
Była gwiazda TVP to postać niezwykle charyzmatyczna, ale i dość ekscentryczna. Makłowicz kocha tradycję i przywiązanie do dawnych zwyczajów, ale nie boi się także nowości i odważnych zmian. Także tych na talerzu.
Pan Robert zjechał pół świata w poszukiwaniu tradycyjnych i smakowitych dań wielu narodów i ludów. Swoje odkrycia do niedawna prezentował na antenie telewizji.
Ostatnio ten znany i lubiany showman przeniósł się do internetu. Makłowicz prowadzi swój kanał w serwisie YouTube, gdzie przybliża nam z kolei regionalne przysmaki kuchni polskiej.
Wigilijne odkrycie Makłowicza
Na swojej stronie internetowej podróżnik podzielił się swoim menu na wigilijny stół. Wśród tradycyjnych dań, takich jak barszcz czerwony, karp po żydowsku, czy kutia znaleźć możemy pewną niespodziankę.
Zamiast uszek, Makłowicz w swoim jadłospisie umieścił pierogi z rakiem i kapustą! Brzmi odważnie, to prawda. Nie uwierzycie, że to właśnie danie ma swój rodowód w dawnej, szlacheckiej, polskiej kuchni.
Słynny znawca kulinariów przyznał, że natknął się na to wyszukane danie w warszawskim Hotelu Bristol i nie omieszkał zapytać o przepis na farsz.
Podajemy go właśnie w tym oto miejscu:
Składniki:
- 10 g suszonych grzybów (najlepiej smardzów)
- 20 dag kiszonej kapusty
- 2 cebule (pokrojone w drobną kostkę)
- 10 dag szyjek rakowych (wybierzmy te sprzedawane w zalewie, w słoiczkach)
- 1 jajko
- Łyżeczka majeranku
- Sól i pieprz
- Olej
Przygotowanie:
- Cebulkę smażymy na złoty kolor na patelni.
- Szyjki rakowe siekamy i dodajemy na patelnię. Przesmażamy razem z cebulą.
- Dodajemy pokrojoną dość drobno kapustę kiszoną i grzyby.
- Dusimy z dodatkiem majeranku, soli i pieprzu.
- Po ostudzeniu farszu, dodajemy do niego jajko.
- Lepimy pierogi z użyciem tradycyjnego ciasta.