gotowanie makaronu
Adobe Stock
Newsy

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

To będzie prawdziwa gratka dla osób zabieganych i niemających zbyt wiele wolnego czasu na gotowanie makaronu. Sprawdźcie sami!

Makaron już od wielu lat jest podstawą wyżywienia dużej części naszego społeczeństwa. Wielu z nas spożywa go kilka razy w tygodniu. Ziemniaki, kasze – jęczmienna i gryczana, ryż, no i wreszcie makaron – tak wygląda podstawowy zestaw węglowodanów, zjadanych przez Polaków.

Minęły już lata, kiedy gospodynie domowe musiały z mozołem stać nad stolnicą, wyrabiając ręcznie lub za pomocą maszynki makaron domowy. Tak, to prawda. Nitki własnej roboty smakują doskonale, zwłaszcza podane z rosołem. Ale tylko panie domu wiedzą, ile pracy kosztują i ile czasu pochłaniają. Mamy na to alternatywę - gotowanie makaronu w patelni!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ekspresowe gotowanie makaronu w patelni

Lubicie robić kilka rzeczy na raz? Ten sposób jest stworzony dla was. Dodatkowo nie będziecie marnowali ani swojego cennego czasu, ani dużych ilości wody potrzebnych do ugotowania makaronu w garnku. To także więc opcja dla osób bardzo oszczędnych lub po prostu jedzących obiady w pojedynkę. Dzięki temu patentowi takie osoby zaoszczędzą także trochę energii.

Wystarczy skorzystać z jednego zmyślnego triku. Zamiast garnka, przygotujcie do gotowania makaronu patelnię. Brzmi ciekawie, prawda? To dopiero początek. Do takiego ekspresowego gotowania niepotrzebne będą litry wody.

Włóżcie porcję makaronu na patelnię i zalejcie go zimną wodą z obowiązkową dozą soli dla smaku. Woda powinna sięgać delikatnie ponad poziom nałożonego na patelnię makaronu. Włączcie gaz i po kilku minutach gotowania makaron wchłonie wodę i w mig będzie gotowy!

Zobacz także
Ten makaron gotuje się 5 minut i jest dużo zdrowszy od tradycyjnego. Kupicie go w Biedronce i Lidlu

Ten makaron gotuje się 5 minut i jest dużo zdrowszy od tradycyjnego. Kupicie go w Biedronce i Lidlu

Możecie jeść makaron i chudnąć! Zawsze jedzcie go z dodatkiem tego składnika

Możecie jeść makaron i chudnąć! Zawsze jedzcie go z dodatkiem tego składnika

Jak szybko ugotować makaron?

Od kilku już dziesięcioleci w polskich kuchniach króluje makaron gotowy, sprzedawany w sklepach. Wysuszony makaron wyprodukowany w fabryce różni się od tego klasycznego, przygotowanego w domowym zaciszu. Nie chodzi tylko o smak, a także o długość gotowania. Domowe nitki ugotują się w mig – to zasługa stosunkowo dużej ich wilgotności.

Spaghetti, rurki, czy świderki z paczki będą potrzebowały znacznie dłuższego czasu gotowania, nawet gdy mówimy o tak zwanym gotowaniu na ząb. Lub jak woleliby Włosi – al dente.

I tu przechodzimy do sedna naszego dzisiejszego tematu. Gotowanie makaronu jest łatwą czynnością, ale wymagającą odrobinę czasu i skupienia. Nikt przecież nie lubi, gdy spaghetti kipi nam z garnka, a wrząca woda rozlewa się po całej kuchence. Do takich ekscesów dochodzi niestety dość często. Skorzystacie więc z naszej alternatywnej propozycji, czyli makaronu z patelni?

Gotowanie makaronu
Flickr
Newsy
Kiedy solić wodę na makaron? Przed zagotowaniem czy w trakcie?
Wokół tak prostej czynności jak gotowanie makaronu narosło wiele mitów. Czas je rozwiać. Między innymi ten o soleniu wody.

Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego. Garnek pełen wody, nieco soli, szybkie gotowanie i makaron gotowy. Tymczasem okazuje się, że nawet temat gotowania makaronu może podzielić Polaków na kilka skłóconych obozów… Pierwszą kwestią, która budzi niejasności, jest ilość wody, w której powinno się gotować makaron. Wrodzona oszczędność i spryt podpowiada, że najlepsza będzie odrobina wody. To jednak błąd. Makaron będzie smakował najsmaczniej, gdy zagotujemy 1 litr wody na każde 100 g makaronu. Do takiego gotowania potrzebny będzie spory garnek, taki w którym nasze nitki czy rurki będą miały zapewnioną przestrzeń do równomiernego ugotowania. Do gotowania spaghetti najlepiej posłuży wysoki garnek. Jeżeli takim nie dysponujecie, powinniście poczekać chwilkę po włożeniu makaronu do garnka, a następnie lekko przydusić wystające spaghetti zanurzając je w wodzie. Ile gotować makaron? Sposobem na oszczędność będzie za to użycie pokrywki. Kiedy woda na makaron się zagotuje, a wasza pasta wyląduje już w garnku i zacznie się gotować, dostosujcie odpowiedni płomień na kuchence. Naturalnie będziecie potrzebowali mniej energii do gotowania, kiedy garnek będzie znajdował się pod przykryciem. Trzeba jednak uważać, by makaron nie wykipiał! Manipulacje związane z gazem, szybkością gotowania, a także ilością wody sprawiają, że nie do końca należy sugerować się liczbą minut wskazaną na opakowaniach. Owszem, jest to szacunkowy czas, jaki potrzebny jest do ugotowania. Nie zmienia to faktu, że makaron należy próbować. I obowiązkowo raz na jakiś czas mieszać, by nie przywarł do dna naczynia. Solić przed czy w trakcie? Co z soleniem wody na makaron? Powinno wystarczyć ok. 7-10 g soli (ok. 1 mała łyżeczka) na 100 g makaronu. Pozostaje jeszcze do rozwiązania kwestia, kiedy woda na makaron powinna...

Ania Starmach zdradziła, ile trzeba gotować makaron, żeby był al dente
ONS.pl
Newsy
Ania Starmach zdradziła, ile trzeba gotować makaron, żeby był al dente
Czym różni się makaron al dente od makaronu ugotowanego na miękko? Jak gotować makaron al dente? Radzi Ania Starmach.

Jak gotować makaron al dente? Postanowiliśmy sprawdzić, jak robi to Ania Starmach, wschodząca gwiazda kulinarnego show-biznesu. Kucharka postanowiła podzielić się swoimi przemyśleniami na temat makaronu ze swoimi fanami. Jak brzmią jej rady? Jak ugotować makaron al dente? Zacznijmy od podstaw. Czyli od tego, czym tak naprawdę jest makaron al dente. Z definicji taki makaron powinien być po ugotowaniu: Jędrny Lekko twardy Powinien także stawiać lekki opór podczas gryzienia Sprężysty Nie powinien rozpadać się w ustach Niestety nie można jednoznacznie określić poziomu al dente dla wszystkich rodzajów makaronu. Czas gotowania także różni się znacznie od tego, czy dysponujemy spaghetti czy np. papardelle. Według rad Ani Starmach, gotowanie makaronu powinno odbywać się według kilku prawideł, prosto z włoskiej kuchni: Proporcje makaronu do wody do 100 g na 1 l Na 1 l wody powinno przypadać 10 g soli Podczas gotowania nie powinno dodawać się żadnego tłuszczu ani oliwy do wody Makaron powinno wrzucać do wrzącej wody i jeszcze raz doprowadzić do zawrzenia, po czym obniżyć gaz Makaron należy co jakiś czas mieszać Czas gotowania makaronu na miękko i al dente jak już wspomnieliśmy, różni się od rodzaju gotowanego makaronu – nieuniknione jest więc próbowanie i kosztowanie makaronu w czasie gotowania Co to wszystko oznacza? Zdefiniowanie czy makaron jest już gotowy, półtwardy, czy al dente pozostaje bardzo subiektywną i osobistą sprawą. Ile czasu gotować makaron? Czy należy bezwzględnie stosować się do czasu wskazanego na opakowaniu? Jeżeli lubicie nieco bardziej miękki makaron, nic nie stoi na przeszkodzie, by pogotować go 1-2 min dłużej, niż wskazywałyby podpowiedzi na opakowaniu makaronu. Niektóre dania wymagają jednak ugotowania makaronu nieco...

Makaron w rosole
Gotujmy.pl/katarzynka455
Newsy
Macie dość posklejanego makaronu w rosole? Ten niezawodny trik zmieni wasze życie
Dobrze przygotowany makaron to połowa sukcesu przy podawaniu rosołu swoim domownikom. Uważajcie, by się wam nie posklejał!

Niedziela, godzina 12. Cała rodzina przy stole, a pani domu przystępuję do wydawania domownikom tradycyjnej złocistej zupy. W jednej chwili ta sielankowa atmosfera może ulec drastycznemu pogorszeniu. Przez rozgotowany i klejący się makaron... Powiecie, że to drobiazg? Nic z tych rzeczy. Kiedy zamiast eleganckich nitek macie w talerzu gęste „kluchy”, ochota do jedzenia przejdzie wam w mig. Na tak źle przygotowany makaron kaprysić będzie nie tylko wiecznie niezadowolona teściowa. Posklejany makaron nie posmakuje nikomu. Złoty środek Jak zachować idealny balans między dobrze ugotowanym, miękkim makaronem, a takim który kilka minut po ugotowaniu będzie sklejał się w nieapetyczne bryłki? Na początku musimy zastrzec, że polska tradycja przygotowania makaronu różni się od tego popularnego w ojczyźnie pasty, czyli we Włoszech. Co prawda narodowy przydomek Włochów, czyli „makaroniarze” nie wziął się znikąd, ale Polacy nie gęsi i swój sposób na  makaron też mają. Nasze nitki są w swojej naturze znacznie miększe, niż na przykład wyrabiane z twardej pszenicy włoskie spaghetti, które Włosi gotują al dente, czyli na ząb. Właśnie przez tę różnicę nasz makaron po łatwiej się skleja, jeśli natychmiast po ugotowaniu nie wrzucimy go do talerza z rosołem. Sposób na klejący się makaron Co z tym fantem zrobić? W tym przypadku należy oddać honory Włochom. To właśnie stamtąd pochodzi świetna sztuczka na problemy ze sklejaniem. Jest prostsza, niż mogłoby się wam wydawać. Chodzi o dodanie w odpowiednim momencie odrobiny oliwy, oleju, a nawet masła do gotującego się garnka z wodą na makaron. Dzięki temu wasze nitki nawet przez długi czas po odcedzeniu nie będą się sklejały. Ten trik przyda się wam zwłaszcza wtedy, gdy podajecie rosół większej ilości...

Robicie to z makaronem, gdy wrzucacie go do wrzątku? To karygodny błąd
AdobeStock
Newsy
Robicie to z makaronem, gdy wrzucacie go do wrzątku? To karygodny błąd
Włoska aktorka i szefowa kuchni, podzieliła się swoimi radami na temat gotowania makaronu i zwróciła uwagę na ogromny błąd, popełniany przez wiele osób.

Gotowanie makaronu to, wbrew pozorom, wcale nie taka prosta sprawa! Włoska aktorka i specjalistka od gotowania Sylvia Colloca opowiedziała o tym, jak powinno się gotować makaron i jakiego błędu kategorycznie należy się wystrzegać. Poznajcie porady prawdziwej Włoszki na temat makaronu! Jak powinno się gotować makaron? By wasze spaghetti i inne włoskie dania oparte na makaronie wyszły idealnie, warto poznać zasady jego gotowania: Duży garnek Odpowiednie naczynie do gotowania to jedna z podstawowych reguł! Dobry makaron, zwłaszcza ten na spaghetti, wyjdzie smaczny tylko wtedy, gdy będzie miał dużo miejsca. Dlatego do gotowania wybierzcie duży garnek, a jeśli przyrządzacie dużo makaronu, to weźcie największy jaki macie. I nie martwcie się, gdy nitki będą wystawały ponad krawędź garnka – wrzucony do wrzątku makaron już po kilkunastu sekundach zmięknie na tyle, że w całości zmieści się w garnku. Żadnego oleju Niektórzy do gotującego się makaronu wlewają olej lub oliwę, by się nie sklejał. To wielki błąd! Nigdy nie dodaje się tłuszczu do makaronu w trakcie gotowania. Jedyny efekt jaki osiągniecie, to oka unoszące się na powierzchni wody, a makaron nie połączy się później z sosem (zwyczajnie z niego spłynie). Duży ogień Co zrobić, by makaron się nie sklejał? Zamiast oleju zadbajcie o duży ogień! Gotujcie makaron na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając – to bardzo ważne! Czas gotowania Ważny jest także czas gotowania. Zauważcie, że na każdym opakowaniu makaronu podana jest instrukcja mówiąca o tym, jak długo makaron powinien się gotować. Zawsze podaje się tam czas w konkretnym przedziale, na przykład od 7 do 9 minut. Dlaczego? Jeśli wolicie twardszy makaron al dente, to odcedźcie go już po 7 minutach gotowania, a jeżeli preferujecie bardziej miękki, to 9 minut. Uwaga – warto wyciągnąć...