Makłowicz i pierogi z rakiem
ons.pl, Adobe Stock
Newsy

Makłowicz zdradził, co przygotuje na Wigilię. Jedno danie wprost zszokowało internautów

Co Robert Makłowicz przygotuje swojej rodzinie na Wigilię? Słynny podróżnik wie, co dobre. Tej potrawy nikt by się nie spodziewał.
Hubert Rój
grudzień 09, 2020

Była gwiazda TVP to postać niezwykle charyzmatyczna, ale i dość ekscentryczna. Makłowicz kocha tradycję i przywiązanie do dawnych zwyczajów, ale nie boi się także nowości i odważnych zmian. Także tych na talerzu.

Pan Robert zjechał pół świata w poszukiwaniu tradycyjnych i smakowitych dań wielu narodów i ludów. Swoje odkrycia do niedawna prezentował na antenie telewizji.

Ostatnio ten znany i lubiany showman przeniósł się do internetu. Makłowicz prowadzi swój kanał w serwisie YouTube, gdzie przybliża nam z kolei regionalne przysmaki kuchni polskiej.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Wigilijne odkrycie Makłowicza

Na swojej stronie internetowej podróżnik podzielił się swoim menu na wigilijny stół. Wśród tradycyjnych dań, takich jak barszcz czerwony, karp po żydowsku, czy kutia znaleźć możemy pewną niespodziankę.

Zamiast uszek, Makłowicz w swoim jadłospisie umieścił pierogi z rakiem i kapustą! Brzmi odważnie, to prawda.  Nie uwierzycie, że to właśnie danie ma swój rodowód w dawnej, szlacheckiej, polskiej kuchni.

Słynny znawca kulinariów przyznał, że natknął się na to wyszukane danie w warszawskim Hotelu Bristol i nie omieszkał zapytać o przepis na farsz.

Podajemy go właśnie w tym oto miejscu:

Składniki:

  • 10 g suszonych grzybów (najlepiej smardzów)
  • 20 dag kiszonej kapusty
  • 2 cebule (pokrojone w drobną kostkę)
  • 10 dag szyjek rakowych (wybierzmy te sprzedawane w zalewie, w słoiczkach)
  • 1 jajko
  • Łyżeczka majeranku
  • Sól i pieprz
  • Olej

Przygotowanie:

  • Cebulkę smażymy na złoty kolor na patelni.
  • Szyjki rakowe siekamy i dodajemy na patelnię. Przesmażamy razem z cebulą.
  • Dodajemy pokrojoną dość drobno kapustę kiszoną i grzyby.
  • Dusimy z dodatkiem majeranku, soli i pieprzu.
  • Po ostudzeniu farszu, dodajemy do niego jajko.
  • Lepimy pierogi z użyciem tradycyjnego ciasta.
Komentarze
Makłowicz Robert
TikTok
Newsy Aż trudno uwierzyć, co Makłowicz dał do zjedzenia swojemu psu. To wideo podbija sieć
Robert Makłowicz słynął do tej pory z ogromnej kulinarnej wiedzy. Kto by pomyślał, że słynny podróżnik to aż taki zgrywus!
Hubert Rój
grudzień 02, 2020

Po zakończeniu przygody z TVP, Robert Makłowicz nie narzeka na nudę. Legenda polskiej telewizji najpierw znalazła się ze swoimi programami na antenie konkurencyjnej stacji, a ostatnio zdecydowała się na pójście inną drogą. Makłowicz stawia na nowe media Tym wyborem dla Makłowicza był internet. Pan Robert zgodnie z duchem czasu założył kanał w serwisie YouTube. Wyniki oglądalności nowych odcinków jego kulinarnych podróży mówią same za siebie. Makłowicz czuje się w wirtualnej rzeczywistości, jak ryba w wodzie! Oczywiście nie znajomość nowinek informatycznych sprawia, że publika byłej gwiazdy TVP nie maleje. Również cele podróży nie są już wabikiem na internetową publiczność. Odpowiedzią na sukces Makłowicza w sieci jest oczywiście jego silna, charyzmatyczna osobowość. Każdy jednak sukces wymaga także pracy. Podróżnik wie, że praca sama się za niego nie zrobi i sumiennie przemierza Polskę w poszukiwaniu nowych i starych smaków, które przedstawia cyklicznie w postaci nowych filmików na YouTube. Internetowy humor pana Roberta Oprócz „tradycyjnej” działalności, pan Robert udziela się także w innych sieciach społecznościowych. Dość aktywnie prowadzi profil na Instagramie, gdzie od czasu do czasu publikuje różnego rodzaju ciekawe zdjęcia. Makłowicz pojawił się ostatnio także w ciekawym filmiku w portalu TikTok. Właśnie tam mogliśmy zobaczyć, jak pan Robert karmi swojego psa. Nie uwierzycie własnym oczom, gdy zobaczycie czym zajada się czworonogi podopieczny Makłowicza. Popatrzcie:   @nnuben1 ##vrial ##fyp ##dlaciebie ##maklowicz ♬ dźwięk oryginalny - NnubeN1   Słyszeliście ten śmiech pana Roberta? A co jeżeli świeży koper rzeczywiście złagodzi psie niestrawności i wzdęcia? Nie od...

Przeczytaj
uszka z grzybami magda gessler
ONS
Newsy „Robię naprawdę najlepsze uszka na świecie”. Przepis na perfekcyjne uszka do wigilijnego barszczu od Magdy Gessler
Nieważne, czy przygotowujecie uszka co roku samodzielnie lub kupujecie gotowe w sklepie - ten przepis Magdy Gessler jest tak prosty, że na pewno go wypróbujecie!
Katarzyna Wyborska
grudzień 08, 2020

Czysty, czerwony i jarski barszcz to nieodłączny element polskiego świętowania Bożego Narodzenia. W zupie muszą oczywiście znajdować się uszka, czyli małe pierożki nadziewane farszem z kapusty i grzybów. Jak zwykle cudowna Magda Gessler nas nie zawodzi i dzieli się swoim przepisem na wigilijne uszka do barszczu. Jesteście ciekawi, jak je przyrządza? Pyszne uszka Zwyczaj przygotowywania małych pierożków do zupy jest typowo polski. Dodaje się je do zup niezagęszczanych, takich właśnie jak wigilijny barszcz czy zupa pomidorowa. Można też podawać je samodzielnie, podsmażone np. ze skwarkami, jak pierogi. Danie podobne do naszych uszek jedzą także Żydzi – ich wersja tej potrawy nazywa się kreplech i jada się ją podczas święta Sukkot. Przepis Magdy Gessler na uszka wigilijne Jeżeli chcecie przygotować w tym roku naprawdę wyjątkowe uszka do barszczu, to koniecznie wypróbujcie ten przepis Magdy Gessler! Będziecie potrzebowali tych składników: Do ciasta: Mąka Woda Sól Do farszu: 1 cebula Suszone grzyby (najlepiej prawdziwki) Masło Bułka tarta Pieprz Ziele angielskie Liść laurowy Sól Przygotowanie Grzyby wkładamy do garnka i zalewamy je wodą. Dorzucamy kilka liści laurowych, ziele angielskie i sól. Następnie kroimy cebulę w ćwiartki i dwie dodajemy do garnka. Resztę należy zeszklić na maśle i później dodać do farszu. Masła dodajemy bardzo dużo, bo to właśnie dzięki niemu uszka są tak smaczne i soczyste! Gotujemy pod przykryciem do miękkości. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Przesiewamy pół kilograma mąki i dodajemy około pół litra letniej wody oraz sól. Nie używamy jajek! Sprawiają one, że ciasto jest twarde, a to na uszka powinno być bardzo cienkie i delikatne. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Jeżeli lepi...

Przeczytaj