filtrowana woda do zupy
ONS, AdobeStock
Newsy

Magda Gessler używa do gotowania zupy tylko tej wody. Dzięki temu zawsze wychodzi wyśmienita

Jaka woda gwarantuje, że ugotowana zupa będzie smakować doskonale? Magda Gessler zna odpowiedź!

Od jakiegoś czasu hitem jest woda filtrowana. Polacy chętnie kupują specjalne dzbanki z wkładami, które filtrują i oczyszczają wodę. Czy to cokolwiek daje? I czy taka woda faktycznie jest zdrowsza? Coś może być na rzeczy, ponieważ nawet sama Magda Gessler, kulinarna ekspertka zaleca, by zupy gotować nie na przegotowanej, a filtrowanej wodzie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Po co filtrować wodę?

W Polsce przez wiele lat panowało przekonanie, że woda z kranu jest bardzo szkodliwa i nie można jej pić – chyba, że po przegotowaniu. Do dziś większość osób woli kupować wodę butelkowaną niż pić ją prosto z kranu. Cudzoziemcy przyjeżdżając do Polski dziwią się, dlaczego kranówka jest tutaj tak niepopularna. W serwisach społecznościowych można się spotkać z pytaniami na temat tego, dlaczego w Polsce nie pije się wody z kranu. Czy jest trująca? A może zanieczyszczona? Zdziwienie wynika z faktu, że w większości europejskich krajów, picie wody z kranu jest całkowicie bezpieczne. Nikogo nie dziwi widok osób nalewających sobie do butelki wody prosto z kranu w łazience. Co więcej – w restauracjach podaje się wodę z kranu do posiłku za darmo! Dlaczego więc w Polsce panuje taka nieufność wobec kranówki?

Zobacz także
placki

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały? 1 prosty trik, o którym nie mieliście pojęcia

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Prawdopodobnie wynika to z faktu, że w przeszłości polskie rzeki były bardzo zanieczyszczone, więc ludzie bali się pić wodę z kranu. Dziś jednak wybór między kranówką a wodą butelkowaną, zależy jedynie od preferencji smakowych – zwykle butelkowana smakuje lepiej (choć nie zawsze!)

Korzyści z filtrowania wody

Skoro można bezpiecznie pić wodę z kranu, to po co jeszcze ją filtrować? Okazuje się, że przefiltrowana woda ma szereg zalet:

  • Jest znacznie mniej twarda, dzięki czemu w czajniku nie gromadzi się kamień, a na kubkach brzydki osad,
  • Lepiej smakuje,
  • Pozbawiona jest charakterystycznego zapachu chloru,
  • Jest tańsza od wody butelkowanej.

Filtrowana woda w kuchni

Kucharze od pewnego czasu zalecają stosowanie w kuchni przefiltrowanej wody właśnie z powodu jej walorów smakowych. Poleca to także Magda Gessler! Twierdzi, że zupy i sosy gotowane na bazie oczyszczonej wody, są znacznie smaczniejsze. A ponadto, warzywa w takiej wodzie gotują się szybciej.

czy woda z kranu jest zdrowa
AdobeStock
Newsy
Czy picie kranówki jest zdrowe? A może to trucizna dla organizmu?
Pijecie wodę z kranu czy wolicie tego nie robić w obawie o swoje zdrowie? Rozwiejemy wasze wątpliwości!

W Polsce wciąż wiele osób podchodzi do picia kranówki z dużą nieufnością. Uważa się, że jest ona niezdrowa i z tego powodu wielu ludzi kupuje wodę butelkowaną, a tej z kranu używa tylko po przegotowaniu. Czy faktycznie jest się czego bać? Sprawdźcie. Czy można pić wodę z kranu? Jeśli boicie się wody z kranu, zastanówcie się – czy myjecie owoce, warzywa i naczynia przegotowaną wodą, czy kranówką? Możemy się założyć, że większość wybiera drugą opcję! Dlaczego więc niektórzy wolą nie pić wody z kranu, skoro i tak używają jej do żywności i naczyń, z których później jedzą? Być może wynika to z faktu, że w przeszłości rzeczywiście w Polsce woda w rurach była kiepskiej jakości, dlatego nikt nie odważył się wówczas jej pić i używano tylko przegotowanej wody. Jednak od wielu lat kranówka jest całkowicie bezpieczna i nie trzeba się jej bać! Co więcej, w wielu europejskich krajach picie wody z kranu jest standardem i często Polacy dziwią się widząc, jak w innych krajach ludzie bez obaw napełniają butelki kranówką. Czy woda z kranu jest zdrowa? Współcześnie woda, która znajduje się w kranie, przechodzi najpierw drogę przez filtry i oczyszczacze . Każdy dostawca wody jest zobowiązany do tego, by zadbać o jej czystość i bezpieczeństwo. W wodzie nie mogą się znajdować niebezpieczne bakterie, grzyby i inne substancje niebezpieczne dla zdrowia. Analiza wody przeprowadzana jest w trzech etapach: biologicznym, chemicznym i w biomonitoringu. Dlatego możecie mieć pewność, że wasza kranówka została wcześniej dokładnie zbadana przez specjalistów! Minerały w wodzie z kranu Kranówka bogata jest w minerały, które znajdują się także w wodzie butelkowanej. Co więcej – bardzo często kranówka jest zdrowsza na przykład od wody...

Takiej wody nigdy nie pijcie! To trucizna dla waszego organizmu
unsplash.com/@jon_chng
Newsy
Pijecie wodę butelkowaną? Zastanówcie się dwa razy, czy nie lepsza będzie kranówka
Kranówka czy woda butelkowana? Przed takim dylematem stali przez lata Polacy. Wygląda na to, że pora wracać do korzeni i zaprzestać picia wody z plastikowych butelek. Nie tylko ze względu na ekologię.

Przez całe lata woda z kranu kojarzyła się ze wszystkim, ale nie z podawaniem jej ludziom do bezpośredniego picia. W ostatnim czasie samorządy miejskie i cały szereg innych organizacji zrobiły jednak wiele, by przekonać Polaków do kranówki.  Wraz z popularyzacją picia wody bezpośrednio czerpanej z miejskich wodociągów, zaczęto mówić także o innej wodzie. I to niekoniecznie w samych superlatywach. Chodzi oczywiście o wodę butelkowaną, którą do tej pory wiele osób kupuje w supermarketach całymi zgrzewkami. Wielu uważa, że taka właśnie woda to bezpieczeństwo i pewność, że do organizmu nie przedostaną się żadne groźne drobnoustroje i bakterie. Niestety, ale wydaje się, że takie podejście do sprawy jest bardzo krótkowzroczne. Woda butelkowana w dalszej perspektywie może przynieść jeszcze poważniejsze skutki niż zatrucie pokarmowe w wyniku zarażenia bakteriami. Jak bardzo poważny jest problem nadprodukcji plastiku? Jako pierwsi larum podnieśli ekolodzy. O nadmiernych ilościach produkowanego i wyrzucanego plastiku powiedziano już wystarczająco dużo. I nie sposób się z tym nie zgodzić. Jeśli ktoś chciałby zgłębić problem zbyt dużej ilości plastikowych śmieci na świecie, powinien zacząć od lektury na temat Wielkiej Pacyficznej Plamy Śmieci. Pod tą wiele mówiącą nazwą kryje się całe śmietnisko dryfujące bezwładnie po Oceanie Spokojnym. Szacuje się, że to aż 120 mln ton plastiku, które zajmują na wodzie powierzchnię pięciokrotnie większa od terytorium Polski. Zgroza. Wystarczy ten prosty przykład, by uzmysłowić sobie jak bardzo palący jest problem nadprodukcji plastiku na globie. Oceaniczne wysypisko wpływa na żyjące tam organizmy wodne. Jeszcze w 2008 roku szacowano, że Plama Śmieci powoduje śmierć miliona ptaków i ok. 100 tys....

rosół
gotujmy.pl/aneta8185
Newsy
Czy pierwszą wodę z rosołu lepiej wylać czy zostawić? Będziecie w szoku, gdy poznacie prawdę
Choć rosół to tradycyjna, polska potrawa, to w każdym domu gotuje się go nieco inaczej. Jedni przyrządzają tę zupę z dodatkiem świeżej natki pietruszki, inni wkładają do wywaru pomidora. Okazuje się również, że niektórzy wylewają tak zwaną „pierwszą wodę”.

Trudną sztukę gotowania rosołu do perfekcji opanowali tylko nieliczni. Choć na pierwszy rzut oka jego przyrządzenie wydaje się banalnie proste, w rzeczywistości jest zupełnie odwrotnie. Wielu myśli, że wystarczy przecież nalać do garnka wodę , włożyć mięso , warzywa oraz przyprawy i gotowe. Otóż nie. W przypadku tej zupy nawet najmniejszy szczegół ma ogromne znaczenie. Dobre mięso to klucz do idealnego rosołu Nikomu nie trzeba chyba tłumaczyć, że aby rosół wyszedł naprawdę dobry, należy do niego użyć wysokiej jakości mięsa. Nie może być ono zbyt chude, w końcu wydobywający się z niego tłuszcz stanowi o smaku całej zupy. Rosół najlepiej gotować na dwóch rodzajach mięsa – korpusach lub skrzydełkach z kurczaka oraz wołowinie. Woda z kranu, mineralna, a może źródlana? Następnym ważnym elementem rosołu jest woda . I tutaj zaczynają się schody. W końcu to właśnie podczas pierwszego etapu gotowania można popełnić najwięcej błędów, które stanowią o późniejszym smaku zupy, która w 90 proc. składa się właśnie z wody. O dziwo, zasady dotyczące pierwszych kroków gotowania wywaru w każdym domu są nieco inne.  Jedni wykorzystują do tego zwykłą „kranówkę”, inni używają wody źródlanej, z kolei reszta gotuje rosół na niegazowanej wodzie mineralnej. Eksperci twierdzą, że wywar na bazie wody stołowej nie tylko ma więcej wartości odżywczych, ale również o wiele lepiej smakuje. Bowiem nie w każdym miejscu „kranówka” jest dobrej jakości. Mięso do zimnej czy wrzącej wody? Polacy preferują również różny czas umieszczania mięsa w wodzie. Jedni robią to dopiero wtedy, gdy woda zacznie wrzeć, z kolei inni zalewają mięso zimną wodą i gotują całość. Specjaliści i znani kucharze są zgodni...

Woda
Pixabay/Somchai Chitprathak
Zdrowie
Picie tej wody może zrujnować twoje zdrowie. Przeczytaj zanim będzie za późno 
Eksperci od zdrowego odżywiania zalecają częste picie wody. Jest ona głównym budulcem organizmu człowieka, ale i najprostszą substancją we wszechświecie. Czy może nam zagrażać?

Woda jest rozpowszechniona na całej powierzchni Ziemi. Występuje głównie w oceanach, które pokrywają prawie 71% powierzchni globu, ale także w rzekach, jeziorach i w postaci stałej w lodowcach. Czysta chemia Znacząca część wody zatrzymuje się w atmosferze, jako chmury i para wodna. Niektóre związki chemiczne zawierają cząsteczki wody w swojej budowie. Woda występująca w przyrodzie jest roztworem soli i gazów. Najwięcej soli mineralnych zawiera woda morska i woda mineralna. Z biologicznego punktu widzenia Woda jest rozpuszczalnikiem związków ustrojowych i niezbędnym uzupełnieniem pokarmu wszystkich znanych organizmów. Uczestniczy w przebiegu większości reakcji metabolicznych. To główny środek transportu produktów przemiany materii, substancji chemicznych, hormonów. Stanowi średnio 70% masy dorosłego człowieka, w przypadku noworodka ok. 15% więcej. Jest potrzebna w codziennym funkcjonowaniu organizmu. Najczęściej spożywamy ją w formie butelkowej, z zaleceniem picia minimum 1,5 litra. Gdzie zatem popełniamy błąd? Rodzaj ma znaczenie Woda nie gasi wyłącznie pragnienia. Także ona definiuje świat, w którym żyjemy. Od jej globalnych zasobów zależy życie na ziemi. Jeśli chcemy pomóc planecie, ale również i zdrowiu, zrezygnujemy z wody w plastikowych butelkach. Powodów odstawienia jest co najmniej kilka.  1. Plastik zanieczyszcza planetę Trudno przewidzieć, czy tworzywa sztuczne są rzeczywiście i w całości poddawane recyklingowi. Biorąc pod uwagę przeciążenie przemysłu na całym świecie, jednoznaczna odpowiedź jest raczej niemożliwa. Kraje, które nie są poddane recyklingowi, ulegają bardzo powolnej biodegradacji. Kilka minut picia zamienia się bowiem w 1000 lat rozkładu plastiku. To właśnie butelek...