntowych Kilka gałązek kopru lub liści winogron, jeśli macie do nich dostęp 4 ząbki czosnku Kilka ziarenek ziela angielskiego 5 liści laurowych Kawałek korzenia chrzanu o wielkości ok. 10 cm Łyżkę soli (na każdy litr wody ) Przygotowanie ogórków małosolnych od Ewy Wachowicz Ogórki umyjcie i ułóżcie w naczyniu do ogórków małosolnych. Dodajcie wszystkie składniki do naczynia. Przygotujcie solankę (korzystając z proporcji 1 łyżka soli na litr wody). Zalejcie ogórki solanką, całkowicie je zakrywając. Przykrycie naczynie specjalną pokrywką lub talerzem. Odczekajcie 2-3 dni. Po tym czasie ogórki powinny być gotowe. Ogórki małosolne – czy są zdrowe? Choć z nazwy mogłoby wynikać, że w ogórkach małosolnych jest mało soli, to dalej jest to dość znaczna ilość. Umiar w jedzeniu ogórków małosolnych muszą zachować osoby, które cierpią na nadciśnienie. Jeśli to was nie dotyczy i wiecie, że nie jadacie za dużo soli z innymi posiłkami, śmiało jedzcie...

Po ilu dniach ogórki małosolne są gotowe? Zjedzcie je, zanim zmienią się w kiszone
Adobe Stock
Newsy
Po ilu dniach ogórki małosolne są gotowe? Zjedzcie je, zanim zmienią się w kiszone
Ile kisi się ogórki, żeby były małosolne, a nie kiszone? W odróżnieniu od ogórków kiszonych, małosolne mają delikatny słonawy smak, pachną aromatyczną zalewą, którą zostały zalane i apetycznie chrupią. Ważne więc, żeby nie kisić ogórków małosolnych zbyt długo, inaczej wyjdą wam zwykle ogórki kiszone.

Jedną z nielicznych wad ogórków małosolnych jest to, że dość szybko zmieniają się w ogórki kiszone . Jeśli chcecie podać ogórki małosolne jako przekąskę do grilla, musicie dobrze wyliczyć, kiedy zalać ogórki zalewą, aby małosolne były gotowe dokładnie w dzień imprezy grillowej. Jeśli nie zjecie ich wystarczająco szybko, ogórki małosolne zmienią się w kiszone. Dalej będą więc smaczne, ale to już nie ten sam smak i nie ta sama chrupkość, którą wielu uwielbia. Kiedy ogórki małosolne są gotowe? To kiedy ogórki małosolne są gotowe, zależy od tego, jaką wodą zalewacie ogórki . Prostym trikiem na przyspieszenie dojrzewania ogórków małosolnych jest zalanie ich gorącą solanką. Ogórki szybciej zmieniają się wtedy z surowych w małosolne. Można jeść je już po 2 dniach od zakiszenia. Jeśli zalewacie ogórki małosolne zimną wodą, spróbujcie ich po ok. 4 dniach od zakiszenia. Będą wtedy smakować amatorom bardzo delikatnego, słono-kwaskowego smaku. Im dłużej ogórki małosolne będą leżały w zalewie, tym bardziej kwaśne będą się robić. Jeśli lubicie, kiedy ich smak jest bardziej intensywny, jedzcie je po 6 dniach od zalania zimną zalewą, a po 3-4 dniach od zalania gorącą zalewą. Jaka jest najlepsza zalewa na małosolne ogórki? Kluczem do sukcesu ogórków małosolnych jest (oprócz właściwego czasu oczekiwania) przygotowanie smacznej zalewy. Dodajcie do niej: Litr wody odpowiedniej do ogórków małosolnych Łyżkę soli Koper razem z gałązkami Kilka ząbków czosnku Ziarna ziela angielskiego Liście laurowe Chrzan w korzeniu Ziarna pieprzu Czytaj także: Ogórki małosolne Karola Okrasy. Przepis na smaczne ogórki małosolne z liściem...

Cierpicie na nadciśnienie? Te produkty zawierają ogromne ilości soli. Lepiej na nie uważajcie
AdobeStock
Newsy
Cierpicie na nadciśnienie? Te produkty zawierają ogromne ilości soli. Lepiej na nie uważajcie
Zastanawialiście się kiedyś nad tym ile soli znajduje się w waszych ulubionych produktach? Można się zdziwić!

Kto choruje na nadciśnienie, ten dobrze wie, że z solą nie należy przesadzać. A niestety, w polskiej kuchni zdecydowanie się jej nadużywa! W nadmiernych ilościach solimy wszystko – zupy, sałatki, kotlety czy ziemniaki, podczas gdy dziennie zapotrzebowanie na sól równa się płaskiej łyżeczce do herbaty. A większość z nas używa jej więcej do przygotowania obiadu, nie mówiąc o reszcie posiłków! W niektórych produktach soli jest jednak tak dużo, że lepiej całkowicie je odstawić. Sprawdźcie, czego należy unikać. Które produkty zawierają najwięcej soli? Sól jest dziś praktycznie wszędzie. Nawet w słodyczach! Część produktów spożywczych zawiera jej jednak bardzo dużo i osoby cierpiące m.in. na nadciśnienie nie powinny ich spożywać lub robić to bardzo rzadko: Wędliny – nie wszystkie mięsne wyroby są pełne soli, jednak zdecydowanie najwięcej zawiera ich salami , kiełbasa zwyczajna i podwawelska. Ryby – jeśli przepadacie za wędzoną makrelą czy łososiem , to niestety nie mamy dobrych wiadomości. Wędzone ryby są bardzo słone, ale dotyczy to także tuńczyka w puszce oraz śledzi w oleju i marynowanych. Nie warto rezygnować z ryb, ponieważ są bardzo zdrowe – lepiej jednak kupić po prostu świeżą rybę i np. udusić ją na parze lub usmażyć z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Sery – osoby ograniczające sól w swojej diecie zdecydowanie powinny odstawić ser camembert, brie, edamski i feta oraz polskie oscypki . Słone przekąski – kwestia oczywista, ale należy o niej wspomnieć. Chipsy, paluszki, krakersy czy solone orzeszki zawierają ogromne ilości soli! Płatki śniadaniowe – ta informacja może być dla wielu zaskakująca, ale klasyczne płatki kukurydziane również są mocno solone w procesie produkcji! Jeżeli przepadacie za płatkami z...

Ogórki małosolne to samo zdrowie. Ale czy są zdrowsze od zwykłych „kiszonych”?
Adobe Stock
Newsy
Ogórki małosolne to samo zdrowie. Ale czy są zdrowsze od zwykłych „kiszonych”?
Sezon ogórkowy trwa. Które ogórki są najlepsze dla zdrowia? Świeże, małosolne, a może kiszone?

Ogórki to zdrowie i kropka. Tym niemniej w zależności od stopnia ich sfermentowania – czyli ukiszenia różnią się one odrobinę swoim składem i składnikami odżywczymi. Głównej różnicy upatruje się w zawartości witaminy C. W zależności od tego czy ogórki były kiszone przez 1 dzień, 2 dni, czy więcej – zmienia się stężenie witaminy w ich składzie. Tak czy siak, nie od dziś wiadomo, że jedzenie ogórków kiszonych w dowolnej postaci przynosi ludzkiemu organizmowi same korzyści. Ogórki kiszone: Są źródłem naturalnych probiotyków, czyli kultur bakterii pozytywnie oddziałujących na organizm w przewodzie pokarmowym Są małokaloryczne i lekkostrawne dzięki dużej zawartości błonnika Zawierają acetylocholinę, substancję pozytywnie wpływającą na perystaltykę jelit i właściwe ciśnienie krwi Zawierają sporo witamin z grupy B, a także witaminy C,E,A i K Zwiększają przyswajalność żelaza Które ogórki zawierają więcej witaminy C? Jak już wspomnieliśmy, przedmiotem dyskusji może być zawartość witaminy C w ogórkach kiszonych i ogórkach świeżych. Panują różne, często sprzeczne opinie na ten temat. Badania naukowe wykazały jednak, że świeże ogórki zawierają średnio 3,2 mg witaminy C na 100 g warzywa bez skórki. Tymczasem ogórki kiszone mogą „pochwalić się” nieco większą zawartością tej witaminy. Szacuje się tę wartość na ok. 4 mg na 100 g. Jak widać, przedstawione wartości są na tyle małe, że trudno mówić, o tym że jedne ogórki są znacznie zdrowsze od drugich – przynajmniej jeśli chodzi o zawartość witaminy C. Czy ogórki małosolne są mniej zdrowe od ogórków kiszonych? Podobnie rzecz ma...