W dawnej kuchni polskiej mazurki przygotowywało się na bazie wspaniałego ciasta makaronikowego i marcepanowego. Dzisiaj większość gospodyń decyduje się na kruchy spód, bez żadnych udziwnień. Szaleństwo zaczyna się dopiero w kremach, dodatkach i ozdobach.

Zaskakujący trik na kruche ciasto według Magdy Gessler

Zgodnie z tradycyjnymi przepisami kruche ciasto przyrządza się z mąki, jajek, cukru oraz masła. Magda Gessler sugeruje jednak, by zamiast świeżych żółtek umieścić w masie te wydrążone z ugotowanych na twardo jajek. Nie zapomnijcie, żeby przetrzeć je przez sitko o drobnych oczkach. Inaczej w cieście pojawią się wyczuwalne grudki.

Przepis na kruche ciasto na mazurka według Magdy Gessler

Będziecie potrzebować:

  • 300 gramów mąki pszennej
  • 200 gramów prawdziwego masła
  • 100 gramów cukru drobnego do wypieków
  • 4 jajek
  • Szczypty soli

Przygotowanie:

  1. Jajka umieśćcie w niewielkim rondelku i ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach).
  2. Gotowe jajka przelejcie zimną wodą, obierzcie ze skorupek, podzielcie na pół i wydrążcie z nich żółtka (tylko one są wam potrzebne, białka możecie zużyć na przykład do jakiejś sałatki).
  3. Tak przygotowane żółtka przetrzyjcie przez drobne sitko wprost do średniej wielkości miski. Dodajcie do nich cukier, masło, mąkę, szczyptę soli o odrobinę zimnej wody. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę.
  4. Z przygotowanego ciasta uformujcie kulkę, owińcie folią spożywczą i umieśćcie w lodówce na co najmniej 2 godziny.
  5. Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto z lodówki, wyjmijcie z folii, przełóżcie na drewnianą stolnicę, a następnie rozwałkujcie na grubość ok. 0,5 cm, przełóżcie do formy i ponakłuwajcie widelcem w kilku miejscach.
  6. Piekarnik rozgrzejcie do 180 st. C. Ciasto pieczcie do zarumienienia (czas będzie się różnił w zależności od piekarnika, dlatego Magda Gessler go nie podaje).
  7. Gotowe ciasto możecie wysmarować ulubionymi dodatkami, na przykład pomadą owocową. Jednak mazurek najlepiej smakuje z masą kajmakową. 

Smacznego!