czy majonez psuje sałatkę
AdobeStock
Newsy

Majonez – konserwuje czy psuje sałatkę? Odpowiedź was zadziwi

Jak to jest z tym majonezem? Psuje, czy konserwuje? Sprawdziliśmy to!
Katarzyna Wyborska
marzec 10, 2021

Wśród niektórych miłośników gotowania pokutuje przekonanie, że majonez może zepsuć sałatkę. Inni twierdzą, że wręcz przeciwnie i upierają się, że majonez stanowi naturalny konserwant sałatki jarzynowej. Kto ma rację?

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Po co dodaje się majonez do sałatki?

Majonez koniecznie musi się znaleźć w sałatce jarzynowej! Istnieją co prawda wersje dietetyczne, w których zamiast majonezu używa się jogurtu, jednak to kompletnie nie jest ten sam smak. Dlaczego tylko z majonezem sałatka jest tak smaczna? Odpowiedź brzmi w… tłuszczu! To właśnie tłuszcz niesie smak i łączy składniki tak, że sałatka wychodzi pyszna.

Czy majonez psuje sałatkę jarzynową?

Niektórzy twierdzą, że dodanie majonezu do sałatki jarzynowej sprawi, iż ta się szybciej zepsuje. Czy to prawda? Nie! Być może kiedyś jakaś gospodyni domowa za długo trzymała sałatkę w lodówce i uznała, że to wina majonezu. Składnikiem, który może się przyczynić do szybszego psucia się sałatki nie jest majonez, a por i cebula! Kwas zawarty w tych warzywach sprawia, że sałatka zepsuje się szybciej niż w przypadku, gdyby się ich w ogóle do niej nie dodało. Jednak zwykle ta potrawa znika w mgnieniu oka, więc w ogóle nie musicie się tym martwić!

Przepis na domowy majonez

Ponieważ kwestia wpływu majonezu na sałatkę jest już wyjaśniona, warto poznać przepis na zdrowszą wersję tego dodatku, czyli swojski, domowy majonez!

Składniki:

  • 1 szklanka oleju
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka ciepłej wody
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka octu winnego (białego)
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Do wysokiego naczynia wlejcie wszystkie podane składniki pamiętając, by olej dodać dopiero na samym końcu.
  2. Włóżcie do naczynia ręczny blender tak, by jego końcówka dotknęła dna.
  3. Włączcie blender na około pół minuty w ogóle nim nie poruszając.
  4. Następnie dalej blendujcie podnosząc powoli blender do góry i opuszczając w dół. Powtarzajcie ten ruch tak długo, aż majonez zacznie się robić gęsty.
  5. W razie, gdyby majonez zrobił się zbyt gęsty, wlejcie jeszcze łyżkę wody. I gotowe!

Tak przygotowany majonez będzie genialnym dodatkiem do sałatki jarzynowej.

Komentarze