Makłowicz i pierogi z rakiem
ons.pl, Adobe Stock
Newsy

Makłowicz zdradził, co przygotuje na Wigilię. Jedno danie wprost zszokowało internautów

Co Robert Makłowicz przygotuje swojej rodzinie na Wigilię? Słynny podróżnik wie, co dobre. Tej potrawy nikt by się nie spodziewał.

Była gwiazda TVP to postać niezwykle charyzmatyczna, ale i dość ekscentryczna. Makłowicz kocha tradycję i przywiązanie do dawnych zwyczajów, ale nie boi się także nowości i odważnych zmian. Także tych na talerzu.

Pan Robert zjechał pół świata w poszukiwaniu tradycyjnych i smakowitych dań wielu narodów i ludów. Swoje odkrycia do niedawna prezentował na antenie telewizji.

Ostatnio ten znany i lubiany showman przeniósł się do internetu. Makłowicz prowadzi swój kanał w serwisie YouTube, gdzie przybliża nam z kolei regionalne przysmaki kuchni polskiej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wigilijne odkrycie Makłowicza

Na swojej stronie internetowej podróżnik podzielił się swoim menu na wigilijny stół. Wśród tradycyjnych dań, takich jak barszcz czerwony, karp po żydowsku, czy kutia znaleźć możemy pewną niespodziankę.

Zamiast uszek, Makłowicz w swoim jadłospisie umieścił pierogi z rakiem i kapustą! Brzmi odważnie, to prawda.  Nie uwierzycie, że to właśnie danie ma swój rodowód w dawnej, szlacheckiej, polskiej kuchni.

Słynny znawca kulinariów przyznał, że natknął się na to wyszukane danie w warszawskim Hotelu Bristol i nie omieszkał zapytać o przepis na farsz.

Podajemy go właśnie w tym oto miejscu:

Składniki:

  • 10 g suszonych grzybów (najlepiej smardzów)
  • 20 dag kiszonej kapusty
  • 2 cebule (pokrojone w drobną kostkę)
  • 10 dag szyjek rakowych (wybierzmy te sprzedawane w zalewie, w słoiczkach)
  • 1 jajko
  • Łyżeczka majeranku
  • Sól i pieprz
  • Olej

Przygotowanie:

  • Cebulkę smażymy na złoty kolor na patelni.
  • Szyjki rakowe siekamy i dodajemy na patelnię. Przesmażamy razem z cebulą.
  • Dodajemy pokrojoną dość drobno kapustę kiszoną i grzyby.
  • Dusimy z dodatkiem majeranku, soli i pieprzu.
  • Po ostudzeniu farszu, dodajemy do niego jajko.
  • Lepimy pierogi z użyciem tradycyjnego ciasta.
Pieczone pierogi
iskierka.ag/gotujmy.pl
Newsy
Pieczone pierogi z niespotykanym składnikiem. Ich smak wspaniale dopełni wigilijny barszcz
W niektórych częściach naszego kraju do wigilijnego barszczu podaje się nie uszka, a pierogi. Dzisiaj przepis na jeszcze inny dodatek do zupy z buraków – pierogi pieczone z grzybami i kapustą!

Pierogi pieczone to sztandarowe danie wschodnich rejonów Polski. Na Lubelszczyźnie są szczególnie popularne. I na słodko, i na słono. Pierogi nadziewa się na przykład dżemem, owocami, a także nadzieniem z kaszy gryczanej wymieszanej z serem białym. Tego rodzaju pierogi przypominają wypiek nazywany w reszcie kraju po prostu drożdżówkami albo słodkimi bułkami. Pieczone pierogi na Wigilię Pierogi pieczone, które swój rodowód mają na styku kuchni polskiej i ukraińskiej, to także jedna z opcji na kolację wigilijną. W tym celu potrzebne będzie specjalne „wigilijne” nadzienie złożone z kurek i kapusty kiszonej. Oprócz tego nasze ciasto na takie pierogi do barszczyku powinno być nieco cieńsze niż w tradycyjnych drożdżówkach. Składniki: Ok. 70-75 dag mąki pszennej 1/3 szklanki oleju 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 paczki) Łyżeczka cukru Pół łyżeczki soli 1 jajko 10-20 dag kiszonej kapusty 10-20 dag suszonych kurek Mała cebula Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru i dodajemy je zaraz do przesianej mąki. Dodajemy jajko i wyrabiamy luźne ciasto z dodatkiem ciepłej wody. Dodajemy do ciasta sól i olej, po wyrobieniu zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Przystępujemy do przygotowania farszu. Grzyby moczymy i obgotowujemy. Następnie kroimy kurki na drobne kawałeczki. Kapustę w razie potrzeby moczymy i kroimy drobno. Cebulę kroimy w małą kostkę. Podsmażamy cebulkę na oleju, następnie dodajemy do niej grzyby i kapustę. Doprawiamy do smaku pieprzem i małą ilością soli, dusimy do miękkości. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy dość cienko na stolnicy (nie chcemy przecież, by zamiast delikatnych pierogów wyrosły nam duże bułki!). Wykrajamy...

pierogi pieczone
Gotujmy.pl
Newsy
Pieczone pierogi na Wigilię. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zrobi je nawet amator
Chcesz zaskoczyć swoich gości? Podaj im na wigilii pierogi, ale tym razem nie gotowane, ale... pieczone!

W Boże Narodzenie na stole nie może zabraknąć tradycyjnych, wigilijnych potraw – w tym pierogów! Najczęściej podaje się pierogi gotowane, ale czy próbowaliście wersji pieczonej? Musicie spróbować koniecznie, ponieważ smakuje niesamowicie!   Choć w całej Polsce najpopularniejsze są gotowane pierogi, to i pieczone mają swoich zwolenników! Szczególnie lubiane są we wschodniej części naszego kraju, gdzie przygotowuje się je z farszem z kaszy jaglanej, soczewicy, grzybów lub kapusty, a także na słodko z makiem, marchewką albo burakami. Przepis na pieczone pierogi z kapustą i grzybami Przedstawiamy wam przepis na pierogi z tradycyjnym wigilijnym farszem, ale dla odmiany w wersji pieczonej, zamiast gotowanej. Warto wypróbować taki przepis, by zrobić wrażenie na swoich gościach – pierogi z pieca to rzadkość na polskiej Wigilii! Do przygotowania pierogów potrzebujecie poniższych składników: 1 kg kapusty kiszonej 40 dag suszonych grzybów 60 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag śmietany 200 g masła 2 jaja Ziele angielskie Liść laurowy Sól Pieprz Przygotowanie Grzyby wkładamy do wody i moczymy całą noc. Z mąki, masła, śmietany i jaj przygotowujemy kruche ciasto. Pamiętajcie o tym, by ciasto zagniatać szybko i jak najmniej dotykać je rękami! Następnie zawińcie je w folię i odłóżcie do lodówki na minimum godzinę. Do garnka wkładamy kapustę, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy nieco zmięknie, dodajemy namoczone wcześniej grzyby i gotujemy. Następnie kapustę należy ostudzić, odcedzić i bardzo dokładnie poszatkować. Wyjmujemy z lodówki ciasto, rozwałkowujemy na stolnicy i zaczynamy je wykrawać do pierogów. Gdy ulepimy wszystkie...

pierogi po zbójnicku
Adobe Stock
Newsy
Jaki farsz mają pierogi zbójnickie? Właśnie tak smakują pierogi po góralsku
Pierogi ruskie, z mięsem czy kapustą i grzybami jadł każdy. To klasyk polskiej kuchni. Jednak tak pysznych pierogów po zbójnicku jeszcze nie jedliście! Okraszone cebulką oraz skwarkami po prostu rozpływają się w ustach!

Pierogi to jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Charakteryzują się swoim wyjątkowym kształtem półksiężyca z ozdobną falbanką, a także uniwersalnością nadzień. Można je przyrządzić zarówno na słono, jak i na słodko. Dzięki temu można się nimi zajadać cały rok. Najpopularniejsze to pierogi ruskie, z mięsem, jagodami, truskawkami czy szpinakiem, jednak ich smak zdecydowanie przebijają te przygotowane po zbójnicku! Pierogi po zbójnicku lub góralsku To danie wyróżnia się swoim wyjątkowym aromatem. Farsz do pierogów jest przyrządzany z dwóch rodzajów kasz z kapustą kiszoną, tłustym mięsem i przyprawami. Kluczową rolę odgrywa ostra mielona papryka, która nadaje całej potrawie pikantności. Połączenie tych składników wydaje się nieco kuriozalne, jednak razem tworzy idealną całość. Tak przygotowane pierogi smakują wybornie i z pewnością nikt nie przejdzie obok nich obojętnie. Przepis na pierogi po zbójnicku Składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka wody 1 łyżka masła 3 jajka 200 g kaszy pęczak 100 g kiszonej kapusty 250 g wędzonego boczku 250 g kaszy gryczanej 50 g słoniny 2 cebule sól pieprz ostra mielona papryka Przygotowanie: Mąkę przesiejcie do miski, dodajcie do niej szczyptę soli oraz ostrą mieloną paprykę. Do naczynia z suchymi produktami wbijcie jedno jajko i wlejcie jedną szklankę wody.  Z podanych składników zagniećcie elastyczne, gładkie ciasto. Gdy będzie dobrze wyrobione, odstawcie je pod przykryciem ze ściereczki na przynajmniej 45 minut. Kiszoną kapustę przełóżcie do garnka i podlejcie odrobiną wody. Gotujcie ją do miękkości. Kiedy będzie gotowa, odcedźcie nadmiar płynu oraz odstawcie do ostudzenia. Później posiekajcie ją na mniejsze kawałki. Kaszę...

makłowicz instagram
Wikipedia
Gwiazdy
BULWERSUJĄCA postawa Roberta Makłowicza! Zachwala jedzenie z...?
Gwiazdor programu kulinarnego zszokował swoich fanów. Nie uwierzycie, jakie danie poleca Robert Makłowicz!

Robert Makłowicz, gwiazdor pierwszego programu kulinarnego polskiej telewizji, znany jest z miłości do gotowania i daru do opowiadana o jedzeniu. Wydawałoby się, że taka osoba jak Robert stołuje się tylko w najlepszych restauracjach. Dlatego fani zareagowali oburzeniem, gdy usłyszeli, co Makłowicz poleca. Mniejsza o zachwalane danie – wszyscy są zszokowani polecanym lokalem! Sprawdźcie, o co poszło! Z telewizji do internetu Możecie nie być na bieżąco – Robert Makłowicz już od dłuższego czasu nie występuje w Telewizji Polskiej. Dziś gwiazdor prowadzi własny kanał w serwisie YouTube, gdzie publikuje swoje filmy o gotowaniu i recenzje różnych dań. Aktywny jest także na Instagramie, gdzie chętnie dzieli się swoimi przemyśleniami na temat jedzenia. Ostatnio jednak zszokował swoich fanów! Na wykwintny obiad do… Ikei? Niedawno Robert Makłowicz umieścił na swoim Instagramie zdjęcie popularnych klopsików ze sklepu meblowego Ikea. Prezenter podzielił się ze swoimi obserwującymi informacją o tym, że od niedawna można spróbować wegetariańskiej wersji słynnych klopsików: - Chyba rzeczywiście roślinniejemy, skoro słynne szwedzkie klopsiki köttbullar, dostępne w najdalszych zakątkach globu dzięki gastronomicznej ofercie sklepów Ikea, mają od teraz również̇ wersję bezmięsną̨, czyli roślinną właśnie - mówi Makłowicz. Tym wpisem Robert wprowadził swoich fanów w lekką konsternację. Znany kucharz o delikatnym podniebieniu poleca mało wyrafinowane danie z sieciówki? Cóż, być może Robert wie, co mówi i warto spróbować słynnych klopsików?   Źródło: smakosze.pl i robertmaklowicz_official na Instagramie