Weekend to czas, kiedy można nadrobić tygodniowe śniadania. Zazwyczaj w ciągu tygodnia nie ma czasu na wyszukane posiłki i najczęściej goszczą wówczas kanapki bądź owsianki.

Sobota czy niedziela to dni, kiedy można zaszaleć i przygotować coś wykwintniejszego. Idealną propozycją na weekendowe śniadanie jest delikatna, aromatyczna jajecznica z dodatkiem kurek.

Magda Gessler zdradza, co zrobić, by jajka były jeszcze smaczniejsze!

Właściwości zdrowotne jajek

Jajka to cenne źródło białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. Poza tym są niskokaloryczne przez co idealnie sprawdzą się dla osób będących na diecie.

Zobacz także:

Zawierają one wiele cennych witamin i mikroelementów, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Luteina zawarta w jajach chroni oczy, poprawia wzrok oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.

Idealnie puszysta jajecznica

Magda Gessler to niekwestionowany autorytet. Prowadzi wiele restauracji, a także ma swój autorski program w telewizji. W mediach społecznościowych lubi dzielić się ze swoimi odbiorcami przepisami i patentami na różne dania.

Ostatnio podzieliła się świetnym trikiem na idealnie puszystą jajecznicę. Aby wyszła idealnie do jaj trzeba dodać odrobinę śmietany i całość wymieszać bardzo energicznie, a później masę wylać na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć na małym ogniu.

Dzięki tym prostym zabiegom, będziecie mieć gwarancję, że jajecznica wyjdzie delikatna i kremowa. Przygotujcie ją na weekendowe śniadanie, a z pewnością zaskoczycie bliskich.

Przepis na puszystą jajecznicę z kurkami

Składniki:

  • 12 jajek
  • 500 g kurek
  • 2 cebule
  • 60 g gęstej śmietany
  • 50 g masła
  • pęczek koperku
  • szczypta kurkumy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Oczyśćcie dokładnie kurki. Następnie pokrójcie je w niewielkie kawałki.
  2. Cebule obierzcie i pokrójcie w niewielką kostkę.
  3. Na patelni rozpuśćcie masło, gdy będzie dobrze rozgrzane to dodajcie cebulę. Smażcie ją do zeszklenia, a później dodajcie kurki. Całość dokładnie wymieszajcie, przyprawcie solą, pieprzem oraz kurkumą. 
  4. W międzyczasie przygotujcie masę jajeczną.
  5. Koperek drobno posiekajcie.
  6. Jajka wbijcie do większej miski, dodajcie do nich śmietanę. Całość energicznie ubijcie. Następnie dodajcie do nich posiekany koperek. Wszystko razem wymieszajcie.
  7. Na patelnię z podsmażoną cebulką i kurkami, ostrożnie wlejcie masę jajeczną. Po chwili zmniejszcie ogień.
  8. Całość smażcie do momentu aż jajka się zetną.
  9. Jajecznicę z kurkami podawajcie razem ze świeżym pieczywem. Smacznego!