Mąka pszenna tuczy, powoduje cukrzycę, obciąża wątrobę. Jest niezdrowa, ale podpowiadamy jak ją jeść
Adobe Stock
Newsy

Mąka pszenna tuczy, powoduje cukrzycę, obciąża wątrobę. Jak jeść pszenne produkty w zdrowy sposób?

Bułki pszenne na śniadanie, kluski na obiad i naleśniki na kolację. To błąd. Białej mąki nie musicie jeść na każdy posiłek. Ograniczcie ją dla zdrowia.

Biała mąka to nie jest zwykłe zmielone pszenne ziarno. W wyniku obróbki ziarna tracą wartościowe łuski, a zyskują szkodliwe dodatki. Działanie mąki pszennej na organizm powoduje, że razem z cukrem i solą zaliczamy ją do „białych śmierci”.

Mąka jest składnikiem wielu potraw, używana jest w kuchni na co dzień i nie jest substancją trującą, bo byłaby zakazana, a nie sprzedawana w każdym sklepie. Jest natomiast bezwzględnie produktem niezdrowym i warto o tym pamiętać, przygotowując posiłki w domu czy wybierając je na mieście. Wyjaśniamy, co niezdrowego znajduje się w mące i jak jej bezpiecznie używać.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Szkodliwe dodatki z białej mąki

Wydaje wam się, że mąka, która kupujecie w sklepach to czyste ziarno zmielone w staromodnym młynie? Już dawno tak nie produkuje się mąki. Dziś mąka powstaje tak:

  • Pszenica jest opryskiwana środkami owadobójczymi
  • Po usunięciu otrębów, zawierających największą ilość wartości odżywczych, nasiona są mielone i wybielane dwutlenkiem chlorku
  • Następnie dodaje się do niej inne substancje chemiczne, dzięki którym powstaje śnieżnobiały, drobny pył. Podczas procesu wybielania mąki powstaje związek chemiczny: alloksan, odpowiedzialny za wywoływanie cukrzycy w przypadku nadmiernego spożycia
  • Jedną z substancji poprawiających użyteczność mąki jest z kolei L-cysteina. To związek dodawany do mąki, który powoduje, że ciasto na chleb szybciej rośnie. L-cysteina jest bardzo toksyczna, gdy spożywa ją się w dużych ilościach. Działa negatywnie na przewód pokarmowy, układ nerwowy i system odpornościowy

Te wszystkie zabiegi stosuje się oczywiście nie po to, żeby pozbawiać mąkę wartości i szpikować truciznami. Robi się to po to, żeby produkt był trwalszy, odporny na robaczywienie czy insekty.

Zobacz także
Jaka mąka do placków ziemniaczanych?

Jaka mąka do placków ziemniaczanych? Tylko z taką wyjdą chrupiące

Która mąka jest najzdrowsza?

Która mąka jest najzdrowsza? Sprawdźcie czy jej używacie

Jak jeść mąkę, żeby być zdrowym?

Przede wszystkim nie należy jej jeść często. Jeśli macie do wyboru ugotowanie makaronu lub kaszy, zawsze wybierzcie tę drugą. Jeśli potrzebujecie mąki na kluski, czy do panierowania, wybierajcie takie rodzaje, które są bardziej wartościowe. Mąkę pełnoziarnistą zamiast zwykłej pszennej, drobnomielonej i bielonej. Lub sięgnijcie po mąkę z innych, bardziej wartościowych zbóż: żytnią, jęczmienną, owsianą, jaglana czy razową.

W sprzedaży pojawiły się w ostatnich latach mąki egzotyczne, takie jak mąka kokosowa, z ciecierzycy, migdałowa. Warto używać różnych mąk zmniejszając tym samym ilość potraw, do których ciągle wykorzystujecie tę samą mąką pszenną.

Gdy kupujecie pieczywo, nie sięgajcie wyłącznie po biały chleb i bułki pszenne. W sprzedaży mamy tak ogromną różnorodność pieczywa o różnych smakach, twardości, przeznaczeniu, że zmniejszenie ilości zjadanych białych bułek, dla nikogo nie powinno być problemem. Jedząc produkty mączne, koniecznie łączcie je ze zdrowymi warzywami, niekoniecznie z tłustym mięsem.

Sięganie po różne mąki, różne rodzaje pieczywa czy przyrządzanie różnorodnych posiłków będzie nie tylko zdrowsze, ale też ciekawsze smakowo.

Źródło: Radio Zet, medonet.pl

Kupujecie pieczywo w Biedronce? Wiemy, które ma najlepszy skład
Adobe Stock
Newsy
Kupujecie pieczywo w Biedronce? Wiemy, które ma najlepszy skład
„Ciepłe, chrupiące i prosto z pieca" - czy warto nabierać się na takie sklepowe slogany? A może pieczywo z Biedronki wcale nie jest takie złe?

Chodzicie po pieczywo do supermarketu? Sprawdźcie, jak kupić najlepsze pieczywo w Biedronce. Jak się okazuje, nie wszystkie rodzaje pieczywa w tym sklepie mają długi, czyli zły skład. Na co należy zwrócić uwagę? Promowanie zdrowych nawyków żywieniowych przez Biedronkę Jak informuje na swojej oficjalnej stronie internetowej Biedronka, jednym z jej największych celów jest promowanie zdrowych nawyków żywieniowych u ludzi: - Chcemy pozytywnie wpływać na zdrowie naszych klientów przez promowanie bezpiecznej, dobrej i zbilansowanej żywności oraz odpowiedzialnych zwyczajów żywieniowych. Dlatego stawiamy na bezpieczeństwo i najwyższą jakość sprzedawanych produktów oraz zróżnicowaną dietę budowaną w zgodzie z aktualną piramidą żywieniową, zwracając jednocześnie uwagę na szeroką dostępność produktów, ich niewygórowane ceny oraz pozyskiwanie ze zrównoważonych źródeł - czytamy. @michal_wrzosek Najlepsze pieczywo z Biedronki🥖🍞 #dieta #odchudzanie #zdrowie #biedronka ♬ April (No Vocals) - The Young Ebenezers Czy „zdrowe produkty" to tylko slogan? Świeży chleb, chrupiące bagietki czy bułeczki, które Biedronka reklamuje jako pochodzące prosto z pieca, kuszą klientów już od samego wejścia. Niestety, część z nich ma niewiele wspólnego z wypiekami pochodzącymi z dobrej piekarni. Mimo to, jest kilka wyjątków. Nikt nie ma wątpliwości, że duża część pieczywa wypiekana w Biedronce jest w sklepowym piecu. Takie piece możecie zobaczyć tuż za ladami. Na pewno niejednokrotnie widzieliście też, jak ekspedient lub ekspedientka wyjmuje je prosto z pieca. Nie oznacza to jednak, że takie pieczywo jest dobrej jakości. Bardzo często jest ono wypiekane z głęboko zamrożonego ciasta, które może być...

przechowywanie mąki
Adobe Stock
Newsy
Przechowujecie tak mąkę? Lepiej jak najszybciej wstawcie ją do…
Mąka, bez względu na jej odmianę i rodzaj, stanowi podstawę wielu róznych dań. Powszechnie wykorzystywana do przyrządzania ciast, deserów, naleśników, ale również klusków, pierogów czy placków, musi być dobrze przechowywana. Choć dla niektórych to dziwne, mąka łatwo się psuje.

Mąka to produkt powstający w wyniku rozdrabniania ziaren zbóż. W Polsce jest powszechnie wykorzystywana nie tylko do produkcji pieczywa czy wyrobów cukierniczych, ale również między innymi do przyrządzania makaronów.  W zależności od tego, z jakich ziaren powstaje i ile ma substancji mineralnych dzieli się ją na rodzaje i typy. I tak do mąk chlebowych zalicza się przede wszystkim mąki pszenne i żytnie . Z kolei do niechlebowych – zbożowe i roślinne , takie jak mąka kukurydziana, ryżowa, ziemniaczana, gryczana, kokosowa czy migdałowa. Większość Polaków nie wie, jak przechowywać mąkę Polacy najczęściej sięgają jednak po mąkę pszenną typu 450 lub 650, niestety nie mając przy tym zbyt dużego pojęcia na temat wymaganych warunków jej przechowywania. Bowiem większość gospodarzy trzyma ją wraz z innymi produktami, w zbyt wysokiej temperaturze. Na dodatek, kupowana w papierowych torebkach mąka najczęściej, nawet po otwarciu, zostaje w nich do samego końca. Wszystko to niestety prowadzi do pojawienia się w produkcie pleśni i zalęgnięcia pasożytów , które w tym przypadku naprawdę trudno zidentyfikować. Dzięki tym trikom przedłużycie datę przydatności mąki Okazuje się, że mąka nie lubi wysokich temperatur. Toteż powinno się ją przechowywać w miejscu, które nie przekracza 15 st. C. Najlepiej więc będzie schować produkt do piwniczki, zaciemnionej spiżarki lub innego miejsca, w którym zazwyczaj, nawet latem jest dosyć chłodno i sucho. Z racji, że przyczyną pleśni w mące jest oczywiście wilgoć, po rozpieczętowaniu oryginalnego opakowania produkt powinien zostać przesypany do innego szklanego lub plastikowego, czystego pojemnika. Warunkiem koniecznym jest to, aby dało się go szczelnie zamknąć. Pamiętajcie również, że mąka nie powinna być...

Mąka pszenna typ 500 czy 650? Co tak naprawdę oznaczają te numery?
Adobe Stock
Newsy
Mąka pszenna typ 500 czy 750? Co tak naprawdę oznaczają te numery?
Zastanawiałaliście się kiedyś, co oznaczają numery podane na opakowaniu mąki? Sprawdźcie koniecznie!

Mąka należy do tak podstawowych produktów znajdujących się w każdej kuchni, że pewnie nigdy nie zastanawiałaś się nad tym, co oznaczają numery podane na opakowaniu. Używamy jej do wypieków, pierogów , makaronów, zagęszczania sosów i zup i wielu innych potraw. A czy wiecie, co tak naprawdę jecie? Co oznacza typ mąki? Większość z nas używa zwykłej, białej mąki tortowej. Jednak jej rodzajów jest o wiele, wiele więcej! Określa się je na podstawie tego, jak drobno zmielone i na ile dokładnie oczyszczone zostały ziarna zbóż, z których powstaje mąka. Najmocniej oczyszczona jest właśnie mąka tortowa, choć przez to jest najmniej wartościowa pod kątem składników odżywczych. Poniżej możecie zapoznać się z przykładami zastosowania wszystkich sprzedawanych w Polsce typów mąki: 400 i 450 – to mąka tortowa, która doskonale nadaje się do wypieków, biszkoptów czy naleśników. Bardzo łatwo wyrabia się z niej ciasto, które później dobrze rośnie. 500 – idealna do pieczenia kruchych i półkruchych ciast, ciasta francuskiego, a także makaronów, pierogów i klusek . Mąki z tym oznaczeniem to m.in. wrocławska i poznańska. 550 i 650 – tzw. mąki „luksusowe”. Używa się ich głównie do wypieków z ciasta drożdżowego , a także pierników. 750 i 850 – to mąka chlebowa, która zgodnie z nazwą najlepiej nadaje się do wyrabiania ciasta na chleb, choć dobrze się sprawdza także w przypadku ciasta na pizzę . 1400, 1850 i 2000 – są to mąki przeznaczone tylko do pieczenia chleba, zwłaszcza pełnoziarnistego pieczywa . Ciemna czy jasna mąka? Przy wyborze mąki możemy się wahać czy lepiej jest kupić mąkę białą, czy ciemną. Zwłaszcza teraz, gdy...

Co oznaczają dziury w chlebie? Wszystko przez te szkolne błędy w jego wypieku
Flickr
Newsy
Co oznaczają dziury w chlebie? Wszystko przez te szkolne błędy w jego wypieku
Czy zastanawialiście się kiedyś, skąd się biorą duże dziury w chlebie? Odpowiedź może was zaskoczyć.

Chleb to jeden z najczęściej przez nas kupowanych produktów spożywczych. Towarzyszy nam niemal każdego dnia. Zwykle wykorzystujemy go do robienia kanapek, ale również dobrze komponuje się on np. z zupą czy aromatycznym bigosem. W sklepach mamy do wyboru ogromny wybór chlebów. Od chlebów razowych, przez pszenne, po mieszane. Ale czy zastanawialiście się kiedyś skąd się biorą sporych rozmiarów dziury w chlebie? Chleb to produkt, bez którego trudno wyobrazić sobie dzień. Zwykle kupujemy go w sklepie czy piekarni, ale zdarza się też, że sami wypiekamy go w domu. żytniej pszennej pszenno-żytniej orkiszowej bezglutenowej Dlaczego niektóre chleby mają duże dziury? Bez względu na to, z jakiej mąki pieczemy chleb, istnieje kilka błędów, które mogą sprawić, że w chlebie pojawią się sporych rozmiarów dziury. Co one właściwie oznaczają? Mimo iż dziurawy chleb jest taki sam w smaku jak chleb, który nie ma dziur, może on być bardzo kłopotliwy, ponieważ trudno jest na nim dobrze rozsmarować masło. Dziury te, jak się okazuje, są wynikiem błędów w jego przygotowywaniu. Skąd się biorą wady pieczywa? Istnieje kilka możliwych przyczyn, dla których w naszym chlebie pojawiają się dziury.  mąka, której użyto do wypieku, miała w swoim składzie zbyt mało glutenu użyto do wypieku mąki, która pochodziła z wykiełkowanego ziarna ciasto było niedostatecznie wyrobione i miało zbyt luźną konsystencję do ciasta dodano za dużo drożdży w przypadku chleba na zakwasie, okres jego fermentacji był z byt długi chleb pieczono w zbyt wysokiej temperaturze co ciasta na chleb dodano zbyt dużo cukru bochenek za krótko się piekł  Jak przechowywać chleb, by był dłużej świeży? Świeży bochenek...