Lubimy podjadać słodkości. Bez okazji i na święta. Szczególnie te, które możemy zrobić samodzielnie.

Odrobina słodyczy

Co prawda, dietetycy biją na alarm pod względem używania cukru i wyrobów ze słodzikami, jednak domowe ciasto to słodkości zupełnie innego kalibru. W przepisach na nie zamiast cukru białego możemy użyć trzcinowego, a na miejsce bitej śmietany czy płynnej czekolady, wystarczy kilka kropel syropu klonowego. 

Coś nieoczywistego

Wersja Makowej panienki, na którą przepis znajdziecie poniżej, to prosty i szybki przysmak. Ciasto możecie przygotować tuż przed przyjściem gości. Bez dwóch zdań jest to wypiek, który posmakuje zarówno miłośnikom tradycji, jak i tym, którzy uwielbiają nietypowe połączenia. Chcecie spróbować?

Składniki na ciasto Makowa panienka:

Biszkopt makowy

Zobacz także:

  • 250 g mąki pszennej

  • 100 g cukru

  • 50 ml oleju

  • 50 g suchego maku

  • 10 g proszku do pieczenia

  • 5 świeżych jajek

Krem śmietanowy

  • 650 ml śmietany 30%

  • 200 g cukru pudru

  • 15 g śmietanfixu

Nasączenie

  • 50 ml wody

  • 50 ml syropu brzoskwiniowego z puszki

Dodatkowo

  • 150 g brzoskwiń w puszce

  • 100 g herbatników czekoladowych

Sposób przygotowania

  1. Biszkopt makowy: jajka ubijamy na puch razem z cukrem. Dodajemy olej. Dokładnie miksujemy. Wrzucamy do miski mak, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Ponownie łączymy za pomocą miksera. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 175 stopniach do tzw. suchego patyczka.

  2. Studzimy upieczony placek. Kroimy go na dwie równe połowy. Odkładamy na chwilę.

  3. Masa śmietanowa: ubijamy zimną śmietanę. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy masę na gładko. Brzoskwinie odsączamy solidnie z syropu. Kroimy je na mniejsze na kawałki. Wrzucamy  do powstałej masy i mieszamy łyżką stołową. 

  4. Nasączenie: łączymy syrop brzoskwiniowy i wodę. Nasączamy nim blaty ciasta.

  5. Blaty ciasta przekładamy ciasno kremem. Powinien się znaleźć także na wierzchu ciasta.

  6.  Na kremie układamy herbatniki czekoladowe. Chłodzimy ok. dwóch  godzin w lodówce.

Voilà!

 

Źródło: Gotujmy.pl