Ziele angielskie mielone
Adobe Stock
Newsy

Ta przyprawa pomoże na kolki, wzdęcia i bóle reumatyczne. Macie ją w swoich szafkach

Hiszpańscy odkrywcy tej rośliny myśleli, że to pieprz. Stąd też pochodzi jej inna nazwa, czyli początkowo pieprz pachnący. Hiszpanie nie domyślali się nawet, jakie ziele angielskie ma właściwości.

Pieprz z Jamajki, pieprz angielski, pieprz goździkowy. Anglicy tę przyprawę zwali nawet mianem „allspice”, czyli po prostu „przyprawę-wszystko”.

Brytyjczycy myśleli po prostu, że mielone ziele angielskie to mieszanka cynamonu, gałki muszkatołowej, goździków i zwykłego pieprzu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Niezwykłe właściwości ziela angielskiego

Właśnie za pośrednictwem Anglików, ziele angielskie importowano do Polski. Stąd właśnie wzięła się więc obowiązująca u nas w kraju nazwa tej przyprawy.

Dodajemy ją zwykle w duecie z liściem laurowym do masy różnych potraw. Bez ziela angielskiego nie obędzie się żadna dobra zupa, bigos czy na przykład fasolka po bretońsku. Cenimy sobie ziele angielskie ze względu na jego ciekawy, gorzko-ostry smak. Kulki ziela zawdzięczają go dużej ilości olejków eterycznych.

Mało kto z nas na pewno słyszał o niezwykłych właściwościach ziela angielskiego. Ziele jest bowiem rośliną leczniczą. Pomaga przy kolkach i wzdęciach, łagodzi nerwobóle i boleści reumatyczne.

Jakby tego było mało, spożywanie ziela angielskiego w małych ilościach, ułatwia naszemu organizmowi wchłanianie selenu, witaminy B oraz beta-karotenu.

Zobacz także
Do jakich dań można dodawać kminek? Ta przyprawa pomoże wam zwłaszcza w trawieniu 1 rodzaju potraw

Do jakich dań można dodawać kminek? Ta przyprawa pomoże wam zwłaszcza w trawieniu 1 rodzaju potraw

Ta przyprawa jest nazywana cebulą czarownic. Świetnie smakuje, wspomaga wątrobę i obniża ciśnienie

Ta przyprawa jest nazywana cebulą czarownic. Świetnie smakuje, wspomaga wątrobę i obniża ciśnienie

Jak stosować ziele angielskie?

Pamiętajmy, że spożywanie ziela angielskiego w dużych dawkach może być niebezpieczne – podobnie jak ma to miejsce w przypadku innych przypraw.

Weźmy sobie więc do serca znane słowa Paracelsusa, niemieckiego uczonego z przełomu XV i XVI w. Przyrodnik nie dożył co prawda sprowadzenia do Europy ziela angielskiego, ale zawarł w dwóch zdaniach prawdziwą mądrość. Otóż ten ojciec medycyny nowożytnej powiedział kiedyś następująco:

– Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nią nie jest.

My dysponujemy dziś nie tylko zielem angielskim przywiezionych przez Hiszpanów, ale i innymi niezwykłymi przyprawami o nietypowych właściwościach.

Spożywajmy więc ziele angielskie, tak jak i inne zdrowe przyprawy i produkty z głową, w odpowiednich dawkach, w myśl mądrego powiedzenia Paracelsusa. Warto więc dosypywać ziele w kulkach lub w zmielonej postaci do mięs i innych dań

Numer "E"
Adobe Stock
Newsy
Czym się różnią „szkodliwe E” od „nieszkodliwych E”? Brzmią podobnie, ale tylko jedne z nich negatywnie wpływają na organizm
Konserwanty, wzmacniacze smaku, stabilizatory, emulgatory – w dzisiejszej żywności aż roi się od produktów oznaczanych literką „E”.

Nie trzeba od razu jednak popadać w paranoję i za wszelką cenę unikać produktów z domieszką tego typu substancji. Sama literka „E” oznaczy ni mniej, ni więcej, jak po prostu słowo „Europa”. Skąd więc wzięła się czarna legenda tych dodatków do żywności? Numer „E” to po prostu symbol nadawany przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności podlegający pod Komisję Europejską. To właśnie ta instytucja Unii Europejskiej orzeka, który dodatek do żywności powinien znaleźć się na liście „E”, a który nie. Co jest trucizną? Zgodnie z rozporządzeniem Ministerstwa Zdrowia, a także w zgodzie ze wspólnotowym prawem, urzędnicy wpisują dany produkt na listę, gdy: Istnieje technologiczna konieczność jego dodania do konkretnego innego produktu. Jego użycie w danym produkcie nie wprowadza konsumentów w błąd. Sprawdzono, że jego użycie nie zagraża zdrowiu konsumentów. Skupmy się na tym ostatnim punkcie. Krótko mówiąc, obecne normy produkcji żywności przetworzonej, nie dopuszczają do obrotu trującą żywnością. Naturalne i sztuczne dodatki spod znaku „E”, często mogą okazać się trujące dopiero w znacznie wyższych dawkach i stężeniach, niż w produktach, które kupujecie w sklepie. Doskonale obrazuje to maksyma niemieckiego uczonego Parascelusa, według której wszystko jest trucizną i jednocześnie nic jest trucizną – to zależy jedynie od dawki. Dla dobra konsumentów Dlatego też wybierając produkty ze wzmacniaczami smaku i konserwantami, nie powinniście popadać w przesadną panikę. Lepszym rozwiązaniem będzie poszukiwanie zdrowego rozsądku i złotego środka w odżywianiu się przetworzoną żywnością. Wszystko jest dla ludzi. I tak samo właśnie dla ludzi są barwniki, konserwanty,...

przyprawa do piernika przepis
Adobe Stock
Newsy
Najlepsza przyprawa do piernika. Przygotujemy ją sami w domu
Przyprawa do piernika to podstawa świątecznych wypieków. Zdarza się, że w sklepach zostaje wyprzedana. Zamiast jeździć od marketu do marketu w jej poszukiwaniu, wróć do domu i przyrządź własną. Będzie nawet lepsza!

Grudzień smakuje mandarynkami oraz korzennymi przyprawami. Te ostatnie odgrywają ogromną rolę w przygotowywaniu wigilijnej kolacji, a w zasadzie deseru. Bowiem bez nich żadne pierniczki nie mogłyby istnieć. Okazuje się, że produkt nie tylko możesz kupić, ale również bardzo szybko i łatwo przyrządzisz go w swoim domu. Przepis na domową przyprawę do piernika Będziesz potrzebować 40 gramów laski cynamonu lub 4 łyżeczki zmielonej wersji przyprawy 3 łyżeczki mielonego imbiru 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki mielonego kardamonu 3 łyżeczki całych goździków 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach 1 gwiazdka anyżu Przygotowanie Tak naprawdę wystarczy, że wszystkie składniki będące w całości (pieprz, ziele angielskie, laska cynamonu, goździki) rozdrobnisz przy pomocy młynka do mielenia, moździerza lub blendera. Z gwiazdki anyżowej wyłuskaj ziarenka i również zmiel. Pozostałe przyprawy (imbir, kardamon, gałka muszkatołowa) umieść w małej miseczce i zmieszaj. Dodaj do nich rozdrobnione wcześniej składniki i ponownie zmieszaj. Gotowe! Tak przygotowaną przyprawę przesyp do niewielkiego, szklanego pojemniczka na przyprawy lub małego słoiczka. Z powodzeniem używaj do wszystkich świątecznych wypieków. Pamiętaj, że jeśli wśród wymienionych składników pojawił się jakiś, który szczególnie lubisz, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zwiększyć proporcje. Jeśli więc, na przykład uwielbiasz smak cynamonu, śmiało dodaj go więcej niż 4 łyżeczki. Tego nie można zepsuć!

Ta nalewka to najlepszy sposób na problemy z trawieniem. Zrobicie ją z 3 składników
AdobeStock
Newsy
Ta nalewka to najlepszy sposób na problemy z trawieniem. Zrobicie ją z 3 składników
Przygotujcie tę nalewkę - to nic trudnego. Jej właściwości zdrowotne są wprost zaskakujące.

Trudno sobie nawet wyobrazić gotowanie bez czarnego pieprzu. Czarny pieprz jest jedną z najczęściej używanych przypraw na świecie. Ma ostry i lekko pikantny smak, który świetnie komponuje się z wieloma potrawami - od dań mięsnych, przez rybne, aż po wegetariańskie. Ale czarny pieprz to nie tylko wspaniała przyprawa. Od tysięcy lat uważany jest on stosowany w starożytnej medycynie ajurwedyjskiej ze względu na jego liczne właściwości prozdrowotne Właściwości zdrowotne czarnego pieprzu Pieprz to nie tylko popularna kuchenna przyprawa. To także produkt o wielu właściwościach zdrowotnych. Oto tylko niektóre z  nich. Czarny pieprz jest bogaty w silny przeciwutleniacz zwany piperyną, który może zapobiegać uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki. Piperyna — główny składnik aktywny pieprzu czarnego — może też skutecznie zwalczać stany zapalne. Liczne badania wykazały, że piperyna poprawia funkcjonowanie mózgu i wykazuje potencjalne korzyści w przypadku objawów związanych z chorobami zwyrodnieniowymi mózgu, takimi jak choroba Alzheimera i Parkinsona. Ekstrakt z czarnego pieprzu może poprawić poziom cukru we krwi. Wysoki poziom cholesterolu we krwi wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, które są główną przyczyną zgonów na całym świecie. Badania wykazały, że ekstrakt z pieprzu ma potencjał w obniżaniu poziomu cholesterolu. Pieprz czarny zawiera aktywny związek, który spowolnił replikację komórek rakowych i wywołał śmierć komórek rakowych w badaniach w probówkach. Jakie właściwości ma ziele angielskie? Ziele angielskie pochodzi z tropikalnego, wiecznie zielonego drzewa. Sama przyprawa to niedojrzałe, suszone jagody drzewa Pimenta diocia. Roślina ta ma wiele korzystnych właściwości...

Jakie przyprawy najlepiej podkreślą smak zupy ogórkowej?
Flick
Newsy
Jakie przyprawy najlepiej podkreślą smak zupy ogórkowej?
Sól i pieprz to stanowczo za mało. By podkreślić kwaśny smak ogórkowej, warto wybrać jeszcze kilka innych smakowych dodatków.

Przepis na zupę ogórkową to z pozoru nic trudnego. Kawałek mięsa z kością, kilka ziemniaków, włoszczyzna, no i przede wszystkim ogórki kiszone. To wiedzą wszyscy. Wielu jednak „wykłada” się w czasie doprawiania ogórkowej. Pieprz, sól, no i co dalej? Nie warto zatrzymywać się na samym koperku! Warto pomyśleć także o takich przyprawach, które sprawią, że wasza zupa stanie znacznie bardziej aromatyczna i głęboka w smaku. Dlatego też proponujemy wam dodanie odrobiny takich nieco rzadziej używanych do zupy ogórkowej przypraw jak na przykład: Estragon Lubczyk Oregano Majeranek Oczywiście z tymi dodatkami nie należy przesadzać. Podstawowymi przyprawami, które obowiązkowo powinny znaleźć się w ogórkowej, jest oczywiście sól i pieprz, a także liść laurowy, ziele angielskie i koperek suszony. To właśnie one zapewnią wam bazę, wokół której możecie dalej eksperymentować z ciekawszymi smakami. Spróbujcie, bo naprawdę warto! Przepis na zupę ogórkową: Składniki: Kawałek mięsa wieprzowego lub drobiowego z kością Kilka ziemniaków 1-2 marchewki Korzeń pietruszki Kawałek selera Cebula Kilka ogórków kiszonych Liść laurowy Ziele angielskie Sól Pieprz Koperek Opcjonalnie – dodatkowe przyprawy podane przez nas powyżej Przygotowanie: Zalejcie mięso zimną wodą i zagotujcie, zbierając cały czas szumy. Dodajcie do gotującego się wywaru liść laurowy i ziele angielskie. Włoszczyznę obierzcie ze skórki, cebulę opalcie nad ogniem. Wrzućcie warzywa do zupy. Ziemniaki pokrójcie na mniejsze kawałki i wrzućcie do zupy na ok. 15 min przed końcem gotowania. Ogórki zetrzyjcie na tarce i wrzućcie do garnka i...