gessler
Gotujmy.pl/akrobatka2/ONS.pl
Newsy

Magda Gessler pokazała jak gotuje rosół. Wielu internautów wytknęło jej błąd. Co o tym sądzicie?

Rosół to klasyka polskiej kuchni. Obowiązkowa pozycja podczas niedzielnego obiadu w zestawie z kotletem schabowym. Ostatnio Magda Gessler podzieliła się swoim przepisem na to danie, ale jedna rzecz wzburzyła odbiorców, którzy w następstwie skrytykowali restauratorkę.

Posiada same plusy. Rozgrzewa w chłodniejsze dni, pomaga zwalczyć przeziębienie, zawiera sporą ilość witamin i minerałów, ma właściwości przeciwzapalne oraz stymuluje układ trawienny. Mowa tu o rosole, czyli jednej z ulubionych zup Polaków. Przygotowana w odpowiedni sposób, ze sporą ilością warzyw oraz dobrej jakości mięsa, jest potrawą dość odżywczą. Jej przyrządzenie nie jest trudne, ale należy pamiętać o kilku zasadach.

Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

rosół garnek

Gotujecie rosół w takim garnku? To fatalnie. Tylko w tym wywar będzie miał głęboki i wyrazisty smak

Magda Gessler odpowiada na pytania

Złote rady królowej polskiej sceny kulinarnej

Ze względu na obecną sytuację w kraju, coraz więcej celebrytów komunikuje się ze swoimi fanami poprzez media społecznościowe. Jedną z takich osób jest Magda Gessler. Restauratorka na swoim profilu chętnie dzieli się z odbiorcami różnymi radami bądź wskazówkami odnośnie gotowania. Ostatnio podczas gotowania rosołu, podzieliła się z wielbicielami swoją recepturą na idealny wywar. Według Gessler potrawa powinna zawierać odpowiednią ilość włoszczyzny, dobrej jakości mięsa (najlepiej dwóch rodzajów, wołowiny i kurczaka). Nie należy oszczędzać na ziołach. To one budują cały aromat rosołu, dlatego powinno dodawać się sporą natkę pietruszki oraz lubczyku.

Czy to błąd?

Na filmiku instruktażowym, który restauratorka zamieściła w mediach społecznościowych, odbiorcy zauważyli rzecz, która ich zaniepokoiła. Jest nią gumka recepturka. Taką gumką były związane natki pietruszki oraz lubczyku. Celem takiego zabiegu miało być ułatwienie pracy, aby zioła nie pływały w całym rosole, a trzymały się razem i ich wyjęcie było łatwiejsze. Fani uznali to za błąd i skrytykowali Gessler. Uważają, że gotowanie tworzywa sztucznego w wysokiej temperaturze może nieodpowiednio wpłynąć na rosół. Pod zamieszczonym postem celebrytki, pojawiło się wiele nieprzychylnych opinii. 

A wy co o tym sądzicie?
 

Nie uwierzycie, co Magda Gessler wrzuca na sam koniec do rosołu, żeby nie był mętny. To naprawdę działa
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Nie uwierzycie, co Magda Gessler wrzuca na sam koniec do rosołu, żeby nie był mętny. To naprawdę działa
Wydawać by się mogło, że klasyczna i tradycyjna potrawa, jaką jest rosół niczym nie może więcej zaskoczyć. A jednak! Magda Gessler pod koniec gotowania dodaje sekretny składnik, aby przygotowywana zupa nie była mętna, a jej smak odpowiednio wyważony. Sprawdźcie!

Rosół to klasyka gatunku. Obowiązkowy punkt wielu imprez czy spotkań rodzinnych. Podawany najczęściej z makaronem bądź lanymi kluseczkami. Może także stanowić bazę do innych zup, takich jak pomidorowa czy flaczki . Każdy przynajmniej raz w życiu przygotował rosół i wie, że to nie jest zbyt skomplikowane danie. Odpowiednia proporcja warzyw, mięsa, przypraw, a przede wszystkim czas! Czas to największy sprzymierzeniec tej potrawy. Im dłuższy czas gotowania , tym smaczniejsza zupa. Należy również pamiętać o kilku drobnych elementach, by przygotowywane danie, było wręcz idealne. W tej kwestii zawsze można liczyć na Magdę Gessler, która chętnie dzieli się różnymi poradami ze swoimi odbiorcami. Trik Magdy Gessler na zbyt mętny rosół Restauratorka lubi zaskakiwać, a także dzielić się ze swoimi odbiorcami w mediach społecznościowych cennymi poradami czy wskazówkami. Tym razem podzieliła się sposobem na mętny rosół. To rozwiązanie zapewne zdziwi niejedną osobę, aczkolwiek zdecydowanie poprawia jakość zupy! Sekretnym składnikiem, który poprawia smak i sprawia, że potrawa jest bardziej klarowna, jest pomidor! Tak tak, dobrze przeczytaliście. Pod sam koniec gotowania, restauratorka wrzuca do garnka naciętego pomidora. Pamiętajcie, że po dodaniu tego warzywa nie wolno już mieszać rosołu!  Jak Magda Gessler gotuje rosół? Gessler nie żałuje warzyw i ziół podczas gotowania rosołu. Dodaje sporo zielonej pietruszki oraz lubczyku. Im więcej składników, tym zupa będzie bardziej aromatyczna i treściwa. Dobrze przygotowane danie to odpowiedni dobór włoszczyzny czy mięs. Restauratorka w tej kwestii jest mistrzynią, gdyż to jest jedna z jej ulubionych potraw.          Wyświetl ten post...

Słyszeliście kiedyś o rosole z pieczonego kurczaka? Zróbcie go, a nie pożałujecie
AdobeStock/Pixabay
Newsy
Słyszeliście kiedyś o rosole z pieczonego kurczaka? Zróbcie go. Nie pożałujecie
Robiliście kiedyś rosół na bazie pieczonego kurczaka? Zróbcie go, bo smakuje wyśmienicie i na pewno zrobi wrażenie na waszych gościach.

Tradycyjny polski rosół  to nasze narodowe dobro. Zupa ta gości na naszych stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Przepis na klasyczny polski rosół jest prosty, ale wymaga odrobiny czasu. Cała sztuka polega na użyciu dobrej jakości mięsa, które należy długo wygotowywać w wodzie oraz na dodaniu aromatycznych warzyw – przypalonej nad ogniem cebuli , odpowiedniej ilości marchewki, pietruszki, selera, pora oraz ziół – liści laurowych, lubczyku i ziela angielskiego. Zwykle polskie gospodynie domowe gotują rosół na kilku rodzajach surowego drobiowego i wołowego mięsa. Świetnie się tu sprawdza zarówno korpus kurczaka, jak i skrzydełka, szyje oraz niezastąpiony wołowy szponder. A czy słyszeliście kiedyś o rosole na bazie pieczonego kurczaka? Skąd wziął się pomysł gotowania rosołu na pieczonym kurczaku? Taki rosół to doskonała propozycja dla wszystkich zwolenników kuchni zero waste. Nie musicie od razu piec w tym celu kurczaka. Wystarczą pozostałości po waszym obiedzie, a konkretnie kości z nie do końca obgryzionym mięsem. Wrzućcie je do wody i dodajcie pozostałe składniki, a wyczarujecie naprawdę pyszną zupę. Jak to robić? Przepis na rosół na pieczonym kurczaku  Składniki: kości po pieczonym kurczaku (udka i skrzydełka lub całą tuszka) 2 średniej wielkości marchewki 1 duża pietruszka 1 średniej wielkości cebula mały por kawałek selera gałązki natki pietruszki 2-3 ziarenka ziela angielskiego 3-4 ziarenka czarnego pieprzu owoc jałowca listek laurowy suszony podgrzybek lub prawdziwek łyżka sosu sojowego Przygotowanie: Kości z kurczaka wkładamy do dużego garnka a następnie zalewamy dwoma litrami zimnej wody. Marchewkę, pietruszkę, selera, pora i cebulę obieramy i dodajemy do...

Rosół u Magdy Gessler kosztuje 60 zł. Gwiazda twierdzi, że warto. Robi go na złocie?
ONS.pl
Newsy
Rosół u Magdy Gessler kosztuje 50-75 zł. Gwiazda twierdzi, że warto. Robi go na złocie?
Podobno są powody takiej ceny. Sprawdźcie, jak uzasadnia ją Magda Gessler.

Wszyscy na pewno wiecie jak ugotować rosół. Wystarczy do tego włoszczyzna, dobre mięso, przyprawy i sól. Cały gar rosołu da się przygotować pewnie za mniej niż 10 zł. Magda Gessler wyceniła swój rosół w restauracji Słodki Słony Familia  na 50 zł i zaciekle broni tej ceny. Twierdzi, że jest wart każdej złotówki. Jeszcze drożej jest w innej jej restauracji - tam zupa pomidorowa i rosół kosztują nawet 75 zł! Drogi rosół u Magdy Gessler Kilka miesięcy temu informowaliśmy, że słoik z rosołem kosztuje u Magdy Gessler od 50 do 60 zł . Restauratorka uważa, że jest on wyjątkowy i zdecydowanie wart swojej ceny. Restauratorka zdradziła nawet, co dokładnie dodaje do swojego rosołu . W rozmowie z jedną z gazet skrytykowała robienie rosołu na kurczaku. Twierdzi ona, że najlepszy rosół to taki, który go nie zawiera. U innych w rosołach jest kostka rosołowa, skrzydełko, włoszczyzna. – rozpoczyna Magda Gessler. Zrozumiałe, że Magda Gessler krytykuje używanie kostki rosołowej, ale co jest złego w rosole gotowanym na kurczaku? Jaki jest idealny rosół według Magdy Gessler? Rosół według Magdy Gessler Magda Gessler zdradziła niemal cały przepis na swój drogocenny rosół. Ja daję: pół kapusty, osiem marchewek, siedem pietruszek, dwa duże selery, 10 opalonych cebul, cztery pory, ogony wołowe, kaczkę. Ale na pewno nie kurczaki. – ciągnie gwiazda telewizji podając niemal gotowy przepis na rosół. Ilość użytych przez Magdę Gessler warzyw robi wrażenie. Na pewno przygotowuje ona jednak ogromne porcje rosołu. Wszystkie te składniki nie kosztują razem 50 zł, a tyle życzy sobie Gessler za litr wywaru! Jak uzasadnia swoje działania Magda Gessler? Znana restauratorka nie widzi...

rosół
gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Nie włoszczyzna, nie liść laurowy. Dodajcie sekretny składnik do rosołu, a jego smak was zachwyci
Wydawać by się mogło, że o rosole wiemy już wszystko. Mięso, włoszczyzna, makaron, kilka godzin gotowania. Mamy dla was jeden nietypowy składnik.

Można śmiało powiedzieć, że każda dobra gospodyni domowa na rosole zjadła już zęby. Panie domu mają swoje patenty i trzymają się ich, by przygotować ulubioną zupę swoich domowników. Zupa na bazie wywaru z mięsa i warzyw to nie tylko polski wynalazek. Podobnymi daniami z dodatkiem makaronu objadają się do syta także w dalekiej Azji. I tak w Wietnamie niezwykle popularna jest zupa pho. Czym „wietnamski rosół” różni się od naszego? Azjaci dodają do niego mnóstwo kolendry i limonki lub cytryny. Dlaczego do rosołu warto dodać jabłko? Z kolei na Bliskim Wschodzie panują podobno jeszcze inne zwyczaje związane z gotowaniem mięsnych wywarów. Kto z nas by pomyślał, że na przykład w Iranie dodają do gotującego się wywaru jabłka? Ponoć tego typu dodatek może poprawić smak także i naszego rosołu. Delikatna słodkość i kwasowość jabłka świetnie uzupełni atrybuty naszej obgotowywanej włoszczyzny, a więc marchewki, pietruszki i selera. Spróbujcie dodać jabłka do rosołu zwłaszcza, kiedy gotujecie rosół na tłustym mięsie. Takim jak na przykład gęś czy kaczka. Smak jabłka świetnie będzie współgrał z mocniejszym i intensywniejszym w smaku mięsem drobiowym. W podobny sposób jabłko pomoże w pewien sposób zredukować nadmiar tłuszczu naszego bulionu. Co jeszcze warto dodać do rosołu, by wzmocnić jego smak? Tak czy owak, jabłko to jedynie dodatek do prawdziwego rosołu. Nie obędzie się on bez mięsa dobrej jakości, włoszczyzny i makaronu. A najlepszy makaron to oczywiście ten własnej roboty. Oprócz tego garść ziół – np. najbardziej lubianej pietruszki i lubczyku. Zapomnijcie o kostkach rosołowych – najlepszy rosół to smak natury, a nie chemii i innych polepszaczy smaku wyprodukowanych w laboratorium! Źródło: gotujmy.pl