czy majonez psuje sałatkę
AdobeStock
Newsy

Majonez – konserwuje czy psuje sałatkę? Odpowiedź was zadziwi

Jak to jest z tym majonezem? Psuje, czy konserwuje? Sprawdziliśmy to!

Wśród niektórych miłośników gotowania pokutuje przekonanie, że majonez może zepsuć sałatkę. Inni twierdzą, że wręcz przeciwnie i upierają się, że majonez stanowi naturalny konserwant sałatki jarzynowej. Kto ma rację?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Po co dodaje się majonez do sałatki?

Majonez koniecznie musi się znaleźć w sałatce jarzynowej! Istnieją co prawda wersje dietetyczne, w których zamiast majonezu używa się jogurtu, jednak to kompletnie nie jest ten sam smak. Dlaczego tylko z majonezem sałatka jest tak smaczna? Odpowiedź brzmi w… tłuszczu! To właśnie tłuszcz niesie smak i łączy składniki tak, że sałatka wychodzi pyszna.

Czy majonez psuje sałatkę jarzynową?

Niektórzy twierdzą, że dodanie majonezu do sałatki jarzynowej sprawi, iż ta się szybciej zepsuje. Czy to prawda? Nie! Być może kiedyś jakaś gospodyni domowa za długo trzymała sałatkę w lodówce i uznała, że to wina majonezu. Składnikiem, który może się przyczynić do szybszego psucia się sałatki nie jest majonez, a por i cebula! Kwas zawarty w tych warzywach sprawia, że sałatka zepsuje się szybciej niż w przypadku, gdyby się ich w ogóle do niej nie dodało. Jednak zwykle ta potrawa znika w mgnieniu oka, więc w ogóle nie musicie się tym martwić!

Przepis na domowy majonez

Ponieważ kwestia wpływu majonezu na sałatkę jest już wyjaśniona, warto poznać przepis na zdrowszą wersję tego dodatku, czyli swojski, domowy majonez!

Składniki:

  • 1 szklanka oleju
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka ciepłej wody
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka octu winnego (białego)
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Do wysokiego naczynia wlejcie wszystkie podane składniki pamiętając, by olej dodać dopiero na samym końcu.
  2. Włóżcie do naczynia ręczny blender tak, by jego końcówka dotknęła dna.
  3. Włączcie blender na około pół minuty w ogóle nim nie poruszając.
  4. Następnie dalej blendujcie podnosząc powoli blender do góry i opuszczając w dół. Powtarzajcie ten ruch tak długo, aż majonez zacznie się robić gęsty.
  5. W razie, gdyby majonez zrobił się zbyt gęsty, wlejcie jeszcze łyżkę wody. I gotowe!

Tak przygotowany majonez będzie genialnym dodatkiem do sałatki jarzynowej.

majonez przepis
ONS, AdobeStock
Newsy
Przepis na domowy majonez z przepisu Magdy Gessler. Jest gotowy w 10 minut
Smaczny majonez jest podstawą wielu dań w polskiej kuchni. Najlepiej zrobić go samodzielnie – z przepisu Magdy Gessler!

W święta i nie tylko dobry majonez jest w kuchni niezbędny! Wyczarujecie z niego smakowitą sałatkę jarzynową, nadziewane jajka, pastę rybną i wiele innych! Tak jak w przypadku większości produktów, najlepszy jest oczywiście majonez robiony samodzielnie. Domowa wersja jest znacznie smaczniejsza od tej kupowanej w sklepie, a ponadto o wiele zdrowsza. Dziś podajemy wam przepis na domowy majonez autorstwa Magdy Gessler! Przepis na domowy majonez od Magdy Gessler Do przygotowania smacznego, domowego majonezu bez sztucznych dodatków potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 2 jajka rozmiar L Rosyjska musztarda Olej rzepakowy Ocet spirytusowy Cukier Mleko Sól Pieprz Oraz blender ręczny i wysokie naczynie. Przygotowanie: Do wysokiego naczynia wbijcie dwa całe jajka. Następnie wlejcie pół litra oleju rzepakowego i dodajcie przyprawy: jedną łyżkę musztardy, 4 łyżki octu oraz sól. Czas na blendowanie! Wyłączony blender włóżcie do naczynia tak, by końcówka urządzenia dotknęła dna. Ustawcie najwyższe obroty i zacznijcie miksować. Nie wyciągajcie blendera ani nim nie poruszajcie! Nie odrywając go od dna naczynia miksujcie przez 3 minuty. Kiedy zauważycie, że składniki zaczynają się łączyć w majonez, czyli płyną ku górze naczynia, to powoli podnieście blender do połowy i delikatnie opuśćcie znów w dół. Powtarzajcie ten ruch tak długo, aż wyrobi się majonez. Gdy już składniki będą połączone i majonez będzie prawie gotowy, powoli wlejcie do naczynia 2-3 łyżki zimnego mleka i podobnie jak wcześniej poruszajcie powoli blenderem w kierunku góra-dół. Ten zabieg sprawi, że majonez się zahartuje! I gotowe! Tak przygotowany domowy majonez będzie niezwykle puszysty i gęsty. Idealnie nada się do wielkanocnych potraw...

Dodajecie do sałatki jarzynowej majonezu? Robicie błąd. Trik babci go rozwiąże
Gotujmy.pl
Newsy
Dodajecie do sałatki jarzynowej majonezu? Robicie błąd. Trik babci go rozwiąże
Sałatka jarzynowa to jedno z najbardziej popularnych dań w Polsce. Spożywana cały rok, najlepiej smakuje w święta.

Pichcenie na święta wymaga czasu i zachodu. Wymaga również znajomości przepisów. Niektóre sprawdzą się na świątecznym stole wręcz doskonale. Pamiętacie jeszcze babcine triki? Potrawy na świątecznym stole Święta pozwalają na pochwalenie się umiejętnościami kulinarnymi. Jeśli lubcie długie godziny przy kuchennym blacie, na pewno wiecie jak przygotować żurek, sernik czy makowca. Do potraw świątecznych pasują także przekąski. Jedną ze smaczniejszych jest lubiana przez Polaków sałatka jarzynowa. Nazywa się ją również sałatką warzywną albo majonezową. Zresztą nie bez przyczyny, właśnie majonez stanowi jej główny składnik. Robi się ją głównie na świąteczne okazje z gotowanych warzyw: marchwi, pietruszki, selera, ziemniaków z dodatkiem gotowanych na twardo jajek. Składnikami, które w jarzynowej muszą się znaleźć jest też zielony groszek i ogórki kiszone, musztarda i przyprawy. Jesteśmy przekonani, że spożywacie ją przez cały rok, choć najczęściej na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Sekret doskonałego smaku jarzynowej Nasze babcie zawsze wiedzą lepiej. W kulinariach trudno im dorównać, choć niektóre ich rady mogą uratować nasze nie tylko wigilijne potrawy. Jednym z sekretów sałatki jarzynowej jest dodanie do niej majonezu własnej produkcji. Sklepowy zawiera sztuczne konserwanty. Ten zrobiony w domu zaskoczy was intensywnością i doskonałym smakiem! Sałatka jarzynowa będzie mieć zdecydowanie lepszy smak. Bardzo dobrym sposobem jest również wymieszanie majonezu z jogurtem naturalnym. Wówczas zjemy go mniej i nasza sałatka będzie mniej kaloryczna.   Składniki na domowy majonez: 1 żółtko jaja 1 łyżeczka musztardy 1 szklanka oleju rzepakowego 1 łyżka octu jabłkowego...

Sałatka jajeczna z chrzanem na Wielkanoc. Lepsza niż tradycyjna jarzynowa
Gotujmy.pl/Krakowianka
Newsy
Sałatka jajeczna z chrzanem na Wielkanoc. Lepsza niż tradycyjna jarzynowa
Doskonała w smaku sałatka, która będzie idealnym dodatkiem do świątecznego śniadania. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Klasykiem podczas świątecznych spotkań, zarówno tych bożonarodzeniowych, jak i wielkanocnych, jest sałatka jarzynowa. To jedno z tych dań, na które każdy ma swój własny sprawdzony przepis i każdy uważa, że jego sałatka jest najsmaczniejsza. W niektórych przepisach pojawia się cebula, por, kukurydza konserwowana, a nawet mięso. Według niektórych są to składniki niedozwolone i nie powinny się znaleźć w tradycyjnej jarzynówce. Kto ma rację? Ciężko rozstrzygnąć, bo każda wariacja na swój sposób jest smaczna. Jeśli w tym roku chcielibyście spróbować czegoś nowego, koniecznie zróbcie sałatkę z poniższego przepisu. Oczywiście nie zachęcamy do nieprzygotowywania w tym roku sałatki jarzynowej, ale jeśli chcecie zrobić dodatkową, to ta na pewno będzie strzałem w dziesiątkę. Bazą są posiekane jajka, a smaku nadają między innymi korniszony i marynowana papryka. Z pewnością zachwyci was sos z chrzanu i majonezu. Ta sałatka jest tak dobra, że palce lizać! Co symbolizuje jajko na Wielkanoc? Jajko to jeden z pokarmów, które wkładamy do święconki. W religii katolickiej ma wyjątkowe, symboliczne znaczenie związane ze zmartwychwstaniem Jezusa Chrystusa. Jajko jest symbolem nadziei na życie wieczne. Przepis na sałatkę jajeczną z chrzanem Składniki 4 jajka 3 korniszony 1 czerwona cebula 1 marynowana papryka 1 łyżeczka tartego chrzanu 2 łyżki majonezu Duża garść posiekanego szczypioru Sól i pieprz bliżej smaku Szczypta cukru Przygotowanie Jajka umyjcie i ugotujcie w osolonym wrzątku na twardo. Po wystudzeniu obierzcie ze skorupek. Posiekajcie jajka w kostkę. Obierzcie cebulę z łupin i pokrójcie w drobną kostkę. Korniszony i marynowaną paprykę pokrójcie w kawałki podobnej wielkości. W dużej misce...

jak długo przechowywać sałatkę jarzynową
Flickr
Newsy
Jak długo sałatka jarzynowa jest świeża? Po upływie tego czasu nadaje się tylko do kosza
Sałatka jarzynowa to jedno z tych dań, które przygotowuje się w dość dużych ilościach. Co zrobić jak zostanie wam jej spora ilość? Jak długo można ją przechowywać?

Święta wielkanocne, Boże Narodzenie, imieniny cioci, imienny wujka, chrzciny czy Sylwester – sałatki jarzynowej nie może zabraknąć na najważniejszych rodzinnych uroczystościach. Ta potrawa, zwana także sałatką warzywną, przybyła do nas zza wschodniej granicy. Przepis na sałatkę powstał w Rosji. Czym różni się polska sałatka jarzynowa od rosyjskiej? Przez lata receptura mocno się zmieniła. Wykluczono wyszukane i wyrafinowane składniki, zamiast tego bazą sałatki stały się ziemniaki i inne gotowane warzywa. W rosyjskiej wersji sałatki obowiązkowy jest także dodatek w postaci mięsa. Może to być mięso drobiowe, ale najczęściej Rosjanie wybierają kiełbasę doktorską, czyli naszą mortadelę. U nas mięsa się nie dodaje. Zamiast tego, niektóre gospodynie domowe dodają do sałatki kukurydzę czy też zielony groszek konserwowy. Niezależnie od tego, jaką wersję sałatki wykonacie, jakie składniki dodacie, a jakich nie, konieczne jest zachowanie ostrożności w jej przechowywaniu. Czym grozi długie przechowywanie sałatki jarzynowej w lodówce? Po pierwsze długie przechowywanie sałatki w lodówce mocno wpływa na jej smak. Mamy na to jeden patent. Jeśli zamierzacie przygotować spore ilości sałatki, dobrze jest mieszać składniki z majonezem i musztardą dopiero przed podaniem. Wcześniej wystarczy posiekać i pokroić wszystkie dodatki i włożyć je do jednego naczynia. To jednak nie rozwiąże problemu zachowania świeżości. Sałatka jarzynowa ma to do siebie, że niestety szybko może okazać się niezdatna do spożycia. Wystarczy kilka dni w lodówce i jej spożycie będzie groziło wystąpieniem sensacji żołądkowych. Wszystko to spowodowane jest rozpoczęciem procesu fermentacji ugotowanych warzyw, które stanowią podstawę sałatki. Jak długo powinno się przechowywać sałatkę jarzynową? Takie...