Przepis na makaron gryczany z kapustą włoską i pulpecikami
cris/Gotujmy.pl
Newsy

Makaron gryczany z pulpecikami - przepis na zdrowy i pyszny obiad [dieta SIRT]

Makaron gryczany to źródło błonnika oraz wielu makro i mikroelementów. Warto zastąpić nim biały makaron czy ziemniaki. Ten z pulpecikami nadaje się do jedzenia na diecie.

Makaron gryczany to składnik bardzo polecany w wielu dietach (lekkostrawnej, bezglutenowej, diecie sirt). Ma on niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą go bezpiecznie spożywać także diabetycy. W 100 g makaronu gryczanego znajduje się mniej niż 200 kcal, a więc znacznie mniej niż w klasycznym makaronie czy ryżu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na makaron gryczany z kapustą włoską i pulpecikami

To wyjątkowo pyszne i bogate w składniki odżywcze danie, które sprawdzi się nawet u osób na lekkostrawnej czy odchudzającej diecie. Danie to można przygotować także na makaronie razowym lub orkiszowym.

Składniki: 

  • 200 g makaronu gryczanego
  • 200 g mięsa mielonego (mieszanego)
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta majeranku
  • ¼ łyżeczki słodkiej papryki
  • kilka kropli sosu sojowego
  • mała cebula
  • ostra papryczka
  • 250 g kapusty włoskiej
  • 100 g sera fontina (lub masdamer)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól
  • opcjonalnie kilka ziarenek kolorowego pieprzu do dekoracji
Zobacz także
Przepis na makaron po marynarsku Roberta Makłowicza. Prosty, ale wykwintny

Przepis na makaron po marynarsku Roberta Makłowicza. Prosty, ale wykwintny

Błyskawiczny makaron z sosem pomidorowym z przepisu Justyny Żyły. Pomysł na szybki obiad

Błyskawiczny makaron z sosem pomidorowym z przepisu Justyny Żyły. Pomysł na szybki obiad

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkujcie i ugotujcie al dente w osolonej wodzie.
  2. Mięso mielone doprawcie świeżo zmielonym pieprzem i sosem sojowym.
  3. Dodajcie zmiażdżony czosnek, majeranek, paprykę i wyróbcie całość na gładką masę. Uformujcie z niej małe kuleczki.
  4. Posiekajcie cebulę, zeszklijcie na oliwie, dodajcie pokrojoną papryczkę.
  5. Kuleczki mięsa przełóżcie na patelnię z cebulą i smażcie chwilę z każdej strony.
  6. W międzyczasie ugotujcie makaron .
  7. Kapustę odsączcie z nadmiaru wody, przełóżcie na patelnię z mięsem, a następnie wsypcie ugotowany, odcedzony makaron oraz żółty ser pokrojony w drobną kostkę.
  8. Trzymając patelnię na małym ogniu, całość delikatnie wymieszajcie. Możecie też dodać kilka łyżek wody z ugotowanego makaronu.
  9. Makaron przełóżcie na talerze.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też:

Przepis na makaron z młodą kapustą i jajkami. Smaczny „zapychacz” na koniec miesiąca
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na makaron z młodą kapustą i jajkami. Smaczny „zapychacz” na koniec miesiąca
Kapusta, makaron i jajka – do tych trzech tanich składników sprowadza się przepis na „polską carbonarę”. Tanio, łatwo i szybko – w sam raz na czas tuż przed wypłatą.

Nie będziemy owijać w bawełnę. To danie miałoby mizerne szanse na zdobycie wysokiego miejsca w kulinarnym konkursie „piękności”. Niezbyt efektowny wygląd makaronu z młodą kapustą i jajkami rekompensuje za to jego pożywność, prostota i niewielki koszt przygotowania. Ok. 2 zł za pół główki młodej kapusty, kilkadziesiąt groszy za porcję makaronu, 5 jajek za mniej niż 3 zł. Do tego sól, pieprz i trochę tłuszczu – da się taniej i prościej? Chyba nie za bardzo. Za niecałe 6-7 zł uda wam się nakarmić całą rodzinę. Makaron z młodą kapustą i jajkami to obiad w sam raz na koniec miesiąca. Tego rodzaju proste danie na myśl niektórym na pewno przyniesie włoską carbonarę . W odróżnieniu od włoskiego odpowiednika, w „polskim” makaronie z jajkami i kapustą brakuje mięsa – jego miejsce zajmuje wspomniana młoda kapusta. Przepis na makaron z młodą kapustą i jajkami Składniki: 20 dag makaronu świderki Pół główki mniejszej młodej kapusty 5 jajek Sól Pieprz Opcjonalnie - kminek 3-4 łyżki oliwy lub oleju, ewentualnie masła Przygotowanie: Makaron ugotujcie w osolonej wodzie według wskazówek producenta. Kapustę poszatkujcie dość drobno i przełóżcie na patelnię. Dodajcie do niej nieco tłuszczu i duście do miękkości. Do miękkiej kapusty dodajcie świeżo ugotowany, gorący, odcedzony makaron . Wbijcie do środka jajka i wymieszajcie je razem z kapustą i z makaronem –ten etap przygotowań może niektórym przypomnieć proste włoskie danie znane pod nazwą spaghetti carbonara. Doprawcie całość solą i sporą ilością pieprzu, a także jeżeli macie na to ochotę – kminkiem. Kiedy jaja się już delikatnie zetną, danie będzie gotowe – poziom wysmażenia...

: Makaron z wódką i kremowym sosem pomidorowym. Najlepszy przepis
AdobeStock
Newsy
Makaron z wódką i kremowym sosem pomidorowym. Najlepszy przepis
Wiemy, jak zrobić najlepszy makaron z wódką w sosie pomidorowym. Ten przepis na kremowy makaron jest niezwykle popularny i bardzo smaczny. Wódka bardzo pasuje do sosu pomidorowego i podkreśla jego smak.

Przepis na Penne alla vodka , bo tak najczęściej nazywa się ten makaron, stał się popularny dzięki bardzo znanej modelce Gigi Hadid. Pokazała ona na swoim Instagramie, że przygotowuje makaron penne w ten oryginalny sposób i natychmiast dostała wiele pytań od obserwujących jej profil. Fani amerykańskiej modelki postanowili wypróbować recepturę i też się w niej zakochali. Sprawdźcie, jak przygotować makaron z wódką w kremowym sosie pomidorowym . Przepis na makaron z wódką w sosie pomidorowym Składniki na makaron z wódką w pomidorach Opakowanie makaronu typu penne Pomidory w puszce Pół szklanki śmietanki 30% tłuszczu Pół szklanki startego parmezanu 2 kieliszki wódki 3 łyżki oliwy z oliwek Cebula, najlepiej słodka cebula szalotka 4 ząbki czosnku Sól Pieprz Świeża bazylia Przygotowanie makaronu z wódką w kremowym sosie pomidorowym Posiekajcie cebulę i czosnek. Rozgrzejcie patelnię i dodajcie na nią oliwę z oliwek. Wyłóżcie na patelnię cebulę i czosnek. Podsmażcie do zeszklenia się cebuli . Dodajcie pomidory w puszce i wódkę. Nie dodawajcie alkoholu najpierw, bo zawartość patelni może się zapalić! Podgrzewajcie zawartość patelni chwilę, do odparowania alkoholu. Zdejmijcie sos pomidorowy z ognia. Ugotujcie makaron penne w osolonej wodzie aby był lekko twardy (al. dente). Odcedźcie makaron, ale zachowajcie ok. pól szklanki wody po gotowaniu makaronu . Umieśćcie patelnię z sosem na średnim ogniu. Dodajcie do niej wodę po gotowaniu makaronu i śmietankę. Podgrzewajcie i duście aż do zgęstnienia. Dodajcie do sosu połowę parmezanu. Przełóżcie makaron na talerze. Polejcie go sosem pomidorowym i posypcie pozostałym parmezanem. Udekorujcie makaron świeżą bazylią. Czytaj...

Makaron boloński
Gotujmy.pl/szpileczka
Newsy
Pyszny makaron z mielonym mięsem z patelni. Prosty i szybki przepis na obiad
Szukacie super prostego pomysłu na obiad, który zrobicie szybko? Musicie go wypróbować!

Posiadanie w swoim kulinarnym repertuarze kilku pomysłów na bardzo szybkie obiady to konieczność! Często nie ma czasu na wymyślne dania, których przygotowanie zajmuje wiele godzin, ma wiele etapów i przede wszystkim: brudzi bardzo wiele naczyń. Jeśli jesteście zmęczeni i chcecie zrobić coś na szybko do jedzenia, co zadowoli domowników, wypróbujcie ten pomysł. Jest podobny do tradycyjnego spaghetti, ale dzięki jednemu trikowi pozwala nie brudzić dwóch osobnych garnków! Makaron z sosem z mięsa mielonego Przedstawiamy przepis na makaron z mięsem mielonym. Składniki na szybki makaron z mięsem 250 g mięsa mielonego np. mięsa indyka, mięsa wieprzowego, wołowego 150 g dowolnego makaronu np. świderków, spaghetti Puszka pomidorów 200 g pieczarek Cebula Przyprawy np. mieszanka przypraw bolońskich Olej do smażenia Natka pietruszki Przygotowanie makaronu z mięsem Pieczarki umyjcie, obierzcie je, jeśli tego wymagają i pokrójcie na cząstki. Cebulę obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę. Rozgrzejcie na patelni olej. Wyłóżcie na patelnię mięso mielone. Rozdrobnijcie je drewnianą łyżką tak, by kawałki mięsa nie były większe niż 1 centymetr. Gdy mięso trochę się już przyrumieni, dodajcie na patelnię pokrojone i osuszone pieczarki oraz cebulę. Podsmażcie przez kilka minut, aż pieczarki będą miękkie, a cebula się zeszkli. Dodajcie do sosu pomidory z puszki i przyprawy do makaronu bolońskiego. Wymieszajcie zawartość patelni. Dodajcie jeszcze 2 szklanki wody. Doprawcie sos solą i pieprzem. Dodajcie na patelnię surowy makaron. Zagotujcie całość i duście około 20 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszajcie, aby makaron nie przywarł do dna. Danie będzie gotowe, jak makaron będzie miękki....

Czy dodawać olej do gotowania makaronu?
Adobe Stock
Newsy
Gotujecie w ten sposób makaron? Dodawanie tego składnika to najgorszy kulinarny błąd. Konsekwencje są opłakane
Jedni twierdzą, że do gotowania makaronu powinno się dodawać olej, inni uważają, że to bzdura. Niestety okazuje się, że tłuszcz może tylko zaszkodzić waszemu daniu.

Nie od dziś wiadomo, że podczas gotowania makaron, bez względu na jego rodzaj, lubi się sklejać. Aby temu zapobiec wielu zaleca dodanie do wody niewielkiej ilości oleju lub oliwy. Okazuje się jednak, że ten sposób nie jest zbyt praktyczny. Nigdy nie dodawajcie oleju do gotowania makaronu Olej nigdy nie zmiesza się z wodą, ponieważ jest od niej lżejszy. Toteż mikstura pozostanie na jej powierzchni i nie oblepi makaronu podczas gotowania. Jednakże podczas odcedzania kluski zostaną wymieszane z tłuszczem, który sprawi, że ich powierzchnia stanie się śliska.  Skutek takiej zabawy będzie niemalże opłakany. Śliski makaron nie będzie w stanie idealnie połączyć się z sosem – wszystko będzie spadało z widelca. Jeśli nie chcecie, by wasz makaron się nie sklejał lepiej ugotujcie go w odpowiednio dużym garnku z odpowiednią ilością wody – kluski nie lubią mieć zbyt mało miejsca. Pamiętajcie też, by co kilka minut je przemieszać. Możecie przetestować skuteczność naszych rad na tym prostym przepisie na spaghetti carbonara. Przepis na spaghetti carbonara Składniki: 250 gramów makaronu typu spaghetti 150 gramów wędzonego boczku 50 gramów tartego parmezanu 200 ml śmietany 30 proc. 1 jajka 1 cebuli 2 ząbków czosnku sól pieprz Przygotowanie  Boczek pokrójcie w niewielką kostkę i podsmażcie na dużej patelni. Nie używajcie do tego oleju, ani żadnego innego tłuszczu. Boczek sam w sobie jest już wystarczająco tłusty. Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie dodajcie do przyrumienionego boczku. Czosnek również obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost na patelnię. Całość zamieszajcie i smażcie jeszcze przez kilka minut. W dowolnym naczyniu umieśćcie śmietanę, jajko, połowę podanej w...