Mąka pszenna typ 500 czy 650? Co tak naprawdę oznaczają te numery?
Adobe Stock
Newsy

Mąka pszenna typ 500 czy 750? Co tak naprawdę oznaczają te numery?

Zastanawiałaliście się kiedyś, co oznaczają numery podane na opakowaniu mąki? Sprawdźcie koniecznie!

Mąka należy do tak podstawowych produktów znajdujących się w każdej kuchni, że pewnie nigdy nie zastanawiałaś się nad tym, co oznaczają numery podane na opakowaniu. Używamy jej do wypieków, pierogów, makaronów, zagęszczania sosów i zup i wielu innych potraw. A czy wiecie, co tak naprawdę jecie?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co oznacza typ mąki?

Większość z nas używa zwykłej, białej mąki tortowej. Jednak jej rodzajów jest o wiele, wiele więcej! Określa się je na podstawie tego, jak drobno zmielone i na ile dokładnie oczyszczone zostały ziarna zbóż, z których powstaje mąka.

Najmocniej oczyszczona jest właśnie mąka tortowa, choć przez to jest najmniej wartościowa pod kątem składników odżywczych. Poniżej możecie zapoznać się z przykładami zastosowania wszystkich sprzedawanych w Polsce typów mąki:

  • 400 i 450 – to mąka tortowa, która doskonale nadaje się do wypieków, biszkoptów czy naleśników. Bardzo łatwo wyrabia się z niej ciasto, które później dobrze rośnie.
  • 500 – idealna do pieczenia kruchych i półkruchych ciast, ciasta francuskiego, a także makaronów, pierogów i klusek. Mąki z tym oznaczeniem to m.in. wrocławska i poznańska.
  • 550 i 650 – tzw. mąki „luksusowe”. Używa się ich głównie do wypieków z ciasta drożdżowego, a także pierników.
  • 750 i 850 – to mąka chlebowa, która zgodnie z nazwą najlepiej nadaje się do wyrabiania ciasta na chleb, choć dobrze się sprawdza także w przypadku ciasta na pizzę.
  • 1400, 1850 i 2000 – są to mąki przeznaczone tylko do pieczenia chleba, zwłaszcza pełnoziarnistego pieczywa.
Zobacz także
Która mąka jest najzdrowsza?

Która mąka jest najzdrowsza? Sprawdźcie czy jej używacie

Jaka mąka do placków ziemniaczanych?

Jaka mąka do placków ziemniaczanych? Tylko z taką wyjdą chrupiące

Ciemna czy jasna mąka?

Przy wyborze mąki możemy się wahać czy lepiej jest kupić mąkę białą, czy ciemną. Zwłaszcza teraz, gdy świadomość konsumentów w temacie zdrowego odżywiania cały czas rośnie. Rzeczywiście, mąka ciemna będzie lepsza dla osób na diecie oraz cukrzyków, ponieważ pełnoziarniste mąki mają niższy indeks glikemiczny.

Jednak przed zakupem dowiedzcie się koniecznie jakie jest przeznaczenie danej mąki, ponieważ nie każda nadaje się do wypieków czy naleśników!

jaka mąka do ciasta drożdżowego?
Adobe Stock
Newsy
Jaka mąka nadaje się do ciasta drożdżowego? Dodajcie taką, a ciasto pięknie wyrośnie
Zastanawialiście się kiedyś, co oznaczają liczby przy typie mąki pszennej? Spieszymy z wytłumaczeniem. Pomożemy wam z wyborem mąki do drożdżowego ciasta.

Trzycyfrowa liczba nie znalazła się na żadnym opakowaniu mąki przypadkowo. Oznacza ona ilość popiołu… Tak, to nie żart. Termin „popiół” oznacza w piekarskim żargonie nic innego jak ilość składników mineralnych w mące. O czym mówi oznaczenie liczbowe na opakowaniach mąki? Ta nietypowy nazwa ma związek jedynie ze sposobem badania zawartości wspomnianych składników w mące właśnie poprzez jej spalanie. Wraz ze wzrostem wartości liczby oznaczającej ilość składników mineralnych w mące, zmienia się także jej kolor. Mąka tortowa typ 450 będzie znacznie bielsza i jaśniejsza od mąki chlebowej typu 750. Jednak mąka chlebowa lepiej nadaje się do wypieku drożdżowych ciast. Ma to związek z większa ilością białka w mące. Ilość białka wiąże się z ilością glutenu w mące, co z kolei wpływa na lepsze rośnięcie ciasta. Z jaką mąką powinno się piec drożdżowe ciasta? W opinii ekspertów najlepsza do drożdżowych, domowych wypieków jest mąka luksusowa typ 550. Warto pamiętać, że im więcej „popiołu” w mące, tym więcej czasu będzie potrzebowało ciasto z niej wyrobione do wyrośnięcia. Oto krótka lista najpopularniejszych typów mąki pszennej sprzedawanej w sklepach i supermarketach wraz z zastosowaniem: Mąka tortowa typ 450 – nadaje się do wypieku biszkoptów, tortów itp. Mąka krupczatka typ 500 – przyrządza się z niej ciasto na pierogi, makarony oraz słodkie ciasta drożdżowe Mąka wrocławska typ 500 – stosuje się ją pieczenia kruchych ciast, naleśników, omletów czy pizzy Mąka poznańska typ 500 – świetnie sprawdza się do przygotowywania lanych klusków i domowych makaronów Mąka luksusowa typ 550 – doskonale pasuje do smażonych mącznych słodkości,...

Która mąka jest najzdrowsza?
Adobe Stock
Newsy
Która mąka jest najzdrowsza? Sprawdźcie czy jej używacie
W polskich kuchniach króluje przede wszystkim mąka pszenna typu 550. Produkt jest uważany za najbardziej uniwersalny, stosunkowo tani i smaczny. Okazuje się jednak, że nie jest zbyt zdrowy.

Na sklepowych półkach roi się od różnego rodzaju mąk. Mimo to, Polacy najczęściej sięgają po pszenną typu 450 lub 550. Okazuje się jednak, że jej uniwersalność ma niewiele wspólnego ze zdrowiem. Rodzaje i typy mąk. Która jest najzdrowsza? Mąki można podzielić na glutenowe oraz bezglutenowe. Z pewnością zdajecie sobie sprawę, która grupa lepiej wpływa na wasz organizm. Jeśli nie, podpowiadamy – druga. Pozostaje więc jeszcze kwestia liczb określających ich typ. Okazuje się, że im wyższa numerologia, tym produkt jest bogatszy w składniki mineralne. Popularna mąka pszenna 450, zawiera jedynie 0,45 proc. składników mineralnych w każdych 100 gramach produktu, z kolei mąka żytnia typ 2000 ma ich aż 2 proc. Okazuje się również, że im wyższy typ, tym ciemniejszy kolor i grubsza granulacja mąki. Bogata w gluten mąka pszenna Mąka pszenna, którą tak powszechnie wykorzystujecie w kuchni, to niekwestionowana królowa glutenu. Oczywiście, zawiera również kilka cennych składników odżywczych, jednak w bardzo małych ilościach. Wykonane z niej ciasto, szybko rośnie i jest bardzo pulchne, natomiast niekoniecznie zdrowe. Glutenowa mąka orkiszowa Mąka orkiszowa to nieco zdrowszy odpowiednik mąki pszennej. Produkt wciąż zawiera mnóstwo glutenu, który negatywnie wpływa na wasze zdrowie. Jednak trzeba przyznać, że ma w sobie również znacznie więcej minerałów i witamin oraz niemal dwukrotnie niższy indeks glikemiczny. Możecie ją wykorzystać do wypieku ciast, chleba, naleśników, pierogów. Mąka żytnia z glutenowej rodziny Mąka żytnia zawiera nieco mniej glutenu oraz skrobi niż mąka pszenna, z kolei więcej minerałów – magnezu, wapnia, cynku, manganu i potasu. Sprawdzi się do przyrządzenia makaronu, pieczywa oraz pierników....

placki z jabłkami przepis
Adobe Stock
Przepisy
Pyszne placuszki z jabłkami za mniej niż 5zł! Wychodzą puszyste dzięki 1 prostemu trikowi
Kuchenne triki bywają całkiem proste. Dzielimy się jednym z nich i smażymy genialne puszyste placuszki z jabłkami.

Puszyste placuszki jabłkowe na kefirze, to niezawodna propozycja na każdy rodzaj głodu. Podczas ich przygotowywania koniecznie jednak pamiętajcie, żeby przesiać mąkę! Ta niepozorna czynność napowietrzy ciasto i sprawi, że będą niebiańsko lekkie i puszyste. Na śniadanie, obiad czy kolację – tak naprawdę to danie idealnie sprawdzi się w każdej roli, ale to nie koniec jego zalet. Przede wszystkim jest bajecznie proste i tanie! Większość składników na pewno macie w domu, na resztę wydacie nie więcej niż 5 złotych! Jakiej maki użyć na puszyste placki z jabłkami? Gdy na liście zakupów pojawia się pozycja „mąka”, zwykle bierzemy z półki w sklepie dowolną, nie zastanawiając się nadmiernie, którą torebkę wybrać. Mąki mają na opakowaniach symbole liczbowe, oznaczające stopień rozdrobnienia. Poziom zmielenia odpowiada przeznaczeniu do jakiego jest stosowana. Czasem producenci ułatwiają nam zadanie i poza symbolami dołączają opisy „tortowa", „na naleśniki czy „na pierogi". Popularne typy mąk: Typ 450: mąka tortowa Typ 550: mąka luksusowa Typ 750: chlebowa Typ 1400: sitkowa Typ 1850: graham Typ 2000: razowa Na placki, podobnie jak na naleśniki, najlepiej używać mąk drobno mielonych, typu 450 do 550. Dodatkowo zawsze warto przesiać ją przez sito, żeby odpowiednio napowietrzyć, dzięki czemu placki będą zawsze miękkie i puszyste. Przepis na placuszki z jabłkami na kefirze Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 400 ml kefiru 1 duże jajko 2 jabłka 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cukier puder Olej do smażenia Przygotowanie: Zacznijmy od najważniejszego, czyli od przesiania sypkich składników: mąki pszennej, proszku do pieczenia oraz dwóch łyżeczek...

ciasto drożdżowe
Newsy
W cieście drożdżowym zrobił się zakalec? Zrobiliście bardzo podstawowy błąd podczas pieczenia
Ciasto drożdżowe jest wymagającym ciastem. Unikajcie tych błędów, a z pewnością się uda.

Pieczecie ciasto, które z zewnątrz wygląda jak z najlepszej piekarni, ale w środku ma zakalec? Jeśli nie wiecie, jaki błąd popełniliście, koniecznie sprawdźcie poniższe wskazówki. Zapamiętajcie je, a wasz wypiek już zawsze będzie perfekcyjny. Dlaczego w cieście drożdżowym zrobił się zakalec? Ciasto drożdżowe jest dość czasochłonnym oraz pracochłonnym ciastem. W końcu trzeba je ręcznie wyrobić i pozwolić mu wyrosnąć. Co za rozczarowanie, gdy po upieczeniu i rozkrojeniu okazuje się, że w środku pojawił się zakalec. Przyczyn może być wiele, choć jedna z nich jest najbardziej oczywista i zdarza się najczęściej. Wiele osób zadaje sobie pytanie – czy wypiek powinno się zostawić w rozgrzanym piekarniku po jego wyłączeniu, a może lepiej po upieczeniu od razu wyjąć ciasto i pozwolić mu wystygnąć? Czy ciasto należy wyciągnąć z piekarnika od razu po upieczeniu? Oto główny winowajca zakalca. Pamiętajcie, aby po wyłączeniu piekarnika, zostawić w nim ciasto. Zbyt duża różnica temperatur między piekarnikiem a powietrzem w kuchni sprawi, że nie tylko pojawi się zakalec, ale również to, że ciasto drożdżowe opadnie. Inne przyczyny zakalca w cieście Każda osoba musi dobrze wyczuć swój piekarnik, tak naprawdę przepisy podają orientacyjną temperaturę i czas pieczenia, które mogą być różne w zależności od tego, jakiego używacie sprzętu. Niestety, musicie to zrobić metodą prób i błędów. Niewłaściwa temperatura pieczenia – chodzi zarówno o zbyt niską, jak i zbyt wysoką. Ta pierwsza sprawia, że ciasto szybko rośnie i szybko opada; ta druga to gwarancja ciasta zarumienionego z zewnątrz, ale surowego w środku. Zbyt krótki czas pieczenia – jeśli wypiek nie spędzi w piekarniku dostatecznie dużo czasu, z pewnością będzie niesmaczny....