Ten patent na przygotowanie popularnego produktu zaproponował sam laureat Nagrody Nobla z fizyki Giorgio Parisi. Pomysł robi obecnie prawdziwą furorę wśród poszukujących oszczędności, a tak naprawdę nie jest niczym nowym we włoskiej kuchni.
[content:0_3410,0_9769:undefined]Na czym polega sposób na gotowanie makaronu bez gotowania?
Profesor Parisi przedstawił metodę polegającą na zagotowaniu wody w garnku, a następnie włożeniu do niej makaronu i ponownym doprowadzeniu do wrzenia. Niby normalnie, lecz w tym momencie zaczyna się niezwykła część tego sposobu, a mianowicie... wyłączenie gazu i nałożenie przykrywki.
Makaron powinien pozostać pod przykryciem przez czas potrzebny do jego ugotowania (który znajdziecie na opakowaniu). Czas ten należy wydłużyć tylko o 1 minutę. To wystarczy, by przyrządzić doskonały makaron al dente, taki jaki Włosi lubią najbardziej.
Zobacz także:
Ten sposób nie jest niczym nowy. Liczy sobie dwieście lat i jest całkowicie zgodny z włoską tradycją kulinarną. Tradycją kraju, który na makaronach zna się, jak żaden inny.
Ile można zaoszczędzić, gotując makaron w ten sposób?
Pierwsze obliczenia w tym temacie przygotowała Włoska Unia Producentów Makaronu. Wyliczyła ona, że gotowanie przy wyłączonym gazie, już po dwóch minutach, przynosić może oszczędność w zużyciu energii i emisji CO2 wynoszącą nawet 47 procent.
Skorzystajcie z ogromnego doświadczenia ojczyzny makaronu i koniecznie wypróbujcie ten sposób, przygotowując ulubioną pastę. Pamiętajcie również o tym, by przykrywać garnki podczas przygotowywania obiadu. Siłę takich niepozornych działań będziecie doceniać przy płaceniu comiesięcznych rachunków.
W obecnych czasach powszechnego dobrobytu mało kto zakrywa garnki pokrywkami podczas gotowania. Tymczasem takie działanie, skraca czas przygotowania dania i tym samym oszczędza energię.
Jeżeli więc każdorazowo pokusicie się o przykrycie naczynia podczas gotowania, możecie nieco zaoszczędzić na domowych wydatkach. Czasy kryzysu wymagają takich działań.
Źródło: scienceinpoland.pap.pl