Magda Gessler, jest wielką fanką ciasta przyrządzanego na bazie twarogu. Ten tradycyjny wypiek bardzo często pojawia się w jej domu, nie brakuje go również podczas Świąt Wielkanocnych. Gwiazda „Kuchennych rewolucji” postanowiła zdradzić w czym tkwi sekret jego puszystości.

Przepis na sernik wiedeński według Magdy Gessler

Okazuje się, że Magda Gessler nie dodaje do masy serowej jajek w całości. Najpierw lądują w niej żółtka, a dopiero później ubite na sztywną pianę białka. To właśnie dzięki nim sernik staje się niesamowicie puszysty. Ponadto restauratorka wzbogaca smak ciasta aromatem z laski prawdziwej wanilii.

Do zrobienia spodu będziecie potrzebować:

  • 300 gramów mąki pszennej
  • 200 gramów masła
  • 100 gramów cukru pudru
  • 1 jajka
  • Do zrobienia masy serowej będziecie potrzebować:
  • 1 kilograma twarogu
  • 300 gramów masła
  • 200 gramów cukru pudru
  • 10 jajek
  • 2 lasek wanilii
  • 2 łyżek kaszy manny

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od przygotowania spodu. Na środku drewnianej stolnicy umieśćcie mąkę pszenną. W powstałym z niej kopcu zróbcie wgłębienie i umieśćcie w nim przesiany cukier puder oraz masło. 
  2. Całość posiekajcie nożem tak aby podzielić masło na kilkanaście drobniejszych kawałków.
  3. Do sypkich składników i masła dodajcie jajko. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę. 
  4. Tak przygotowanym ciastem wyklejcie dno tortownicy o średnicy 27 cm. Całą jego powierzchnie ponakłuwajcie widelcem, tak aby podczas pieczenia nie wypełniło się powietrzem.
  5. Piekarnik rozgrzejcie do 200 st. C i wstawcie do niego spód na ok. 20 minut. 
  6. W tym czasie przygotujcie masę serową. Na tarce o dużych oczkach utrzyjcie masło. Tak przygotowane umieśćcie w dużej misce i połączcie z cukrem pudrem. Całość zmiksujcie na gładko.
  7. Żółtka oddzielcie od białek. Te pierwsze wraz z twarogiem i wanilią dodajcie do masła z cukrem. Całość dokładnie zmiksujcie. Te drugie ubijcie na sztywną pianę i również połączcie z masą serową. Całość wymieszajcie przy pomocy szpatułki.
  8. Na sam koniec do masy serowej dodajcie kaszę mannę. Tak przygotowane ciasto wyłóżcie na upieczony spód. Deser wstawcie na minimum 1 godzinę do nagrzanego do 180 st. C piekarnika.
  9. Po upływie tego czasu udekorujcie ciasto cukrem pudrem.

Smacznego!