Makaron jest tuczący, bo popełniacie ten 1 błąd. Podpowiadamy jak obniżyć kaloryczność klusek
Flickr
Newsy

Makaron jest tuczący, bo popełniacie ten 1 błąd. Podpowiadamy jak obniżyć kaloryczność klusek

Jeśli lubicie makarony i jednocześnie dbacie o linię, unikajcie ciężkich, mięsnych sosów. I gotujcie je tak, żeby miały mniej kalorii.

Liczycie kalorie? To musicie wiedzieć, że naukowcy znaleźli sposób na znaczne obniżenie ilości kalorii w takich produktach jak makaron, ryż czy ziemniaki. Wyniki prac naukowców były na tyle odkrywcze, że ogłoszono je na corocznej konferencji amerykańskiego towarzystwa chemicznego.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak pozbawić makaron nadmiaru kalorii?

Mechanizm zmniejszenia ilości kalorii w badanych pokarmach jest bardzo prosty. Polega na tym, że łańcuchy skrobi zawarte w takich produktach jak makaron, ryż czy ziemniaki, skracają się w miarę gotowania. Im dłużej je gotujemy, tym stają się bardziej przyswajalne i szybciej rozkładane przez nasze enzymy trawienne na wykorzystywaną przez organizm glukozę. Tym lepiej i szybciej je trawimy.

Wystarczy mały trik – skrócenie czasu gotowania, aby pozostawić więcej dłuższych łańcuchów skrobi, których enzymy trawienne nie będą w stanie rozłożyć. Z biochemicznego punktu widzenia taka skrobia nazywana jest skrobią oporną, która staje się rodzajem nietrawionego błonnika.

Tak więc powinno się gotować produkty skrobiowe, by uniknąć ich tuczącego wpływu na organizm:

  • Makaron gotujcie 2 minuty krócej od zupełnej miękkości. Informacja ile minut gotować do stanu al dente, zawsze pojawia się na opakowaniu makaronu
  • Ryż gotujcie 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu 
  • Ziemniaki gotujcie ok. 5 minut krócej niż zazwyczaj, uważając jednak, by nie były jeszcze surowe. Przed odlaniem zawsze wyłówcie kawałek i spróbujcie czy nie są już za bardzo mączyste
  • Warzywa tylko obgotujcie. Także zawsze warto sprawdzić, czy nie są zbyt surowe i ich konsystencja będzie odpowiednia do dania, do którego zostaną dodane 
Zobacz także
Prawie wszyscy Polacy popełniają błąd podczas gotowania makaronu. Psuje on smak potraw

Prawie wszyscy Polacy popełniają 1 błąd podczas gotowania makaronu. Psuje on smak potraw

Makaron z tuńczykiem w 3 minuty? Rozenek pokazuje, jak gotować w kamperze

Makaron z tuńczykiem w 3 minuty? Rozenek pokazuje, jak gotować w kamperze

Jak obniżyć kaloryczność produktów skrobiowych?

  • Po pierwsze – gotujcie al dente. Gotowanie al dente, czyli „na ząb” polega na krótszym gotowaniu tak, żeby środek pozostał lekko niedogotowany. Tak ugotowane produkty skrobiowe mają niższy indeks glikemiczny, czyli mniejszą zawartość dostępnych, przyswajalnych cukrów.
  • Po drugie – po ugotowaniu, szybko schłodźcie makaron czy ryż i wstawcie do lodówki na 12 godzin. Podczas takiej obróbki, zmienia się struktura ziaren skrobi, powstają wiązania wodorowe, które dodatkowo utrudniają trawienie. Późniejsze podgrzanie dania nie powoduje przywrócenia poprzedniego stanu. Odgrzewany makaron i ryż pozostają mniej kaloryczne na stałe, w stosunku do świeżo przyrządzonych.

Zbadano, że zastosowanie powyższych metod, pozwala obniżyć kaloryczność dobrej jakości ryżu o 50-60 %. Podobnie w tym zakresie zachowuje się makaron. 

Źródło: msn.com.pl, wyborcza.pl

Czy zieloną fasolkę szparagową gotuje się tyle samo czasu co żółtą?
AdobeStock
Newsy
Nie gotujcie zielonej fasolki szparagowej tyle samo czasu co żółtej! Ile minut wystarczy?
Jak długo należy gotować fasolkę szparagową? Sprawdźcie optymalny czas gotowania fasolki szparagowej, by nie była rozgotowana i smakowała jak najlepiej.

Ciepłe miesiące wielu z was kojarzą się na pewno z takimi sezonowymi warzywami jak na przykład fasolka szparagowa. W Polsce można ją znaleźć w sklepach od maja aż do końca lata. Sprawdźcie, jak ugotować fasolkę szparagową, by smakowała idealnie i zachowała wszystkie witaminy. Jak długo gotować fasolkę? Czas gotowania fasolki szparagowej zależy od jej rodzaju. Zapamiętajcie, że żółtą fasolkę należy gotować od 5 do 12 minut od chwili, gdy woda się zagotuje. Natomiast zieloną fasolkę trzeba gotować nieco dłużej – od 8 do 12 minut. Przepis na makaron z wołowiną i fasolką szparagową Najczęściej fasolkę dodaje się do głównego dania z dodatkiem masła lub bułki tartej, ale świetnie sprawdzi się także jako składnik potrawy. Wypróbujcie przepis na makaron z wołowiną i fasolką szparagową – do jego przygotowania będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 300 g mięsa wołowego z antrykotu 100 g makaronu świderki 100 g zielonej fasolki szparagowej Pęczek szczypiorku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka zielonego pieprzu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 1/3 szklanki mięsnego bulionu  Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie mięso i oczyśćcie z błon. Pokrójcie na plasterki o szerokości około 4 mm, wzdłuż włókien. Fasolkę umyjcie i obierzcie (odetnijcie końcówki). Pokrójcie na kawałki o długości 2 cm. W dużym garnku zagotujcie wodę, posólcie i włóżcie makaron. Sprawdźcie koniecznie, jak prawidłowo gotować makaron . Gdy upłynie połowa czasu gotowania podanego na opakowaniu makaronu, wrzućcie do garnka fasolkę i gotujcie, aż makaron i fasolka będą ugotowane al dente. Umyty szczypiorek pokrójcie na 3 cm kawałki, a obrany czosnek pokrójcie w plasterki. W...

Ten makaron gotuje się 5 minut i jest dużo zdrowszy od tradycyjnego. Kupicie go w Biedronce i Lidlu
AdobeStock
Newsy
Ten makaron gotuje się 5 minut i jest dużo zdrowszy od tradycyjnego. Kupicie go w Biedronce i Lidlu
Koniecznie musicie wypróbować! To produkt, który warto kupić i lepiej poznać.

Powszechnie wiadomo, że makaron nie jest zbyt dietetycznym produktem. Jest on dość mocno kaloryczny, zrobiony jest z białej mąki, która szybko podnosi poziom cukru we krwi. Nie nadaje się zbyt dobrze dla cukrzyków. Są sposoby na zmniejszenie kaloryczności tradycyjnego makaronu oraz jest wiele metod na poprawienie jego pożywności. Głównie opiera się to na zmianie dodatków do makaronu . Zamiast śmietany można stosować sos pomidorowy, zamiast boczku dodać niskokalorycznego kurczaka. Zdrowszy, lepszy makaron Ta porada jest jednak zupełnie inna. Prezentujemy wam makaron, którego być może nie znacie. Chodzi o makaron ze strączków. Na rynku występuje kilka rodzajów takiego makaronu: Makaron z groszku (najczęściej zielony) Makaron z soczewicy (najczęściej czerwony, ale też żółty lub czarny) Makaron z ciecierzycy Choć produkt ten brzmi dość egzotycznie, makarony z roślin strączkowych dostaniecie łatwo w większości sklepów. Są dostępne na przykład w Biedronce i Lidlu. Zalety makaronów z roślin strączkowych Makarony ze strączków są o wiele bardziej pożywne niż te ze zbóż. Zawierają też więcej białka i błonnika, który wspomaga trawienie. Oprócz tego w makaronach z roślin strączkowych znajdziecie też minerały: Żelazo Potas Wapń Makarony z roślin strączkowych biją na głowę zwykły makaron pszenny pod praktycznie każdym względem. Makaron ze strączków jest dodatkowo bardzo praktyczny. Jest gotowy praktycznie w 5 minut. Na opakowaniu możecie znaleźć nawet informacje, ze gotuje się go od 3 do 5 minut. Najlepiej gotować ten makaron trochę krócej, by pozostawał al dente. Makarony z roślin strączkowych mają też o wiele niższy Indeks Glikemiczny niż zwykle makarony z mąki zbożowej. Mogą je jeść...

Ania Starmach zdradziła, ile trzeba gotować makaron, żeby był al dente
ONS.pl
Newsy
Ania Starmach zdradziła, ile trzeba gotować makaron, żeby był al dente
Czym różni się makaron al dente od makaronu ugotowanego na miękko? Jak gotować makaron al dente? Radzi Ania Starmach.

Jak gotować makaron al dente? Postanowiliśmy sprawdzić, jak robi to Ania Starmach, wschodząca gwiazda kulinarnego show-biznesu. Kucharka postanowiła podzielić się swoimi przemyśleniami na temat makaronu ze swoimi fanami. Jak brzmią jej rady? Jak ugotować makaron al dente? Zacznijmy od podstaw. Czyli od tego, czym tak naprawdę jest makaron al dente. Z definicji taki makaron powinien być po ugotowaniu: Jędrny Lekko twardy Powinien także stawiać lekki opór podczas gryzienia Sprężysty Nie powinien rozpadać się w ustach Niestety nie można jednoznacznie określić poziomu al dente dla wszystkich rodzajów makaronu. Czas gotowania także różni się znacznie od tego, czy dysponujemy spaghetti czy np. papardelle. Według rad Ani Starmach, gotowanie makaronu powinno odbywać się według kilku prawideł, prosto z włoskiej kuchni: Proporcje makaronu do wody do 100 g na 1 l Na 1 l wody powinno przypadać 10 g soli Podczas gotowania nie powinno dodawać się żadnego tłuszczu ani oliwy do wody Makaron powinno wrzucać do wrzącej wody i jeszcze raz doprowadzić do zawrzenia, po czym obniżyć gaz Makaron należy co jakiś czas mieszać Czas gotowania makaronu na miękko i al dente jak już wspomnieliśmy, różni się od rodzaju gotowanego makaronu – nieuniknione jest więc próbowanie i kosztowanie makaronu w czasie gotowania Co to wszystko oznacza? Zdefiniowanie czy makaron jest już gotowy, półtwardy, czy al dente pozostaje bardzo subiektywną i osobistą sprawą. Ile czasu gotować makaron? Czy należy bezwzględnie stosować się do czasu wskazanego na opakowaniu? Jeżeli lubicie nieco bardziej miękki makaron, nic nie stoi na przeszkodzie, by pogotować go 1-2 min dłużej, niż wskazywałyby podpowiedzi na opakowaniu makaronu. Niektóre dania wymagają jednak ugotowania makaronu nieco...

Jak ugotować ryż w mikrofalówce? Łatwiej chyba się nie da
Flickr
Newsy
Jak ugotować ryż w mikrofalówce? Łatwiej chyba się nie da
Gotowanie ryżu w kuchence mikrofalowej to rozwiązanie nie tylko dla zabieganych, ale także dla kulinarnych debiutantów. Wystarczy włączyć mikrofalówkę i od czasu do czasu sprawdzać gotowość produktu!

Wielu Polaków, a zwłaszcza tych nieco młodszych, nie ma cierpliwości do gotowania ryżu w garnku bez woreczków. Porcjowany ryż jest wygodny w użyciu, ale na tym właściwie kończą się jego zalety. Ryż gotowany w woreczkach, w garnku czy w mikrofali? Niektórzy nie ufają do końca plastikowym woreczkom, które pozostają we wrzątku przez dłuższy czas. Wiele do życzenia pozostawia także znacznie wyższa cena ryżu w woreczkach od tego sprzedawanego w 1-kilogramowych opakowaniach. Jeśli nie lubicie gotować ryżu w garnku lub chcecie zrobić to jeszcze wygodniej i łatwiej, wypróbujcie trzecią metodę gotowania tego białego ziarna – chodzi tutaj mianowicie o gotowanie ryżu w kuchence mikrofalowej. Jak ugotować ryż w mikrofalówce? Przygotujcie szklane naczynie żaroodporne z pokrywką lub specjalne naczynie plastikowe z możliwością używania w kuchence mikrofalowej (nie wszystkie się do tego nadają). Przygotujcie porcję ryżu – wsypcie ją do szklanki. W ten sposób najłatwiej odmierzycie później odpowiednią ilość wody do ugotowania ryżu. Przepłuczcie porcję ryżu w wodzie ze skrobi i odsączcie go dokładnie. Wsypcie ryż do naczynia i zalejcie wodą w proporcji 1:2. Jeżeli chcecie ugotować mniej kleisty, bardziej sypki ryż, użyjcie odrobinę mniej wody. Posólcie wodę. Wstawcie naczynie z ryżem pod przykryciem do mikrofalówki i ustawcie największą moc kuchenki. Pozwólcie, by woda w naczyniu się zagotowała – powinny wystarczyć ok. 3-4 minuty na największej mocy. Po tym czasie zmniejszcie odrobinę moc mikrofalówki i gotujcie przez kolejne 6-8 minut. Ryżu nie należy mieszać podczas gotowania w mikrofali. Po upływie określonego przez nas czasu ostrożnie podnieście pokrywkę i sprawdźcie ryż – jeżeli jest jeszcze w stanie al dente, możecie...