Magda Gessler, jest wielką fanką ciasta przyrządzanego na bazie twarogu. Ten tradycyjny wypiek bardzo często pojawia się w jej domu, nie brakuje go również podczas Świąt Wielkanocnych. Gwiazda „Kuchennych rewolucji” postanowiła zdradzić w czym tkwi sekret jego puszystości.
Przepis na sernik wiedeński według Magdy Gessler
Okazuje się, że Magda Gessler nie dodaje do masy serowej jajek w całości. Najpierw lądują w niej żółtka, a dopiero później ubite na sztywną pianę białka. To właśnie dzięki nim sernik staje się niesamowicie puszysty. Ponadto restauratorka wzbogaca smak ciasta aromatem z laski prawdziwej wanilii.
Do zrobienia spodu będziecie potrzebować:
- 300 gramów mąki pszennej
- 200 gramów masła
- 100 gramów cukru pudru
- 1 jajka
- Do zrobienia masy serowej będziecie potrzebować:
- 1 kilograma twarogu
- 300 gramów masła
- 200 gramów cukru pudru
- 10 jajek
- 2 lasek wanilii
- 2 łyżek kaszy manny
Przygotowanie:
- Zacznijcie od przygotowania spodu. Na środku drewnianej stolnicy umieśćcie mąkę pszenną. W powstałym z niej kopcu zróbcie wgłębienie i umieśćcie w nim przesiany cukier puder oraz masło.
- Całość posiekajcie nożem tak aby podzielić masło na kilkanaście drobniejszych kawałków.
- Do sypkich składników i masła dodajcie jajko. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę.
- Tak przygotowanym ciastem wyklejcie dno tortownicy o średnicy 27 cm. Całą jego powierzchnie ponakłuwajcie widelcem, tak aby podczas pieczenia nie wypełniło się powietrzem.
- Piekarnik rozgrzejcie do 200 st. C i wstawcie do niego spód na ok. 20 minut.
- W tym czasie przygotujcie masę serową. Na tarce o dużych oczkach utrzyjcie masło. Tak przygotowane umieśćcie w dużej misce i połączcie z cukrem pudrem. Całość zmiksujcie na gładko.
- Żółtka oddzielcie od białek. Te pierwsze wraz z twarogiem i wanilią dodajcie do masła z cukrem. Całość dokładnie zmiksujcie. Te drugie ubijcie na sztywną pianę i również połączcie z masą serową. Całość wymieszajcie przy pomocy szpatułki.
- Na sam koniec do masy serowej dodajcie kaszę mannę. Tak przygotowane ciasto wyłóżcie na upieczony spód. Deser wstawcie na minimum 1 godzinę do nagrzanego do 180 st. C piekarnika.
- Po upływie tego czasu udekorujcie ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!