Maggi i vegeta pójdą w odstawkę. Zrobienie domowej przyprawy z warzyw to pestka
Adobe Stock
Newsy

Maggi i vegeta pójdą w odstawkę. Zrobienie domowej przyprawy z warzyw to pestka

Któż z nas nie zna smaku takich wzmacniaczy smaku jak vegeta, maggi czy Kucharek? Okazuje się, że bez problemu można odtworzyć ich smak w zdrowy sposób we własnej kuchni.

Wzmacniacze smaku takie jak różnorakie kostki rosołowe, maggi czy vegeta pojawiły się na polskim rynku już kilka ładnych dekad temu. Ich historia jest zupełnie różna, niemniej jednak w szybkim tempie zyskały olbrzymią popularność wśród konsumentów nad Wisłą.

Do dziś wiele gospodyń doprawia zupy, sosy, sałatki i inne dania właśnie tymi „gotowcami”. Nie odkryjemy Ameryki słowami, że nie są to najbardziej zdrowe przyprawy na świecie. W ich składzie aż roi się od rozmaitych chemicznych polepszaczy i innych niepotrzebnych składników.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym można zamienić maggi i vegetę?

Wielu jednak nie chce zrezygnować z tych produktów w imię smaku i przywiązania do nich. W końcu tak gotowały nasze mamy i babcie, czemu zatem mielibyśmy zmieniać swoje przyzwyczajanie, nieprawdaż?

Da się jednak pogodzić ogień z wodą. Zamiast kupować vegetę w sklepie, zróbcie ją we własnej kuchni. Okazuje się, że to nic trudnego. Co więcej, takie przedsięwzięcie wcale nie wymaga dodatku trudno dostępnych i drogich składników.

Zobacz także
Dodajecie maggie do zup? Lepiej tego nie rócbie, dietetycy radzą czym zastąpić niezdrową przyprawę

Dodajecie maggi do zup? Lepiej tego nie róbcie. Oto, czym lepiej zastąpić niezdrową przyprawę

Domowy zamiennik kostki rosołowej.  Prosty do zrobienia, dużo zdrowszy i smaczniejszy

Prosty przepis na domowy zamiennik kostki rosołowej. Pełnia smaku bez chemii i konserwantów

Przepis na domową przyprawę z warzyw a la vegeta

Składniki:

  • 10 dag marchewki (ok 2-3 sztuki)
  • 10 dag pietruszki (ok. 2-3 sztuki)
  • 5 dag selera (ćwiartka)
  • 5 dag cebuli (ok. 2 średnie cebule)
  • 1 mała papryka czerwona
  • Połówka pora
  • Suszona pietruszka
  • Suszony seler
  • Suszony lubczyk
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Umyjcie wszystkie warzywa i dobrze wysuszcie.
  2. Zetrzyjcie wszystkie warzywa oprócz cebuli i pora na tarce o drobniutkich oczkach. Cebulę i pora pokrójcie najdrobniej jak to tylko możliwe.
  3. Wyłóżcie starte i posiekane warzywa na blachę bardzo cienką warstwą.
  4. Suszcie warzywa w piekarniku nagrzanym do temp. 60 st. C, mieszając je co jakiś czas drewnianą łyżką.
  5. Wysuszone warzywa wymieszajcie ze stosowną ilością soli, dodajcie suszone i posiekane zioła.
  6. Przełóżcie przyprawę do małych, czystych i szczelnych słoiczków.
Rosół lubczykowy z kluskami z parmezanu. Przepis na niebanalny rosół
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Rosół lubczykowy z kluskami z parmezanu. Przepis na niebanalny rosół
Uwielbiacie rosół? Czy przygotowywaliście już go kiedyś w wersji z parmezanowymi kluseczkami? Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie!

Rosół z kurczaka - robicie rosół z kury czy z kurczaka? - to tradycyjna polska zupa, bez której trudno sobie wyobrazić naszą rodzimą kuchnię. Rosół nie tylko świetnie smakuje, ale też wspaniale podnosi odporność i jest pełen składników odżywczych – zawiera dużo białka, a także jest dobrym źródłem witaminy B2 i B12, a także magnezu, potasu, selenu i cynku. Najczęściej zupę tę podaje się z makaronem - jeśli gotujecie makaron we wrzątku, to robicie ogromny błąd , lanymi kluskami lub ziemniakami - jak ugotować ziemniaki w kilka minut?  Możecie go też podać z pysznymi parmezanowymi kluseczkami. Koniecznie sprawdźcie przepis jednej z naszych czytelniczek. Rosół lubczykowy z kluskami z parmezanu Rosół lubczykowy z kluskami z parmezanu - sprawdźcie też przepis na schabowe z dodatkiem parmezanu - to świetny pomysł na niebanalny i wspaniale podkręcony rosół. Lubczyk nie tylko dodaje naszej zupie wyraźnego smaku, ale też wzbogaca ją o liczne walory zdrowotne. Lubczyk znany jest już od wieków. Roślina ta ma działanie przeciwzapalne, odżywiające skórę, łagodzące bóle menstruacyjne oraz jest znana jako środek wspomagający trawienie, łagodzący wzdęcia i inne dolegliwości żołądkowe. Oprócz tego, lubczyk był powszechnie używany do wzmacniania serca i wspomagania układu oddechowego. Był również przydatny jako środek moczopędny, w leczeniu kamieni nerkowych i jako sposób na oczyszczenie krwi. Dodajcie go do rosołu i podajcie zupę z pysznymi parmezanowymi kluskami, a każdy poprosi was o dokładkę! Składniki: 35 dag szpondra wołowego 2 pałeczki z kurczaka + 1 pierś z kurczaka 3 marchewki 1/2 pietruszki kawałek selera wielkości tej 1/2 pietruszki 1/3 pora (biała część) 1 malutka cebulka 1 suszony grzybek 2...

Domowy zamiennik kostki rosołowej.  Prosty do zrobienia, dużo zdrowszy i smaczniejszy
Adobe Stock
Newsy
Prosty przepis na domowy zamiennik kostki rosołowej. Pełnia smaku bez chemii i konserwantów
Nie wyobrażacie sobie gotowania bez kostki rosołowej? Gdy dowiecie się, ile jest w niej chemii i konserwantów, to szybko przestaniecie jej używać. Lub zrobicie domową kostkę rosołową!

Bądźmy szczerzy – gotowanie na kostce, to nie jest ani wykwintna, ani zdrowa kuchnia.  Kostka rosołowa, to sprasowane przyprawy, olej i glutaminian monosodowy, czyli wzmacniacz smaku. Jeśli ktoś stara się przygotowywać potrawy bez konserwantów i niezdrowych dodatków, to nie powinien nawet jej dotykać. Z drugiej strony, użycie kostki zdecydowanie skraca czas gotowania wielu potraw. Co więc należy zrobić? Proponujemy przygotować własne, domowej roboty paczuszki, pełne smaku! Dlaczego domowa kostka rosołowa jest lepsza od tej kupnej? Czy ktoś jeszcze pamięta, jak dawniej przygotowywano tzw. „smak" zupy, gotowanej na kościach? Samodzielnie przyrządzone zupy, gotowane od początku do końca, były znacznie zdrowsze i smaczniejsze, jednak ich przygotowanie zajmowało bardzo dużo czasu. Stąd tak duża popularność kostki rosołowej. Dodanie smaku zamkniętego w kostce, bardzo skraca czas spędzony w kuchni. Dziś wiele osób nawet nie wie, jak ugotować rosół bez kostki. Jednak ten dodatek pełen konserwantów, nie jest zdrowy. Nie można też powiedzieć, że są zdrowe dania, które przyrządzimy z tą przyprawą. Przepis na domowa kostkę rosołową Jeżeli nie możecie żyć bez tego dodatku, to zróbcie jego własną wersję! Jest znacznie zdrowsza i nie zawiera konserwantów. Składniki: 2 korzenie pietruszki 3 marchwie Pół selera 2 łodygi selera naciowego 2 cebule Zielona część z 1 pora 8 ząbków czosnku 3 łyżki koperku 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki lubczyku 70g soli 3 łyżki mielonej słodkiej papryki 1 łyżka pieprzu 1 łyżeczka bazylii suszonej 1 łyżka pietruszki suszonej Foremki do babeczek Przygotowanie: Warzywa (oprócz pora i cebuli) obieramy, drobno siekamy i blendujemy. ...

Rosół z tym dodatkiem smakuje o wiele lepiej. Totalnie odmienia smak zupy
Gotujmy.pl
Newsy
Rosół z tym dodatkiem smakuje o wiele lepiej. Totalnie odmienia smak zupy
Jeśli macie ochotę na rosół, koniecznie zróbcie go z dodatkiem tego składnika. Ten smak was zachwyci!

Rosół jest dobry dosłownie na wszystko. To najpyszniejsza zupa jaka istnieje na świecie. Ugotowany na dobrym mięsie z aromatycznymi przyprawami zawsze smakuje wyśmienicie.  Idealny rosół musi być gorący, klarowny i mieć złocisty kolor. Ten składnik odmieni wasz rosół. Koniecznie spróbujcie go z dodatkiem podsmażonych kurek . Ich aromat przenika do rosołu. Masło na którym podsmaża się grzyby też. To połączenie w rosole nadaje mu fantastyczny smak.  Przepis na rosół z tajemnym dodatkiem  Składniki: 1 kurczak ok. 1-1,2 kg  3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera  1/2 pora 1 cebula 1 kapelusz suszonego borowika kilka liści lubczyku 1 goździk 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 4 ziarna czarnego pieprzu 2,5 litra wody 1/2 łyżeczki cukru Maggi 6 średniej wielkości ziemniaków 10 dag kurek  1 łyżka masła Natka pietruszki Sól Sposób przygotowania: Cebulę, marchew, por obierzcie i umyjcie a następnie opieczcie na rumiano na patelni bez tłuszczu. Opieczoną cebulę, marchew i pora włóżcie do garnka razem z resztą obranych warzyw. Dołóżcie borowika i przyprawy:  liść laurowy, ziele angielskie, pieprz , goździk oraz lubczyk. Mięso pokrójcie na porcje i ułóżcie w garnku z warzywami. Całość zalejcie wodą. Dodajcie trochę soli i doprowadźcie do wrzenia.  Wywar gotujcie na małym ogniu przez 2 godziny. Po tym czasie wyjmijcie mięso i warzywa. Wywar przecedźcie. W garnku powinno zostać ok 1 litra.  Rosół doprawcie Maggi i dalej gotujcie na małym ogniu. W międzyczasie oczyśćcie kurki i podsmażcie je na patelni z masłem delikatnie mieszając aż odparuje woda którą puszczą grzyby.   Następnie...

sposób na uratowanie smaku zupy
Adobe Stock
Newsy
Zupa wyszła bez smaku? Nie wylewajcie do zlewu. Oto kilka prostych trików, żeby ją uratować
Zdarza się, że zupa, choć dodaliście do niej wszystkie niezbędne przyprawy i składniki, wciąż zdaje się nie mieć wyrazistego smaku. Zanim wylejecie ją do zlewu sprawdźcie, jak można temu zaradzić.

W okresie jesienno-zimowym w jadłospisie Polaków królują głównie zupy. Bowiem nic nie rozgrzewa i nie syci tak dobrze jak one. Bez względu na to, czy jesteście fanami pomidorówki, ogórkowej, grzybowej, gulaszowej czy rosołu, z pewnością przez te pół roku pochłaniacie je w ogromnych ilościach.  Wywary bez wyrazu Niestety, zdarza się, że przyrządzone w domowym zaciszu nie smakują tak dobrze, jak byście tego oczekiwali. Wtedy najczęściej analizujecie, który element przepisu został pominięty. W wielu przypadkach okazuje się, że wszystko zostało zrobione zgodnie z recepturą – w garnku znalazły się wszystkie niezbędne składniki, przyprawy oraz zioła. Skąd więc brak wyrazistego smaku? Przyczyn takiej sytuacji może być wiele – składniki dodane w nieodpowiedniej kolejności, złej jakości produkty czy też zbyt mała ich ilość. Bez względu na to, co się stało, czasu nie cofniecie. Możecie jedynie spróbować naprawić swoje błędy. Istnieje na to kilka sposobów. Ocet, sok z cytryny lub zioła Jeśli uważacie, że wasza zupa ma zbyt „płaski” smak, spróbujcie do niej dodać octu winnego lub soku z cytryny. Nawet niewielka ilość tych składników powinna znacznie odmienić wasz wywar. W sytuacji, kiedy wciąż czujecie, że waszemu daniu brakuje „tego czegoś”, sięgnijcie po czosnek i mocne zioła takie jak lubczyk, majeranek czy koperek, ale również imbir. Ich dodatek powinien załatwić sprawę. Słony problem Nie jest tajemnicą, że każda zupa potrzebuje dużej ilości soli (ale nie za dużej). Zdarza się, że jest słona, ale wciąż za mało, a wy boicie się, żeby nie przesadzić. W takiej sytuacji dosalajcie ją dosłownie po szczypcie. Pamiętajcie jednak, że kiedy wywar ostygnie, jej smak będzie lepiej wyczuwalny. Dlatego czasem warto...