Na całej Ziemi żyje już 8 miliardów ludzi. Ta informacja może budzić pewien niepokój - w końcu czy nasza planeta jest w stanie wyżywić tyle osób? Nie tylko wy zadajecie sobie to pytanie i już teraz trwają prace nad tworzeniem różnych produktów spożywczych, które mogłyby zastąpić te już nam znane lub które byłyby zupełnie nowe.

Czasami słyszy się o pomysłach jedzenia owadów, które są zupełnie normalnym posiłkiem w niektórych częściach świata, choć nas w Europie jeszcze szokują. Wygląda na to, że takie rozwiązania są coraz bliżej - właśnie wydano pozwolenie na produkcję wypieków z wykorzystaniem mąki… ze świerszczy. Także w Polsce. 

Wypieki z mąki ze świerszczy już niedługo w Polsce?

Jak donosi portal farmer.pl, od 24 stycznia 2023 roku dozwolone będzie stosowanie mąki ze świerszczy do produkcji pieczywa (w tym chleba i bułek), a także pizzy czy ciastek. Chodzi dokładnie o świerszcza domowego (Acheta domesticus). Używanie takiej mąki będzie możliwe dzięki rozporządzeniu UE 2023/5 z dnia 3 stycznia 2023 roku.

Zobacz także:

Na razie zgodę na stosowanie mąki ze świerszczy przez 5 najbliższych lat uzyskała tylko jedna firma - Cricket One Co. Ltd. Jej wyroby będą mogły być sprzedawane we wszystkich krajach Unii Europejskiej, w tym w Polsce. Możliwe jednak, że choć dziś taki pomysł wydaje się dziwny, to niedługo inni producenci również zaczną używać mąki ze świerszczy. 

Decyzja nie była wcale pochopna. Firma Cricket One Co. Ltd. czekała aż 3,5 roku na wydanie zgody na stosowanie specjalnej mąki. 

– W swojej opinii naukowej Urząd stwierdził, że częściowo odtłuszczony proszek z Acheta domesticus (świerszcza domowego) jest bezpieczny w proponowanych warunkach stosowania i przy proponowanych poziomach stosowania. W związku z tym wspomniana opinia naukowa daje wystarczające podstawy do stwierdzenia, że częściowo odtłuszczony proszek z Acheta domesticus (świerszcza domowego) spełnia warunki wprowadzenia na rynek – cytuje zapisy rozporządzenia portal Business Insider. 

Jak można wykorzystać mąkę ze świerszczy?

W rozporządzeniu wyszczególniono nawet produkty spożywcze, do których wytworzenia będzie można używać mąki ze sproszkowanych świerszczy. To m.in.:

  • chleby,

  • bułki,

  • batony zbożowe,

  • krakersy,

  • paluszki,

  • makarony,

  • sosy,

  • gotowe mieszanki do wypieków,

  • serwatka w proszku,

  • zupy w proszku i koncentraty zup,

  • napoje piwopodobne,

  • czekoladowe wyroby cukiernicze,

  • surowe wyroby mięsne. 

Źródło: businessinsider.pl, prawo.pl