Ciasto makowa panienka
Gotujmy.pl/Ewa27
Newsy

Makowa panienka - ciasto, które pięknie się nazywa i równie dobrze smakuje

Południe i podwieczorek to idealny moment na ciasto z kawką. Niektóre propozycje dosłownie zwalają z nóg. Makowa panienka jest jedną z nich. Zachwycicie gości i bliskich!

Lubimy podjadać słodkości. Bez okazji i na święta. Szczególnie te, które możemy zrobić samodzielnie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Odrobina słodyczy

Co prawda, dietetycy biją na alarm pod względem używania cukru i wyrobów ze słodzikami, jednak domowe ciasto to słodkości zupełnie innego kalibru. W przepisach na nie zamiast cukru białego możemy użyć trzcinowego, a na miejsce bitej śmietany czy płynnej czekolady, wystarczy kilka kropel syropu klonowego. 

Coś nieoczywistego

Wersja Makowej panienki, na którą przepis znajdziecie poniżej, to prosty i szybki przysmak. Ciasto możecie przygotować tuż przed przyjściem gości. Bez dwóch zdań jest to wypiek, który posmakuje zarówno miłośnikom tradycji, jak i tym, którzy uwielbiają nietypowe połączenia. Chcecie spróbować?

Składniki na ciasto Makowa panienka:

Biszkopt makowy

  • 250 g mąki pszennej

  • 100 g cukru

  • 50 ml oleju

  • 50 g suchego maku

  • 10 g proszku do pieczenia

  • 5 świeżych jajek

Krem śmietanowy

  • 650 ml śmietany 30%

  • 200 g cukru pudru

  • 15 g śmietanfixu

Nasączenie

  • 50 ml wody

  • 50 ml syropu brzoskwiniowego z puszki

Dodatkowo

  • 150 g brzoskwiń w puszce

  • 100 g herbatników czekoladowych

Sposób przygotowania

  1. Biszkopt makowy: jajka ubijamy na puch razem z cukrem. Dodajemy olej. Dokładnie miksujemy. Wrzucamy do miski mak, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Ponownie łączymy za pomocą miksera. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 175 stopniach do tzw. suchego patyczka.

  2. Studzimy upieczony placek. Kroimy go na dwie równe połowy. Odkładamy na chwilę.

  3. Masa śmietanowa: ubijamy zimną śmietanę. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy masę na gładko. Brzoskwinie odsączamy solidnie z syropu. Kroimy je na mniejsze na kawałki. Wrzucamy  do powstałej masy i mieszamy łyżką stołową. 

  4. Nasączenie: łączymy syrop brzoskwiniowy i wodę. Nasączamy nim blaty ciasta.

  5. Blaty ciasta przekładamy ciasno kremem. Powinien się znaleźć także na wierzchu ciasta.

  6.  Na kremie układamy herbatniki czekoladowe. Chłodzimy ok. dwóch  godzin w lodówce.

Voilà!

 

Źródło: Gotujmy.pl

 

Przepis na pyszny tort Ferrero Rocher. Nikt mu się nie oprze na Wielkanoc
Gotujmy.pl/Ewa27
Newsy
Przepis na pyszny tort Ferrero Rocher. Nikt mu się nie oprze na Wielkanoc
Czy jest lepszy sposób na uroczyste powitanie świąt od zrobienia pysznego tortu? Ten z naszego przepisu nosi nazwę Ferrero Rocher i jest wprost obłędny. Koniecznie przygotujcie go na Wielkanoc.

Już za kilka dni Wielkanoc. Większość z was na pewno ma już dobrze przemyślane świąteczne menu. Czy wiecie już, co podacie w tym roku na słodko? Poza mazurkami, sernikami i babkami, na świątecznym stole z pewnością znajdzie się też miejsce dla tortu. Co powiecie na tort o smaku cukierków Ferrero Rocher? Tort Ferrero Rocher Tort Ferrero Rocher to przepyszny tort czekoladowy przekładany kremem ganache i bitą śmietaną. Zróbcie go na święta a zachwytom nie będzie końca! Składniki: Na ciasto 200 g mąki pszennej 100 g cukru 30 g kakao 8 g proszku do pieczenia 7 jajek na krem czekoladowy 350 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 200 g czekolady gorzkiej 100 g orzechów włoskich 15 g śmietanfixu Na krem śmietankowy 350 g śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g cukru pudru 15 g śmietanfixu Dekoracja 360 g pralinek Ferrero rocher 150 g orzechów włoskich 100 g czekolady mlecznej 100 ml śmietany 30% Nasączenie 50 ml likieru kawowego 50 ml wody Przygotowanie: Ciasto biszkoptowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy. Dodajemy pojedynczo żółtka. Miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Ciasto pieczemy około 60 minut 180 stopniach. Studzimy. Wystudzone ciasto kroimy na trzy części. Krem czekoladowy: Orzechy włoskie mielimy. Czekoladę łamiemy na kawałki. Zimną śmietanę wyjmujemy dwie godziny wcześniej. Podgrzewamy. do ciepłej śmietany dodajemy czekoladę. Mieszamy. Studzimy. Masę umieszczamy w lodówce na całą noc. Zimną masę czekoladową ubijamy. Dodajemy śmietanfix....

tort
gotujmy.pl
Newsy
Prosty, ale jaki efektowny. Ten tort na lekkim biszkopcie zachwyci wszystkich gości
To proste ciasto można przygotować na wiele okazji. Idealnie sprawdzi się również jako niedzielny deser do kawy czy herbaty. Gwarantujemy, że wszystkim będzie smakować, bo jest po prostu pyszne.

Każdy z nas uwielbia od czasu do czasu zjeść coś słodkiego. Nasza propozycja na tort makowo-brzoskwiniowy ma same zalety. Nie dosyć, że ciasto obłędnie smakuje to jeszcze wcale nie jest trudne do zrobienia. Do wykonania tortu będziemy potrzebować składników, które kupimy w każdym sklepie. Oto nasz przepis na prosty tort makowo-brzoskwiniowy Składniki: Biszkopt: 4 jajka  4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej  3 łyżki maku 8 łyżek cukru (do wypieków)  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Wypełnienie: 1 puszka brzoskwiń  600 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru  1 łyżka żelatyny  Przygotowanie: Zaczynamy od zrobienia biszkoptu: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier.  Dodajemy po 1 żółtku, cały czas mieszając naszą masę. Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej. Dodajemy mak i delikatnie wszystko mieszamy na gładką konsystencję ciasta. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej, jeśli ma wymiar 29 na 35 cm. Wykładamy na nią równo ciasto. Następnie pieczemy je w 170 stopniach przez około 10-12 minut.  Gdy ciasto będzie gotowe wyjmujemy je i studzimy. Gdy będzie chłodne, kroimy je na 3 kwadraty o boku 18 cm. Wypełnienie: Brzoskwinie odcedzamy z zalewy, którą zostawiamy dla dalszych etapów. Jedną z brzoskwiń odkładamy do dekoracji a resztę kroimy w kostkę.   Żelatynę namaczamy w 1/3 wody. 250 ml zalewy zagotowujemy i dodajemy żelatynę. Resztę zalewy ponownie zostawiamy.  Całość mieszamy do rozpuszczenia. Odkładamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy kawałki owoców. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Na paterze układamy...

torcik makowy
Gotujmy.pl
Newsy
Ten torcik makowy dosłownie rozpieści wasze podniebienia. Idealne połączenie smaków na Boże Narodzenie
Torcik makowy z ogromną ilością białej czekolady i żurawinami, aromatyzowany pomarańczą - to wprost idealne połączenie smaków na Boże Narodzenie. Jak go przygotować? Czytaj dalej!

Święta tuż tuż. Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu na upieczenie świątecznego ciasta, skorzystajcie z naszego przepisu na makowy torcik z żurawinami i pomarańczą. Torcik jest lekki jak chmurka dzięki połączeniu serka mascarpone, śmietanki kremówki i dużej ilości przepysznej białej czekolady. Jego przygotowanie jest naprawdę proste. Składniki na ciasto makowe 200 g suchego maku 270 g jogurtu naturalnego 100 g cukru 3 duże jajka 275 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 200 g świeżej lub mrożonej żurawiny Składniki na krem czekoladowy 300 g białej czekolady 100 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone starta skórka z jednej pomarańczy około 6 łyżek wody pomarańczowej - lub do smaku Ganache z białej czekolady 300 g białej czekolady 100 ml śmietany kremówki Sposób przygotowania: Jajka miksujemy z cukrem aż do uzyskania puszystej masy. Do mąki dodajemy mak, proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodajemy mąkę do jajek na zmianę z jogurtem, po czym całość krótko mieszamy. Dodajemy żurawinę i ponownie mieszamy. Przelewamy ciasto do foremki i pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy na blaty (trzy lub cztery). Jak zrobić krem czekoladowy? W rondelku podgrzej śmietanę i dodaj do niej połamaną czekoladę. Całość mieszaj aż się dokładnie rozpuści. Serek mascarpone zmiksuj krótko ze skórką pomarańczową oraz wodą pomarańczową. Do otrzymanej masy dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj. Na talerzu połóż spód ciasta a następnie zapnij na nim obręcz tortownicy. Wyłóż część kremu na blat, przykryj drugim blatem i powtórz czynność. Ciasto należy schować...

Ptysie
Pixabay/la-fontaine
Przepisy
Wcale nie są trudne do zrobienia. Słodkie ptysie wywołają uśmiech na waszych twarzach
Wielbiciele słodkości znają je doskonale. Niezależnie od sposobu podania, z kremem czy bitą śmietaną, trudno się nimi nie zachwycać!

Ptysie to słodki przysmak, który najczęściej oglądamy zza lady osiedlowej cukierni. Jeśli uważacie, że w domu zrobilibyście lepsze, podpowiadamy łatwy przepis. Ten kaloryczny deser można potraktować w całkiem kreatywny sposób. Wystarczy do piankowego kremu dorzucić przetarte maliny, kwaskowate porzeczki czy aronię. Ptysie na Andrzejki Andrzejki wypadają w wigilię imienin Andrzeja. To wieczór wróżb odprawianych w nocy z 29 na 30 listopada.  To także okazja do zabawy i wspólnego biesiadowania ze znajomymi.  Andrzejkowa patera słodkości, z ptysiami w roli głównej, wygląda co najmniej znakomicie. Praca nad deserem opłaca się szczególnie, bo efekt końcowy po prostu zachwyca! Można nadziać je ulubionym kremem lub śmietaną. Wszystko w zależności od tego, jakiej konsystencji masę wolicie. Ptysie klasyczne Czego potrzebujecie na 10 sztuk średniej wielkości przysmaku: Ciasto: 125 ml wody 63 g masła szczypta soli 75 g mąki 2 jajka Krem piankowy: 240 g cukru 100 ml wody 4 białka łyżeczka pasty z wanilii Dodatkowo: cukier puder do dekoracji Przygotowanie: W małym garnku gotujemy wodę. Dodajemy masło i sól. Kiedy masło się roztopi, wsypujemy całą mąkę naraz i nie wyłączając gazu, ucieramy drewnianą łyżką, aż ciasto sklei się w kulkę, zacznie odchodzić od ścianek rondelka i znikną z niego wszystkie grudki. Tak przygotowaną masę studzimy i wyłączamy gaz. Po pierwszym etapie wbijamy do ciasta jedno jajko i ucieramy, najlepiej za pomocą miksera. Czynność ponawiamy, ucierając z ciastem drugie jajko. Możemy rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z zakończeniem w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy...