Ciasto makowa panienka
Gotujmy.pl/Ewa27
Newsy

Makowa panienka - ciasto, które pięknie się nazywa i równie dobrze smakuje

Południe i podwieczorek to idealny moment na ciasto z kawką. Niektóre propozycje dosłownie zwalają z nóg. Makowa panienka jest jedną z nich. Zachwycicie gości i bliskich!
Aleksandra Jaworska
grudzień 09, 2020

Lubimy podjadać słodkości. Bez okazji i na święta. Szczególnie te, które możemy zrobić samodzielnie.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Odrobina słodyczy

Co prawda, dietetycy biją na alarm pod względem używania cukru i wyrobów ze słodzikami, jednak domowe ciasto to słodkości zupełnie innego kalibru. W przepisach na nie zamiast cukru białego możemy użyć trzcinowego, a na miejsce bitej śmietany czy płynnej czekolady, wystarczy kilka kropel syropu klonowego. 

Coś nieoczywistego

Wersja Makowej panienki, na którą przepis znajdziecie poniżej, to prosty i szybki przysmak. Ciasto możecie przygotować tuż przed przyjściem gości. Bez dwóch zdań jest to wypiek, który posmakuje zarówno miłośnikom tradycji, jak i tym, którzy uwielbiają nietypowe połączenia. Chcecie spróbować?

Składniki na ciasto Makowa panienka:

Biszkopt makowy

  • 250 g mąki pszennej

  • 100 g cukru

  • 50 ml oleju

  • 50 g suchego maku

  • 10 g proszku do pieczenia

  • 5 świeżych jajek

Krem śmietanowy

  • 650 ml śmietany 30%

  • 200 g cukru pudru

  • 15 g śmietanfixu

Nasączenie

  • 50 ml wody

  • 50 ml syropu brzoskwiniowego z puszki

Dodatkowo

  • 150 g brzoskwiń w puszce

  • 100 g herbatników czekoladowych

Sposób przygotowania

  1. Biszkopt makowy: jajka ubijamy na puch razem z cukrem. Dodajemy olej. Dokładnie miksujemy. Wrzucamy do miski mak, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Ponownie łączymy za pomocą miksera. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 175 stopniach do tzw. suchego patyczka.

  2. Studzimy upieczony placek. Kroimy go na dwie równe połowy. Odkładamy na chwilę.

  3. Masa śmietanowa: ubijamy zimną śmietanę. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy masę na gładko. Brzoskwinie odsączamy solidnie z syropu. Kroimy je na mniejsze na kawałki. Wrzucamy  do powstałej masy i mieszamy łyżką stołową. 

  4. Nasączenie: łączymy syrop brzoskwiniowy i wodę. Nasączamy nim blaty ciasta.

  5. Blaty ciasta przekładamy ciasno kremem. Powinien się znaleźć także na wierzchu ciasta.

  6.  Na kremie układamy herbatniki czekoladowe. Chłodzimy ok. dwóch  godzin w lodówce.

Voilà!

 

Źródło: Gotujmy.pl

 

Komentarze
biszkopt
Adobe Stock
Newsy Jak upiec perfekcyjny biszkopt? Dzięki tym poradom uda się zawsze
Jego zrobienie nie zawsze jest łatwe, ale warto nauczyć się kilku sztuczek, które sprawiają, że wychodzi miękki i delikatny.
Magda Borucińska
grudzień 09, 2020

Biszkopt to jedno z najbardziej podstawowych ciast zarówno wśród profesjonalnych wypieków, jak i tych domowych. Sam w sobie jest przepyszny, a co dopiero, gdy nasączymy go i przełożymy kremem np. na bazie śmietany, czekoladowym lub kawowym i owocami. Cienko przekrojony nada się jako podstawa do zrobienia rolady. Niestety, biszkopt nie jest najprostszym ciastem do upieczenia. Często opada, nie wyrasta tak jak powinien, jest twardy… Wystarczy poznać kilka trików, dzięki którym ten smaczny wypiek uda się za każdym razem. Idealny biszkopt Jaki jest? Na pewno miękki, wyrośnięty i puszysty. Nie zawsze taki wychodzi, dlatego sprawdź, czy nie popełniasz podstawowych błędów w jego przygotowaniu. Używaj świeżych jajek – im świeższe, tym lepiej. Dzięki temu piana powstała z ubitych białek jaj będzie wyjątkowo puszysta. Dokładnie odmierzaj proporcje, niezastąpiona będzie dobra waga kuchenna. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przesiej mąkę – mało kto zna i stosuje ten sposób, a jest doskonały – dzięki temu mąka napowietrza się, a biszkopt staje się lżejszy i bardziej puszysty. To także dobra metoda, aby uniknąć grudek. Nagrzej piekarnik wcześniej do 180 stopni – nigdy nie wkładaj ciasta do zimnego piekarnika. Gdy zauważysz, że zaczyna rosnąć zwiększ temperaturę do 200 stopni. W trakcie pieczenia na otwieraj piekarnika – zrób to przed samym końcem, aby sprawdzić czy jest już gotowe. To najczęściej popełniany błąd podczas przygotowywania biszkoptu. Jak długo piec biszkopt? Wszystko zazwyczaj zależy od tego ilu jajek użyliście w przepisie! Oczywiście to nie jedyne kryterium, bo ważne jest również to czy pieczemy go w niższej czy wysokiej formie, dlatego przed wyjęciem z piekarnika warto sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto na...

Przeczytaj