Mąka ze świerszczy trafi do chleba, bułek czy pizzy. Komisja Europejska wydała już zgodę
AdobeStock
Newsy

Mąka ze świerszczy trafi do chleba i bułek. Komisja Europejska wydała już zgodę

Skusicie się na chleb pieczony z mąki ze świerszczy lub z domieszką takiego specyfiku? Będzie go można sprzedawać także w Polsce.

Na całej Ziemi żyje już 8 miliardów ludzi. Ta informacja może budzić pewien niepokój - w końcu czy nasza planeta jest w stanie wyżywić tyle osób? Nie tylko wy zadajecie sobie to pytanie i już teraz trwają prace nad tworzeniem różnych produktów spożywczych, które mogłyby zastąpić te już nam znane lub które byłyby zupełnie nowe.

Czasami słyszy się o pomysłach jedzenia owadów, które są zupełnie normalnym posiłkiem w niektórych częściach świata, choć nas w Europie jeszcze szokują. Wygląda na to, że takie rozwiązania są coraz bliżej - właśnie wydano pozwolenie na produkcję wypieków z wykorzystaniem mąki… ze świerszczy. Także w Polsce. 

Wypieki z mąki ze świerszczy już niedługo w Polsce?

Jak donosi portal farmer.pl, od 24 stycznia 2023 roku dozwolone będzie stosowanie mąki ze świerszczy do produkcji pieczywa (w tym chleba i bułek), a także pizzy czy ciastek. Chodzi dokładnie o świerszcza domowego (Acheta domesticus). Używanie takiej mąki będzie możliwe dzięki rozporządzeniu UE 2023/5 z dnia 3 stycznia 2023 roku.

Na razie zgodę na stosowanie mąki ze świerszczy przez 5 najbliższych lat uzyskała tylko jedna firma - Cricket One Co. Ltd. Jej wyroby będą mogły być sprzedawane we wszystkich krajach Unii Europejskiej, w tym w Polsce. Możliwe jednak, że choć dziś taki pomysł wydaje się dziwny, to niedługo inni producenci również zaczną używać mąki ze świerszczy. 

Decyzja nie była wcale pochopna. Firma Cricket One Co. Ltd. czekała aż 3,5 roku na wydanie zgody na stosowanie specjalnej mąki. 

– W swojej opinii naukowej Urząd stwierdził, że częściowo odtłuszczony proszek z Acheta domesticus (świerszcza domowego) jest bezpieczny w proponowanych warunkach stosowania i przy proponowanych poziomach stosowania. W związku z tym wspomniana opinia naukowa daje wystarczające podstawy do stwierdzenia, że częściowo odtłuszczony proszek z Acheta domesticus (świerszcza domowego) spełnia warunki wprowadzenia na rynek – cytuje zapisy rozporządzenia portal Business Insider. 

Zobacz także
Larwy owadów już niedługo w składzie makaronu i ciastek. UE: "zrównoważone źródło pożywienia"

Larwy owadów już niedługo w składzie makaronu i ciastek. UE: "zrównoważone źródło pożywienia"

Jedzenie owadów wspomaga budowę mięśni! Szokujące badania naukowców

Jedzenie owadów wspomaga budowę mięśni! Szokujące badania naukowców

Jak można wykorzystać mąkę ze świerszczy?

W rozporządzeniu wyszczególniono nawet produkty spożywcze, do których wytworzenia będzie można używać mąki ze sproszkowanych świerszczy. To m.in.:

  • chleby,

  • bułki,

  • batony zbożowe,

  • krakersy,

  • paluszki,

  • makarony,

  • sosy,

  • gotowe mieszanki do wypieków,

  • serwatka w proszku,

  • zupy w proszku i koncentraty zup,

  • napoje piwopodobne,

  • czekoladowe wyroby cukiernicze,

  • surowe wyroby mięsne. 

Źródło: businessinsider.pl, prawo.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czeka nas cukier po 7 zł w sklepach? Eksperci nie widzą innej możliwości
AdobeStock
Newsy
Czeka nas cukier po 7 zł w sklepach? Eksperci nie widzą innej możliwości
Podwyżki chleba, mięsa czy oleju to nie koniec. Niedługo droższy będzie także cukier - sprawdźcie, dlaczego.

Wszystko wskazuje na to, że nie widać na razie końca podwyżek cen. Drogie paliwo, gaz i inflacja - to sprawia, że za podstawowe produkty trzeba płacić coraz więcej. Bardzo mocno wzrosła cena mięsa czy chleba, drogie są także warzywa. Wiele wskazuje na to, że będziemy niedługo więcej płacić także za cukier - i to nawet dwa razy więcej! Poznajcie szczegóły.  Podrożeją buraki cukrowe W Polsce większość cukru sprzedawanego w sklepach jest pozyskiwana z buraków cukrowych. Uprawa tych warzyw stała się bardzo kosztowna, m.in. z powodu wojny w Ukrainie i rosnących cen nawozów. Kolejnym powodem podwyżek są ceny paliw - buraki trzeba w końcu czymś transportować. Inny, równie ważny czynnik, to koszt gazu, który jest konieczny do produkcji cukru z buraków.  Jakby tego było mało, problemy z cukrem mają strukturalne podstawy: - W Europie część krajów zrezygnowała z własnej uprawy buraków cukrowych lub znacznie ją ograniczyła (np. Węgry, Rumunia czy Chorwacja). Tam cukier jest już teraz droższy niż w Polsce - powiedział Roman Kubiak, prezes Pfeifer & Langen Polska w rozmowie z money.pl.  W Polsce uprawia się coraz mniej buraków Ceny cukru wzrosną nie tylko przez coraz wyższe ceny upraw ale także fakt, że także i w Polsce buraków cukrowych rośnie coraz mniej. Nie są one zbyt dochodowym biznesem, dlatego rolnicy wolą uprawiać inne warzywa lub zboża. Także więc przez niedobór buraków cukrowych ich cena niedługo wzrośnie. Do tego nałożą się wysokie koszty produkcji, co w efekcie spowoduje, że cukier na sklepowych półkach będzie o wiele droższy. Możliwe jest lekkie obniżenie kosztów poprzez np. inwestycję w energooszczędne rozwiązania, jednak to wszystko są rozwiązania długoterminowe, które nie rozwiążą problemu wysokich cen z dnia na dzień.  - My to wszystko robimy i w długim okresie...

Szarlotka Magdy Gessler powala kruchością. Sekret tkwi w ilości 1 składnika. Ten przepis uzależnia
Ons/Pixabay
Newsy
Szarlotka Magdy Gessler powala kruchością. Sekret tkwi w ilości 1 składnika. Ten przepis uzależnia
Ta szarlotka jest tak dobra, że można zjeść pół blachy ciasta za jednym podejściem. Wasi domownicy z pewnością ją pokochają, a goście będą wyjadać ostatnie okruszki. Połączenie kwaskowych jabłek i wyjątkowo kruchego jabłka jeszcze nigdy nie było tak doskonałe. 

Nawet osoby, które często robią ciasta - zachwycają się tą szarlotką. Jest obłędnie krucha i maślana, a jeżeli wybierzecie do niej kwaśną lub słodko-kwaśną odmianę jabłek, będzie dodatkowo mocno wyrazista w smaku.  Znana restauratorka i właścicielka punktów cukierniczych doskonale wie, co dodać do wypieków, by wyszły one bezbłędnie. Wierni klienci jej cukierni twierdzą, że wszystkie sprzedawane tu ciasta i ciastka cechuje wysoka jakość i właściwe proporcje składników.  Na czym polega sekret kruchego ciasta w szarlotce Magdy Gessler?  W tej szarlotce jest wszystko, czego można oczekiwać od doskonałego deseru: masło, cukier, owoce i aromatyczne przyprawy. Pachnące cynamonem jabłka przykryte są rozpływającą się w ustach kruszonką, a spód jest tak delikatny i maślany, że nigdy już nie zrobicie innego.  Za tą kruchością ukrywa się duża liczba żółtek. Zazwyczaj panie domu dodają do tej ilości mąki 2 żółtka, tutaj dodaje się przynajmniej 3 (dla bardziej ostrożnych), a najlepiej 4.  Pyszna szarlotka na kruchym cieście według przepisu Magdy Gessler   Składniki:  Ciasto:  2 szklanki mąki pszennej  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  4 żółtka   200 g masła  0,75 szklanki cukru pudru   Nadzienie: 1,5 kg kwaśnych jabłek  szczypta cynamonu   sok z 1,5 cytryny  Sposób przygotowania  Mąkę, masło, żółtka, cukier puder i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia posiekajcie razem, zagniećcie i włóżcie do lodówki.  Jabłka obierzcie, pokrójcie na drobne kawałki i przesmażcie. Doprawcie do smaku cynamonem, cukrem i cytryną.   Prostokątną blachę o standardowych wymiarach wyłóżcie papierem do...

Chleb za 12 zł? Dramatyczna sytuacja polskich piekarni. Nie uwierzycie o ile wzrosły rachunki
Flickr
Newsy
Chleb za 12 zł? Dramatyczna sytuacja polskich piekarni. Nie uwierzycie, o ile wzrosły rachunki
Na naszych oczach rozgrywają się dramaty wielu polskich piekarni. Niektóre z nich mogą nie dotrwać do przyszłego roku. Stoją często przed następującym wyborem: chleb za kilkanaście złotych albo bankructwo.

O problemach tej branży jest głośno już od jakiegoś czasu. Jej przedstawiciele apelują do władz, jednak na razie bez odzewu. Wasze ulubione rzemieślnicze piekarnie, ale także cukiernie mogą być już wkrótce jedynie wspomnieniem. Rachunki je zabijają...  Rachunki wzrosły prawie o prawie 1000 procent przez pół roku  Gigantyczne podwyżki prądu i gazu dotykają tę branżę, jak mało którą. Niekończący się wzrost cen surowców i odpływ klientów są przysłowiowym gwoździem do trumny piekarni i cukierni.  Tak o całej sytuacji na portalspozywczy.pl mówi Wiesław Żelek, właściciel piekarni:  - Od maja wzrosła cena gazu o 760%. W sierpniu kolejne ciosy. Wzrost w porównaniu z marcem do 947%. To są niewyobrażalne koszty. Ile musiałaby kosztować bułka, drożdżówka czy chleb? 10 złotych? 12 złotych? Przerzucenie się z gazu na olej opałowy to inwestycja w miliony złotych, bo nie da się tego zrobić z dnia na dzień. Znaleźliśmy się w katastroficznej sytuacji, a na horyzoncie nie ma panaceum na naszą sytuację. Jesteśmy chyba poza przemysłem najbardziej energochłonną branżą  - żali się piekarz. Jak można uratować branżę piekarską? Piekarze są zaskoczeni i przerażeni obecną sytuacją. Liczą straty i rozważają zamknięcie swoich interesów. Bo kto kupi chleb za kilkanaście złotych? Warto dodać, że wiele zagrożonych piekarni to nieraz tradycyjne, wielopokoleniowe biznesy.  Czy można rozwiązać ten problem? Hanna Mojsiuk, Prezes Północnej Izby Gospodarczej w Szczecinie w rozmowie z Portal Spożywczy podaje możliwe wyjście z tej sytuacji:   - Apelujemy o szybkie działanie. Piekarze mają apel, by uczynić ich zawód pracą chronioną. Pozwoliłoby to na zatrzymanie galopady cen mediów w ich firmach, a co za tym idzie na przetrwanie. Patowa sytuacja piekarni...

Kolejka po darmowe posiłki coraz dłuższa. Sytuacja w Bankach Żywności staje się naprawdę poważna 
Adobe Stock
Newsy
Kolejka po darmowe posiłki coraz dłuższa. Sytuacja w bankach żywności staje się poważna 
Inflacja, wojna, wstrzymane fundusze unijne – to wszystko ma wpływ na to, że kolejki po darmowe posiłki stają się coraz dłuższe. Czynniki te utrudniają również pracę bankom żywności, które coraz mniej jedzenia są w stanie dostarczyć naprawdę potrzebującym. 

Banki żywności docierają codziennie z pomocą do 1,5 mln osób. To seniorzy, rodziny wielodzietne, bezdomni, bezrobotni, niepełnosprawni, osoby wychodzące z nałogów, uchodźcy i wielu innych. Niestety spadek wartości złotego i wszechobecna drożyzna bardzo utrudniają im działanie.  Czym są banki żywności?  Banki żywności to instytucje charytatywne, które zbierają żywność wciąż zdatną do spożycia, lecz wycofywaną już z obrotu. Artykuły spożywcze czerpane są z miejsc, gdzie istnieje nadprodukcja, ze sklepów spożywczych, których produkty niedługo utracą termin ważności, od darczyńców i bezinteresownych sponsorów.   W kraju działają 32 banki żywności, które niosą pomoc osobom najbardziej potrzebującym (w Polsce na poziomie skrajnego ubóstwa żyje 1,6 mln osób). Organizacje te przekazują jedzenie za pośrednictwem jadłodajni, świetlic środowiskowych, noclegowni i domów dla bezdomnych, a także ośrodków wychowawczych, hospicjów, domów dziecka itp. Pomaganie potrzebującym staje się coraz trudniejsze  Jeszcze jakiś czas temu (przed pandemią), każdą pozyskaną złotówkę banki żywności zamieniały na aż 8 kg żywności. Teraz taka zamiana jest całkowicie nierealna. Pandemia i zapoczątkowana przez nią inflacja, a także wojna na Ukrainie i wciąż nienapływające do Polski pieniądze unijne - sprawiają, że coraz trudniej gromadzić im wystarczające ilości pożywienia.  Należy pamiętać, że również sytuacja wielu darczyńców i sponsorów uległa zdecydowanemu pogorszeniu. Ich również dotyka inflacja.  Od czasów lockdownu sytuacja finansowa Polaków cały czas się pogarsza. Obecnie w grupie potrzebujących przybywa rodzin z dziećmi i coraz młodszych emerytów. Nie są w stanie związać końca z końcem. Często dobijają ich również zaciągnięte wcześniej...