Wzmacniacze smaku takie jak różnorakie kostki rosołowe, maggi czy vegeta pojawiły się na polskim rynku już kilka ładnych dekad temu. Ich historia jest zupełnie różna, niemniej jednak w szybkim tempie zyskały olbrzymią popularność wśród konsumentów nad Wisłą.

Do dziś wiele gospodyń doprawia zupy, sosy, sałatki i inne dania właśnie tymi „gotowcami”. Nie odkryjemy Ameryki słowami, że nie są to najbardziej zdrowe przyprawy na świecie. W ich składzie aż roi się od rozmaitych chemicznych polepszaczy i innych niepotrzebnych składników.

Czym można zamienić maggi i vegetę?

Wielu jednak nie chce zrezygnować z tych produktów w imię smaku i przywiązania do nich. W końcu tak gotowały nasze mamy i babcie, czemu zatem mielibyśmy zmieniać swoje przyzwyczajanie, nieprawdaż?

Da się jednak pogodzić ogień z wodą. Zamiast kupować vegetę w sklepie, zróbcie ją we własnej kuchni. Okazuje się, że to nic trudnego. Co więcej, takie przedsięwzięcie wcale nie wymaga dodatku trudno dostępnych i drogich składników.

Zobacz także:

Przepis na domową przyprawę z warzyw a la vegeta

Składniki:

  • 10 dag marchewki (ok 2-3 sztuki)
  • 10 dag pietruszki (ok. 2-3 sztuki)
  • 5 dag selera (ćwiartka)
  • 5 dag cebuli (ok. 2 średnie cebule)
  • 1 mała papryka czerwona
  • Połówka pora
  • Suszona pietruszka
  • Suszony seler
  • Suszony lubczyk
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Umyjcie wszystkie warzywa i dobrze wysuszcie.
  2. Zetrzyjcie wszystkie warzywa oprócz cebuli i pora na tarce o drobniutkich oczkach. Cebulę i pora pokrójcie najdrobniej jak to tylko możliwe.
  3. Wyłóżcie starte i posiekane warzywa na blachę bardzo cienką warstwą.
  4. Suszcie warzywa w piekarniku nagrzanym do temp. 60 st. C, mieszając je co jakiś czas drewnianą łyżką.
  5. Wysuszone warzywa wymieszajcie ze stosowną ilością soli, dodajcie suszone i posiekane zioła.
  6. Przełóżcie przyprawę do małych, czystych i szczelnych słoiczków.