Powoli rozpoczyna się sezon ogórkowy. Jedzenie ogórków w postaci małosolnych jest jednym z ulubionych sposobów Polaków na jedzenie tych świeżych warzyw. Wydawać się może, że to samo zdrowie, a ogórki małosolne są bardzo zdrową przekąską. Nie do końca. Nie każdy skorzysta na włączeniu ich do diety. Sprawdźcie, czy nie macie dolegliwości, przez którą powinniście ich unikać.

Ogórki małosolne – zdrowe czy niezdrowe?

Ogórki małosolne są ogólnie zdrowe. Muszą być jednak jedzone z umiarem albo przygotowywane z niewielką ilością soli. Jedzenie ogórków małosolnych to jeden ze sposobów zwiększania udziału warzyw w diecie. Polacy wciąż jedzą ich o wiele za mało. Nie każdy skorzysta na zwiększeniu spożycia ogórków małosolnych. Nie jedzcie ich za dużo, jeśli macie któreś z tych schorzeń:

Nadciśnienie tętnicze

Kiszonki, w tym ogórki małosolne zawierają naprawdę dużo soli. To ona jest największym wrogiem osób chorujących na nadciśnienie. By zbalansować niekorzystny wpływ soli na organizm można jeść produkty bogate w potas.

Najbardziej polecana dieta w nadciśnieniu to dieta DASH. Jeśli macie nadciśnienie, jedzcie ogórki małosolne i inne kiszonki z umiarem.

Zobacz także:

Refluks i zgaga

Słone i kwaśne produkty nie są sprzymierzeńcami osób chorych na refluks. Jeśli dotyczy was ta przypadłość, jedzcie ogórki małosolne z umiarem i stawiajcie raczej na te mniej ukiszone.

Wrzody żołądka

Jeśli ogórki małosolne są kwaśne i trochę przekiszone, mają w sobie dużo kwasów organicznych. Te mogą podrażniać błonę śluzową żołądka. Jeśli dotyczy was ten problem, wybierajcie raczej ogórki miksowane, przetarte np. tę zupę z ogórków i awokado na zimno.

Alergie i nadwrażliwość na histaminę

Kiszonki, w tym ogórki małosolne zawierają spore ilości histaminy, która jest odpowiedzialna za reakcje alergiczne. Jedzenie kiszonek może więc powodować zwiększenie objawów alergii albo ogólnie nasilać ją.

Kamica nerkowa

Zbyt duża ilość sodu w diecie nasila powstawanie kamieni szczawioanowo-wapniowych. Chodzi o fakt, że sód nasila wydzielanie wapnia z organizmu tym samym obciążając nerki dodatkowo.

Czytaj także: