Magda Gessler jajecznica
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy

Magda Gessler zdradziła przepis na puszystą jajecznicę. Radzi, by zrobić ten trik z jajkami przed smażeniem

Delikatna i puszysta jajecznica to idealny przepis na rozpoczęcie dnia. Magda Gessler zdradza, co zrobić by była jeszcze lepsza. Koniecznie sprawdźcie ten patent!

Weekend to czas, kiedy można nadrobić tygodniowe śniadania. Zazwyczaj w ciągu tygodnia nie ma czasu na wyszukane posiłki i najczęściej goszczą wówczas kanapki bądź owsianki.

Sobota czy niedziela to dni, kiedy można zaszaleć i przygotować coś wykwintniejszego. Idealną propozycją na weekendowe śniadanie jest delikatna, aromatyczna jajecznica z dodatkiem kurek.

Magda Gessler zdradza, co zrobić, by jajka były jeszcze smaczniejsze!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne jajek

Jajka to cenne źródło białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. Poza tym są niskokaloryczne przez co idealnie sprawdzą się dla osób będących na diecie.

Zawierają one wiele cennych witamin i mikroelementów, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Luteina zawarta w jajach chroni oczy, poprawia wzrok oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.

Idealnie puszysta jajecznica

Magda Gessler to niekwestionowany autorytet. Prowadzi wiele restauracji, a także ma swój autorski program w telewizji. W mediach społecznościowych lubi dzielić się ze swoimi odbiorcami przepisami i patentami na różne dania.

Ostatnio podzieliła się świetnym trikiem na idealnie puszystą jajecznicę. Aby wyszła idealnie do jaj trzeba dodać odrobinę śmietany i całość wymieszać bardzo energicznie, a później masę wylać na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć na małym ogniu.

Dzięki tym prostym zabiegom, będziecie mieć gwarancję, że jajecznica wyjdzie delikatna i kremowa. Przygotujcie ją na weekendowe śniadanie, a z pewnością zaskoczycie bliskich.

Przepis na puszystą jajecznicę z kurkami

Składniki:

  • 12 jajek
  • 500 g kurek
  • 2 cebule
  • 60 g gęstej śmietany
  • 50 g masła
  • pęczek koperku
  • szczypta kurkumy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Oczyśćcie dokładnie kurki. Następnie pokrójcie je w niewielkie kawałki.
  2. Cebule obierzcie i pokrójcie w niewielką kostkę.
  3. Na patelni rozpuśćcie masło, gdy będzie dobrze rozgrzane to dodajcie cebulę. Smażcie ją do zeszklenia, a później dodajcie kurki. Całość dokładnie wymieszajcie, przyprawcie solą, pieprzem oraz kurkumą. 
  4. W międzyczasie przygotujcie masę jajeczną.
  5. Koperek drobno posiekajcie.
  6. Jajka wbijcie do większej miski, dodajcie do nich śmietanę. Całość energicznie ubijcie. Następnie dodajcie do nich posiekany koperek. Wszystko razem wymieszajcie.
  7. Na patelnię z podsmażoną cebulką i kurkami, ostrożnie wlejcie masę jajeczną. Po chwili zmniejszcie ogień.
  8. Całość smażcie do momentu aż jajka się zetną.
  9. Jajecznicę z kurkami podawajcie razem ze świeżym pieczywem. Smacznego!
     
Co zrobić, żeby jajecznica miała marmurkową teksturę? Szef kuchni radzi, by nie robić 1 rzeczy
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić idealnie kremową jajecznicę? Trzeba pamiętać o 4 rzeczach
Mimo iż zrobienie jajecznicy wydaje się być z pozoru proste, bardzo łatwo jest ją zepsuć. Co zrobić, by nasza jajecznica miała idealną, puszystą konsystencję? Poznajcie wskazówki profesjonalnego szefa kuchni.

Chyba nie ma osoby, która nie przygotowywała w swoim życiu jajecznicy. To proste i smaczne danie idealnie się sprawdza jako pożywne śniadanie lub kolacja. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste – wystarczy rozgrzać na patelni odrobinę masła lub oleju i wylać na nią dobrze wymieszane jajka, po czym delikatnie mieszać, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Istnieje wiele odmian „jajecznicy idealnej". Dla jednych najlepiej smakuje ona z cebulą i boczkiem, drudzy wolą pozostawić ją w naturalnej wersji i tylko doprawiają ją do smaku przyprawami. Są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie jajecznicy bez pomidorów, pieczarek, szczypioru lub kurek. Jak zrobić, idealną puszystą jajecznicę o marmurkowej teksturze? Jak zrobić idealną jajecznicę?  Ryan Bartlow to hiszpański szef kuchni, który pracował w najlepszych restauracjach świata. Kulinarny mistrz podzielił się ostatnio sekretem idealnej jajecznicy. Jak ją przygotowuje? Poznajcie jego magiczne triki. Po pierwsze. Przed wylaniem jajek na patelnię, dobrze rozbijacie jajka na jednolitą masę? To błąd. Zdaniem Bartlowa, żółtka i białka nie powinny się ze sobą całkowicie połączyć. Zostaw smugi a nadasz swojej jajecznicy ciekawa teksturę i marmurkowy wygląd - radzi szef kuchni. Po drugie, Bartlow odradza też długie trzymanie jajecznicy na gazie. Kucharz zawsze wyłącza palnik w połowie smażenia jajecznicy i miesza ją już na wyłączonym palniku. Efekt? Pulchna i soczysta jajecznica. Po trzecie, nie bez znaczenia jest też wielkość patelni. Sama patelnia powinna być wystarczająco mała, aby jajka nie rozpływały się zbyt cienko i nie gotowały się zbyt szybko. Mieszajcie często jajecznicę podczas smażenia, aby kontrolować sposób zastygania jajek. Dzięki temu jajecznica będzie równomiernie usmażona i nic się nie przypali. Po...

jajecznica wychodzi sucha
mycha / gotujmy.pl
Newsy
Już nigdy więcej jajecznica nie wyjdzie sucha jak wiór. Wystarczy, że dodacie do niej 1 łyżeczkę…
Jajecznica - teoretycznie jedno z najprostszych dań. Jeżeli zawsze wychodzi wam sucha, wypróbujcie ten prosty trik!

Jajecznica na masełku z ulubionymi dodatkami to idealny przepis na śniadanie! Jajka są bardzo zdrowe i do tego sycące, dlatego dobrze się sprawdzają na pierwszy posiłek w ciągu dnia. To również doskonałe śniadanie dla najmłodszych. Delikatna, puszysta jajecznica na maśle jest bardzo łagodna dla żołądka. Teoretycznie przepis na jajecznicę jest banalny, ale tak naprawdę ilu ludzi, tyle sposobów przyrządzenia tego dania. Każdy ma swoje własne metody, które mu się sprawdzają. Sucha jajecznica? Staracie się, a mimo to wasza jajecznica wychodzi sucha i niesmaczna? Nie ma chyba nic gorszego, niż wiórki z jajka! Prawdopodobnie winnym jest pośpiech! Bardzo dobra jajecznica wymaga cierpliwości. Wiele osób twierdzi, że to danie ekspresowe i robi się je w dwie minuty, ale to nieprawda – by jajecznica wyszła naprawdę smaczna, trzeba poświęcić jej o wiele więcej czasu. Najpierw należy porządnie roztrzepać jajka w misce tak, by masa nabrała puszystości. Następnie wylewa się jajka na patelnię i smaży na, uwaga – małym ogniu od czasu do czasu mieszając! To pośpiech winny jest często temu, że wasza jajecznica wychodzi sucha. Jajka trzeba smażyć na naprawdę małym ogniu i mieszać, nawet przez 15-20 minut! Przepis na puszystą jajecznicę z boczkiem Jeżeli jednak nie macie czasu na to, by tak długo pilnować patelni z jajkami, możecie wykorzystać inny sposób, dzięki któremu jajecznica wyjdzie puszysta i soczysta. Trzeba dodać do niej… majonez! Nawet jeśli dbacie o linię, nie musicie się niczego obawiać – dodaje się go naprawdę odrobinę i nie zwiększy on szczególnie kaloryczności jajecznicy. Będziecie potrzebowali poniższych składników: 2 jajka 1 łyżka masła 1 łyżeczka majonezu 2 plasterki boczku wędzonego Szczypiorek Sól Pieprz Przygotowanie:...

"Oszukana jajecznica". Danie w sam raz na koniec miesiąca
Adobe Stock
Newsy
„Oszukana" jajecznica, czyli jajecznica po gospodarsku. Tanie i sycące śniadanie
„Oszukana jajecznica” to inaczej jajecznica z mlekiem i mąką. Dzięki tym dodatkom syci na dłużej. Wielbiciele jajecznicy z mąką twierdzą, że jest bardziej puszysta i smaczniejsza od zwykłej. Wypróbujcie nasz przepis i zdecydujcie sami.

Większość osób nie wyobraża sobie śniadania bez jajek. Można je przygotować w różnych postaciach, między innymi sadzone, na twardo, na miękko, jajecznicę czy omlet. Wszystkie wersje są pyszne, a co ważne: sycą na długi czas.  Jajecznica na śniadanie Jajecznica to typowo śniadaniowe danie, które przyrządza się poprzez rozmącenie jajek z solą oraz pieprzem. Każdy dodaje do niej inne dodatki: mleko, pomidory, kiełbasę, boczek, szczypiorek. Wariacji na temat jajecznicy nie brakuje, a każda gospodyni ma swój własny unikalny przepis. Świetnie sprawdza się na weekendowy, leniwy poranek.  Odpowiednie jajka to podstawa  W sprzedaży można spotkać się z wieloma rodzajami jajek, które oznaczone są odpowiednimi symbolami. Oznaczają one chów, z jakiego pochodzą. Kupując jajka w sklepie , najlepiej jest wybierać te z hodowli ekologicznej czy z wolnego wybiegu. Wówczas macie pewność, że zwierzęta mają swobodę w poruszaniu i nie są karmione chemicznymi paszami. Jeśli macie okazję do nabycia jaj wiejskich to warto korzystać z takich ofert.  „Oszukana” jajecznica Ta nazwa jest zamiennie używana z nazwą „jajecznica po gospodarsku". Wyróżnia się spośród innych jajecznic tym, że do rozmąconych jaj dodaje się mąkę oraz mleko. Nadają one całej potrawie lekkości, puszystości. Poza tym dodatek mąki pszennej gwarantuje również większą sytość jajecznicy. To świetne rozwiązanie na szybki posiłek, zwłaszcza kiedy zbliża się koniec miesiąca i oczekiwanie na kolejną wypłatę. Przepis na „oszukaną” jajecznicę Składniki: 4 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki mleka 1 łyżka masła sól pieprz Przygotowanie: Jajka wbijcie do miski i rozmąćcie je trzepaczką. Następnie do rozbitych jajek...

AdobeStock
Newsy
Jajka sadzone z kurkami. Sycący i zdrowy przepis dla miłośników grzybów
Sezon na kurki zaczyna się powoli kończyć. Jeżeli upolowaliście w lesie, albo… w sklepie trochę tych fantastycznych grzybów, warto przyrządzić je smacznie razem z jajami.

Kurki to niezwykle szlachetne grzyby. Niektórzy grzybiarze zwracają uwagę na ich czystość – rzadko w kurkach możemy spotkać grasujące owady. Nad walorami smakowymi kurek nie trzeba się długo rozwodzić. Te żółte grzyby pokochali wszyscy ci, którzy mieli je kiedykolwiek w ustach. Kiedy mamy w zanadrzu tak świetny składnik, nie kombinujmy. By uzyskać wspaniały smak potrawy z kurkami, trzeba postawić na prostotę. Dlatego polecamy wykonanie z nami przepysznych jajek sadzonych ze smażonymi kurkami i świeżym pieczywem. Taki przepis może posłużyć na wykwintne śniadanie dla ukochanej osoby! Składniki: 4-6 jaj (najlepiej wiejskich albo z wolnego wybiegu) 200 g kurek 2 łyżki masła Natka pietruszki Sól i pieprz Świeże białe pieczywo Przygotowanie: Kurki solidnie oczyszczamy, osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki. Grzyby podsmażamy początkowo na suchej patelni, gdyż mogą puścić sporo wody, którą należy odlać albo wyparować poprzez dalsze smażenie. Dodajemy na patelnię sporą łyżkę masła. Podsmażamy grzyby z masłem przez kilka minut. Solimy i pieprzymy do smaku. Jaja smażymy na drugiej patelni na maśle (zrezygnujcie z oleju – jajka na maśle zyskają na szlachetności!). Podajemy jaja na talerzu przyozdobione maślanym sosem z kurek. Dekorujemy całość natką pietruszki i podajemy ze świeżymi bułkami bądź jasnym chlebem. Jeżeli lubicie tosty – nie zawahajcie się ich użyć! Źródło: polomarket.pl