Placki ziemniaczane Magdy Gessler
ONS.pl
Newsy

Magda Gessler tylko tak smaży placki ziemniaczane. Są chrupiące i nie ociekają tłuszczem

Znana restauratorka ma sprawdzony sposób na smażenie placków ziemniaczanych.

Placki ziemniaczane powinny chrupać w trakcie jedzenia, a jednocześnie nie być zbyt tłuste… Miękkie, ociekające tłuszczem placki ziemniaczane to koszmar. Mamy nadzieję, że wasze placki takie nie są. Sprawdźcie, czy smażycie placki ziemniaczane jak Magda Gessler.

Przepis na placki ziemniaczane jest stosunkowo prosty. Ziemniaki trzeba utrzeć na grubych bądź małych oczkach. Są osoby, które blindują ziemniaki, ale to jest stosunkowo rzadko wykorzystywana metoda. Do masy ziemniaczanej dodaje się jajko, mąkę i często cebulę oraz różnorodne przyprawy. Przygotowanie masy na placki ziemniaczane jest proste, ale cała sztuka leży w ich odpowiednim usmażeniu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak Magda Gessler smaży placki ziemniaczane?

Według Magdy Gessler, najważniejsze w plackach ziemniaczanych jest ich właściwe usmażenie.

  • Placki powinny być smażone na dużej ilości oleju - nie oznacza to wcale, że będą tłuste.
  • Tłuszcz powinien być bardzo gorący - największy grzech to wyłożenie masy ziemniaczanej na mało rozgrzany olej.
  • Po usmażeniu, placki powinny być odsączone np. na papierowym ręczniku. 

Dzięki temu placki ziemniaczane wychodzą chrupiące, ale nie tłuste. Zastosujcie koniecznie te rady w swoich domach.

Zobacz także
Chrupiące placki ziemniaczane?

Chrupiące placki ziemniaczane? Odciskanie wody to strata czasu. Błąd leży gdzie indziej

Jak zrobić placki ziemniaczane bez użycia tarki? Ta metoda jest o wiele szybsza

Jak zrobić placki ziemniaczane bez użycia tarki? Ta metoda jest o wiele szybsza

Kim jest Magda Gessler?

Magda Gessler to celebrytka, znana ze swojego temperamentu i wybuchowej natury. Polakom dała się poznać jako jurorka programów kulinarnych, a także gwiazda własnego kulinarnego show. Pomaga w nim odnaleźć się restauratorom na niepewnym rynku gastronomicznym i z chęcią dzieli się bogatą wiedzą na temat kulinariów i gastronomii.

Magda Gessler sztuki kulinarnej uczyła się pod okiem najlepszych. Zwiedziła ona też duży kawałek świata i zna sposoby przygotowania produktów według kucharzy z najróżniejszych zakątków globu. Mimo wszystko Magda Gessler zna się też świetnie na polskiej kuchni i w niej się specjalizuje. Restauratorka nie zatrzymuje wiedzy dla siebie. Stara się przekazać ją innym, by Polacy gotowali smacznie i codziennie delektowali się swoimi potrawami.  

magda gessler placki ziemniaczane
ONS, AdobeStock
Newsy
Magda Gessler je placki ziemniaczane z nietypowym dodatkiem. To połączenie może was zaskoczyć
Choć Magda Gessler kojarzy się z nietypowymi przepisami na wyrafinowane dania, to gwiazda nie pogardzi też zwykłymi, polskimi potrawami. Zgadniecie, z czym najbardziej lubi jeść placki ziemniaczane?

Oglądacie „Kuchenne rewolucje”? Uczestnicy biorą w tym programie udział z własnej woli, choć patrząc na ich reakcje po przyjeździe Magdy Gessler do lokalu, można podejrzewać, że szybko zaczynają żałować swojej decyzji. Gessler jest bezwzględna – wypluwa niesmaczne jedzenie, głośno wyraża swoją dezaprobatę, a w kuchni z hukiem wyrzuca jedzenie z lodówek i ciska brudnymi garnkami. Ale większość restauratorów po przełknięciu tej gorzkiej pigułki rozumie, jakie błędy wcześniej popełniali i z ochotą uczą się nowych trików od Magdy Gessler. A ta zna ich bardzo dużo! Idealne placki ziemniaczane według Magdy Gessler Choć prowadzone przez Magdę Gessler restauracje oferują głównie bardzo wykwintne dania, to gwiazda ma ogromną wiedzę na temat tego, jak przyrządzać nawet najprostsze, polskie potrawy. Takie, jak placki ziemniaczane! Nie raz Magda krytykowała restauracje w „Kuchennych rewolucjach” za źle doprawione lub nieodpowiednio usmażone placki. Jej sposobem na idealne placki są odpowiednie proporcje składników i smaczne dodatki, dzięki którym placki będą wyjątkowe. Przepis na placki ziemniaczane Magdy Gessler Składniki: 1 kilogram ziemniaków 2 jajka 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka śmietany Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Powstałą masę przełóżcie na sitko i odciśnijcie z nadmiaru wody. Nie wylewajcie jej! Ziemniaki z cebulą włóżcie do miski, dodajcie do nich dwa jajka, 2-3 łyżki pszennej mąki oraz 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Z wody po odciśniętych ziemniakach odlejcie skrobię ziemniaczaną i dodajcie ją do masy ziemniaczanej z łyżką śmietany. Dodajcie...

Przepisz na placki ziemniaczane Magdy Gessler
Adobe Stock
Newsy
Przepis na pyszne placki ziemniaczane Magdy Gessler. Ten wyjątkowy smak to zasługa 1 tajnego składnika
W "Kuchennych Rewolucjach" nieraz wyszło na jaw, że wiele osób, nawet zawodowych kucharzy, nie potrafi przygotować idealnych placków ziemniaczanych. Magda Gessler postanowiła więc zdradzić na nie swój przepis!

Za dużo mąki, surowe, spalone, niedobre – takie słowa najczęściej wypowiadała Magda Gessler kosztując placków ziemniaczanych w wielu polskich restauracjach. Ich przyrządzenie, choć wydaje się proste, w rzeczywistości takie nie jest. Sekretem na udane placki są bowiem dokładnie odmierzone proporcje i właściwy sposób przygotowania. Magda Gessler dodaje do nich również 1 sekretny składnik - śmietanę. Przepis na placki ziemniaczane Magdy Gessler Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 jajka 45 g mąki pszennej 15 ml śmietany sól i pieprz olej Przygotowanie: Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki odsącz z wody (powinny być mokre jednak nie mogą pływać w płynie). Możesz to zrobić przy pomocy sitka lub bawełnianej ściereczki. Odsączonej z ziemniaków wody pod żadnym pozorem nie wylewaj. Odstaw na ok. 10 minut. W tym czasie zajmij się innymi składnikami. Cebulę obierz i zetrzyj, podobnie jak ziemniaki, na tarce o małych oczkach. W dużej misce umieść starte ziemniaki i cebulę. Dodaj jajka, mąkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. W tym czasie na dnie odciśniętej wcześniej z ziemniaków wody powinna zebrać się skrobia ziemniaczana. Aby do niej dotrzeć wylej z miski całą wodę. Skrobię dodaj do ciasta na placki. Do powstającej masy dodaj też śmietanę, pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej (powinien dokładnie pokryć cienką warstwą całą patelnie) i zacznij nakładać przygotowaną wcześniej masę kształtując niewielkie placki. Smaż ok. 3 minut na jednej stronie (czas ten jest uzależniony od grubości placków) aż do zarumienienia. Placki zdejmij z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego....

placki ziemniaczane
Adobe Stock
Newsy
Wielu Polaków popełnia ten błąd po usmażeniu placków ziemniaczanych. Nic dziwnego, że stają się tłuste i miękną
Idealne placki ziemniaczane są chrupiące z wierzchu, a delikatne w środku. Są serwowane zarówno na wytrawnie, jak i na słodko. Z czasem mogą tracić na swojej konsystencji, a to wszystko przez błąd, który nadal popełnia wielu Polaków. Sprawdźcie czy nie popełniacie tej gafy!

Placki ziemniaczane goszczą na polskich stołach od wielu lat. Najczęściej są podawane z różnymi dodatkami, ale świetnie smakują także solo. Ich przygotowanie jest nieco czasochłonne, jednak aromat i ostateczny smak, wynagradzają wszystko. Idealne ziemniaki do placków Nie wszystkie odmiany ziemniaków dostępne na rynku w sprzedaży, sprawdzą się do przygotowania placków ziemniaczanych. Warto na to zwrócić uwagę podczas robienia zakupów, gdyż nieodpowiedni wybór może skutkować złym smakiem bądź niepożądaną konsystencją masy. Do tej potrawy najbardziej polecane są ziemniaki typu C, czyli mączyste. Zawierają one dużo skrobi, przez co nie rozpadają się tak szybko oraz nie rozwadniają przygotowywanej masy. Na sklepowych półkach lub targu, należy szukać takich odmian jak: Ibis, Tajfun, Bryza, Gustaw, czy Gracja. Ten rodzaj bulw, dzięki swojej charakterystycznej strukturze, idealnie sprawdzi się również podczas przyrządzania puree, kopytek, pyz czy babki ziemniaczanej. Przyrządzanie placków ziemniaczanych Do przygotowania placków, potrzebnych jest kilka kluczowych składników - ziemniaki, cebula, sól, pieprz, jajka oraz odrobina mąki. Ziemniaki można zetrzeć na tarce, a najlepiej w robocie kuchennym. To zdecydowanie oszczędzi czas, ale i unikniecie skaleczeń bądź zadrapań. Cebulę również należy zetrzeć, gdyż dzięki temu odda cały swój aromat potrawie. Zadaniem jaj jest scalić całą masę. Z ilością mąki nie należy przesadzać. Tutaj idealnie sprawdza się powiedzenie, że "im mniej, tym lepiej". Jeśli dodacie zbyt dużo tego składnika, to placki będą gumowate. Przyprawy jedynie mają podkreślić całość.  Z dodatkami lub bez Placki ziemniaczane na stałe zagościły w menu Polaków. Mimo iż są dość czasochłonne, to i tak są...

Co zrobić żeby placki ziemniaczane nie ciemniały. Magda Gessler dodaje do nich ten 1 produkt
ONS.pl / Adobe Stock
Newsy
Co zrobić żeby placki ziemniaczane nie ciemniały? Magda Gessler dodaje do nich ten 1 produkt
Prosty patent Magdy Gessler na placki, które nie ciemnieją. Wypróbujcie też pozostałe sposoby na uniknięcie szarej masy ziemniaczanej.

Ziemniaki zostały sprowadzone do Europy w XVI wieku. Początkowo fascynowano się jedynie kwiatami tych warzyw, bulwy uważając za trujące i wywołujące wiele chorób. I choć myślimy, że placki ziemniaczane to polska specjalność, to uwielbiają je także na Białorusi, Ukrainie i w Rosji. W swojej kuchni narodowej mają je także Austriacy, Niemcy i Węgrzy. Szwajcarzy podają je z boczkiem i cebulką, a Angielskie tattie fish ma kształt smażonej ryby. Jeśli chodzi o ziemniaki, Magda Gessler proponuje placki ze śmietaną, choć w jej restauracji „U Fukiera” zostały podane w sosie z aromatycznymi kurkami i koprem. Restauratorka radzi co zrobić, gdy, zanim je usmażymy, masa ściemnieje. Dlaczego starte ziemniaki ciemnieją? Najprościej mówiąc, za szarzenie startych ziemniaków odpowiada tlen, czyli ziemniaki utleniają się. Ziemniaki zawierają enzym – oksydazę polifenolową, który wchodzi w reakcję ze składnikami powietrza i w wyniku tej reakcji zmienia kolor na ciemny. Dokładnie z powodu szarzenia ziemniaków swoją nazwę dostało pewne poznańskie danie. Szare kluski to w końcu kluski ziemniaczane, które pod wpływem powietrza, w podobny sposób zmieniły kolor. Poza tym, że ziemniaczana masa zmienia barwę na mniej apetyczną, to zmianie koloru nie towarzyszą procesy, które w jakikolwiek sposób wpłynęłyby na wartości ziemniaków, Ich wartości odżywcze się nie zmieniają.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez „U Fukiera” Magda Gessler (@u.fukiera) Jak zapobiec ciemnieniu masy ziemniaczanej?...