W dawnej kuchni polskiej mazurki przygotowywało się na bazie wspaniałego ciasta makaronikowego i marcepanowego. Dzisiaj większość gospodyń decyduje się na kruchy spód, bez żadnych udziwnień. Szaleństwo zaczyna się dopiero w kremach, dodatkach i ozdobach.
Zaskakujący trik na kruche ciasto według Magdy Gessler
Zgodnie z tradycyjnymi przepisami kruche ciasto przyrządza się z mąki, jajek, cukru oraz masła. Magda Gessler sugeruje jednak, by zamiast świeżych żółtek umieścić w masie te wydrążone z ugotowanych na twardo jajek. Nie zapomnijcie, żeby przetrzeć je przez sitko o drobnych oczkach. Inaczej w cieście pojawią się wyczuwalne grudki.
Przepis na kruche ciasto na mazurka według Magdy Gessler
Będziecie potrzebować:
- 300 gramów mąki pszennej
- 200 gramów prawdziwego masła
- 100 gramów cukru drobnego do wypieków
- 4 jajek
- Szczypty soli
Przygotowanie:
- Jajka umieśćcie w niewielkim rondelku i ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach).
- Gotowe jajka przelejcie zimną wodą, obierzcie ze skorupek, podzielcie na pół i wydrążcie z nich żółtka (tylko one są wam potrzebne, białka możecie zużyć na przykład do jakiejś sałatki).
- Tak przygotowane żółtka przetrzyjcie przez drobne sitko wprost do średniej wielkości miski. Dodajcie do nich cukier, masło, mąkę, szczyptę soli o odrobinę zimnej wody. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę.
- Z przygotowanego ciasta uformujcie kulkę, owińcie folią spożywczą i umieśćcie w lodówce na co najmniej 2 godziny.
- Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto z lodówki, wyjmijcie z folii, przełóżcie na drewnianą stolnicę, a następnie rozwałkujcie na grubość ok. 0,5 cm, przełóżcie do formy i ponakłuwajcie widelcem w kilku miejscach.
- Piekarnik rozgrzejcie do 180 st. C. Ciasto pieczcie do zarumienienia (czas będzie się różnił w zależności od piekarnika, dlatego Magda Gessler go nie podaje).
- Gotowe ciasto możecie wysmarować ulubionymi dodatkami, na przykład pomadą owocową. Jednak mazurek najlepiej smakuje z masą kajmakową.
Smacznego!