Mąka pszenna tuczy, powoduje cukrzycę, obciąża wątrobę. Jest niezdrowa, ale podpowiadamy jak ją jeść
Adobe Stock
Newsy

Mąka pszenna tuczy, powoduje cukrzycę, obciąża wątrobę. Jak jeść pszenne produkty w zdrowy sposób?

Bułki pszenne na śniadanie, kluski na obiad i naleśniki na kolację. To błąd. Białej mąki nie musicie jeść na każdy posiłek. Ograniczcie ją dla zdrowia.

Biała mąka to nie jest zwykłe zmielone pszenne ziarno. W wyniku obróbki ziarna tracą wartościowe łuski, a zyskują szkodliwe dodatki. Działanie mąki pszennej na organizm powoduje, że razem z cukrem i solą zaliczamy ją do „białych śmierci”.

Mąka jest składnikiem wielu potraw, używana jest w kuchni na co dzień i nie jest substancją trującą, bo byłaby zakazana, a nie sprzedawana w każdym sklepie. Jest natomiast bezwzględnie produktem niezdrowym i warto o tym pamiętać, przygotowując posiłki w domu czy wybierając je na mieście. Wyjaśniamy, co niezdrowego znajduje się w mące i jak jej bezpiecznie używać.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Szkodliwe dodatki z białej mąki

Wydaje wam się, że mąka, która kupujecie w sklepach to czyste ziarno zmielone w staromodnym młynie? Już dawno tak nie produkuje się mąki. Dziś mąka powstaje tak:

  • Pszenica jest opryskiwana środkami owadobójczymi
  • Po usunięciu otrębów, zawierających największą ilość wartości odżywczych, nasiona są mielone i wybielane dwutlenkiem chlorku
  • Następnie dodaje się do niej inne substancje chemiczne, dzięki którym powstaje śnieżnobiały, drobny pył. Podczas procesu wybielania mąki powstaje związek chemiczny: alloksan, odpowiedzialny za wywoływanie cukrzycy w przypadku nadmiernego spożycia
  • Jedną z substancji poprawiających użyteczność mąki jest z kolei L-cysteina. To związek dodawany do mąki, który powoduje, że ciasto na chleb szybciej rośnie. L-cysteina jest bardzo toksyczna, gdy spożywa ją się w dużych ilościach. Działa negatywnie na przewód pokarmowy, układ nerwowy i system odpornościowy

Te wszystkie zabiegi stosuje się oczywiście nie po to, żeby pozbawiać mąkę wartości i szpikować truciznami. Robi się to po to, żeby produkt był trwalszy, odporny na robaczywienie czy insekty.

Zobacz także
Jaka mąka do placków ziemniaczanych?

Jaka mąka do placków ziemniaczanych? Tylko z taką wyjdą chrupiące

Która mąka jest najzdrowsza?

Która mąka jest najzdrowsza? Sprawdźcie czy jej używacie

Jak jeść mąkę, żeby być zdrowym?

Przede wszystkim nie należy jej jeść często. Jeśli macie do wyboru ugotowanie makaronu lub kaszy, zawsze wybierzcie tę drugą. Jeśli potrzebujecie mąki na kluski, czy do panierowania, wybierajcie takie rodzaje, które są bardziej wartościowe. Mąkę pełnoziarnistą zamiast zwykłej pszennej, drobnomielonej i bielonej. Lub sięgnijcie po mąkę z innych, bardziej wartościowych zbóż: żytnią, jęczmienną, owsianą, jaglana czy razową.

W sprzedaży pojawiły się w ostatnich latach mąki egzotyczne, takie jak mąka kokosowa, z ciecierzycy, migdałowa. Warto używać różnych mąk zmniejszając tym samym ilość potraw, do których ciągle wykorzystujecie tę samą mąką pszenną.

Gdy kupujecie pieczywo, nie sięgajcie wyłącznie po biały chleb i bułki pszenne. W sprzedaży mamy tak ogromną różnorodność pieczywa o różnych smakach, twardości, przeznaczeniu, że zmniejszenie ilości zjadanych białych bułek, dla nikogo nie powinno być problemem. Jedząc produkty mączne, koniecznie łączcie je ze zdrowymi warzywami, niekoniecznie z tłustym mięsem.

Sięganie po różne mąki, różne rodzaje pieczywa czy przyrządzanie różnorodnych posiłków będzie nie tylko zdrowsze, ale też ciekawsze smakowo.

Źródło: Radio Zet, medonet.pl

przechowywanie mąki
Adobe Stock
Newsy
Przechowujecie tak mąkę? Lepiej jak najszybciej wstawcie ją do…
Mąka, bez względu na jej odmianę i rodzaj, stanowi podstawę wielu róznych dań. Powszechnie wykorzystywana do przyrządzania ciast, deserów, naleśników, ale również klusków, pierogów czy placków, musi być dobrze przechowywana. Choć dla niektórych to dziwne, mąka łatwo się psuje.

Mąka to produkt powstający w wyniku rozdrabniania ziaren zbóż. W Polsce jest powszechnie wykorzystywana nie tylko do produkcji pieczywa czy wyrobów cukierniczych, ale również między innymi do przyrządzania makaronów.  W zależności od tego, z jakich ziaren powstaje i ile ma substancji mineralnych dzieli się ją na rodzaje i typy. I tak do mąk chlebowych zalicza się przede wszystkim mąki pszenne i żytnie . Z kolei do niechlebowych – zbożowe i roślinne , takie jak mąka kukurydziana, ryżowa, ziemniaczana, gryczana, kokosowa czy migdałowa. Większość Polaków nie wie, jak przechowywać mąkę Polacy najczęściej sięgają jednak po mąkę pszenną typu 450 lub 650, niestety nie mając przy tym zbyt dużego pojęcia na temat wymaganych warunków jej przechowywania. Bowiem większość gospodarzy trzyma ją wraz z innymi produktami, w zbyt wysokiej temperaturze. Na dodatek, kupowana w papierowych torebkach mąka najczęściej, nawet po otwarciu, zostaje w nich do samego końca. Wszystko to niestety prowadzi do pojawienia się w produkcie pleśni i zalęgnięcia pasożytów , które w tym przypadku naprawdę trudno zidentyfikować. Dzięki tym trikom przedłużycie datę przydatności mąki Okazuje się, że mąka nie lubi wysokich temperatur. Toteż powinno się ją przechowywać w miejscu, które nie przekracza 15 st. C. Najlepiej więc będzie schować produkt do piwniczki, zaciemnionej spiżarki lub innego miejsca, w którym zazwyczaj, nawet latem jest dosyć chłodno i sucho. Z racji, że przyczyną pleśni w mące jest oczywiście wilgoć, po rozpieczętowaniu oryginalnego opakowania produkt powinien zostać przesypany do innego szklanego lub plastikowego, czystego pojemnika. Warunkiem koniecznym jest to, aby dało się go szczelnie zamknąć. Pamiętajcie również, że mąka nie powinna być...

typy mąki
Pixabay
Newsy
Mąka pszenna typ 500 czy 650? Co tak naprawdę oznaczają te numery?
Zastanawiałaś się kiedyś, co oznaczają numery podane na opakowaniu mąki? Sprawdź koniecznie!

Mąka należy do tak podstawowych produktów znajdujących się w każdej kuchni, że pewnie nigdy nie zastanawiałaś się nad tym, co oznaczają numery podane na opakowaniu. Używamy jej do wypieków, pierogów , makaronów, zagęszczania sosów i zup i wielu innych potraw. A czy wiesz, co tak naprawdę jesz? Typ mąki? Większość z nas używa zwykłej, białej mąki tortowej. Jednak jej rodzajów jest o wiele, wiele więcej! Określa się je na podstawie tego, jak drobno zmielone i na ile dokładnie oczyszczone zostały ziarna zbóż, z których powstaje mąka. Najmocniej oczyszczona jest właśnie mąka tortowa, choć przez to jest najmniej wartościowa pod kątem składników odżywczych. Poniżej możecie zapoznać się z przykładami zastosowania wszystkich sprzedawanych w Polsce typów mąki: 400 i 450 – to mąka tortowa, która doskonale nadaje się do wypieków, biszkoptów czy naleśników. Bardzo łatwo wyrabia się z niej ciasto, które później dobrze rośnie. 500 – idealna do pieczenia kruchych i półkruchych ciast, ciasta francuskiego, a także makaronów, pierogów i klusek . Mąki z tym oznaczeniem to m.in. wrocławska i poznańska. 550 i 650 – tzw. mąki „luksusowe”. Używa się ich głównie do wypieków z ciasta drożdżowego , a także pierników. 750 i 850 – to mąka chlebowa, która zgodnie z nazwą najlepiej nadaje się do wyrabiania ciasta na chleb, choć dobrze się sprawdza także w przypadku ciasta na pizzę . 1400, 1850 i 2000 – są to mąki przeznaczone tylko do pieczenia chleba, zwłaszcza pełnoziarnistego pieczywa . Ciemna czy jasna? Przy wyborze mąki możemy się wahać czy lepiej jest kupić mąkę białą, czy ciemną. Zwłaszcza teraz, gdy świadomość konsumentów w...

ile chleba jeść żeby nie przytyć
Adobe Stock
Newsy
Ile kromek chleba można zjeść, aby nie przytyć? Będziecie zaskoczeni tą ilością
Uwielbiany przez większość Polaków chleb to w rzeczywistości produkt pełen glutenu i węglowodanów. Składniki te spożywane w dużej ilości, mogą bardzo negatywnie wpłynąć na wasze zdrowie, a przede wszystkim wagę. Jedzenie pieczywa na śniadanie, przekąskę i kolację nie jest więc dobrym pomysłem.

Choć mówi się, że chleb nigdzie nie smakuje tak dobrze jak w Polsce, to w istocie nie powinno się przesadzać z ilością spożywanych codziennie kromek pieczywa. Szkodliwe okazuje się szczególnie to wykonane z mąki pszennej. Jednak pełnoziarniste jest niewiele zdrowsze. Bowiem wszystkie rodzaje chleba zawierają gluten, skrobię oraz węglowodany pochodzące między innymi z ziaren pszenicy. Pieczywo zawiera cukier Nie jest tajemnicą, że sklepowe pieczywo zawiera cukier, nie tylko ten powstający w organizmie ze skrobi, ale również dodany. .. Dietetycy uważają więc chleb za produkt tuczący, zapychający i praktycznie zbędny w codziennej diecie zdrowego człowieka. Obok cukru, ziemniaków i makaronu to właśnie z niego najczęściej rezygnują osoby, które chcą zgubić nadprogramowe kilogramy.  Spożywanie chleba powoduje gwałtowny skok poziomu cukru we krwi oraz wyrzut insuliny. To sprawia, że organizm ma dużo energii, jednak tylko przez krótką chwilę. Po zaledwie kilkunastu minutach od jego zjedzenia będziecie znowu głodni, podobnie jak po wypiciu słodkich napojów zaraz znowu chce wam się pić. Chleb jest tuczący Niestety rosnące dane dotyczące nadwagi i otyłości w Polsce są między innymi wynikiem częstego spożywania chleba w naszym kraju. Osoby jedzące pieczywo codziennie - na śniadanie, przekąskę i kolację, z pewnością nie są zadowolone ze swojej wagi. A takich przecież nie brakuje. Bowiem statystyczny Polak zjada aż 8 kilogramów pieczywa rocznie! W jakiej ilości można jeść chleb? Specjaliści nie każą jednak wykluczać chleba całkowicie ze swojej diety. Bowiem jedzony rozsądnie nie powinien szkodzić. Należy natomiast pamiętać, że nie może on stanowić podstawy diety żadnego dorosłego człowieka. Okazuje się, że 6 kromek chleba dziennie to zbyt duży zastrzyk...

piekarnia
Adobe Stock
Newsy
W tym sklepie kupisz pieczywo omijając godziny dla seniorów. Świetny pomysł dla głodnych w godzinach 10-12  
W chlebaku ani okrucha, a kiszki marsza grają? W czasie obowiązywania godzin dla seniorów taki scenariusz lubi się powtarzać.

Pandemia koronawirusa wywróciła nasze życie do góry nogami. Ograniczenia w handlu, rygorystyczne normy higieniczne. Zmieniła się także sprzedaż pieczywa. Początkowo swoje zrobiła panika wywołana przez zagrożenie COVID-19. Ludzie znacznie chętniej zaczęli używać rękawiczek ochronnych do wybierania bułek w sklepie. Z czasem wprowadzono godziny dla seniorów. W ten sposób ograniczony został także dostęp do piekarni i ich sklepików firmowych. Szczecińscy pionierzy Kolejki do piekarni przed wejściem stały się normą. Potrzeba jest jednak matką wynalazków. W Szczecinie piekarnia Asprod wprowadziła nowy sposób dystrybucji pieczywa. Spójrzcie na to zdjęcie:  O co chodzi? Szczecinianie mogą od jakiegoś już czasu kupować bułki w ten sam sposób jak fast foody w McDonalds’s. Wystarczy podjechać samochodem pod okienko i poprosić o wydanie towaru. Szybka obsługa, płatność kartą i odjazd! Tak szybko pieczywa nie kupowaliśmy jeszcze nigdy. Czy mobilny trend z Pomorza Zachodniego przyjmie się w całym kraju? Tego jeszcze nie wiemy. Piekarnia Asprod nie przypadkowo jednak otwiera już drugi sklep typu drive-thru. Kupowanie pieczywa bez wysiadania z samochodu także w czasie godzin dla seniorów spodobało się Szczecinianom. Po chleb "bez wysiadki" Nieprzypadkowo drugi tego typu punkt firma otworzyła właśnie w okresie przedświątecznym. To właśnie teraz, tuż przed świętami zapotrzebowanie na chleb mocno wzrasta. Sklepy piekarnicze szczecińskiego Asprodu to nie tylko kupowanie pieczywa jak w iście amerykańskim stylu. Z drugiej strony punktu klienci będą mogli zrobić zakupy w tradycyjnym stylu. A czy  wam przypadł do gustu tego typu sposób sprzedaży pieczywa? Wolicie tradycyjne zakupy czy szybkie zamówienie przy okienku bez "wysiadki"?