: Makaron z wódką i kremowym sosem pomidorowym. Najlepszy przepis
AdobeStock
Newsy

Makaron z wódką i kremowym sosem pomidorowym. Najlepszy przepis

Wiemy, jak zrobić najlepszy makaron z wódką w sosie pomidorowym. Ten przepis na kremowy makaron jest niezwykle popularny i bardzo smaczny. Wódka bardzo pasuje do sosu pomidorowego i podkreśla jego smak.

Przepis na Penne alla vodka, bo tak najczęściej nazywa się ten makaron, stał się popularny dzięki bardzo znanej modelce Gigi Hadid. Pokazała ona na swoim Instagramie, że przygotowuje makaron penne w ten oryginalny sposób i natychmiast dostała wiele pytań od obserwujących jej profil. Fani amerykańskiej modelki postanowili wypróbować recepturę i też się w niej zakochali. Sprawdźcie, jak przygotować makaron z wódką w kremowym sosie pomidorowym.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na makaron z wódką w sosie pomidorowym

Składniki na makaron z wódką w pomidorach

  • Opakowanie makaronu typu penne
  • Pomidory w puszce
  • Pół szklanki śmietanki 30% tłuszczu
  • Pół szklanki startego parmezanu
  • 2 kieliszki wódki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Cebula, najlepiej słodka cebula szalotka
  • 4 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Świeża bazylia
Zobacz także
Błyskawiczny makaron z sosem pomidorowym z przepisu Justyny Żyły. Pomysł na szybki obiad

Błyskawiczny makaron z sosem pomidorowym z przepisu Justyny Żyły. Pomysł na szybki obiad

Przygotowanie makaronu z wódką w kremowym sosie pomidorowym

  1. Posiekajcie cebulę i czosnek.
  2. Rozgrzejcie patelnię i dodajcie na nią oliwę z oliwek.
  3. Wyłóżcie na patelnię cebulę i czosnek. Podsmażcie do zeszklenia się cebuli.
  4. Dodajcie pomidory w puszce i wódkę. Nie dodawajcie alkoholu najpierw, bo zawartość patelni może się zapalić!
  5. Podgrzewajcie zawartość patelni chwilę, do odparowania alkoholu.
  6. Zdejmijcie sos pomidorowy z ognia.
  7. Ugotujcie makaron penne w osolonej wodzie aby był lekko twardy (al. dente).
  8. Odcedźcie makaron, ale zachowajcie ok. pól szklanki wody po gotowaniu makaronu.
  9. Umieśćcie patelnię z sosem na średnim ogniu. Dodajcie do niej wodę po gotowaniu makaronu i śmietankę. Podgrzewajcie i duście aż do zgęstnienia.
  10. Dodajcie do sosu połowę parmezanu.
  11. Przełóżcie makaron na talerze. Polejcie go sosem pomidorowym i posypcie pozostałym parmezanem.
  12. Udekorujcie makaron świeżą bazylią.

Czytaj także:

Przepis na makaron gryczany z kapustą włoską i pulpecikami
cris/Gotujmy.pl
Newsy
Makaron gryczany z pulpecikami - przepis na zdrowy i pyszny obiad [dieta SIRT]
Makaron gryczany to źródło błonnika oraz wielu makro i mikroelementów. Warto zastąpić nim biały makaron czy ziemniaki. Ten z pulpecikami nadaje się do jedzenia na diecie.

Makaron gryczany to składnik bardzo polecany w wielu dietach (lekkostrawnej, bezglutenowej, diecie sirt ). Ma on niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą go bezpiecznie spożywać także diabetycy. W 100 g makaronu gryczanego znajduje się mniej niż 200 kcal, a więc znacznie mniej niż w klasycznym makaronie czy ryżu. Przepis na makaron gryczany z kapustą włoską i pulpecikami To wyjątkowo pyszne i bogate w składniki odżywcze danie, które sprawdzi się nawet u osób na lekkostrawnej czy odchudzającej diecie. Danie to można przygotować także na makaronie razowym lub orkiszowym. Składniki:  200 g makaronu gryczanego 200 g mięsa mielonego (mieszanego) 1 ząbek czosnku szczypta majeranku ¼ łyżeczki słodkiej papryki kilka kropli sosu sojowego mała cebula ostra papryczka 250 g kapusty włoskiej 100 g sera fontina (lub masdamer) 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz sól opcjonalnie kilka ziarenek kolorowego pieprzu do dekoracji Przygotowanie: Kapustę poszatkujcie i ugotujcie al dente w osolonej wodzie. Mięso mielone doprawcie świeżo zmielonym pieprzem i sosem sojowym. Dodajcie zmiażdżony czosnek, majeranek, paprykę i wyróbcie całość na gładką masę. Uformujcie z niej małe kuleczki. Posiekajcie cebulę, zeszklijcie na oliwie, dodajcie pokrojoną papryczkę. Kuleczki mięsa przełóżcie na patelnię z cebulą i smażcie chwilę z każdej strony. W międzyczasie ugotujcie makaron . Kapustę odsączcie z nadmiaru wody, przełóżcie na patelnię z mięsem, a następnie wsypcie ugotowany, odcedzony makaron oraz żółty ser pokrojony w drobną kostkę. Trzymając patelnię na małym ogniu, całość delikatnie wymieszajcie. Możecie też dodać kilka łyżek wody z ugotowanego makaronu. Makaron przełóżcie na talerze. Źródło:...

Przepis na klopsiki z indyka w sosie pomidorowym. Lekkie i sycące
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy
Przepis na klopsiki z indyka w sosie pomidorowym. Lekkie i sycące
Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym są doskonałe w smaku i szybkie w przygotowaniu. Są też pożywne i sycące, a przy tym zdrowe. Ten przepis na klopsiki w sosie pomidorowym na pewno zostanie z wami najdłużej.

Zapiekanka z makaronu z klopsikami z mięsa indyka oraz pysznym, aromatycznym sosem pomidorowym to doskonały pomysł na szybkie i proste jednogarnkowe danie. Nie wymaga zbyt wielu przygotowań, a efekt jest wspaniały. Tym daniem z pewnością zachwycicie całą rodzinę podczas obiadu albo przyjaciół podczas spotkania. Danie jest lekkie, ale nasyci was na długie godziny. Zamiast makaronu spaghetti możecie wybrać dowolny, ulubiony makaron np. rurki penne albo kokardki. Przepis na klopsiki z indyka w sosie pomidorowym z makaronem Składniki na pulpety 0,5kg mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 jajko Przyprawa do indyka Sól Olej do smażenia Składniki na sos pomidorowy do klopsików 500 ml passaty pomidorowej 1 szklanka bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej Sól do smaku Olej do smażenia 100 g startego parmezanu Dodatkowo 1 opakowanie makaronu spaghetti Przygotowanie Makaron wrzućcie do osolonego wrzątku i ugotujcie al dente. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę, czosnek wyciśnijcie za pomocą praski i podsmażcie na oleju na głębokiej patelni lub w dużym garnku. Dodajcie bulion oraz passatę pomidorową. Doprawcie cukrem, solą, oregano i ostrą papryką. Gotujcie, aż woda odparuje i sos zredukuje swoją objętość. Na drugiej patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie cebulę pokrojoną w kotkę. Dodajcie cebulę do mięsa wraz z jajkiem, solą i przyprawą do indyka. Mięso wyróbcie ręką na gładką masę i uformujcie w drobne klopsiki. Podsmażcie je z obu stron na złoto na tej samej patelni, na której smażyliście cebulę. Przygotujcie żaroodporne naczynie. N a dno wyłóżcie makaron, ułóżcie na nim klopsiki i całość...

makaron przepis
Ag.Zetka / gotujmy.pl
Newsy
Została wam po świętach kiełbasa? Nie wyrzucajcie jej. Zróbcie z niej to obłędne danie
Po świętach czas na czyszczenie lodówki! Zróbcie szybki obiad ze świątecznej kiełbasy i kilku innych składników.

Przed świętami towarzyszy nam coroczna gorączka przygotowań. Czy zdążymy? Czy wszystkie potrawy nam wyjdą? Czy goście będą zadowoleni? Czy jedzenia wystarczy? I jak co roku odpowiedź na wszystkie te pytania jest twierdząca. Nawet więcej! Zawsze jedzenia jest wręcz za dużo i po świętach pojawia się kolejny problem, ponieważ nie wiemy co z nim zrobić. A przecież odpowiedź jest bardzo prosta – można je ponownie wykorzystać do innych dań! Świetnie nadają się do tego mięsa i wędliny, które łatwo można zużyć np. jako farsz do pierogów czy dodatki do pizzy. Przepis na makaron z kiełbasą Pozostałe po świętach wędliny doskonale się nadają do wszelkich potraw, którymi „czyści” się lodówkę z zalegających w niej produktów. Co powiecie na szybki obiad ze świątecznej kiełbasy i makaronu z dodatkiem pomidorów? Będziecie potrzebowali poniższych składników: Ok. 30 dag kiełbasy 1 duża cebula 1 czerwona papryka Ząbek czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 300 g makaronu penne Parmezan (może być w kawałku lub starty – posłuży do posypania nim gotowego dania) Papryka ostra mielona Pomidorki koktajlowe Olej Sól Pieprz Przygotowanie Cebulę, czosnek, paprykę i kiełbasę pokrójcie w kostkę. Następnie na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie czosnek oraz cebulę. Gdy się zeszklą, dodajcie kiełbasę oraz paprykę i podsmażajcie na średnim ogniu. Gdy składniki się przyrumienią, dodajcie pomidory w puszce i duście przez 15 minut. Doprawcie solą, pieprzem i ostrą papryką. Ugotujcie makaron, odcedźcie i wrzućcie na patelnię z sosem. Wymieszajcie. I gotowe! Makaron z kiełbasą podajemy posypany startym parmezanem z dodatkiem świeżych pomidorków koktajlowych.   Źródło: gotujmy.pl

makaron z tuńczykiem przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Dzieci krzyczą „jeść”? Ten obiad jest przepyszny i powstaje w kilkanaście minut. Kosztuje mniej niż 10 zł
Nie masz czasu na gotowanie, a dzieci nie dają ci spokoju? Przygotuj im ten przepyszny i ekspresowy obiad!

Pociechy naprawdę potrafią dać nam w kość! Ledwo wróciłaś do domu albo pracujesz zdalnie z domu, a twoje dzieci zaczynają głośno upominać się o jedzenie? Zamiast robić kolejne kanapki możesz przygotować ten prosty obiad, który powstaje w ekspresowym tempie! Zalety włoskiej kuchni Włoskie dania mają wielu miłośników. Są sycące, niezwykle smaczne i większość z nich szybko się przygotowuje. Posiłki, których bazą jest makaron najczęściej składają się z tanich i łatwo dostępnych składników i gotuje się je w mniej niż pół godziny. Dziś mamy dla was rewelacyjny przepis na makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami – genialny obiad, który będzie gotowy w kilkanaście minut, a do tego bardzo tani! Cena składników wyniesie mniej, niż 10 złotych. Przepis na makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami Do przygotowania tego ekspresowego obiadu potrzebujecie: 1 opakowanie makaronu penne (ok. 300g) Kilka pomidorów suszonych w zalewie z oliwy 15-20 oliwek 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 łyżka koncentratu pomidorowego Krojone pomidory z puszki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku Parmezan Rozmaryn Sól Pieprz Przygotowanie Wstaw makaron do gotowania – ok. 9 minut, do miękkości al dente. Posiekaj cebulę, czosnek i podsmaż na oliwie z suszonych pomidorów. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy i rozmaryn. Następnie dodaj krojone pomidory i jeszcze odrobinę koncentratu. Zwiększ ogień, aby odparować nieco wody z pomidorów. Pokrój drobno suszone pomidory i wraz z tuńczykiem dodaj do pomidorów. Połówki oliwek wrzuć na patelnię, dodaj sól i pieprz, zamieszaj. I gotowe! Makaron podawaj posypany startym parmezanem.