Magda Gessler zdradziła przepis na zupę z dyni. Dodaje do niej bardzo nietypowy składnik
ONS/AdobeStock
Newsy

Magda Gessler zdradziła przepis na zupę z dyni. Dodaje do niej bardzo nietypowy składnik

Szukacie ciekawego przepisu na zupę z dyni? Magda Gessler ma dla was coś specjalnego.

Jesień to czas, gdy w naszych domach pojawiają się potrawy z dyni. Ten sezonowy przysmak można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest sycąca i aromatyczna zupa z dyni. Jak ją przygotowuje Magda Gessler?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zupa z dyni z przepisu Magdy Gessler

Magda Gessler to bez wątpienia autorytet, jeżeli chodzi o tematy kulinarne. Słynna restauratorka, autorka książek o gotowaniu i jurorka kulinarnych show, zna się na tym fachu, jak mało kto.

Właśnie trwa sezon na dynie. To smaczne i zdrowe warzywo zawiera sporą ilość beta-karotenu a także witaminy C, witaminy E, żelaza i kwasu foliowego, które wzmacniają nasz układ odpornościowy. Dynia jest też niskokaloryczna i lekkostrawna. Ma zaledwie około 30 kcal w 100 g miąższu.

Ponadto, dynie zawierają karotenoidy, które działają jako przeciwutleniacze. Związki te wiążą się z niższym ryzykiem zachorowania na raka żołądka, gardła, trzustki i piersi. Dynia jest również dobrym źródłem potasu, błonnika i przeciwutleniaczy, które mają korzystny wpływ na zdrowie serca a także luteinę i zeaksantynę, które pomagają zachować mocną i zdrową skórę.

Jeżeli chcecie w pełni wykorzystać walory zdrowotne dyni i cieszyć się jej wspaniałym smakiem, przygotujcie z niej zupę z przepisu Magdy Gessler. Słynna restauratorka zawsze gotuje ją na bulionie drobiowym i dodaje do niej bardzo nietypowy składnik a mianowicie ser gruyer lub radamer.

Zobacz także
Marynowane grzyby w occie Ewy Wachowicz. Lepsze niż z przepisu Gesslerowej?

Marynowane grzyby w occie Ewy Wachowicz. Lepsze niż z przepisu Gesslerowej?

Unikalny przepis na grzyby w occie Magdy Gessler. Sekretem zalewy jest 1 składnik

Unikalny przepis na grzyby w occie Magdy Gessler. Sekretem zalewy jest 1 składnik

Przepis na zupę dyniową od Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 duża dynia
  • bagietka
  • pół litra śmietany kremówki
  • pół kilo sera gruyer lub radamer
  • litr bulionu z kurczaka
  • sól
  • pieprz cayenne
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Dynię myjemy i oczyszczamy z pestek i włókien.
  2. Miąższ wydrążamy i koimy dynię w kwadraty.
  3. Bagietkę i ser też kroimy w kostkę.
  4. W wydrążonej dyni układamy warstwami bagietkę, miąższ z dyni oraz ser.
  5. Całość zalewamy śmietaną.
  6. Dynię przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika.
  7. Pieczemy przez ok. 2h w 180°C, aż dynia będzie miękka. 
  8. Miksujemy całość, poza „formą” dyni.
  9. Dodajemy litr bulionu z kurczaka i przyprawy - gałkę muszkatołową lub odrobinę pieprzu cayenne. 

Źródło: polki.pl

Co zrobić z przegotowaną dynią? Nie wyrzucajcie jej. Zrobicie z niej cos pysznego
AdobeStock
Newsy
Co zrobić z rozgotowaną dynią? Nie wyrzucajcie jej. Zrobicie z niej coś pysznego
Rozgotowaliście dynię i myślicie, że nadaje się ona już tylko do wyrzucenia? Błąd. Nie wyrzucajcie jej, bo możecie z niej zrobić pyszny dodatek do obiadu.

Właśnie ruszył sezon na dynie . Czy wiecie, że warzywo to występuje aż w 80 różnych odmianach? Jeśli planujecie kupić dynię, zwróćcie uwagę na to, żeby była to dynia jadalna. Dynie ozdobne, które kuszą nas swoim kolorem i kształtem, są trujące i nie powinno się ich jeść. Co można zrobić z dyni? Dynia świetnie się sprawdza jako składnik wielu tradycyjnych dań. Możemy zetrzeć ją na tarce i zrobić z niej  placki a'la te ziemniaczane , pokroić w kostkę, ugotować i zblendować na pyszną i rozgrzewającą zupę krem , upiec ją w plastrach lub zamarynować w słoiku . Co, jeśli dynia rozgotowała nam się podczas gotowania? Czy można ją jeszcze jakoś uratować? Tak. Nie wyrzucajcie jej, bo możecie z niej zrobić przepyszne puree. Jak zrobić puree z dyni? Do przygotowania pysznego puree z dyni, będziecie potrzebować tylko dwóch składników. Składniki: mała dynia lub pół dużej ulubione przyprawy Przygotowanie: Ponieważ dynia ma bardzo twardą skórkę, obieramy ją dopiero po ugotowaniu. Dynię dzielimy na pół, wyjmujemy miąższ z pestkami i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy na parze. Kiedy dynia trochę przestygnie, odkrawamy z niej skórkę. Odciskamy nadmiar wody i blendujemy. Doprawiamy puree wedle uznania. Dlaczego warto jeść dynie? Dynia nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma wiele składników odżywczych, takich, jak błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Znajdziemy w niej m.in. cynk, wapń, magnez, potas, selen, witaminy C, A, E, niacynę i kwas foliowy. Równie bogaty jest jej miąższ, który zawiera duże ilości białka i błonnika oraz niewielkie ilości węglowodanów. Dynia nie zawiera tłuszczów, dzięki czemu potrawy z dyni są niskokaloryczne. Jak...

dynia zimowa
Pixabay
Newsy
Wszystko, co należy wiedzieć o zimowych odmianach dyni. Mało kto o tym wiedział
Koniec jesieni nie oznacza, że pora zrezygnować z dyni. Wciąż możecie kupić ją w warzywniakach, tylko teraz występuje ona częściej w odmianach zimowych.

Dynia zimowa nie jest tak popularna, jak klasyczna dynia, ale warto kupić ją w lokalnym warzywniaku. Czym się różnią dynie zimowe od jesiennych dyni? Przede wszystkim tym, że owoce te zazwyczaj potrzebują więcej czasu na to, żeby dojrzeć w porównaniu do ich letnich odpowiedników. Warto również dodać, że zimowe odmiany dyni nie psują się tak szybko, jak tradycyjne, pomarańczowe dynie i mogą być przechowywane nawet przez kilka miesięcy, pod warunkiem, że trzymamy je w chłodnym i suchym miejscu. Jak rozpoznać dynię zimową? Dynia zimowa cechuje się rozmaitymi kształtami i kolorami. Do wyboru mamy owalną dynię makaronową, butelkowatą dynię piżmową czy ciemnozieloną dynię szparagową. Każda z nich nieco różni się smakiem i zawartością składników odżywczych. Zimowe odmiany dyni mają zwykle twardą skórkę i twarde nasiona. Jeśli skórka jest trochę miękka, nie nadaje się już do zbioru. Twarda skorupa tego owocu jest znakiem rozpoznawczym, że jest on gotowy do zerwania z winorośli. Korzyści zdrowotne zimowej dyni Zimowe dynie mają mnóstwo walorów zdrowotnych. Przedstawiamy tylko niektóre z nich! dynia zimowa zawiera więcej składników odżywczych niż dynia letnia ten bogaty w skrobię owoc o wysokiej zawartości węglowodanów, może być doskonałym źródłem beta-karotenu (ludzki organizm przekształca beta-karoten w witaminę A, która jest niezbędna dla utrzymania silnego układu odpornościowego i zdrowego wzroku) dynia zimowa zawiera dużą ilość witaminy C, która jest potrzebna do wzmocnienia naszego układu odpornościowego dynia zimowa zawiera sporo błonnika, dzięki czemu po jej zjedzeniu czujemy sytość dynia zimowa jest również pełna potasu, który może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi Jak...

Jak szybko obrać dynię? Już nigdy nie będziecie tego robić inaczej
Adobe Stock
Newsy
Jak szybko obrać dynię? Już nigdy nie będziecie tego robić inaczej
Dynia jest jednym z tych warzyw, których nie kupujemy za często, bo są trudne do przygotowania. Przepisów na nią jest wiele, ale najpierw trzeba się do niej „dobrać”. Oto, jak to zrobić.

Dań z dynią możemy przyrządzić naprawdę bardzo wiele i zupa krem tylko otwiera całą, długą listę. Warzywo świetnie wychodzi w postaci gulaszu, czy egzotycznego curry, można z niego zrobić świetny sos do makaronu, a także placuszki , które lubią nawet dzieci. Polecamy też kotleciki dyniowe czy mączne kluseczki z dodatkiem tego warzywa. Zastosowanie dyni nie omija także słodkich i wytrawnych wypieków. Chleb czy ciasto z dyni, nie mają sobie równych, a ciasteczka dyniowe z cynamonem mogą być hitem tej jesieni. Zdradzamy prosty sposób na wykorzystanie całego miąższu. Jak łatwo i cienko obrać dynie? Większość odmian dyni ma twardą i grubą skórę, a pod nią, niewielką warstwę miąższu. Żeby wykorzystać maksymalną ilość wartościowego miąższu, trzeba jak najcieniej odkroić skórkę, a jak to zrobić, gdy ta jest bardzo twarda? Na to pytanie potrafią odpowiedzieć kucharze, od których znamy ten prosty trik na łatwe obranie dyni tuz przy skórce. Oto prosty trik na obranie dyni: 1. Rozgrzewamy piekarnik od temperatury 180 st. Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 2. Kroimy dynię ostrym, dużym nożem na półplastry, o grubości 4-5 cm. Wyciągamy ręką lub wykrawamy nożem nasiona. 3. Pokrojone kawałki układamy na blasze skórką do dołu i pieczemy pół godziny. 4. Przestudzamy dynię i już bez trudności obieramy ją, odkrawając cienką warstwę skóry od miąższu. Dzięki takiemu przygotowaniu, obierzemy ją bez niepotrzebnej straty miąższu. Dodatkowo, podpieczona dynia zyska na aromacie. Jej smak jeszcze się poprawi, bo podczas pieczenia karmelizują się cukry zawarte w warzywie. Podpieczoną i obraną dynię możecie wykorzystać do pokrojenia na kawałki i przygotowania z niej gulaszu. Jeśli natomiast będziecie...

Jak sprawdzić, czy dynia jest dojrzała? Zapukajcie w nią i przyjrzycie się jej łodydze
Flickr
Newsy
Jak sprawdzić, czy dynia jest dojrzała? Zapukajcie w nią i przyjrzycie się jej łodydze
Wrzesień oznacza rozpoczęcie sezonu dyniowego. Pierwsze pomarańczowe warzywa ze straganów i waszych działek trafiają wprost do słoików z octem lub pysznych i pożywnych zup. Zanim je jednak kupicie lub zbierzecie - upewnijcie się, że są dojrzałe. 

Dynia to świetne warzywo, które można wykorzystać na różne sposoby i do tego można zrobić to w stu procentach. Zarówno miąższ, jak i pestki znajdą zastosowanie w kuchni, skóra natomiast może posłużyć do przygotowania lampionu w halloweenowym klimacie. Jeżeli macie ją na działce, możecie już zacząć sprawdzać, czy jest gotowa do zabrania do domu.  Co można przygotować z dyni?  Dynia w occie to absolutny klasyk. Wszyscy chyba pamiętają rodzinne imprezy, gdy na stole obok marynowanych grzybków i śliwek w occie pojawiała się ona - pomarańczowa królowa. Nie jest to jednak jedyny sposób jej wykorzystania.   To warzywo doskonale jest w różnych postaciach. Można je piec i podawać z fetą, można je gotować i w ten sposób robić zupę krem. Co więcej, jest ona składnikiem ciast, placuszków, jak również konfitur. Wyobraźnia i pomysłowość gospodyń nie ma sobie równych jeżeli chodzi o przetwarzanie dyni.  Jak rozpoznać, że dynia jest dojrzała?  Dojrzała dynia to smaczne i zdrowe warzywo. Jak jednak sprawdzić, że konkretny egzemplarz jest już dojrzały i w pełni wartościowy?  Wskazówką dla was niech będzie wygląd łodygi. Jeżeli jest sztywna i wysuszona to znaczy, że dynia jest gotowa do przetwarzania. Możecie również postukać w warzywo ręką. Głuchy odgłos to dobry znak. Taka dynia aż prosi, żeby zabrać ją ze sobą do domu ze sklepu czy z działki.  Jak obrać i pokroić dynię?  Wiadomo, że obieranie i krojenie tego warzywa to nie przelewki. Trzeba się trochę namęczyć, by oddzielić miąższ od reszty. Uzbrójcie się zatem w ostry nóż i do dzieła.  Ostrym nożem odetnijcie końcówki warzywa.  Przekrójcie dynię na pół (od jednej końcówki do drugiej).  Za pomocą dużej łyżki wydrążcie pestki. Rozłóżcie je do...