Robert Makłowicz to jedna z barwniejszych postaci na polskiej scenie kulinarnej. Z powodzeniem łączy pasję do gotowania, podróży i kultury. Poza tym lubi eksperymentować w kuchni, co wychodzi mu całkiem nieźle. Nie marnuje żywności, dzięki czemu stwarza coraz to nowsze oraz ciekawsze przepisy. Ostatnio podzielił się ze swoimi odbiorcami za pomocą mediów społecznościowych, pomysłem na wykorzystanie czerstwego chleba i wcale nie jest to bułka tarta. 

Sposoby na wykorzystanie czerstwego chleba

Niekiedy zdarza się kupić więcej pieczywa, które niestety zostaje i z czasem się zsycha. Nie jest wówczas zbyt smaczne, aby wykorzystać je do kanapek. Najczęściej wtedy jest przetwarzane na domową bułkę tartą. Niektórzy przyrządzają z jego udziałem różne dania jak tosty francuskie, zupę wodziankę czy grzanki do zupy krem bądź sałatki. 

Szybkie danie z czerstwego chleba

Robert Makłowicz lubi zaskakiwać, jak i tym razem nie mogło być inaczej. Czerstwy, stary chleb wykorzystał w zupełnie nowy, ciekawy sposób, a mianowicie przygotował z niego knedle. To szybki pomysł na obiad. Wystarczy dodatkowo przyrządzić sos i danie gotowe. Doskonały sposób na ekspresowy posiłek bez marnowania żywności.  

Przepis na knedle z czerstwego chleba Makłowicza

Składniki:

  • 200 g czerstwego pieczywa pszennego
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 200 ml mleka
  • 4-5 łyżek mąki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Czerstwe pieczywo pszennej pokrójcie w niewielką kostkę i przełóżcie wraz z mąką do większej miski.
  2. Cebulę obierzcie oraz pokrójcie.
  3. Patelnię dobrze rozgrzejcie, dodajcie na nią masło. Kiedy tłuszcz się roztopi, to na patelnię wrzućcie pokrojoną cebulę. Smażcie ją do zeszklenia.
  4. Gdy cebula będzie gotowa, przełóżcie ją do miski z pieczywem.
  5. Rozbite jajka w innej miseczce rozkłóćcie, połączcie razem z mlekiem, a następnie całość przelejcie do większej miski z pozostałymi składnikami.
  6. Wszystko doprawcie do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie całość wymieszajcie.
  7. Zwilżonymi dłońmi formujcie knedle wielkości mandarynki. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodajcie więcej mąki.
  8. W międzyczasie zagotujcie w większym garnku wodę z solą. 
  9. Przygotowane knedle gotujcie przez 15 minut.
  10. Takie knedle z czerstwego chleba podawajcie z sosem grzybowym bądź mięsnym. Smacznego!