Placki ziemniaczane powinny chrupać w trakcie jedzenia, a jednocześnie nie być zbyt tłuste… Miękkie, ociekające tłuszczem placki ziemniaczane to koszmar. Mamy nadzieję, że wasze placki takie nie są. Sprawdźcie, czy smażycie placki ziemniaczane jak Magda Gessler.

Przepis na placki ziemniaczane jest stosunkowo prosty. Ziemniaki trzeba utrzeć na grubych bądź małych oczkach. Są osoby, które blindują ziemniaki, ale to jest stosunkowo rzadko wykorzystywana metoda. Do masy ziemniaczanej dodaje się jajko, mąkę i często cebulę oraz różnorodne przyprawy. Przygotowanie masy na placki ziemniaczane jest proste, ale cała sztuka leży w ich odpowiednim usmażeniu.

Jak Magda Gessler smaży placki ziemniaczane?

Według Magdy Gessler, najważniejsze w plackach ziemniaczanych jest ich właściwe usmażenie.

  • Placki powinny być smażone na dużej ilości oleju - nie oznacza to wcale, że będą tłuste.
  • Tłuszcz powinien być bardzo gorący - największy grzech to wyłożenie masy ziemniaczanej na mało rozgrzany olej.
  • Po usmażeniu, placki powinny być odsączone np. na papierowym ręczniku. 

Dzięki temu placki ziemniaczane wychodzą chrupiące, ale nie tłuste. Zastosujcie koniecznie te rady w swoich domach.

Zobacz także:

Kim jest Magda Gessler?

Magda Gessler to celebrytka, znana ze swojego temperamentu i wybuchowej natury. Polakom dała się poznać jako jurorka programów kulinarnych, a także gwiazda własnego kulinarnego show. Pomaga w nim odnaleźć się restauratorom na niepewnym rynku gastronomicznym i z chęcią dzieli się bogatą wiedzą na temat kulinariów i gastronomii.

Magda Gessler sztuki kulinarnej uczyła się pod okiem najlepszych. Zwiedziła ona też duży kawałek świata i zna sposoby przygotowania produktów według kucharzy z najróżniejszych zakątków globu. Mimo wszystko Magda Gessler zna się też świetnie na polskiej kuchni i w niej się specjalizuje. Restauratorka nie zatrzymuje wiedzy dla siebie. Stara się przekazać ją innym, by Polacy gotowali smacznie i codziennie delektowali się swoimi potrawami.