Gwiazda programu „Kuchenne rewolucje”, podczas którego ratuje restauracje przed upadkiem, sama poddała rewolucji swoją własną kuchnię. Nie chodzi jednak o kuchnię w jej restauracjach, ale podejście do odżywiania się. Są już efekty – kilkanaście kilo mniej, choć jak twierdzi restauratorka, to tylko efekt uboczny zmiany.

Jadłospis Magdy Gessler

68-latka w rozmowie z magazynem „Party” przyznała, że wyeliminowała z jadłospisu dwa produkty. To mięso, które jada bardzo rzadko, nie częściej niż raz w tygodniu. Oprócz tego przestała sięgać po pszenny chleb i bułki. Pilnuje natomiast, żeby wśród jedzonych produktów zawsze znalazła się kromka pytlowego chleba na żytnim zakwasie, ale uwaga, tylko jedna kromka:

- Rzeczywiście ograniczyłam ilość spożywanego mięsa. Postawiłam na warzywa, ryż, dobre ryby i takie menu mi służy. Czuję się lżejsza, mam więcej energii tak potrzebnej w moim zawodzie, a efektem ubocznym jest kilkanaście kilogramów mniej.

Magda Gessler zastosowała jeszcze jedną metodę na poprawę diety: ogranicza porcje:

- Jem oszczędniej, staram się jeść pięć posiłków dziennie. Jeśli wybieram sałatę, to zjadam jedną czwartą główki, a nie pół.

Jurorka programu „Masterchef" nie zapomina też o nawodnieniu organizmu. Pilnuje, aby co dwie godziny wypić szklankę ciepłej wody z cytryną. Pije też werbenę i czarną herbatę z dużą ilością mięty.

Zobacz także:

- Piję dużo wody, ziołowych naparów.

Jak podoba wam się taka dieta? 

Szybka dieta czy zmiana sposobu odżywiania, co jest lepsze?

Sposobów na zrzucenie nadmiernej wagi jest mnóstwo. Można ograniczać ilości, eliminować niektóre produkty. Niektórzy uważają, że najlepszą dietą jest głodówka, a inni jeszcze jeżdżą na specjalne turnusy odchudzające. Jedno jednak jest pewne i zauważają to lekarze i dietetycy w każdym wywiadzie: dieta powinna być racjonalna i dobrze zbilansowana.

Do tego krótkotrwałe „diety cud” nawet jeśli przynoszą szybkie efekty, to po ich zakończeniu z reguły kończą się tzw. efektem jo-jo. Przejście na inny sposób odżywiania ma pomóc schudnąć, a nie wpędzić w chorobę i przyczynić się do niedoborów witamin i składników mineralnych.

Dlatego najlepszym sposobem na poprawę zdrowia, samopoczucia i wyglądu, zamiast stosowania kuracji odchudzających, jest zmiana sposobu odżywiania. Oto podstawowe kroki, które warto podjąć na drodze do zrzucenia kilogramów:

  • Regularne posiłki
  • Mniejsze porcje
  • Wyeliminowanie produktów szkodliwych: nienadużywane mięsa i nabiału, fast-foodów i przetworzonej żywności
  • Włączenie do potraw warzyw, owoców, kasz, roślin strączkowych i orzechów

Źródło: radiozet.pl