Magda Gessler zdradziła przepis na jajka faszerowane po staropolsku. Niechcący pomyliła kolejność składników
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy

Magda Gessler zdradziła przepis na jajka faszerowane po staropolsku. Niechcący pomyliła kolejność składników

Magda Gessler dzieli się swoim niezawodnym przepisem!

Magda Gessler to znana polska szefowa kuchni, restauratorka i celebrytka. Dla wielu osób jest prawdziwym autorytetem kulinarnym. Gwiazda ma swój własny program telewizyjny, w którym pomaga restauratorom w odbudowaniu renomy i pozyskaniu klientów.

Magda Gessler znana jest ze swojej bezpośredniości i asertywności. Bez ogródek wytyka kucharzom błędy. Chętnie dzieli się też swoimi recepturami i pomysłami na najlepsze przepisy. Chciałaby, żeby każdy Polak dobrze jadł i gotował. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jajka faszerowane z przepisu Magdy Gessler

Tym razem Magda Gessler podzieliła się przepisem na jajka faszerowane po staropolsku. Przepis i sposób przygotowania umieściła na swoim koncie na Instagramie.

Składniki na jajka faszerowane 

  • Jajka ugotowane na twardo
  • Pieczarki
  • Masło klarowane
  • Cebula
  • Sól
  • pieprz
  • Koperek
  • Natka pietruszki
  • Musztarda

Przygotowanie jajek po staropolsku

  1. Ugotujcie jajka na twardo. Ważne jest, żeby jajka były twarde i pochodziły z hodowli jak najwyższej jakości.
  2. Ugotowane jajka przekrójcie zdecydowanie jednym ruchem na pół. Wykorzystajcie do tego bardzo ostry nóż. Skorupka powinna być nienaruszona i pęknąć w jednej linii. Będziecie wykorzystywać ją do nadziewania jajek. 
  3. Cebulę i pieczarki oczyśćcie i obierzcie. 
  4. Pokrójcie cebulę bardzo drobno.
  5. Pokrójcie pieczarki na cząstki lub zetrzyjcie je na tarce.
  6. Na patelni rozpuśćcie masło klarowane. Magda poleca zrobić masło klarowane samodzielnie rozgrzewając masło powoli i pozbywając się osadu białkowego.
  7. Na patelnię dodajcie cebulę i przyrumieńcie ją. Bardzo ważne jest, żeby najpierw dodać cebulę i odparować wydzielający się  z niej sok.
  8. Do cebuli dodajcie po pewnym czasie pieczarki i smażcie je na maśle przez jakiś czas.
  9. Gdy cebula i pieczarki będą podsmażone, odstawcie farsz z ognia. 
  10. Jajka posiekajcie.
  11. Do farszu dodajcie natkę pietruszki, odrobinę musztardy i trochę koperku. Dodajcie jajka. Wymieszajcie. Przyprawcie farsz czarnym pieprzem i solą.
  12. Nałóżcie farsz do skorupek. Wierzch jajek obsypcie bułką tartą, Magda Gessler poleca taką samodzielnie robioną. 
  13. Jajka usmażcie bułką do dołu na maśle klarowanym.

Jajka faszerowane podawajcie na przykład do barszczu białego.

Zobacz także
Anna Korcz gwiazda „Na Wspólnej” kocha gotować. Zdradziła przepis na pieczoną kaczkę

Anna Korcz gwiazda „Na Wspólnej” kocha gotować. Zdradziła przepis na pieczoną kaczkę

„Kuchenne rewolucje” w jednej z restauracji skończyły się klapą? „W ostatnią niedzielę mieliśmy 32 zł utargu”

„Kuchenne rewolucje” w jednej z restauracji skończyły się klapą? „W ostatnią niedzielę mieliśmy 32 zł utargu”

Pomyłka w przepisie Magdy Gessler

Magda podając przepis przejęzyczyła się na początku. Powiedziała, że najpierw powinno się dodać na patelnie pieczarki, a potem cebulę. Szybko skorygowała swój błąd. To bardzo ważne, żeby cebulę podsmażyć pierwszą!

 

Najlepsze jajka faszerowane domową ćwikłą. Będą hitem na wielkanocnym stole
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy
Najlepsze jajka faszerowane domową ćwikłą. Będą hitem na wielkanocnym stole
Oto danie, które koniecznie powinniście podać na świąteczne śniadanie. Tak dobre, że znikną w chwilę!

Faszerowane jajka to jeden z wielkanocnych klasyków, który musi znaleźć się na świątecznym stole obok sałatki jarzynowej, jajek z majonezem, żurku, mazurka czy paschy. Prostota, szybkość wykonania oraz mnogość farszy sprawiają, że danie to jest niezwykle popularne. Czym nadziewać jajka? Najlepiej sprawdzają się ryby (makrela, tuńczyk, łosoś, szprotki), pieczarki, szynka oraz bardziej wyrafinowane składniki jak awokado, krewetki, suszone pomidory czy kawior. Oprócz jajek na twardo nadziewanych różnymi farszami możecie przygotować również faszerowane jajka smażone. Ugotowane jajka trzeba przeciąć tak, aby nie uszkodzić skorupek. Białka i żółtka wyjmijcie i drobno posiekajcie, dodajcie szczypiorek, pietruszkę lub koperek. Napełnijcie połówki skorupek i podsmażcie na maśle. Pycha! Gwarantujemy, że znikną ze stołu jako pierwsze. Jajka faszerowane ćwikłą - przepis Składniki 7 jajek 400g buraków, najlepiej podłużnych Większy kawałek chrzanu Oliwa z oliwek Kiełki rzeżuchy do dekoracji Sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie Jajka umyjcie pod bieżącą wodą i ugotujcie na twardo w osolonym wrzątku. Wystudźcie i obierzcie ze skorupek. Buraki dobrze wyszorujcie pod bieżącą wodą, nie obierajcie. Ugotujcie w osolonej wodzie do miękkości. Gdy ostygną, zdejmijcie skórkę i zetrzyjcie je w malakserze albo na tarce o drobnych oczkach. Chrzan obierzcie i zetrzyjcie na ostrej, drobnej stronie tarki. W misce połączcie starte buraki z chrzanem i oliwą z oliwek. Dodajcie do smaku trochę soli, pieprzu i cukru. Jajka przetnijcie na pół i wyjmijcie żółtka. W ich miejsce włóżcie po kopiastej łyżeczce ćwikły. Całość udekorujcie kiełkami rzeżuchy i podajcie od razu gościom. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl...

Jajka faszerowane smażone
Adobe Stock
Newsy
Jajka smażone w skorupkach. Ten przepis jest znany od lat
Też przygotowujecie je na Wielkanoc w ten sposób? Jeśli nie, musicie poznać ten przepis!

Jajka bezsprzecznie królują na stołach w trakcie Wielkanocy. Przygotowujecie je pewne na twardo, dodajcie do żurku, robicie faszerowane jajka. To znane wszystkim potrawy i odsłony jajek, którymi nie zaskoczycie swoich gości, ale na pewno ich zadowolicie. Jeśli macie ochotę na przygotowanie czegoś innowacyjnego, zróbcie ten przepis. Może wasze babcie tez go znały, bo jest przygotowywany od lat, ale wciąż mało popularny! To jajka faszerowane w skorupkach. Jajka faszerowane w skorupkach – przepis Składniki na jajka faszerowane, smażone w skorupkach 8 jajek 200 g pieczarek ¼ sera camembert Pęczek posiekanego szczypiorku 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu Sól Biały pieprz Masło klarowane Kilka łyżek bułki tartej do panierowania Przygotowanie jajek smażonych Jajka ugotujcie na twardo. Przekrójcie skorupki jajek bardzo ostrym nożem na pół. Uważajcie, żeby nie uszkodzić skorupki. To najtrudniejsza część w tym przepisie! Wyjmijcie z każdej połówki jajka jego zawartość. Róbcie to bardzo delikatnie, żeby skorupka była cała i mogła posłużyć do nafaszerowania. Wykorzystajcie w tym celu łyżeczkę. Pieczarki umyjcie i posiekajcie drobno w małą kostkę. Podsmażcie pieczarki na odrobinie oliwy z oliwek, aż będą miękkie. Pokrójcie na małe kostki farsz jajeczny. Wymieszajcie z pieczarkami.  Dodajcie do farszu siekany szczypiorek i pokrojony w małe kosteczki ser camembert. Dodajcie majonez, przyprawcie solą i pieprzem i delikatnie wszystko wymieszajcie. Każdą skorupkę nafaszerujcie powstałym farszem.  Wierzch jajka przyłóżcie do rozsypanej bułki tartej, by dużo bułki przykleiło się do farszu. Na patelni rozgrzejcie łyżkę masła klarowanego.  Wyłóżcie jajka farszem (bułką tartą) do dołu i smażcie ok....

Awangardowy przepis na jajka faszerowane Jakuba Kuronia
Instagram/Jakub Kuroń
Newsy
Nietypowy przepis na jajka faszerowane Jakuba Kuronia: „Fantastyczne danie, które zachwyci waszych gości"
Zdarza wam się przekształcać klasyczne przepisy, śmiało podmieniać składniki czy przyrządzać je w zupełnie inny sposób? Taka odwaga w kuchni czasem przynosi zaskakujące rezultaty. Ten przepis jest tego przykładem.

Lubicie jajka faszerowane? Klasyczne wersja to skorupka faszerowana posiekanym jajkiem, z dodatkiem drobnego szczypiorku i bułki tartej. Połówki jaj należy od strony farszu posypać bułką tartą i smażyć na dużej ilości tłuszczu, najlepiej masła. Jakub Kuroń postanowił odejść od tradycji i przygotował całkiem nową wersję faszerowanych jaj. Składniki wyglądają zachęcająco. Awangardowe jajka faszerowane awokado i łososiem Jakuba Kuronia Składniki: 10 jajek Duże awokado (ok. 350 g, bez pestki) 2 łyżki majonezu delikatesowego z charakterem Garść natki pietruszki 50 g łososia wędzonego na zimno Sól Pieprz         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Jakub Kuroń (@gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron) Przygotowanie: Ugotujcie, ostudźcie i obierzcie jajka. Przekrójcie je na pół: żółtka wyjmijcie i przełóżcie do miski, białka ułóżcie na talerzu. Awokado przekrójcie na pół, w pestkę wbijcie nóż i wyjmijcie ją. Wydrążcie łyżką miąższ awokado i dodajcie do żółtek. Żółtka i awokado rozgniećcie widelcem. Dodajcie majonez, posiekaną natkę, sól i pieprz. Przełóżcie farsz do rękawa cukierniczego i faszerujcie nim przygotowane na talerzu białka. Farsz można nakładać także łyżką. Łososia pokrójcie w cienkie paseczki i ułóżcie na jajkach. Czym jeszcze faszerować jajka? Jajka faszerowane to co prawda czasochłonna, ale niezwykle atrakcyjna potrawa. Jednak jak udowodnił to Jakub Kuroń, nie trzeba jeść wciąż...

Obranie jajek wg patentu Magdy Gessler to hit internetu. Gwiazda się z nimi nie patyczkuje
ONS, AdobeStock
Newsy
Obranie jajek wg patentu Magdy Gessler to hit internetu. Gwiazda się z nimi nie patyczkuje
Jak szybko obrać jajka? Obejrzyjcie filmik, na którym Magda Gessler pokazuje swój sposób na szybkie obranie jajek dla odważnych!

W kwestii gotowania warto zdać się na autorytety. Magda Gessler zawsze ma dla swoich fanów garść porad na różne okazje – zwłaszcza na święta wielkanocne! Restauratorka w tym czasie w roku ma pełne ręce roboty. Przygotowuje pyszne potrawy i wypieki na święta dla swojej rodziny, a także dogląda prac w swoich restauracjach, które w tym roku oferują sprzedaż wielkanocnych dań na wynos i pieczenie ciast na zamówienie. Magda opublikowała na swoim profilu na Instagramie serię filmików, na których pokazuje jak przygotowywać różne wielkanocne potrawy, a przy tym dzieli się swoimi ciekawymi trikami na to, by gotowanie było jeszcze prostsze. Sprawdźcie sami! Idealna Wielkanoc według Magdy Gessler Restauratorka w wywiadzie opowiedziała o tym, co znaczą dla niej święta wielkanocne i jak ona spędza ten czas: Święta wielkanocne to są święta gdzie już nie zaprasza się ściśle rodziny, ale również przyjaciół. Jeszcze przed pandemią koronawirusa Gessler spędzała Wielkanoc ze swoją rodziną oraz najbliższymi przyjaciółmi. Zdradziła również jakie są jej ulubione potrawy wielkanocne: Dobry żur, a żur jest najlepszy na Śląsku. Biała kiełbasa, jajka faszerowane po polsku, baba wielkanocna patynowa albo muślinowa oraz mazurki, które sama maluję jak obrazki. Sposób Magdy Gessler na obranie jajek Na filmiku opublikowanym na Instagramie Magda Gessler pokazała jak ona przygotowuje faszerowane jaja po staropolsku. Przy okazji podzieliła się z fanami swoim sposobem na szybkie obranie jajek! Najważniejsza rzecz to dobre jajka! Świeże, ekologiczne – jaja o twardej skorupce. I to wcale nie jest takie proste, bo wszyscy się strasznie boją – tego cięcia! Mówiąc to Gessler złapała za nóż i przekroiła ugotowane na twardo jajko,...