Magda Gessler zdradziła banalny trik na puszysty sernik. Dzięki niemu ciasto na Wielkanoc będzie idealne
Adobe Stock
Newsy

Magda Gessler zdradziła banalny trik na puszysty sernik. Dzięki niemu ciasto na Wielkanoc będzie idealne

Magda Gessler to jedna z największych fanek sernika. Restauratorka postanowiła zdradzić, jak przyrządza go we własnym domu. Ten przepis to gwarancja niesamowitego smaku i puszystości.
Weronika Kępa
marzec 30, 2021

Magda Gessler, jest wielką fanką ciasta przyrządzanego na bazie twarogu. Ten tradycyjny wypiek bardzo często pojawia się w jej domu, nie brakuje go również podczas Świąt Wielkanocnych. Gwiazda „Kuchennych rewolucji” postanowiła zdradzić w czym tkwi sekret jego puszystości.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na sernik wiedeński według Magdy Gessler

Okazuje się, że Magda Gessler nie dodaje do masy serowej jajek w całości. Najpierw lądują w niej żółtka, a dopiero później ubite na sztywną pianę białka. To właśnie dzięki nim sernik staje się niesamowicie puszysty. Ponadto restauratorka wzbogaca smak ciasta aromatem z laski prawdziwej wanilii.

Do zrobienia spodu będziecie potrzebować:

  • 300 gramów mąki pszennej
  • 200 gramów masła
  • 100 gramów cukru pudru
  • 1 jajka
  • Do zrobienia masy serowej będziecie potrzebować:
  • 1 kilograma twarogu
  • 300 gramów masła
  • 200 gramów cukru pudru
  • 10 jajek
  • 2 lasek wanilii
  • 2 łyżek kaszy manny

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od przygotowania spodu. Na środku drewnianej stolnicy umieśćcie mąkę pszenną. W powstałym z niej kopcu zróbcie wgłębienie i umieśćcie w nim przesiany cukier puder oraz masło. 
  2. Całość posiekajcie nożem tak aby podzielić masło na kilkanaście drobniejszych kawałków.
  3. Do sypkich składników i masła dodajcie jajko. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę. 
  4. Tak przygotowanym ciastem wyklejcie dno tortownicy o średnicy 27 cm. Całą jego powierzchnie ponakłuwajcie widelcem, tak aby podczas pieczenia nie wypełniło się powietrzem.
  5. Piekarnik rozgrzejcie do 200 st. C i wstawcie do niego spód na ok. 20 minut. 
  6. W tym czasie przygotujcie masę serową. Na tarce o dużych oczkach utrzyjcie masło. Tak przygotowane umieśćcie w dużej misce i połączcie z cukrem pudrem. Całość zmiksujcie na gładko.
  7. Żółtka oddzielcie od białek. Te pierwsze wraz z twarogiem i wanilią dodajcie do masła z cukrem. Całość dokładnie zmiksujcie. Te drugie ubijcie na sztywną pianę i również połączcie z masą serową. Całość wymieszajcie przy pomocy szpatułki.
  8. Na sam koniec do masy serowej dodajcie kaszę mannę. Tak przygotowane ciasto wyłóżcie na upieczony spód. Deser wstawcie na minimum 1 godzinę do nagrzanego do 180 st. C piekarnika.
  9. Po upływie tego czasu udekorujcie ciasto cukrem pudrem.

Smacznego!

Komentarze