Tegoroczne święta nie będą należały do najtańszych. Sami widzicie, że w sklepach ceny rosną szybkiej niż kiedykolwiek. Dalsze wzrosty zapowiadają politycy partii rządzącej, a za nimi producenci żywności, restauratorzy i handlowcy. Pierwsze publikowane cenniki świątecznych cateringów pokazują, że gotowa żywność kupowana na święta będzie droższa niż sądziliśmy.

Kupować na święta gotowe czy piec samemu?

Ceny wypieków w cukierniach szokują. Te u Magdy Gessler w kawiarni „Słodko słony” przebijają jednak większość stołecznych stawek. Za 1 kilogram sernika trzeba w jej cukierni zapłacić aż 94 zł.

Restauratorka opublikowała na stronie cukierni tegoroczny cennik świątecznych ciast. Menu jest krótsze niż w poprzednich latach, za to ceny zdecydowanie wyższe. Wzrosty cen znacznie przewyższają liczby, które publikuje Główny Urząd Statystyczny komunikując średni poziom inflacji. Czy to oznacza, że cukiernicy podnoszą ceny bardziej niż muszą?

Zobacz także:

Być może poziom cen gotowych wypieków zmusi część organizatorek rodzinnych wigilii do samodzielnego pieczenia świątecznych ciast.

Ceny pozostałych wypieków Magdy Gessler

Oto dokładne ceny niektórych smakołyków z cukierni „Słodko Słony” ze znakiem jakości Magdy Gessler. Zwróćcie uwagę, że ceny nie wszystkich wypieków odnoszą się do 1 kilograma...

  • Baba drożdżowa 0,7 kg - 60 zł
  • Strudel malinowy 0,6 kg- 60 zł
  • Piernik świąteczny 0,85 kg - 80 zł
  • Makowiec 1 kg - 130 zł
  • Tort Piernikowy 2,5 kg - 350 zł
  • Tort Makowy 3 kg - 350 zł

Przed świętami zeszłego roku, w środku pandemii, jeden z warszawskich lokali Magdy Gessler, „Słodko Słony”, z kawiarni i cukierni przekształcił się w sklep.

Restauratorka zwracała wówczas uwagę, że zastosowała w lokalu środki ostrożności, które miały zwiększyć bezpieczeństwo klientów i nie narażać ich na zarażenie koronawirusem:

- Restauracja „Słodko Słony” obecnie przekształciła się w sklep. Wszystkie produkty są wystawione w witrynie. Jest również lada, więc aby dokonać zakupu, nie trzeba wchodzić do środka.

Źródło: O2.pl