Małosolne ogórki mogą szkodzić zdrowiu. Kto nie powinien ich jeść?
Pixabay
Newsy

Małosolne ogórki mogą szkodzić zdrowiu. Kto nie powinien ich jeść?

Myśleliście, że ogórki małosolne to samo zdrowie? Niekoniecznie. W tym wypadku ich nie jedzcie.
Anna Urbańska
maj 05, 2021

Powoli rozpoczyna się sezon ogórkowy. Jedzenie ogórków w postaci małosolnych jest jednym z ulubionych sposobów Polaków na jedzenie tych świeżych warzyw. Wydawać się może, że to samo zdrowie, a ogórki małosolne są bardzo zdrową przekąską. Nie do końca. Nie każdy skorzysta na włączeniu ich do diety. Sprawdźcie, czy nie macie dolegliwości, przez którą powinniście ich unikać.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ogórki małosolne – zdrowe czy niezdrowe?

Ogórki małosolne są ogólnie zdrowe. Muszą być jednak jedzone z umiarem albo przygotowywane z niewielką ilością soli. Jedzenie ogórków małosolnych to jeden ze sposobów zwiększania udziału warzyw w diecie. Polacy wciąż jedzą ich o wiele za mało. Nie każdy skorzysta na zwiększeniu spożycia ogórków małosolnych. Nie jedzcie ich za dużo, jeśli macie któreś z tych schorzeń:

Nadciśnienie tętnicze

Kiszonki, w tym ogórki małosolne zawierają naprawdę dużo soli. To ona jest największym wrogiem osób chorujących na nadciśnienie. By zbalansować niekorzystny wpływ soli na organizm można jeść produkty bogate w potas.

Najbardziej polecana dieta w nadciśnieniu to dieta DASH. Jeśli macie nadciśnienie, jedzcie ogórki małosolne i inne kiszonki z umiarem.

Zobacz także

Refluks i zgaga

Słone i kwaśne produkty nie są sprzymierzeńcami osób chorych na refluks. Jeśli dotyczy was ta przypadłość, jedzcie ogórki małosolne z umiarem i stawiajcie raczej na te mniej ukiszone.

Wrzody żołądka

Jeśli ogórki małosolne są kwaśne i trochę przekiszone, mają w sobie dużo kwasów organicznych. Te mogą podrażniać błonę śluzową żołądka. Jeśli dotyczy was ten problem, wybierajcie raczej ogórki miksowane, przetarte np. tę zupę z ogórków i awokado na zimno.

Alergie i nadwrażliwość na histaminę

Kiszonki, w tym ogórki małosolne zawierają spore ilości histaminy, która jest odpowiedzialna za reakcje alergiczne. Jedzenie kiszonek może więc powodować zwiększenie objawów alergii albo ogólnie nasilać ją.

Kamica nerkowa

Zbyt duża ilość sodu w diecie nasila powstawanie kamieni szczawioanowo-wapniowych. Chodzi o fakt, że sód nasila wydzielanie wapnia z organizmu tym samym obciążając nerki dodatkowo.

Czytaj także:

Komentarze
cukierki
Pixabay
Zdrowie To się stanie z twoim ciałem, gdy będziesz jadła za dużo KWAŚNYCH cukierków! Skutki mogą być NIEODWRACALNE!
Wiele osób nie potrafi się oprzeć słodyczom, a zwłaszcza czekoladzie i cukierkom. O ile spożywanie czekolady – zwłaszcza tej gorzkiej – może mieć korzystne skutki dla naszego zdrowia, jedzenie cukierków już niekoniecznie. Zwłaszcza tych, które są kwaśne w smaku. Dlaczego?
Anna Borkowska
listopad 06, 2020

Co się stanie, gdy będziesz spożywała za dużo kwaśnych cukierków? Kwaśne cukierki wyglądają z pozoru niewinnie – są okrąglutkie, kolorowe i oprószone odrobiną cukru. Gdy zaczniemy je ssać lub całkowicie je przegryziemy, od razu odczujemy potężną intensywność ich smaku. Podczas gdy jedni są zagorzałymi fanami kwaśnych cukierków i potrafią spożyć nawet 10 takich przysmaków za jednym razem, inni wręcz przeciwnie – nie mogą się przekonać do ich intensywnego smaku. Zastanawiałaś się kiedyś, czy jedzenie kwaśnych cukierków jest dobre dla twojego zdrowia?  Twój język może zacząć się... łuszczyć Jak wynika z artykułu opublikowanego w czasopiśmie „Food Network”, zbyt częste spożywanie kwaśnych cukierków może sprawić, że nasz język zacznie się... łuszczyć. Przekonała się o tym na własnej skórze amerykańska supermodelka Chrissy Teigen, która ujawniła, że niekontrolowane spożycie tego typu cukierków w czasie ciąży sprawiło, że jej język dosłownie zaczął... odpadać! Dlaczego tak się dzieje? Przyczyna jest bardzo prosta. Jak sama nazwa wskazuje, kwaśne cukierki zawierają dużo... kwasu, który może doprowadzić do podrażnienia języka i bólu tego narządu. Czy da się jakoś temu zaradzić? Jeśli jesteś fanką kwaśnych przekąsek i nie możesz się oprzeć kwaśnym żelkom lub cukierkom, pij dużo wody, gdy jesz tego typu słodycze. Płyn pomoże chronić twój język i zęby przed podrażnieniem. Ty też lubisz kwaśne cukierki? Pamiętaj, by delektować się nimi z umiarem.   Źródło: Mashed

Przeczytaj
brokuły
Pixabay
Przepisy Jak poprawić smak brokułów gotowanych na parze? PROSTY TRIK i będą jak ta lala!
Brokuły to jedne z najzdrowszych i najbardziej wartościowych warzyw. Nie oszukujmy się jednak – nie są one zbyt bogate w smaku. Co zrobić, żeby poprawić smak brokułów gotowanych na parze? Podpowiadamy!
Anna Borkowska
listopad 10, 2020

Właściwości zdrowotne brokułów Brokuły posiadają niezliczone właściwości zdrowotne. To chrupkie i soczyście zielone warzywo zawiera związek o nazwie sulforafan, który nie tylko blokuje kluczowy destrukcyjny enzym uszkadzający chrząstkę, zapobiegając chorobie zwyrodnieniowej stawów, ale też może znacząco poprawić ciśnienie krwi i pracę nerek. Badanie na szczurach wykazało, że osoby cierpiące na nadciśnienie wykazywały poprawę czynności nerek i obniżenie ciśnienia krwi po podaniu sulforafanu. Sulforafan pomaga też w walce z rakiem. Związek ten może hamować enzym, który jest zaangażowany w rozwój komórek rakowych. Oprócz tego związki zawarte w brokułach zwane izotiocyjanianami, blokują zmutowane geny związane ze wzrostem raka. Ale to nie wszystko! Brokuły obniżają również poziom cholesterolu, skutecznie ograniczają reakcje alergiczne i stany zapalne oraz zawierają dużo kwasu foliowego, który chroni nas przed rakiem żołądka, okrężnicy, trzustki i szyjki macicy. Zaobserwowano, że kwas foliowy pomaga też zmniejszyć ryzyko raka piersi u kobiet. Problem w tym, że wiele osób nie może się przekonać do jedzenia tych warzyw. Czy da się jakoś temu zaradzić? Jak przygotować przepyszne brokuły? Brokuły można przyrządzić na kilka sposobów. W zależności od tego na jaki się zdecydujemy, mogą one być smacznym dodatkiem lub nawet głównym posiłkiem dnia. Do wyboru mamy brokuły w wersji pieczonej, blanszowanej lub podsmażonej. Każda z tych metod wydobędzie nieco inny smak z tego warzywa. Możecie też spróbować ugotować je na parze. Brokuły gotowane na parze Gotowanie na parze jest doskonałym rozwiązaniem, aby zwiększyć naturalny smak brokułów i zachować jak najwięcej ich właściwości odżywczych. Jak przygotować przepyszne brokuły na parze,...

Przeczytaj
melania trump dieta
AdobeStock
Gwiazdy Jak wygląda codzienny jadłospis Melanii Trump? Była Pierwsza Dama wykłada karty na stół!
Ma 50 lat i wygląda świetnie! Jak ona to robi? Sprawdźcie sekrety Melanii Trump na doskonałą figurę i promienną cerę!
Katarzyna Wyborska
listopad 10, 2020

Melania Trump znana jest z nienagannej sylwetki, pięknej cery i świetnego gustu oraz oczywiście tego, że jest żoną ustępującego prezydenta USA. Przeczytajcie, jak ona to robi, że zawsze tak dobrze wygląda! Dużo owoców! Melania przyznaje się, że ma słabość do owoców. Je nawet kilka sztuk dziennie! Jej ulubione śniadanie to talerz pełen malin, borówek i innych jagód w towarzystwie pokrojonego w plastry ananasa i banana. Bardzo lubi także owocowe koktajle pełne witamin. Dieta pełna warzyw Była Pierwsza Dama USA je naprawdę dużo warzyw. W mediach społecznościowych często dzieli się zdjęciami swoich posiłków – można tam zobaczyć warzywne sałatki składające się ze szpinaku, rzodkiewek, awokado i innych roślin. Poza sałatkami, Melania pije też dużo soków warzywnych! Jej ulubiony składa się z selera, jarmużu i marchwi. Coca-Cola? Tak, ale… tylko ze szklanych butelek Podobnie jak jej mąż, Melania przepada za Colą zero. Jednak zastrzega, że pije ją jedynie ze szklanych butelek. Zdaniem pani Trump, plastikowe opakowania zmieniają smak napoju, dlatego ona sama od lat pije Coca-Colę, wodę i soki tylko ze szklanych butelek! Żadnych słodyczy Raczej nikogo nie zdziwi fakt, że Melania nie je słodyczy. W końcu przez wiele lat była modelką! Mimo to potrafi zachować umiar w diecie. Wyznaje, że nie jest bardzo ortodoksyjna jeśli chodzi o słodycze i przekąski i czasami zdarzy się jej zjeść kawałek czekolady jeśli ma na to ochotę, chociaż chętniej sięga po owoce. Fast food? Donald Trump jest prawdziwym Amerykaninem – uwielbia burgery, steki i pizzę. Na wszystkie wyjazdy służbowe zamawia jedzenie z McDonald’s i Coca-Colę. Jak więc dogaduje się z Melanią, która jest wielką przeciwniczką fast foodów? To pozostanie chyba dla nas zagadką...   Źródło:...

Przeczytaj
Grejpfruty
Pixabay/JamesDeMers
Newsy Została wam skórka z grejpfruta? Wykorzystajcie ją. O takim triku jeszcze nie słyszeliście
Jedzenie świeżych owoców to zdrowy i smaczny nawyk. Skórki zazwyczaj wyrzucamy, a niesłusznie. Mogą się przydać na kilka sprytnych sposobów.
Aleksandra Jaworska
grudzień 10, 2020

Odpady po owocach można wykorzystać. Niektóre z ich zastosowań mogą cię zaskoczyć! Nie wyrzucam Odpady to prawdziwa zmora naszej planety. Śmiecimy za dużo. Poza tym nie wszyscy odpady segregujemy. To wcale nie sztuka! Warto też pamiętać, że z nie wszystkimi odpadami musimy się pożegnać na dobre. Odpady organiczne znajdują szerokie zastosowanie. Wykorzystaj, co masz Możesz użyć wielu rzeczy, które w pierwszym odruchu wylądowałyby w koszu. Nauka ograniczania odpadów może okazać się cenna lekcją. Nauka ponownego korzystania ze skórek i warzyw owocowych, tym bardziej. Zwolnij miejsce w szafkach i zostaw więcej pieniędzy w portfelu. Proponujemy kilka zaskakujących sposobów, dzięki którym spojrzysz na skórki w zupełnie inny sposób. Niezależnie od tego, czy szukasz nowego sposobu na czyszczenie, chcesz świeżego zapachu cytrusów w całym domu, czy pragniesz poznać świetny sposób na galaretę z resztek. Grejpfruty, pomarańcze i awokado są idealne do uprawy nasion i są przede wszystkim dzięki takiemu zastosowaniu maksymalnie ekologiczne. Jeśli kochasz własne guacamole i masz tendencję do zastanawiania się, co można zrobić z resztek owocu, wyobraź sobie własne biodegradowalne sadzonki. Wystarczy skórki wsypać do ziemi w doniczce i czekać do wiosny. Skórka z cytryny lub grejpfruta jest idealna do czyszczenia plam ze szklanych garnków do kawy lub karafek. Wystarczy dodać trochę soli, lodu i wrzucić resztki skórki z owoców. Przygotowanym roztworem nacieramy garnek i solidnie płuczemy. Naczynia będą lśniły jak nowe!  Zamiast wyrzucać skórki i wydawać pieniądze dekoracje zapachowe, spróbuj zrobić niewielkim kosztem własne. Wszelkie skórki cytrusowe, skórki granatu, skórki...

Przeczytaj