Makaron ugotujecie bez... gotowania. Tak robią to Włosi i mają mniejsze rachunki
Flickr
Newsy

Ugotujcie makaron bez... gotowania. Tak robią to Włosi i mają mniejsze rachunki

Gdy gaz i prąd drożeją, cały świat szuka oszczędności. Dlatego, koniec z niepotrzebnym wykorzystywaniem energii podczas gotowania makaronu. Zobaczcie, jak Włosi przygotowują swój popisowy makaron al dente, bez większych kosztów. 

Ten patent na przygotowanie popularnego produktu zaproponował sam laureat Nagrody Nobla z fizyki Giorgio Parisi. Pomysł robi obecnie prawdziwą furorę wśród poszukujących oszczędności, a tak naprawdę nie jest niczym nowym we włoskiej kuchni. 

Zobacz także
Makaron w rosole

Jak uniknąć sklejania się makaronu do rosołu? Róbcie to tylko w ten sposób. Nie chodzi o płukanie nitek

Jak dobrać makaron do sosu? Oto tajemnica skrywana przez Włochów

Jak dobrać odpowiedni rodzaj makaronu do sosu? Oto tajemnica skrywana przez Włochów

Na czym polega sposób na gotowanie makaronu bez gotowania? 

Profesor Parisi przedstawił metodę polegającą na zagotowaniu wody w garnku, a następnie włożeniu do niej makaronu i ponownym doprowadzeniu do wrzenia. Niby normalnie, lecz w tym momencie zaczyna się niezwykła część tego sposobu, a mianowicie... wyłączenie gazu i nałożenie przykrywki. 

Makaron powinien pozostać pod przykryciem przez czas potrzebny do jego ugotowania (który znajdziecie na opakowaniu). Czas ten należy wydłużyć tylko o 1 minutę. To wystarczy, by przyrządzić doskonały makaron al dente, taki jaki Włosi lubią najbardziej. 

Ten sposób nie jest niczym nowy. Liczy sobie dwieście lat i jest całkowicie zgodny z włoską tradycją kulinarną. Tradycją kraju, który na makaronach zna się, jak żaden inny. 

Ile można zaoszczędzić, gotując makaron w ten sposób? 

Pierwsze obliczenia w tym temacie przygotowała Włoska Unia Producentów Makaronu. Wyliczyła ona, że gotowanie przy wyłączonym gazie, już po dwóch minutach, przynosić może oszczędność w zużyciu energii i emisji CO2 wynoszącą nawet 47 procent.   

Skorzystajcie z ogromnego doświadczenia ojczyzny makaronu i koniecznie wypróbujcie ten sposób, przygotowując ulubioną pastę. Pamiętajcie również o tym, by przykrywać garnki podczas przygotowywania obiadu. Siłę takich niepozornych działań będziecie doceniać przy płaceniu comiesięcznych rachunków. 

W obecnych czasach powszechnego dobrobytu mało kto zakrywa garnki pokrywkami podczas gotowania. Tymczasem takie działanie, skraca czas przygotowania dania i tym samym oszczędza energię.  

Jeżeli więc każdorazowo pokusicie się o przykrycie naczynia podczas gotowania, możecie nieco zaoszczędzić na domowych wydatkach. Czasy kryzysu wymagają takich działań. 

Źródło: scienceinpoland.pap.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gotowanie makaronu bez wody? To możliwe! Wyjdzie pyszny i jędrny
Adobe Stock
Newsy
Gotowanie makaronu bez wody? To możliwe! Wyjdzie pyszny i jędrny
Czy da się ugotować makaron bez wody? Okazuje się, że tak i wcale nie jest to trudne!

Gotowanie makaronu bez wody to cenna kulinarna umiejętność. Chociaż wielu osobom wydaje się to być niemożliwe, tak naprawdę sposób ten sprawia, że makaron jest bardziej jędrny i pełen smaku. Trik ten poleca Harold McGee – amerykański ekspert kulinarny, który twierdzi, że tak przygotowane kluski smakują najlepiej. Zdaniem kucharza, makaron można albo ugotować w bardzo niewielkiej ilości wody albo zupełnie bez niej! Sposób ten można wykorzystać praktycznie na wszystkich rodzajach past, nawet tych z mąki z groszku czy soczewicy:  ten makaron gotuje się 5 minut i jest dużo zdrowszy od tradycyjnego . Gotowanie makaronu bez wody Sekret gotowania bez wody polega na zastąpieniu jej innym płynem, czyli np. w zupie lub sosie do makaronu . Dzięki temu makaron zyskuje bogaty smak potrawy, z którą będzie serwowany i od razu podczas przyrządzania „przegryza się” aromatami.  Jeśli gotujecie makaron od razu w zupie, wydzieli on także trochę skrobi, która zagęści danie i również doda jej smaku. Gotowanie makaronu w ten sposób jest nie tylko smaczniejsze, ale także znacznie bardziej ekologiczne i ekonomiczne. Nie dość, że oszczędzacie wodę i prąd to jeszcze czas. Nie marnujecie także wody, którą po makaronie przeważnie się wylewa. Tego typu podejście do gotowania nazywane jest „zero waste”, co oznacza dosłownie „żadnych odpadów”. Jak ugotować makaron bez wody? Jeśli gotujecie makaron w sosie lub zupie, ważne jest, aby dodać go na samym końcu przygotowywania potrawy, aby kluski nie zdążyły się rozgotować. Unikniecie w ten sposób niesmacznej i mało jędrnej „paćki” makaronowej: Ania Starmach zdradza, ile trzeba gotować makaron, żeby był al dente . Zupa czy sos rzadko muszą być gotowane w bardzo wysokiej temperaturze przez kilka...

Ania Starmach zdradziła, ile trzeba gotować makaron, żeby był al dente
ONS.pl
Newsy
Ania Starmach zdradziła, ile trzeba gotować makaron, żeby był al dente
Czym różni się makaron al dente od makaronu ugotowanego na miękko? Jak gotować makaron al dente? Radzi Ania Starmach.

Jak gotować makaron al dente? Postanowiliśmy sprawdzić, jak robi to Ania Starmach, wschodząca gwiazda kulinarnego show-biznesu. Kucharka postanowiła podzielić się swoimi przemyśleniami na temat makaronu ze swoimi fanami. Jak brzmią jej rady? Jak ugotować makaron al dente? Zacznijmy od podstaw. Czyli od tego, czym tak naprawdę jest makaron al dente. Z definicji taki makaron powinien być po ugotowaniu: Jędrny Lekko twardy Powinien także stawiać lekki opór podczas gryzienia Sprężysty Nie powinien rozpadać się w ustach Niestety nie można jednoznacznie określić poziomu al dente dla wszystkich rodzajów makaronu. Czas gotowania także różni się znacznie od tego, czy dysponujemy spaghetti czy np. papardelle. Według rad Ani Starmach, gotowanie makaronu powinno odbywać się według kilku prawideł, prosto z włoskiej kuchni: Proporcje makaronu do wody do 100 g na 1 l Na 1 l wody powinno przypadać 10 g soli Podczas gotowania nie powinno dodawać się żadnego tłuszczu ani oliwy do wody Makaron powinno wrzucać do wrzącej wody i jeszcze raz doprowadzić do zawrzenia, po czym obniżyć gaz Makaron należy co jakiś czas mieszać Czas gotowania makaronu na miękko i al dente jak już wspomnieliśmy, różni się od rodzaju gotowanego makaronu – nieuniknione jest więc próbowanie i kosztowanie makaronu w czasie gotowania Co to wszystko oznacza? Zdefiniowanie czy makaron jest już gotowy, półtwardy, czy al dente pozostaje bardzo subiektywną i osobistą sprawą. Ile czasu gotować makaron? Czy należy bezwzględnie stosować się do czasu wskazanego na opakowaniu? Jeżeli lubicie nieco bardziej miękki makaron, nic nie stoi na przeszkodzie, by pogotować go 1-2 min dłużej, niż wskazywałyby podpowiedzi na opakowaniu makaronu. Niektóre dania wymagają jednak ugotowania makaronu nieco...

gotowanie makaronu
AdobeStock
Newsy
Myjecie makaron przed włożeniem go do wrzątku? Niektórzy tak robią, bo…
Słyszeliście o płukaniu makaronu przed gotowaniem? Sprawdźcie, czy ma to sens.

Czy ugotowanie makaronu jest trudną sztuką? Wydawałoby się, że niekoniecznie. A jednak można popełnić przy tym kilka błędów które sprawiają, że makaron traci swój smak, a potrawy, do których się go używa nie wychodzą. Dowiedzcie się, jak gotować makaron i czego unikać! Jak ugotować idealny makaron? O tym, jak należy ugotować idealny makaron wiedzą najlepiej Włosi. W końcu Włochy to ojczyzna makaronu! Warto poznać ich wskazówki na gotowanie tego przysmaku – w końcu świetnie się na tym znają. Poznajcie sposoby Włochów na to, jak ugotować smaczny makaron: Sól Makaron zawsze powinno się solić dopiero pod koniec gotowania – w przeciwnym wypadku woda za mocno wyparuje! Nie żałujcie soli, ponieważ wyciąga ona cały smak makaronu. Idealna ilość to od 7 do 10 gramów na 100 gramów makaronu. Czas gotowania Zawsze gotujcie makaron według instrukcji podanej na opakowaniu. Zwróćcie uwagę na to, że zwykle czas gotowania jest podawany w przybliżeniu, np. od 7 do 9 minut . Dlatego po 7 minutach od zagotowania sprawdźcie, czy makaron jest już ugotowany, żeby go nie rozgotować. Woda Nie żałujcie wody! Im więcej wody, tym lepiej. Gotowanie makaronu w małej ilości wody przyśpiesza czas przygotowania, ale zabiera cały jego smak! Powinno się używać przynajmniej 1 litra wody na 100 g makaronu. Odpowiedni garnek Makaron potrzebuje dużo miejsca, dlatego do gotowania spaghetti lub dużych ilości makaronu wybierzcie największy garnek, jaki macie. Częste błędy przy gotowaniu makaronu Wiele osób popełnia błąd w sztuce i nieprawidłowo gotuje makaron. Te błędy nie sprawią, że przestanie się on nadawać do jedzenia, ale będzie znacznie mniej smaczny, dlatego lepiej ich unikać. Dolewanie oliwy Wlewacie olej albo oliwę do garnka, w którym gotuje...

gotowanie makaronu
Adobe Stock
Newsy
Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas
To będzie prawdziwa gratka dla osób zabieganych i niemających zbyt wiele wolnego czasu na gotowanie makaronu. Sprawdźcie sami!

Makaron już od wielu lat jest podstawą wyżywienia dużej części naszego społeczeństwa. Wielu z nas spożywa go kilka razy w tygodniu. Ziemniaki , kasze – jęczmienna i gryczana, ryż, no i wreszcie makaron – tak wygląda podstawowy zestaw węglowodanów, zjadanych przez Polaków. Minęły już lata, kiedy gospodynie domowe musiały z mozołem stać nad stolnicą, wyrabiając ręcznie lub za pomocą maszynki makaron domowy . Tak, to prawda. Nitki własnej roboty smakują doskonale, zwłaszcza podane z rosołem. Ale tylko panie domu wiedzą, ile pracy kosztują i ile czasu pochłaniają. Mamy na to alternatywę - gotowanie makaronu w patelni! Ekspresowe gotowanie makaronu w patelni Lubicie robić kilka rzeczy na raz? Ten sposób jest stworzony dla was. Dodatkowo nie będziecie marnowali ani swojego cennego czasu, ani dużych ilości wody potrzebnych do ugotowania makaronu w garnku. To także więc opcja dla osób bardzo oszczędnych lub po prostu jedzących obiady w pojedynkę. Dzięki temu patentowi takie osoby zaoszczędzą także trochę energii. Wystarczy skorzystać z jednego zmyślnego triku. Zamiast garnka, przygotujcie do gotowania makaronu patelnię . Brzmi ciekawie, prawda? To dopiero początek. Do takiego ekspresowego gotowania niepotrzebne będą litry wody. Włóżcie porcję makaronu na patelnię i zalejcie go zimną wodą z obowiązkową dozą soli dla smaku. Woda powinna sięgać delikatnie ponad poziom nałożonego na patelnię makaronu. Włączcie gaz i po kilku minutach gotowania makaron wchłonie wodę i w mig będzie gotowy! Jak szybko ugotować makaron? Od kilku już dziesięcioleci w polskich kuchniach króluje makaron gotowy, sprzedawany w sklepach. Wysuszony makaron wyprodukowany w fabryce różni się od tego klasycznego, przygotowanego w domowym zaciszu. Nie chodzi tylko o smak, a także o długość gotowania....