
Gdy na wieczór zapowiedzieli się goście, a wy nie macie w lodówce produktów na upieczenie drożdżówki, sernika czy biszkoptu, nie panikujcie. Weźcie kilka prostych i niedrogich składników i w mgnieniu oka przygotujcie z nich malinową piankę. To ciasto na zimno przebija wyglądem i smakiem wiele drogich specjałów z cukierni, a udaje się każdemu.
Jak zrobić piankę malinową?
Aby przygotować pyszne ciasto na zimno, wystarczy tylko kilka niedrogich produktów, czyli śmietanka kremówka, malinowa galaretka w proszku oraz ciastka biszkopty. Aby gotowy deser był podwójnie malinowy i pięknie wyglądał, przydadzą się też świeże lub mrożone maliny. Zamiast nich, możecie jednak użyć też wszelkich innych ulubionych owoców i dobrać do nich smak oraz kolor galaretki.
Cała uroda malinowej pianki tkwi jednak w jej biszkoptowej „koronie”, czyli otoczce stworzonej z ułożonych obok siebie podłużnych ciasteczek. To banalnie prosty sposób, aby zamienić zwykłe ciasto na zimno w coś wyjątkowego, wyglądającego jak deser z drogiej cukierni.
Prosty przepis na malinową piankę
Składniki:
- 2 opakowania galaretki malinowej
- 500 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- około 40 sztuk podłużnych biszkoptów (podwójne opakowanie)
- 250 g malin
- opcjonalnie: biała czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
- Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Całe dno szczelnie pokrywamy delikatnie nasączonymi biszkoptami, a następnie układamy suche ciasteczka dookoła rantu formy.
- Jedną z galaretek rozpuszczamy w szklance gorącej wody, a następnie odstawiamy do lekkiego stężenia. Drugą natomiast mieszamy z 400 ml wrzątku i także odstawiamy do ostygnięcia.
- W dużej misce ubijamy na sztywno 300 ml schłodzonej śmietanki, a następnie wlewamy do niej mniejszą porcję zimnej, tężejącej galaretki. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy powstałą śmietanowo-galaretkową masę na biszkoptowy spód, a następnie wkładamy blachę do lodówki.
- Gdy piankowa warstwa stężeje, układamy na niej ok. 200 g malin i zalewamy całość większą porcją galaretki (bez śmietany). Ponownie odkładamy ciasto do lodówki aż do całkowitego związania galaretki.
- Na koniec ubijamy resztę śmietanki kremówki z cukrem pudrem i wykładamy ją na galaretkę z malinami (kremówkę na wierzchnią warstwę także można usztywnić żelatyną lub galaretką, ale to nie jest konieczne). Wierzch pokrywamy startą białą czekoladą i układamy resztę malin do dekoracji.