
Wzmacniacze smaku takie jak różnorakie kostki rosołowe, maggi czy vegeta pojawiły się na polskim rynku już kilka ładnych dekad temu. Ich historia jest zupełnie różna, niemniej jednak w szybkim tempie zyskały olbrzymią popularność wśród konsumentów nad Wisłą.
Do dziś wiele gospodyń doprawia zupy, sosy, sałatki i inne dania właśnie tymi „gotowcami”. Nie odkryjemy Ameryki słowami, że nie są to najbardziej zdrowe przyprawy na świecie. W ich składzie aż roi się od rozmaitych chemicznych polepszaczy i innych niepotrzebnych składników.
Czym można zamienić maggi i vegetę?
Wielu jednak nie chce zrezygnować z tych produktów w imię smaku i przywiązania do nich. W końcu tak gotowały nasze mamy i babcie, czemu zatem mielibyśmy zmieniać swoje przyzwyczajanie, nieprawdaż?
Da się jednak pogodzić ogień z wodą. Zamiast kupować vegetę w sklepie, zróbcie ją we własnej kuchni. Okazuje się, że to nic trudnego. Co więcej, takie przedsięwzięcie wcale nie wymaga dodatku trudno dostępnych i drogich składników.
Przepis na domową przyprawę z warzyw a la vegeta
Składniki:
- 10 dag marchewki (ok 2-3 sztuki)
- 10 dag pietruszki (ok. 2-3 sztuki)
- 5 dag selera (ćwiartka)
- 5 dag cebuli (ok. 2 średnie cebule)
- 1 mała papryka czerwona
- Połówka pora
- Suszona pietruszka
- Suszony seler
- Suszony lubczyk
- Sól
Przygotowanie:
- Umyjcie wszystkie warzywa i dobrze wysuszcie.
- Zetrzyjcie wszystkie warzywa oprócz cebuli i pora na tarce o drobniutkich oczkach. Cebulę i pora pokrójcie najdrobniej jak to tylko możliwe.
- Wyłóżcie starte i posiekane warzywa na blachę bardzo cienką warstwą.
- Suszcie warzywa w piekarniku nagrzanym do temp. 60 st. C, mieszając je co jakiś czas drewnianą łyżką.
- Wysuszone warzywa wymieszajcie ze stosowną ilością soli, dodajcie suszone i posiekane zioła.
- Przełóżcie przyprawę do małych, czystych i szczelnych słoiczków.