
Nie kto inny, a Magda Gessler, czyli polskie kulinarne guru, wyjawiła swój sekret na smaczne ogórki kiszone. Wielu z was z pewnością polega na sprawdzonych przepisach, niejednokrotnie przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Jednak nauka trwa przez całe nasze życie i warto poznać nowe, ciekawe sposoby na przyrządzenie sprawdzonych potraw. Kto wie, może dzięki takim trikom będą jeszcze lepsze, a wasze dzieci i wnuki przekażą swoim potomkom właśnie taki zmodyfikowany przepis na ogórki? Zobaczcie, jak traktuje je Magda Gessler.
Co Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych?
Gwiazda „Kuchennych rewolucji” podzieliła się kiedyś własnym przepisem na chrupiące ogórki kiszone. Wśród wymienionych składników nie ma nic niezwykłego poza jednym. Gessler zawsze do słoików wrzuca kilka liści wiśni.
To dość stary sposób, a przez to, że już nieco zapomniany, nie wszyscy go praktykują. Warto się do niego przekonać, ponieważ ogórki kiszone z takim dodatkiem są smaczniejsze i chrupiące po ukiszeniu. Czasami wychodzą zbyt miękkie, a liście wiśni (albo porzeczki czy dębu) mają temu zapobiec.
Sposoby na pyszne ogórki kiszone
Poza dodaniem liści, ważne są jeszcze dwie czynności, które zapewnią odpowiedni smak i teksturę ogórków. Jeszcze przed włożeniem do słoików, ogórki należy wymoczyć w zimnej wodzie.
Dzięki temu, po ukiszeniu będą jędrne. Natomiast po umieszczeniu ich wraz z resztą dodatków w słoikach, należy wlać ciepłą zalewę. Wyższa temperatura przyspieszy kiszenie.
Błędy, przez które ogórki kiszone nie wychodzą
Może się zdarzyć, że nawet prawidłowo przygotowane ogórki kiszone nie wyjdą i będą smaczne albo zepsute. To zwykle wina kilku, często popełnianych błędów:
-
Stare ogórki - nie mogą zbyt długo czekać na kiszenie. Im więcej czasu mija od zerwania ogórków, tym wyższe jest ryzyko ich zepsucia się w słoikach.
-
Zła odmiana - ogórki o dużych nasionach czy nadmiernie nawożone azotem nie nadają się w ogóle do kiszenia. Wybierajcie odmiany octopus, śremianin, julina.
-
Nieodpowiednia ilość soli - pilnie przestrzegajcie proporcji podanych w przepisie.
-
Temperatura - słoiki należy trzymać w chłodnym i suchym miejscu. Jeżeli po ukiszeniu pozostawicie je za długo w pomieszczeniu, gdzie temperatura wynosi 22 stopnie Celsjusza i więcej, „przekiszą” się i będą do wyrzucenia. Po zalaniu słoików zalewą i zakręceniu należy zostawić je w takiej temperaturze na maksimum 3 dni, a później przenieść w chłodne miejsce.