Malinowa pianka na zimno. Tylko 3 składniki i 10 minut pracy, a smakuje jak z drogiej cukierni
Własne
Newsy

Malinowa pianka na zimno. Tylko kilka składników i 10 min pracy, a smakuje jak z drogiej cukierni

Gdy nie macie ochoty na pieczenie skomplikowanych ciast i pieczenie, malinowa chmurka na zimno zawsze was uratuje. Ten łatwy deser zrobicie tylko z kilku prostych składników, a całość przygotowań zajmie mniej niż kwadrans.

Gdy na wieczór zapowiedzieli się goście, a wy nie macie w lodówce produktów na upieczenie drożdżówki, sernika czy biszkoptu, nie panikujcie. Weźcie kilka prostych i niedrogich składników i w mgnieniu oka przygotujcie z nich malinową piankę. To ciasto na zimno przebija wyglądem i smakiem wiele drogich specjałów z cukierni, a udaje się każdemu.

Jak zrobić piankę malinową?

Aby przygotować pyszne ciasto na zimno, wystarczy tylko kilka niedrogich produktów, czyli śmietanka kremówka, malinowa galaretka w proszku oraz ciastka biszkopty. Aby gotowy deser był podwójnie malinowy i pięknie wyglądał, przydadzą się też świeże lub mrożone maliny. Zamiast nich, możecie jednak użyć też wszelkich innych ulubionych owoców i dobrać do nich smak oraz kolor galaretki.

Cała uroda malinowej pianki tkwi jednak w jej biszkoptowej „koronie”, czyli otoczce stworzonej z ułożonych obok siebie podłużnych ciasteczek. To banalnie prosty sposób, aby zamienić zwykłe ciasto na zimno w coś wyjątkowego, wyglądającego jak deser z drogiej cukierni.

Zobacz także
Pianka truskawkowa Ewy Wachowicz. Przepis na zamiennik sernika na zimno

Pianka truskawkowa Ewy Wachowicz. Lekki i pyszny zamiennik sernika na zimno

Mieszam serki homogenizowane i twaróg. Tak robię najlepszy sernik na zimno

Mieszam serki homogenizowane i twaróg. Tak robię najlepszy sernik na zimno

Prosty przepis na malinową piankę

Składniki:

  • 2 opakowania galaretki malinowej
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • około 40 sztuk podłużnych biszkoptów (podwójne opakowanie)
  • 250 g malin
  • opcjonalnie: biała czekolada do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Całe dno szczelnie pokrywamy delikatnie nasączonymi biszkoptami, a następnie układamy suche ciasteczka dookoła rantu formy.
  2. Jedną z galaretek rozpuszczamy w szklance gorącej wody, a następnie odstawiamy do lekkiego stężenia. Drugą natomiast mieszamy z 400 ml wrzątku i także odstawiamy do ostygnięcia.
  3. W dużej misce ubijamy na sztywno 300 ml schłodzonej śmietanki, a następnie wlewamy do niej mniejszą porcję zimnej, tężejącej galaretki. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy powstałą śmietanowo-galaretkową masę na biszkoptowy spód, a następnie wkładamy blachę do lodówki.
  4. Gdy piankowa warstwa stężeje, układamy na niej ok. 200 g malin i zalewamy całość większą porcją galaretki (bez śmietany). Ponownie odkładamy ciasto do lodówki aż do całkowitego związania galaretki.
  5. Na koniec ubijamy resztę śmietanki kremówki z cukrem pudrem i wykładamy ją na galaretkę z malinami (kremówkę na wierzchnią warstwę także można usztywnić żelatyną lub galaretką, ale to nie jest konieczne). Wierzch pokrywamy startą białą czekoladą i układamy resztę malin do dekoracji.