Magda Gessler to znana polska szefowa kuchni, restauratorka i celebrytka. Dla wielu osób jest prawdziwym autorytetem kulinarnym. Gwiazda ma swój własny program telewizyjny, w którym pomaga restauratorom w odbudowaniu renomy i pozyskaniu klientów.

Magda Gessler znana jest ze swojej bezpośredniości i asertywności. Bez ogródek wytyka kucharzom błędy. Chętnie dzieli się też swoimi recepturami i pomysłami na najlepsze przepisy. Chciałaby, żeby każdy Polak dobrze jadł i gotował. 

Jajka faszerowane z przepisu Magdy Gessler

Tym razem Magda Gessler podzieliła się przepisem na jajka faszerowane po staropolsku. Przepis i sposób przygotowania umieściła na swoim koncie na Instagramie.

Składniki na jajka faszerowane 

  • Jajka ugotowane na twardo
  • Pieczarki
  • Masło klarowane
  • Cebula
  • Sól
  • pieprz
  • Koperek
  • Natka pietruszki
  • Musztarda

Przygotowanie jajek po staropolsku

  1. Ugotujcie jajka na twardo. Ważne jest, żeby jajka były twarde i pochodziły z hodowli jak najwyższej jakości.
  2. Ugotowane jajka przekrójcie zdecydowanie jednym ruchem na pół. Wykorzystajcie do tego bardzo ostry nóż. Skorupka powinna być nienaruszona i pęknąć w jednej linii. Będziecie wykorzystywać ją do nadziewania jajek. 
  3. Cebulę i pieczarki oczyśćcie i obierzcie. 
  4. Pokrójcie cebulę bardzo drobno.
  5. Pokrójcie pieczarki na cząstki lub zetrzyjcie je na tarce.
  6. Na patelni rozpuśćcie masło klarowane. Magda poleca zrobić masło klarowane samodzielnie rozgrzewając masło powoli i pozbywając się osadu białkowego.
  7. Na patelnię dodajcie cebulę i przyrumieńcie ją. Bardzo ważne jest, żeby najpierw dodać cebulę i odparować wydzielający się  z niej sok.
  8. Do cebuli dodajcie po pewnym czasie pieczarki i smażcie je na maśle przez jakiś czas.
  9. Gdy cebula i pieczarki będą podsmażone, odstawcie farsz z ognia. 
  10. Jajka posiekajcie.
  11. Do farszu dodajcie natkę pietruszki, odrobinę musztardy i trochę koperku. Dodajcie jajka. Wymieszajcie. Przyprawcie farsz czarnym pieprzem i solą.
  12. Nałóżcie farsz do skorupek. Wierzch jajek obsypcie bułką tartą, Magda Gessler poleca taką samodzielnie robioną. 
  13. Jajka usmażcie bułką do dołu na maśle klarowanym.

Jajka faszerowane podawajcie na przykład do barszczu białego.

Zobacz także:

Pomyłka w przepisie Magdy Gessler

Magda podając przepis przejęzyczyła się na początku. Powiedziała, że najpierw powinno się dodać na patelnie pieczarki, a potem cebulę. Szybko skorygowała swój błąd. To bardzo ważne, żeby cebulę podsmażyć pierwszą!