Liczycie kalorie? To musicie wiedzieć, że naukowcy znaleźli sposób na znaczne obniżenie ilości kalorii w takich produktach jak makaron, ryż czy ziemniaki. Wyniki prac naukowców były na tyle odkrywcze, że ogłoszono je na corocznej konferencji amerykańskiego towarzystwa chemicznego.

Jak pozbawić makaron nadmiaru kalorii?

Mechanizm zmniejszenia ilości kalorii w badanych pokarmach jest bardzo prosty. Polega na tym, że łańcuchy skrobi zawarte w takich produktach jak makaron, ryż czy ziemniaki, skracają się w miarę gotowania. Im dłużej je gotujemy, tym stają się bardziej przyswajalne i szybciej rozkładane przez nasze enzymy trawienne na wykorzystywaną przez organizm glukozę. Tym lepiej i szybciej je trawimy.

Wystarczy mały trik – skrócenie czasu gotowania, aby pozostawić więcej dłuższych łańcuchów skrobi, których enzymy trawienne nie będą w stanie rozłożyć. Z biochemicznego punktu widzenia taka skrobia nazywana jest skrobią oporną, która staje się rodzajem nietrawionego błonnika.

Tak więc powinno się gotować produkty skrobiowe, by uniknąć ich tuczącego wpływu na organizm:

Zobacz także:

  • Makaron gotujcie 2 minuty krócej od zupełnej miękkości. Informacja ile minut gotować do stanu al dente, zawsze pojawia się na opakowaniu makaronu
  • Ryż gotujcie 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu 
  • Ziemniaki gotujcie ok. 5 minut krócej niż zazwyczaj, uważając jednak, by nie były jeszcze surowe. Przed odlaniem zawsze wyłówcie kawałek i spróbujcie czy nie są już za bardzo mączyste
  • Warzywa tylko obgotujcie. Także zawsze warto sprawdzić, czy nie są zbyt surowe i ich konsystencja będzie odpowiednia do dania, do którego zostaną dodane 

Jak obniżyć kaloryczność produktów skrobiowych?

  • Po pierwsze – gotujcie al dente. Gotowanie al dente, czyli „na ząb” polega na krótszym gotowaniu tak, żeby środek pozostał lekko niedogotowany. Tak ugotowane produkty skrobiowe mają niższy indeks glikemiczny, czyli mniejszą zawartość dostępnych, przyswajalnych cukrów.
  • Po drugie – po ugotowaniu, szybko schłodźcie makaron czy ryż i wstawcie do lodówki na 12 godzin. Podczas takiej obróbki, zmienia się struktura ziaren skrobi, powstają wiązania wodorowe, które dodatkowo utrudniają trawienie. Późniejsze podgrzanie dania nie powoduje przywrócenia poprzedniego stanu. Odgrzewany makaron i ryż pozostają mniej kaloryczne na stałe, w stosunku do świeżo przyrządzonych.

Zbadano, że zastosowanie powyższych metod, pozwala obniżyć kaloryczność dobrej jakości ryżu o 50-60 %. Podobnie w tym zakresie zachowuje się makaron. 

Źródło: msn.com.pl, wyborcza.pl