Magda Gessler to znana polska szefowa kuchni, restauratorka i celebrytka. Dla wielu osób jest prawdziwym autorytetem kulinarnym. Gwiazda ma swój własny program telewizyjny, w którym pomaga restauratorom w odbudowaniu renomy i pozyskaniu klientów.
Magda Gessler znana jest ze swojej bezpośredniości i asertywności. Bez ogródek wytyka kucharzom błędy. Chętnie dzieli się też swoimi recepturami i pomysłami na najlepsze przepisy. Chciałaby, żeby każdy Polak dobrze jadł i gotował.
Jajka faszerowane z przepisu Magdy Gessler
Tym razem Magda Gessler podzieliła się przepisem na jajka faszerowane po staropolsku. Przepis i sposób przygotowania umieściła na swoim koncie na Instagramie.
Składniki na jajka faszerowane
- Jajka ugotowane na twardo
- Pieczarki
- Masło klarowane
- Cebula
- Sól
- pieprz
- Koperek
- Natka pietruszki
- Musztarda
Przygotowanie jajek po staropolsku
- Ugotujcie jajka na twardo. Ważne jest, żeby jajka były twarde i pochodziły z hodowli jak najwyższej jakości.
- Ugotowane jajka przekrójcie zdecydowanie jednym ruchem na pół. Wykorzystajcie do tego bardzo ostry nóż. Skorupka powinna być nienaruszona i pęknąć w jednej linii. Będziecie wykorzystywać ją do nadziewania jajek.
- Cebulę i pieczarki oczyśćcie i obierzcie.
- Pokrójcie cebulę bardzo drobno.
- Pokrójcie pieczarki na cząstki lub zetrzyjcie je na tarce.
- Na patelni rozpuśćcie masło klarowane. Magda poleca zrobić masło klarowane samodzielnie rozgrzewając masło powoli i pozbywając się osadu białkowego.
- Na patelnię dodajcie cebulę i przyrumieńcie ją. Bardzo ważne jest, żeby najpierw dodać cebulę i odparować wydzielający się z niej sok.
- Do cebuli dodajcie po pewnym czasie pieczarki i smażcie je na maśle przez jakiś czas.
- Gdy cebula i pieczarki będą podsmażone, odstawcie farsz z ognia.
- Jajka posiekajcie.
- Do farszu dodajcie natkę pietruszki, odrobinę musztardy i trochę koperku. Dodajcie jajka. Wymieszajcie. Przyprawcie farsz czarnym pieprzem i solą.
- Nałóżcie farsz do skorupek. Wierzch jajek obsypcie bułką tartą, Magda Gessler poleca taką samodzielnie robioną.
- Jajka usmażcie bułką do dołu na maśle klarowanym.
Jajka faszerowane podawajcie na przykład do barszczu białego.
Zobacz także:
Pomyłka w przepisie Magdy Gessler
Magda podając przepis przejęzyczyła się na początku. Powiedziała, że najpierw powinno się dodać na patelnie pieczarki, a potem cebulę. Szybko skorygowała swój błąd. To bardzo ważne, żeby cebulę podsmażyć pierwszą!