Nie od dziś wiadomo, że ceny dań w restauracjach oraz sklepach Magdy Gessler zwalają z nóg. Nie każdy może sobie na nie pozwolić. Na szczęście w sieci nie brakuje przepisów autorstwa gwiazdy. Dzięki temu z powodzeniem możesz przyrządzać różne przysmaki bez trwonienia pieniędzy. 

Nie inaczej jest w przypadku krupniku na żeberkach cielęcych. Upichcony według receptury znanej restauratorki będzie smakował wybornie!

Przepis na krupnik według Magdy Gessler

Będziesz potrzebować

  • 2 litry wody
  • 500 gramów żeberek cielęcych
  • Włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler, por
  • 300 gramów ziemniaków
  • 100 gramów kaszy pęczak
  • 30 gramów suszonych grzybów
  • 100 ml śmietany
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, pietruszka

Przygotowanie

  1. Żeberka umyj i umieść w dużym garnku. Dodaj również kaszę oraz suszone grzyby. Całość zalej zimną wodą do ¾ wysokości i zagotuj. 
  2. Trzymaj na ogniu przez ok. 1 godzinę lub dłużej, do momentu, w którym mięso zacznie odchodzić od kości.
  3. Po upływie tego czasu dopraw wywar solą oraz pieprzem i zamieszaj.
  4. Marchewkę, pietruszkę, selera i pora umyj pod bieżącą wodą. Wszystkie warzywa obierz i umieść w całości w garnku z wywarem. Dopraw majerankiem oraz pietruszką i gotuj na wolnym ogniu przez kolejną godzinę.
  5. W tym czasie obierz i pokrój ziemniaki w niewielką kosteczkę, a następnie ugotuj je w czystym garnku.
  6. Po upływie godziny zdejmij zupę z ognia, wyjmij z niej żeberka i odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Następnie oddziel mięso od kości i pokrój na mniejsze kawałki i ponownie umieść w garnku.
  7. W garnku umieść też ugotowane ziemniaki.
  8. Do szklanki lub małej miseczki nalej dwie chochle zupy i dodaj śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj aż do połączenia się składników i wlej powoli do zupy.

Gotowe!