Od jakiegoś czasu hitem jest woda filtrowana. Polacy chętnie kupują specjalne dzbanki z wkładami, które filtrują i oczyszczają wodę. Czy to cokolwiek daje? I czy taka woda faktycznie jest zdrowsza? Coś może być na rzeczy, ponieważ nawet sama Magda Gessler, kulinarna ekspertka zaleca, by zupy gotować nie na przegotowanej, a filtrowanej wodzie!

Po co filtrować wodę?

W Polsce przez wiele lat panowało przekonanie, że woda z kranu jest bardzo szkodliwa i nie można jej pić – chyba, że po przegotowaniu. Do dziś większość osób woli kupować wodę butelkowaną niż pić ją prosto z kranu. Cudzoziemcy przyjeżdżając do Polski dziwią się, dlaczego kranówka jest tutaj tak niepopularna. W serwisach społecznościowych można się spotkać z pytaniami na temat tego, dlaczego w Polsce nie pije się wody z kranu. Czy jest trująca? A może zanieczyszczona? Zdziwienie wynika z faktu, że w większości europejskich krajów, picie wody z kranu jest całkowicie bezpieczne. Nikogo nie dziwi widok osób nalewających sobie do butelki wody prosto z kranu w łazience. Co więcej – w restauracjach podaje się wodę z kranu do posiłku za darmo! Dlaczego więc w Polsce panuje taka nieufność wobec kranówki?

Prawdopodobnie wynika to z faktu, że w przeszłości polskie rzeki były bardzo zanieczyszczone, więc ludzie bali się pić wodę z kranu. Dziś jednak wybór między kranówką a wodą butelkowaną, zależy jedynie od preferencji smakowych – zwykle butelkowana smakuje lepiej (choć nie zawsze!)

Korzyści z filtrowania wody

Skoro można bezpiecznie pić wodę z kranu, to po co jeszcze ją filtrować? Okazuje się, że przefiltrowana woda ma szereg zalet:

Zobacz także:

  • Jest znacznie mniej twarda, dzięki czemu w czajniku nie gromadzi się kamień, a na kubkach brzydki osad,
  • Lepiej smakuje,
  • Pozbawiona jest charakterystycznego zapachu chloru,
  • Jest tańsza od wody butelkowanej.

Filtrowana woda w kuchni

Kucharze od pewnego czasu zalecają stosowanie w kuchni przefiltrowanej wody właśnie z powodu jej walorów smakowych. Poleca to także Magda Gessler! Twierdzi, że zupy i sosy gotowane na bazie oczyszczonej wody, są znacznie smaczniejsze. A ponadto, warzywa w takiej wodzie gotują się szybciej.