rosół przepis
ONS, Netka/gotujmy.pl
Newsy

Magda Gessler powiedziała, że prawdziwa gospodyni nie powinna kupować gotowego zestawu włoszczyzny na rosół! Wiemy dlaczego

Kupujecie gotową włoszczyznę w sklepie? Magda Gessler mówi, że to błąd! Sprawdźcie, dlaczego.

Nasze babcie i prababcie naprawdę zasługują na medal za gotowanie i zajmowanie się całym domem w dawnych czasach. Kiedyś nikt nie słyszał nawet o pralce albo elektrycznym piecu! Wszystko trzeba było prać ręcznie, a gotowanie oznaczało przyniesienie drewna i rozpalenie ogniska w wielkim piecu. Na polskich wsiach bardzo długo łazienka z bieżącą wodą była luksusem i nawet kąpiel całej rodziny była logistycznym wyzwaniem. Musicie się zgodzić, że dziś dbanie o dom jest zdecydowanie łatwiejsze niż kiedyś. W codziennych obowiązkach pomagają sprzęty domowe, które za was umyją naczynia, zrobią pranie, a także wyrobią ciasto do pieczenia. Niedługo już chyba nic nie trzeba będzie robić!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Łatwiej w domu i w kuchni

Ułatwienia codziennego życia nie kończą się na sprzętach AGD. Nawet produkty spożywcze dostępne w sklepach są już sprzedawane gotowe albo pół gotowe, by przyśpieszyć pracę. Po co spędzać wiele godzin nad przygotowaniem ciasta francuskiego, skoro gotowy rulonik można kupić w sklepie? Zresztą kolejnego przykładu nie trzeba daleko szukać – przyznajcie się z ręką na sercu, kiedy ostatnio sami wyrobiliście masło albo ubiliście śmietanę? Dzisiaj nawet warzywa na rosół sprzedaje się gotowe, owinięte gumką recepturką! Dzięki temu największy laik wśród początkujących kucharzy nie musi się zastanawiać nad tym, jakie warzywa wybrać do zupy. Ale takie rozwiązanie nie jest pochwalane przez polskie guru kulinarne Magdę Gessler. Dowiedzcie się, dlaczego!

Zobacz także
czy moczyć mięso do rosołu

Czy mięso na rosół powinno się wcześniej moczyć w zimnej wodzie? Większość kucharzy mówi, że…

Ubijanie kotletów

Zamoczcie w tym schabowe przed smażeniem. Mięso będzie kruche i soczyste

Szokująca prawda o włoszczyźnie

Restauratorka krytykuje włoszczyznę sprzedawaną w warzywniakach z dwóch powodów. Po pierwsze – cena. Gotowy zestaw warzyw na rosół o dziwo kosztowo wychodzi dużo drożej, niż gdybyście sami dobrali sobie włoszczyznę według uznania! Sprawdzili to dziennikarze popularnej gazety. Wybrali się do warzywniaka i za pakowaną włoszczyznę na rosół zapłacili 6,50 zł. Później wzięli te same warzywa, ale osobno. Kosztowały ich… nieco ponad dwa złote!

Widać więc wyraźnie, że gotowa włoszczyzna może i jest jakimś ułatwieniem, ale czy warto przepłacać? Natomiast drugi powód to smak zupy. Magda Gessler zwróciła uwagę na fakt, że pakowane na rosół warzywa składają się głównie z marchewki, która jest najtańsza. Por i seler, które nadają zupie cały smak, też się tam dodaje, ale w minimalnych ilościach. Wobec tego rosół gotowany na takiej włoszczyźnie będzie bardzo mdły! Restauratorka radzi, by zrezygnować z takich ułatwień i samodzielnie wybierać warzywa do zupy.

rosół jakie warzywa
Babciagramolka/gotujmy.pl
Newsy
Ile warzyw powinno dodać się do rosołu? Ten błąd popełnia większość Polaków 
Przygotowanie rosołu może wyzwaniem. Odpowiednie proporcje warzyw, mięsa i ziół sprawią, że zupa będzie niezwykle aromatyczna.

Tradycyjne dania podbijają serca i podniebienia nie tylko Polaków, ale i odwiedzających Polskę turystów. Dużą popularnością cieszą się dania mięsne. Jednak prym wiodą również zupy. Do najczęściej wybieranych należą żurek, barszcz, kwaśnica i rosół. Ich zwolenniczką jest także Magda Gessler, która uważa, że podstawą udanej zupy jest aromatyczny wywar warzywny.  One nadadzą smak Do bulionu potrzebna jest odpowiednia ilość warzyw dobrej jakości. Aby przyrządzić pyszny wywar należy przygotować marchew, która doda słodyczy, pietruszka goryczki, seler który nada smak korzenny, zaś por i cebula ostrości. Sklepy, aby ułatwić konsumentom w pewien sposób zakupy i gotowanie, w swojej ofercie mają gotowe zestawy włoszczyzny, do przyrządzenia podstawy zupy. W zestawie nie zawsze najlepiej?  W skład takiego opakowania warzyw wchodzi najczęściej kilka marchewek, kawałek selera, korzeń pietruszki i część pora. Największą przewagę wśród jarzyn mają marchewki, stosunkowo najtańsze warzywo w zestawieniu. Pozostałe są w mniejszych ilościach w porównaniu do pierwszego. Jeśli chodzi o koszt porównując ilość do ceny, zestaw gotowej włoszczyzny wypada znacznie drożej niż warzywa kupowane pojedynczo na sztuki. W jednym z wywiadów Magda Gessler powiedziała, że o wiele lepiej i taniej jest nabyć poszczególne warzywa oddzielnie! Proporcje kluczem do sukcesu  Według restauratorki idealny wywar warzywny powinien mieć pewne proporcje jarzyn, które niestety nie są spełnione przez gotowy zestaw. Aby uzyskać doskonały bulion należy użyć do niego po dziesięć marchewek i pietruszek, cztery selery, tyle samo porów i jedną kapustę włoską. Ważną rolę odgrywa również właściwa ilość wody, która powinna jedynie delikatnie zakrywać...

Rosół
Flickr/fotoport
Newsy
Gigantyczny błąd podczas gotowania rosołu. Całość psuje jeden niepotrzebny składnik
Gigantyczny błąd podczas gotowania rosołu. Całość psuje jeden niepotrzebny składnik

Upodobanie do rosołu jest dosyć powszechne. Zresztą nie ma co się dziwić. To właśnie on stawia na nogi, uzupełnia kalorie i pomaga przejść bez szwanku przez pierwsze objawy przeziębienia. Udowodniono, że rosół wspomaga w walce z chorobą Zupa na bazie wywaru z warzyw i mięsa, potrafi zdziałać cuda. Szczególnie, jeśli chcecie się uporać z infekcją, o którą w sezonie jesienno-zimowym nie trudno. Wystarczy dłuższy spacer, przemoknięcie albo wyskoczenie do osiedlowego sklepu bez czapki.  Przeziębienie osłabia układ immunologiczny. Przez infekcję górnych dróg oddechowych możemy czuć się ospali i nadwrażliwi. Jeżeli zauważycie u siebie pierwsze objawy choroby, nie ma na co czekać. Poproście mamę lub partnera o rosół. Postawi was na nogi szybciej niż apteczne specyfiki! Zasady gotowania rosołu Głównym wyznacznikiem dobrego wywaru jest dobór składników. Jedna rzecz jest nawet ważniejsza. Chodzi o czas gotowania zupy. Rosół nie lubi pośpiechu. Powinien pyrkać na ogniu dobrych kilka godzin. Taki czas pozwoli wydobyć z niego aromat i sprawi, że nie zapomnicie jego smaku. Często popełnianym przez początkujących kucharzy błędem jest też dolewanie do rosołu podczas gotowania zimnej wody. To karygodny błąd kulinarny, który zmieni smak waszej zupy i w bezpośredni sposób wpłynie na jego konsystencję.  Jeśli gotujecie rosół, nie używajcie piersi z kurczaka Jeszcze jedna rzecz może zepsuć wasz domowy rosół. Chodzi o dodanie do zupy piersi z kurczaka. Mięso bez kości nie da smaku, którego oczekujemy po rosole. Mięso, którego używacie do zupy powinno być z kością i najlepiej mieć odrobinę tłuszczyku.  Koniecznie zacznij gotowanie od zimnej wody Każda gospodyni powie wam to samo. Gotowanie rosołu zaczynamy od...

Rosół u Magdy Gessler kosztuje 60 zł. Gwiazda twierdzi, że warto. Robi go na złocie?
ONS.pl
Newsy
Rosół u Magdy Gessler kosztuje 50-75 zł. Gwiazda twierdzi, że warto. Robi go na złocie?
Podobno są powody takiej ceny. Sprawdźcie, jak uzasadnia ją Magda Gessler.

Wszyscy na pewno wiecie jak ugotować rosół. Wystarczy do tego włoszczyzna, dobre mięso, przyprawy i sól. Cały gar rosołu da się przygotować pewnie za mniej niż 10 zł. Magda Gessler wyceniła swój rosół w restauracji Słodki Słony Familia  na 50 zł i zaciekle broni tej ceny. Twierdzi, że jest wart każdej złotówki. Jeszcze drożej jest w innej jej restauracji - tam zupa pomidorowa i rosół kosztują nawet 75 zł! Drogi rosół u Magdy Gessler Kilka miesięcy temu informowaliśmy, że słoik z rosołem kosztuje u Magdy Gessler od 50 do 60 zł . Restauratorka uważa, że jest on wyjątkowy i zdecydowanie wart swojej ceny. Restauratorka zdradziła nawet, co dokładnie dodaje do swojego rosołu . W rozmowie z jedną z gazet skrytykowała robienie rosołu na kurczaku. Twierdzi ona, że najlepszy rosół to taki, który go nie zawiera. U innych w rosołach jest kostka rosołowa, skrzydełko, włoszczyzna. – rozpoczyna Magda Gessler. Zrozumiałe, że Magda Gessler krytykuje używanie kostki rosołowej, ale co jest złego w rosole gotowanym na kurczaku? Jaki jest idealny rosół według Magdy Gessler? Rosół według Magdy Gessler Magda Gessler zdradziła niemal cały przepis na swój drogocenny rosół. Ja daję: pół kapusty, osiem marchewek, siedem pietruszek, dwa duże selery, 10 opalonych cebul, cztery pory, ogony wołowe, kaczkę. Ale na pewno nie kurczaki. – ciągnie gwiazda telewizji podając niemal gotowy przepis na rosół. Ilość użytych przez Magdę Gessler warzyw robi wrażenie. Na pewno przygotowuje ona jednak ogromne porcje rosołu. Wszystkie te składniki nie kosztują razem 50 zł, a tyle życzy sobie Gessler za litr wywaru! Jak uzasadnia swoje działania Magda Gessler? Znana restauratorka nie widzi...

opalanie cebuli do rosołu
AdobeStock
Newsy
Opalacie cebulę do rosołu? Zróbcie tak również z tymi warzywami, a rosół będzie smakował jeszcze lepiej
Podpieczona cebula nadaje rosołowi wyjątkowego smaku. A gdyby zrobić to samo z innymi warzywami? Sprawdźcie sami!

Co to za niedziela bez rosołu ! Zanim zabierzecie się jutro za gotowanie tej fantastycznej zupy, dowiedzcie się, co można zrobić, by smakowała jeszcze lepiej. Podstawą jest naturalnie mięso – dobrej jakości, z dużą ilością tłuszczu i oczywiście nie może go być mało, ponieważ bulion wyjdzie zbyt chudy i mdły. Nie należy zapominać także o warzywach, które nadają rosołu odpowiedniego aromatu i wspaniałego smaku. Warto dobrze dobrać składniki do rosołu, dzięki czemu będzie on bardzo smaczny bez użycia kostki rosołowej i innych gotowych dodatków, które mają podkręcić smak zupy. Taki rosół będzie nie tylko znacznie smaczniejszy, ale przede wszystkim zdrowszy! Opalanie włoszczyzny do rosołu Pewnie wielu z was doskonale zna technikę polegającą na opalaniu cebuli , która następnie ma się znaleźć w rosole. Dzięki temu wywar smakuje znacznie lepiej! Ale czy próbowaliście opalać także inne warzywa? Okazuje się, że podpieczony czosnek , marchewka , a nawet seler smakuje doskonale! Jak robić to bezpiecznie? Przede wszystkim broń Boże nie opalajcie warzyw, nabijając je na widelec i trzymając nad włączonym palnikiem! W procesie spalania gazu ziemnego tworzy się mnóstwo trujących substancji, których z pewnością nie chcecie wprowadzać do swojego organizmu. Dlatego o wiele bezpieczniejszym rozwiązaniem jest wrzucenie włoszczyzny na suchą patelnię i prażenie. Możecie tak zrobić ze wszystkimi warzywami, które dodajecie do rosołu. Jak bezpiecznie opalać warzywa na rosół? Skoro kwestię opalania cebuli i innych warzyw bezpośrednio nad palnikiem mamy już wyjaśnioną, to warto dowiedzieć się jak prawidłowo opalić (a właściwie uprażyć) warzywa na rosół. Będziecie potrzebowali włoszczyzny do bulionu, której my użyliśmy w takich proporcjach: 3 marchewki 1...