Makaron, którego nie trzeba gotować. Przygotujcie go inaczej, a będzie pyszny
AdobeStock
Newsy

Makaron, którego nie trzeba gotować. Przygotujcie go inaczej, a będzie pyszny

Czy da się zrobić spaghetti bez gotowania? Wystarczy spojrzeć na ten przepis by zrozumieć, że to jak najbardziej możliwe. Makaron wychodzi tak smaczny, że nie oprzecie się dokładce.

Makaron zwykle trzeba ugotować przed dodaniem go do potrawy, ale nie jest to regułą. Przykładem takiego wyjątku jest danie spaghetti all’assassina, gdzie makaronu wcale nie trzeba gotować - zamiast tego, ma się on przypalić i udusić na patelni w niewielkiej ilości sosu.

Historia spaghetti all’assassina

Danie to ma nieco skomplikowaną, ale i zabawną historię. Jedna z teorii mówi o tym, że pewien pijany i roztargniony jednocześnie kucharz zapomniał ugotować makaron i wrzucił surowy na patelnię, gdzie przypalał się wraz ze stanowczo zbyt dużą ilością papryki chili. Tak miało powstać spaghetti all’assassina, czyli spaghetti zabójców.

Druga historia wydaje się być bardziej prawdopodobna - mówi o ona o tym, że pewnego razu do restauracji znajdującej się w Bari we Włoszech przyszło dwóch podróżników z dalekiej północy. Lokal oferował głównie zimne przekąski, jednak goście zażyczyli sobie ciepłego posiłku.

Właściciel restauracji zmodyfikował więc przepis na spaghetti all’arrabbiata - dodał bardzo dużo rozgrzewającego chili, a zamiast gotować makaron usmażył go na patelni, by nadać temu daniu jeszcze więcej smaku. Po zjedzeniu tak pikantnej potrawy podróżnicy nazwali podobno jej autora „zabójcą”, ze względu na niezwykle ostry smak makaronu. Przygotujcie go sami z poniższego przepisu. 

Przepis na spaghetti all’assassina

Składniki:

  • 1 całe opakowanie makaronu spaghetti (500 g)

  • 2 puszki pomidorów

  • 150 ml koncentratu pomidorowego

  • 70 ml oliwy z oliwek

  • 5 ząbków czosnku

  • 2 papryczki chili

  • 1 szklanka wody

  • sól

  • pieprz 

Oraz, koniecznie: bardzo duża patelnia. 

Zobacz także
Włoskie babcie makaron gotują tylko w taki sposób. Dzięki temu zawsze smakuje on doskonale

Włoskie babcie makaron gotują tylko w taki sposób. Dzięki temu zawsze smakuje on doskonale

Makaron ugotujecie bez... gotowania. Tak robią to Włosi i mają mniejsze rachunki

Ugotujcie makaron bez... gotowania. Tak robią to Włosi i mają mniejsze rachunki

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od przygotowania pomidorowego sosu. W tym celu, do wysokiego naczynia wrzućcie pomidory z puszki, wlejcie wodę, doprawcie wszystko szczyptą soli i zblendujcie.

  2. Obierzcie czosnek i pokrójcie drobno. Podobnie zróbcie z papryczką chili. Danie powinno być bardzo ostre, dlatego warto użyć 2 średniej wielkości papryczek albo 1 dużej. 

  3. Rozgrzejcie patelnię. Musi być bardzo duża, żeby zmieścić cały makaron. Jeśli takiej nie macie, dodajcie mniej makaronu i odpowiednio zmniejszcie porcje reszty składników. Wlejcie oliwę i gdy już będzie gorąca, dodajcie na patelnię pokrojoną papryczkę chili i czosnek. Podsmażcie.

  4. Następnie dodajcie koncentrat pomidorowy. Wszystko kilka razy wymieszajcie i wrzućcie na patelnię makaron. Powinien się smażyć na średnim, a nawet dużym ogniu - spaghetti ma być odrobinę przypalone. Należy je delikatnie obracać na patelni, żeby się nie połamało.

  5. Gdy makaron już się podsmaży, powoli wlewajcie sos pomidorowy. Nie zużyjcie jednak wszystkiego od razu! Należy dodawać go po trochu, tak, by zawartość patelni była na granicy smażenia i gotowania. Gdy płyn się wygotuje, dopiero wtedy dolejcie kolejną porcję. 

  6. Kiedy makaron będzie już odpowiednio miękki, doprawcie go jeszcze solą i pieprzem. Podawajcie ze startym parmezanem. Smacznego!

Źródło: beerbaconliberty.com

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tak spagetti bolognese robią w Bolonii. Włosi dodają do niego 1 składnik, który robi całą robotę
Adobe Stock
Newsy
Tak spagetti bolognese robią w Bolonii. Włosi dodają do niego 1 nietypowy składnik, który robi całą robotę
„Co kraj to obyczaj”. Makaron we Włoszech jada się zupełnie inaczej niż u nas. I choć spaghetti bolognese to potrawa, którą Polacy kochają. Zobaczcie jak je zrobić nie po polsku, tylko po włosku.

Włoska pasta to po prostu makaron z sosem. W większości domów takie danie pojawia się na stole każdego dnia, jak u nas kanapki z szynką czy serem. Do tego jest serwowana na obiad jako… pierwsze danie. Dopiero po makaronie na stół wjeżdża zupa czy drugie danie. 2 żelazne zasady i 2 triki na idealną włoską pastę Spaghetti bolognese, czyli makaron z sosem bolońskim to danie, w którym do mącznej bazy dodawany jest mięsno-pomidorowy sos. Obowiązkowymi składnikami tego sosu jest też seler naciowy i marchew, a także pomidory lub passata pomidorowa. Jeśli dodacie pod koniec gotowania jeszcze mleko, z pewnością docenicie smak potrawy. Żeby makaron podawać na sposób włoski, pamiętajcie jeszcze o dwóch zasadach: Włosi wodę do makaronu gotują w dużej ilości, mocno osolonej wody Makaronu nie wolno rozgotować. Rozgotowany makaron smakuje do zupy pomidorowej, a nie do włoskich sosów Te dwie rzeczy są niezbędne jeśli chcecie zrobić makaron prawdziwie włoski: Przed końcem gotowania makaronu, należy przenieść do sosu 3-4 łyżki wody spod klusek. Po odlaniu makaronu dodajecie go do sosu i mieszacie jeszcze przez chwilę gotując. Dzięki temu sos będzie aksamitny. Włosi nigdy nie nakładają sosu na makaron, jak to pokazuje zdjęcie po prawej stronie. Zdjęcie przedstawia polski sposób serwowania tego włoskiego dania. Na talerz wykładają z patelni makaron już wymieszany z sosem. Przepis na włoskie spaghetti bolognese Składniki: 300 g boczku 1 duża marchewka 3-4 łodygi selera naciowego 1 cebula Pół szklanki czerwonego wina 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 500 ml passaty pomidorowej Pół szklanki mleka 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego) Sól, pieprz Odrobina cukru 80-100 g makaronu na osobę...

Włoskie babcie makaron gotują tylko w taki sposób. Dzięki temu zawsze smakuje on doskonale
AdobeStock
Newsy
Włoskie babcie makaron gotują tylko w taki sposób. Dzięki temu zawsze smakuje on doskonale
Wiecie, jak zrobić smaczny makaron w włoskim stylu? Skorzystajcie z porady najbardziej doświadczonych w tym zakresie kucharzy, czyli włoskich babć.

Nie ma co ukrywać, Mistrzami świata w gotowaniu makaronu są bezapelacyjnie Włosi. Kraj ten w końcu słynie z potraw przyrządzanych na bazie makaronu i naprawdę trudno znaleźć osobę, której nie cieknie ślinka na myśl o spaghetti pachnącym świeżymi pomidorami.  W kwestii gotowania największą skarbnicą wiedzy w każdym kraju zdecydowanie są osoby starsze, które z racji doświadczenia mają ogromną wiedzę na ten temat. Jedna z użytkowniczek TikToka nagrała film ze swoją babcią Włoszką, która pokazała jak przyrządza proste spaghetti i poinstruowała widzów, w jaki sposób należy gotować makaron. Ile soli powinno się dodawać do makaronu? Kto spróbował dań z różnych stron świata ten przyzna, że polska kuchnia wypada niestety przy nich dość blado - chodzi tutaj o kwestię smaku. Polacy nie używają zbyt wielu przypraw, przez co większość naszych potraw ma dość łagodny smak. Zwłaszcza w porównaniu z bardzo ostrymi potrawami typowymi na przykład dla kuchni koreańskiej. Problem ten widać też w przypadku gotowania makaronu. Być może z ostrożności i przyzwyczajenia wielu z nas wodę na makaron soli dość symbolicznie. Zupełnie inaczej robią to Włosi! Makaron solą oni bardzo szczodrze, ponieważ wówczas całe danie nabiera charakteru i ma o wiele lepszy smak. Można się nawet spotkać z radą mówiącą o tym, że woda na makaron powinna być tak słona, jak Morze Śródziemne... Jakim sposobem Włosi sprawiają więc, że ich dania nie są przesolone i smakują wszystkim na całym świecie? Chodzi o szczególną roztropność podczas solenia całej już potrawy czy też sosu. Niektóre włoskie gospodynie w ogóle odpuszczają ten etap i pozwalają, by słony smak makaronu przeniknął do całego dania już po połączeniu z sosem. Przepis na szybkie spaghetti z pomidorkami koktajlowymi Do przygotowania tego makaronu potrzeba niewiele...

Tomasz Strzelczyk pitrasi obiad w jednym garnku. Prosty przepis na pulpety z makaronem jest wasz
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook/YouTube
Newsy
Tomasz Strzelczyk pichci pulpety z makaronem. Patrzcie, co robi najpierw z mięsem 
Tomasz Strzelczyk podaje przepis na prosty i smaczny obiad. Pożywny, zdrowy i taki, żeby się nie narobić a ugościć całą rodzinę. 

Podczas przygotowania tego posiłku, znany kucharz wykorzystuje tylko jedno naczynie, a mianowicie - głęboką patelnię, jeżeli takiej nie macie, możecie też użyć garnka. Ważne jest to, że oszczędzacie sobie dodatkowego mycia naczyń.  Makaron, mielona wołowina, cebula, brokuł i pomidory z puszki to składniki, z których wasz ulubiony youtuber wyczarował smakowity obiad dla przynajmniej 4 osób.  Triki Tomasza Strzelczyka na idealne pulpety  Tomasz Strzelczyk dodaje do swoich pulpetów szczyptę chili, jeżeli jednak nie lubicie ostrych dań, po prostu zrezygnujcie z tej przyprawy.  Pulpeciki podsmażcie krótko (aż wytworzy się rumiana skorupka) na bardzo rozgrzanym tłuszczu. To ważne, gdyż nie można ich smażyć zbyt długo, bo mięso zrobi się twarde.   Czosnek podsmażajcie dosłownie pół minuty. W przeciwnym razie może stać się gorzki i zepsuć smak potrawy.  Podsmażanie koncentratu pomidorowego sprawia, że jest on smaczniejszy i bardziej aromatyczny.  Surowy makaron tagliatelle ułóżcie w całych gniazdkach na sosie pomidorowym, nie rozdzielajcie go.  Przepis na klopsy z makaronem i warzywami  Składniki:  250 g makaronu wstążki   500 g mielonej wołowiny  1 cebula   1/2 brokuł  2 ząbki czosnku   1 puszka krojonych pomidorów  1 łyżka koncentratu pomidorowego  250 ml wody lub bulionu   200 ml śmietanki 18 procent  świeżo roztarty pieprz   sól  2 łyżeczki ziół prowansalskich  szczypta chili  Sposób przygotowania:  Przyprawcie mięso solą i świeżo roztartym pieprzem. Dodajcie trochę słodkiej czerwonej...

Szybki mięsno-pomidorowy sos do makaronu. Doskonały na obiad
alien1985/Gotujmy.pl
Newsy
Szybki mięsno-pomidorowy sos do makaronu. Doskonały na obiad
Makarony z prostymi sosami to jedno z dań, po które najczęściej sięgacie, kiedy nie macie dużo czasu na przygotowanie obiadu. Jak je urozmaicić?

Chociaż makarony w sosach należą do tradycyjnych dań kuchni włoskiej, na stałe zagościły także w polskich jadłospisach. W supermarketach znajdziemy szeroki wybór sosów, które wystarczy podgrzać lub wymieszać z kilkoma składnikami, aby otrzymać smaczny i błyskawiczny obiad. Pastę, czyli makaron w sosie, można jednak tak samo szybko przygotować samodzielnie, bez półproduktów! Jak przygotować pyszny i szybki makaron w domu? Włosi są mistrzami w szybkich i smacznych obiadach, do których używają często lokalnych i łatwo dostępnych składników takich jak pomidory i przeciery z nich zrobione, czosnek, oliwa z oliwek oraz sery. Do najpopularniejszych, najprostszych dań, które można znaleźć w większości włoskich restauracji (także tych wykwintnych!) należą np. spaghetti z czosnkiem i oliwą (aglio e olio) lub spaghetti marinara składające się głównie z czosnku, ziół i dojrzałych pomidorów. Poniżej znajdziecie nieco bardziej meksykańską wariację na temat klasycznego, pomidorowego sosu. To bardziej treściwe, wzbogacone o mięso, kukurydzę oraz odrobinę pikantnych dodatków danie z pewnością wam posmakuje i zapewni energię na kilka godzin. Tego typu obiad przygotujecie maksymalnie w 30 minut, dlatego sprawdzi się nawet podczas zabieganego dnia. Nie będziecie też potrzebować tu wykwintnych czy ciężko dostępnych składników – większość z nich znajdziecie w swojej lodówce każdego dnia.  Przepis na mięsno-pomidorowy sos do makaronu Składniki: 30 dag mięsa mielonego pół puszki kukurydzy 2 szklanki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól pieprz 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej papryka słodka oregano bazylia Przygotowanie: Cebulę drobno...