makłowicz
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacje/ONS.pl
Newsy

Robert Makłowicz uważa, że kotlet schabowy to nie do końca polskie danie. Jego wypowiedź zaskakuje

Częsty gość podczas wielu rodzinnych spotkań, a przede wszystkim w trakcie niedzielnego obiadu. Mowa oczywiście o nieśmiertelnym, tradycyjnym kotlecie schabowym. Jak do tej pory uważanym za polską część kultury kulinarnej. Wszelkie wątpliwości, co do jego pochodzenia, rozwiewa Robert Makłowicz.

Kotlet schabowy do dziś jest uznawany za jedno z najpopularniejszych dań obiadowych w Polsce. Często gości na stole podczas rodzinnego posiłku w duecie z rosołem. Wielu osobom przypomina dzieciństwo. Nierzadko wychodząc na klatkę schodową w bloku, można było wyczuć ten charakterystyczny zapach bądź zostać obudzonym w niedzielny poranek przez sąsiada, klepiącego tłuczkiem kotlety.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tradycyjny kotlet schabowy

Klasyczny kotlet schabowy jest przyrządzony z mięsa wieprzowego, a dokładniej ze schabu. Pokrojone plastry delikatnie rozbija się tłuczkiem, po czym przyprawia solą i pieprzem. Dobrze jest, aby tak przygotowane mięso, przez jakiś czas poleżakowało w lodówce, by smaki mogły się przegryźć.

Kotlety najlepiej jest smażyć na smalcu, dzięki czemu będą delikatne. Plastry kolejno obtacza się w mące, roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej. Należy je smażyć na niewielkim ogniu na złoty kolor z obu stron.

Zobacz także
Staropolski kotlet schabowy wg Tomasza Strzelczyka. Sekret smaku tkwi w 3 prostych składnikach

Staropolski kotlet schabowy wg Tomasza Strzelczyka. Sekret smaku tkwi w 3 prostych składnikach

Ile kosztuje schabowy u Magdy Gessler? Trzeba za niego zapłacić majątek

Ile kosztuje schabowy u Magdy Gessler? Trzeba za niego zapłacić majątek

Czy kotlet schabowy jest polskim daniem? 

W jednym z wywiadów, słynny kucharz oraz krytyk kulinarny Robert Makłowicz powiedział, że kotleta schabowego nie możemy do końca uznawać za polską potrawę. Kucharz przyznaje iż to danie Polacy zapożyczyli od Austriaków.

Polski schabowy to nic innego jak uboższa wersja sznycla wiedeńskiego, który jest przyrządzany z cielęciny. Nasz naród poszedł w prostszą i zdecydowanie tańszą wersję, decydując się na mięso wieprzowe. Makłowicz dopatruje się pochodzenia kotleta w czasach, kiedy jakiekolwiek mięso nie było na co dzień dostępne na sklepowych półkach. Wówczas plastry schabu rozklepywano na jak największe, a zarazem najcieńsze placki, po czym były nawet kilkukrotnie panierowane. Dzięki temu ich wartość sytości rosła.

Zapożyczony czy nie, kotlet schabowy już na zawsze pozostanie ulubieńcem Polaków, którzy nie wyobrażają sobie niedzielnego obiadu bez tego dania. Zresztą jak sam Makłowicz przyznaje, Austriacy przyrządzają sznycla wiedeńskiego z innego mięsa, czyli z cielęciny. A więc? Nie jest to do końca to samo...

Źródło: wyborcza.pl

kotlety schabowe smażenie
Adobe Stock
Newsy
Przykrywacie schabowe podczas smażenia czy nie? 1 z tych sposobów całkowicie rujnuje ich smak
Soczysty, a zarazem delikatny schabowy z chrupiącą skórką to coś, obok czego nikt nie przejdzie obojętnie. Odpowiednia obróbka termiczna nie jest wyzwaniem, ale 1 błąd może całkowicie popsuć jego smak!

Idealnie przyprawiony, obtoczony w panierce i usmażony kotlet schabowy, to dla wielu Polaków punkt obowiązkowy podczas weekendowego obiadu. Podany w zestawie z tłuczonymi ziemniakami oraz surówką, smakuje wybornie. Jednak podczas przygotowywania należy pamiętać o kluczowej rzeczy, aby kotlety nie straciły na smaku. Schabowy brat bliźniak sznycla wiedeńskiego Część osób kojarzy tradycyjnego kotleta schabowego ze sznyclem wiedeńskim. Z pozoru wyglądają identycznie i niejedna osoba jest w stanie pomylić oba dania. Jednak wyróżnia je jeden kluczowych składnik, z którego są przygotowywane, a jest to rodzaj mięsa. Sznycel wiedeński przyrządza się z cielęciny, zaś schabowy z dobrego jakościowo schabu. To dla niektórych niewielka różnica, jednak jest bardzo wyczuwalna w smaku. Prawdziwi wielbiciele schabowego, od razu rozpoznają swojego ulubieńca! Niedzielna tradycja Kotlety schabowe są najczęściej serwowane na obiad podczas weekendu. Już przed południem często można usłyszeć sąsiadkę z góry, która klepie plastry schabu, a po wejściu na klatkę schodową bloku, najczęściej można wówczas wyczuć aromat smażonego mięsa. Dla wielu Polaków taki układ to wręcz tradycja i obowiązek. Nie wyobrażają sobie niedzielnego obiadu bez tej potrawy.  Przygotowanie kotletów schabowych Przyrządzenie schabowych, wbrew pozorom, nie należy do trudnych czynności. Należy jednak pamiętać o kilku kluczowych kwestiach, takich jak: klepanie plastrów schabu pod folią spożywczą, by mięso nie straciło swojej struktury, a w konsekwencji nie rozpadło się na patelni, przyprawianie tylko solą oraz pieprzem - przyprawy mają podkreślić smak mięsa a nie go zdominować, odpowiednia kolejność w panierowaniu, czyli mąka, jajko i bułka tarta, smażenie tylko na smalcu, dzięki czemu...

Twarde kotlety schabowe po usmażeniu
AdobeStock
Newsy
Dlaczego kotlety schabowe wychodzą twarde? Popełniacie te błędy
Jeśli wasze kotlety schabowe za każdym razem wychodzą twarde, prawdopodobnie popełniacie któryś z błędów dotyczących między innymi właściwego przygotowania mięsa.

Bez względu na to, czy wybierzecie schab z kością, czy bez , schab może przysporzyć wam nieco problemów. Wiele gospodyń narzeka na fakt, że przyrządzane przez nie kotlety za każdym razem są żylaste i twarde. Jeśli wy też należycie do tego grona, to prawdopodobnie popełniacie kilka błędów dotyczących między innymi właściwego przygotowania mięsa.  Aby wasze kotlety schabowe za każdym razem były soczyste i kruche, podczas ich przyrządzania musicie trzymać się kilku podstawowych zasad. Diabeł, jak zwykle, tkwi w szczegółach. Jakich? Zaraz wszystkiego się dowiecie. Co zrobić, żeby schabowy nie był twardy? Kotlet schabowy to nic innego jak tańsza wersja sznycla wiedeńskiego przyrządzanego z cielęciny. Jego historia sięga XIX wieku. To właśnie wtedy zaczęły pojawiać się pierwsze przepisy na tłuczone mięso schabowe w panierce. Od tego czasu stale goszczą na stołach Polaków. Zachwycają nie tylko smakiem, ale również soczystością i prostotą wykonania. Wiele osób ma poczucie, że zrobienie kotleta schabowego to łatwizna i każdy to potrafi. Nic bardziej mylnego. W czasie przygotowanie tego przysmaku trzeba pamiętać o wielu rzeczach: Marynata do schabowych to podstawa Zacznijmy od marynaty do schabowych . Być może nie wszyscy wiecie, ale to właśnie ona odpowiada za kruchość i soczystość mięsa . Za żadne skarby nie pomijajcie więc tego kroku. Wasze kotlety schabowe, zanim wylądują na patelni, powinny przez całą noc moczyć się w mieszance z mleka, czosnku, cebuli i przypraw. To klucz do sukcesu. Prawidłowe rozbijanie schabowego Kolejną ważną kwestią jest właściwe rozbicie mięsa . Oczywiście każdy wie, że należy je położyć na desce, przykryć kawałkiem folii spożywczej i użyć specjalnego tłuczka. Niewielu osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, jak ważne jest...

idealny schabowy
gotujmy.pl/netka
Newsy
Moczycie  kotlety schabowe w mleku i cebuli? Dodajcie jeszcze ten 1 składnik, a wyjdą dobre jak nigdy
Kawałek dobrego schabu, złocista panierka, tłuczone ziemniaki i surówka – nasz ulubiony kotlet może być jeszcze lepszy dzięki zamarynowaniu mięsa w nietypowych składnikach.

Kotlet schabowy to niedaleki kuzyn wykwintnego sznycla wiedeńskiego. Nasz rodzimy „schaboszczak” różni się od swojego pierwowzoru. Jak? Po pierwsze, jak sama  nazwa wskazuje, schabowe przygotowuje się z wieprzowego schabu. Z kolei sznycle to kotlety z cienko rozbitej cielęciny. Po drugie, schabowe smażymy zwykle na oleju lub tradycyjnie na smalcu. Za to sznycle nie obejdą się bez masła. Najlepiej klarowanego. To prawda. Schabowe są oczywiście bardziej skromnym i tańszym daniem niż sznycle wiedeńskie. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by nadać im wykwintnego sznytu za pomocą jednej sztuczki. Niezwykła marynata do schabowych A jest nią nietypowa marynata złożona z trzech pozornie niepasujących do siebie składników. O czym mowa? O połączeniu mleka, czosnku i cebuli. Mięso zanurzone w takim osobliwym zestawie, stanie się bardziej kruche, a przy tym zachowa swoją soczystość. Spróbujcie. Wystarczy, że zanurzycie rozbite cienko kotlety w mieszance z mleka, czosnku i cebuli na kilka godzin. A najlepiej będzie, gdy nasze kotlety „odpoczną” w takiej marynacie przez całą noc. Przepis na kotlety schabowe marynowane w mleku, cebuli i czosnku Składniki: 25 dag schabu Pół szklanki mleka Mała cebula 2 ząbki czosnku 1 roztrzepane jajko Łyżka mąki pszennej Łyżka bułki tartej Sól i pieprz Smalec lub olej do smażenia Przygotowanie: Schab kroimy na plastry Plastry mięsa rozbijamy na cienkie plastry. Cebulę i czosnek kroimy i obkładamy nimi kotlety. Zalewamy całość szklanką mleka i odkładamy na przynajmniej kilka godzin w zimne miejsce. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed smażeniem osuszamy kotlety i panierujemy. Smażymy na rozgrzanej patelni na tłuszczu. Kotlety powinny mieć złocisty kolor z obu stron. Podajemy z ziemniakami...

Smażycie kotlety schabowe w ten sposób? To przez tak ustawiony ogień panierka wychodzi paskudnie
Flickr
Triki kulinarne
Smażycie kotlety schabowe w ten sposób? To przez tak ustawiony ogień panierka wychodzi paskudnie
Jak przygotowujecie ten kulinarny klasyk? Sposób smażenia jest równie ważny co sam przepis i składniki. Uważajcie, by nie wyłożyć się na kręceniu kurkiem od gazu.

Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego kotleta schabowego. To danie zdecydowanie należy do prostych, ale nie wyjdzie, jeśli zapomnicie o jednej ważnej zasadzie. Panierowane kawałki tłuczonego schabu, na stałe goszczą pewnie na waszych stołach. To jedna z najbardziej popularnych potraw kuchni polskiej. Niektórzy wykorzystują schab z kością, inni wolą kotlet bez niej. Typowe składniki do przygotowania kotleta schabowego to: Smalec Jajka Sól Pieprz Kawałek schabu (z kością lub bez kości) Mąka Bułka tarta Jak zrobić dobre kotlety schabowe? Na pewno macie swój sposób na przygotowanie schabowych, które smakują wam i waszej rodzinie. Pamiętajcie jednak, że w przypadku schabowych dobry przepis to nie wszystko. Równie mocno liczy się odpowiednia obróbka i przede wszystkim… technika smażenia! Cała sztuka w przypadku schabowych tkwi w odpowiednim przygotowaniu kotleta. Schab trzeba oczywiście pokroić w plastry (jeśli nie zakupiliście mięsa już tak pokrojonego). Następnie trzeba ubić je tłuczkiem i panierować w następującej kolejności: W mące  W roztrzepanych i przyprawionych jajkach W bułce tartej To jednak nie wszystko. Clou programu zawiera się bowiem we właściwym smażeniu popularnych schaboszczaków. To dzięki niemu kotlety mają odpowiednio wyglądającą panierkę, a także chrupki smak. Jak poprawnie smażyć kotlety schabowe? Kotlet schabowy musi być soczysty! Nie ma nic gorszego niż wysuszony kotlet schabowy. Musicie pamiętać, żeby nie smażyć go zbyt długo na wolnym ogniu. Musicie odpowiednio wyczuć właściwą temperaturę smażenia. Zbyt duży ogień może z kolei doprowadzić do tego, że panierka będzie spalona, a mięso w środku surowe. To absolutnie nieakceptowalne w przypadku wieprzowiny. Schabowe muszą być smażone w wyższej temperaturze, na...