Ekspertka od gotowania i właścicielka doskonale prosperujących restauracji - Magda Gessler jak nikt inny zna się na pieczeniu i gotowaniu, Oglądający program „Kuchenne rewolucje”, w którym Magda ratuje restauracje w tarapatach, często mogą poznać nie tylko świetne przepisy gwiazdy na pyszne dania, ale i triki kulinarne. Często okazuje się, że takie pozornie proste porady całkowicie zmieniają smak różnych dań.

Triki, którymi dzieli się Magda, są niezwykle cenne, ponieważ dziś próżno szukać ich w książkach kucharskich. Niedawno Gessler zdradziła swój sposób na puszyste ciasto drożdżowe. Zróbcie je według przepisu restauratorki, a wyjdzie przepyszne!

Przepis na ciasto drożdżowe Magdy Gessler

Aby przygotować pulchne ciasto drożdżowe będziecie potrzebowali podanych niżej składników.

Składniki:

  • 600 g mąki
  • 135 g masła
  • 135 g cukru
  • 35 g smalcu
  • 15 g drożdży
  • 170 ml mleka
  • 7 jajek
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Do miski wlejcie 170 ml ciepłego mleka, dodajcie pokruszone drożdże oraz połowę podanej ilości cukru. Wymieszajcie i dodajcie do masy tyle mąki, by po wymieszaniu zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawcie na pół godziny do wyrośnięcia.
  2. Ogrzejcie lekko jajka. Wbijcie je do miski i dodajcie cukier.
  3. W osobnym naczyniu rozpuśćcie masło ze smalcem.
  4. Wyrośnięty zaczyn połączcie z jajkami z cukrem. Dodajcie szczyptę soli i wsypcie przesianą mąkę. Zagniećcie dokładnie ciasto do połączenia się wszystkich składników. Wlejcie do niego masło ze smalcem i dalej wyrabiajcie. Na koniec posypcie mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Z tak przygotowanego ciasta możecie zrobić smaczny placek drożdżowy z owocami i kruszonką, roladę drożdżową albo bułeczki!

Zobacz także:

Trik Magdy Gessler na puszyste ciasto drożdżowe

Chcecie, by drożdżówka wyszła jeszcze bardziej puszysta? Magda Gessler radzi, by przed odstawieniem do wyrośnięcia wymieszać ciasto jeszcze kilka razy. Dzięki temu będzie niezwykle pulchne.

Czytaj także: